Гражданска инициатива за солидарност с Палестина иска отзоваване на българския представител в ООН в Женева

Гражданска инициатива за солидарност с Палестина иска отзоваване на българския представител в ООН в Женева

Посланик Юрий Щерк - постоянен представител на Р България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева, Швейцария

Гражданска инициатива за солидарност с Палестина призовава за отзоваване на Постоянния представител на България в комисията по правата на човека на ООН в Женева, Юрий Щерк, и за обяснения от правителството относно мотивите за решението да се гласува против резолюция включваща призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа и прекратяване продажбата на оръжия за Израел

Гражданска инициатива за солидарност с Палестина, посветена на защитата на правата на палестинците, публикува отворено писмо до българското правителство, в което изразява дълбока загриженост относно неотдавнашното гласуване на България в Съвета по правата на човека на ООН относно конфликта в Газа.

България гласува против резолюцията на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления

Резолюция A/HRC/55/L.30, която призовава за спиране на доставките на оръжие за Израел, предоставяше на България изключителна възможност да защити правата на човека и международното право. Решението на България да гласува против тази резолюция обаче предизвика сериозна тревога в международната общност.

Резолюцията призовава за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и спешен достъп на хуманитарна помощ, както и за мерки за предотвратяване на принудителното разселване на цивилното население на Газа.Инициаторите на отвореното писмо намират за озадачаващо, че България, страна, която спазва принципите на Женевската конвенция и осъжда посегателствата срещу цивилни граждани, не подкрепя подобни мерки.

През последните месеци в ивицата се извършиха ужасяващи жестокости, като бяха убити над 33 000 жители на Газа, по-голямата част от които бяха жени и деца. Десетки хиляди са изчезнали или ранени, а над 1,9 милиона са вътрешно разселени. Инфраструктурата на Газа, включително болници и училища, е системно разрушавана, което води до хуманитарна криза с безпрецедентни размери.

Специалният докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в палестинските територии наскоро публикува доклад, в който се посочва, че има основателни причини да се смята, че срещу палестинците в Газа са извършени актове на геноцид.

С оглед на позицията на България, инициативата призовава за незабавното отзоваване на постоянния представител на България към ООН в Женева. Освен това те настояват българското правителство да предостави прозрачно обяснение за решението си да гласува против резолюцията. Те търсят разяснение как това решение съответства на ценностите на България като демократично общество, управлявано от върховенството на закона.

Инициативата подчертава значението на това България да потвърди отново ангажимента си към правата на човека и справедливостта на международната сцена. Те призовават правителството да предприеме незабавни действия за справяне с тази ситуация и да възстанови репутацията на България като принципен член на международната общност.

Писмото на гражданската инициатива за солидарност с Палестина е подкрепено от изтъкнати български журналисти, творци, учени и правозащитници. Писмото е публикувано и като петиция и е открито за присъединяване.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Тази гнусница сто процента е еврейка

    17 Апр 2024 15:04ч.

    Или шикса, минала гиюр. Като Делян Пеевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2024 15:16ч.

    Посланик Лъчезара Стоева не е българка по народност. След вкарването на къдравия евреин Сю като министър ни правят капо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    17 Апр 2024 15:21ч.

    Адмирации и внимавайте като пресичате. Едва ли ще дочакате реакция от страна на българските политици. Но пък гледайки към Дубай и съседи днес съм по-голям оптимист, че вода в района поне скоро "ще бъде доставена". Бог да прости убитите! Мир на душите им! Справедливи присъди за всички поръчали и изпълнили убийствата на цивилни по целия свят! Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    17 Апр 2024 15:43ч.

    Задължително е. Предполагам, че ще участва в автомобилна катастрофа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    17 Апр 2024 15:54ч.

    Московски държавен институт по международни отношения е завършил този титан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    17 Апр 2024 16:28ч.

    Всичко зависи от човека. МГИМО само по себе си е престижно учебно заведение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, много са нахални небългарите, които си позволяват наглостта да представляват България

    17 Апр 2024 15:54ч.

    То бива и бива толерантно отношение, ама те ни качиха връз главите и ходят върху нас, сякаш сме камъни като в пустинята им Негев. Нахалството им няма граници, взимайки си правото да командват чуждите държави. Ай сиктир и на нахалната нация, която паразитизира над всички други народи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамно е това гласуване

    17 Апр 2024 16:03ч.

    Но нямаше реакция у нас по медиите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре е да се информираме от обективните медии

    17 Апр 2024 17:03ч.

    https://obektivno.bg/balgariya-glasuva-protiv-podvezhdaneto-na-izrael-pod-otgovornost-za-voenni-prestapleniya-v-oon/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви медии в територията???

    19 Апр 2024 12:02ч.

    бегай в лево

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райчин Рачев

    17 Апр 2024 16:31ч.

    здравейте, предлагам тази чудесна инициатива да бъде реализирана и по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самиуправление , като Национаолна гражданска инициатива! готов съм да подкрепя организацията на Общи събрание и последващите действия по процедурата! предимството е : разписани задължения на институциите и срокове за изпълнението им! възможност за влизане в съд и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    17 Апр 2024 18:43ч.

    Да подпишем Петицията за отзоваване на този непредставителен за позицията ни чиновник! Как може нормален човек да защитава агресора Израел?! То бива, бива кариеристична инерция, ала чак толкова не бива! https://www.peticiq.com/439377

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Апр 2024 16:49ч.

    този щерк какъв е по етнос какъв му е генезиса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    17 Апр 2024 17:28ч.

    Да не се сърдим на Юрий Щерка и да не забравяме, че той е евреин. В това няма нищо лошо. Неприятното е, че външното ни министерство и цялата ни държава също са васали на юдеите. Заповядана е никаква състрадателност към Палестина, безпрекословна вярност към еврейската кауза. Самият Щерк прилича на хазарин. Възпитаник е на прочутия МГИМО (Московски държавен институт по международни отношения) . Бил е наш посланик в Израел, Мароко, сношавал се е с какви ли не еврейски организации. Щерк е верен единствено на своите господари, които не са българи. Снимката му подсказва, че боядисва косата си и навярно е поне 31 -ва степен черен масон - Велик инквизитор, командьор на киселото зеле и кашерната пача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    18 Апр 2024 10:49ч.

    Ама защо се сърдите на Щерк, човек с германска фамилия няма как да не чувства вина за Холокоста и да не иска да я изкупи по някакъв начин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ирония

    18 Апр 2024 11:38ч.

    я напишете и путин да спре войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    18 Апр 2024 14:23ч.

    Тая "инициатива" да извършва орални и аналини действия на ООН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    18 Апр 2024 20:04ч.

    Българи, подпишете петицията! Евреите спечелиха гнева и възмущението на милиони по света. Е ние българите заедно с тях ли сме солидарни !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пена

    18 Апр 2024 22:56ч.

    Жалко,че тая година може да останем без Божествен огън за Великден!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи