Протестиращи срещу войната в Газа студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас

Протестиращи срещу войната в Газа студенти и полиция влязоха в сблъсъци в Тексас

Полицаи пръскат с лютив спрей протестиращи, блокирали полицейски автомобили в кампуса на Тексаския университет, 29 април 2024 година. Снимка: АП

Протестиращи и полиция снощи влязоха в кампуса на Тексаския университет в сблъсъци, които доведоха до десетки арести, а Колумбийският университет в Ню Йорк започна да отстранява студенти, предаде Асошиейтед прес.

Според местен адвокат в Тексаския университет в Остин най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред, като някои от тях са били арестувани от полицаи в екипировка за борба с безредици, които обградили около 100 седящи протестиращи и ги влачили или извеждали един по един. Друга група демонстранти блокирала между сгради полицаи и микробус, пълен с арестувани, което принудило полицаите да използват лютив спрей и шокови гранати, за да разпръснат тълпата.

Късно снощи университетът публикува изявление, в което се казва, че много от протестиращите не са били свързани с учебното заведение и че лагерите са забранени в кампуса. В него също така се твърди, че някои демонстранти са влезли във "физически и вербални сблъсъци" със служители на университета, което накарало служителите да се обърнат към органите на реда.

Съдбата на арестуваните студенти се превърна в основна част от протестите, като студентите и все повече преподаватели настояват за амнистия на протестиращите, отбелязва АП. Въпросът е дали изключването от висшето учебно заведение, в което следват, и съдебните досиета, ще попречат на студентите в бъдещата им реализация в живота.

Протестът в Тексас и други протести из цялата страна последваха протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк, които все още продължават. Активисти в кампуса на вуза снощи не спазиха крайния срок да напуснат лагера от около 120 палатки.

Въпреки че администрацията на университета не повика полиция, за да изтласка демонстрантите, говорителят на учебното заведение Бен Чанг заяви, че е започнала процедура по изключване на студентите. Той заяви, че макар че университетът уважава правото на студентите на свобода на словото, лагерът пречи на преподаването и подготовката за изпитите за завършване. Университетът заяви, че ще предложи алтернативно място за провеждане на протестите след изпитите и дипломирането.

 

Пропалестинския лагер в Колумбийския университет

Ректорката на Колумбийския университет заяви по-рано вчера, че преговорите с пропалестинските протестиращи, които започнаха да лагеруват в кампуса на университета от Бръшляновата лига преди две седмици, са се провалили, и ги призова да се разотидат доброволно, без да казва какво ще се случи, ако не го направят, предаде Ройтерс.

Немат Минуш Шафик, чиято администрация беше критикувана от надзорна комисия на университета в петък за реакцията си на протестите, заяви, че организаторите на протеста и ръководството на университета не са могли да постигнат споразумение, което да извади ситуацията от задънената улица по отношение на лагера, който според администрацията нарушава университетските правила. Тя каза, че университетът няма да се откаже от активите си в компании, които работят в подкрепа за израелската армия - ключово искане на протестиращите, но в същото време е предложил да инвестира в здравеопазването и образованието в Газа и да подобри прозрачността на холдингите за преки инвестиции на висшето училище.

Протестиращите обещаха да запазят лагера си, докато не бъдат изпълнени трите им искания: дивестиции (продажба на част от активите), прозрачност на финансите на Колумбийския университет и амнистия за студентите и преподавателите, наказани за участието си в протестите.

Шафик се сблъска с възмущението на много студенти, преподаватели и външни наблюдатели заради това, че призова нюйоркската полиция да разтури лагера, което доведе до повече от 100 ареста. През уикенда протестите в Колумбийския университет и други американски университети продължиха с пълна сила, като в неделя в Калифорнийския университет имаше още арести и сблъсъци между произраелски и пропалестински демонстранти.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • 1968 се повтаря , като ФАРС !

    30 Апр 2024 7:56ч.

    През 1968 идеите макар, и страшно объркани в главите, движеха студентите. Днес ги движи Бай Сорош с торбите с пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И през 1968 протестите във Франция

    30 Апр 2024 8:08ч.

    бяха организирани от съответните служби и финансови организации за да попречат а на Дьо Гол да си провежда антиамериканската политика Само вижте Кон Бендит къде е сега а ка се изживяваше тогава като единия Че Гевара!След 50-те години на м.в.,всички протестни движения на Запад са добре отработени мероприятия на службите!Погледнете и тук-кой организира преврата през 1989г.,кой и сега граби с пълни шепи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абсолютно вярно

    30 Апр 2024 8:51ч.

    Световната троцкистка мафия, вечното Задкулисие, свали Де Гол. Не че той беше твърд антиамериканец , не. Той беше просто патриот на Франция и искаше тя да води напълно самостоятелна политика ! Той не беше и готов да стане част от съветския блок, просто искаше добри и балансирани отношения със СССР. Де Гол беше НЕКОРУМПИРАН и казваше че "Има една любовница - Франция !" Такива политици вече няма... Де Гол, свидетел на унижението от 1940 беше казал че никога повече не трябва да се допуска. Затова направи Франция ядрена сила ! Американците трудно преглътнаха това. Трудно преглътнаха и напускането на Франция на НАТО през 1966... За Де Гол политолозите казваха - "Той е формално десен политик но с ляв манталитет." Точно обратното на по-късно управлявалия Митеран "Формално ляв - но с десен манталитет"... Де Гол е погребан скромно в селцето където е имал къща, заедно с дъщеричката си инвалид. Велика личност !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    30 Апр 2024 9:18ч.

    Непростимият грях на Де Гол беше, че си прибра златото от САЩ и им върна напечатаната хартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    30 Апр 2024 8:40ч.

    В преобладаващата част от тези изпълнения-участват хора,с изключително повърхностно абстрактно и ограничено мислене,пропити с абстрактен хуманизъм,незапознати с реалността на Близкия изток,които не знаят какво е радикален ислям,какво е Хамас,не прочели техния устав.Поради теснотата на мисленето си,те не разбират,че като ги подкрепят,само опростяват задачата на радикалните ислямисти да завладеят напълно Запада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2024 8:58ч.

    "незапознати с реалността на Близкия изток,които не знаят какво е радикален ислям". Бремааму! Реалностите, значи! Ми реалностите ги виждаме - 40 000 цивилни жертви. Тва абстракция ли е? Консервната кутия Газа и тя ли е абстракция? Не знаели какво е радикален ислям! Може би, но знаят какво е радикален ционизъм. Всички ли палестинци са радикални ислямисти? Този радикализъм на равно място ли е възникнал? Да не би по аксиомата за действие и противодействие от механиката, да е реакция на ционисткия радикализъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ширази

    30 Апр 2024 9:35ч.

    Т.нар. "радикален ислям" е пак англосаксонско геополитическо оръжие. религиозна радикализация с политически претенции е отблясък от проюдейски мисионизъм, с който изобилстват католицизмът и протестантството. Автентичният радикален ислям изобщо не се интересува от недуховни статуси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 11:15ч.

    "Поради теснотата на мисленето си", "аноним" не разбира, че като подкрепя Биби Хитлеряху и бандата му, само "опростява задачата на радикалните" наци(они)сти да завладеят напълно Газа, извършвайки етноцид!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реалностите ги виждаме - 40 000 цивилни жертви. Тва абстракция ли е?

    30 Апр 2024 11:18ч.

    Не е , това си е геноцид и малцина могат да го отрекат. Но освен преките виновници израелците, дали отговорност не носят и арабски страни ? Например защо Египет не отвори границата и не дава убежище на тези 2 милиона жители на Газа ? Синай е огромен и почти празен от към население ! Но Кайро не дава дума да се издума ! Гледат изтреблението на единоверците братя палестинци. Но с хладна пресметливост отказват да им дадат подслон ! Дори временен…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да престанат да мачкат и геноцидират народите с фалшивите си сатанински ценности

    30 Апр 2024 11:23ч.

    Защо Египет да си отвори границата, за да може юдеите още малко да продължат да ни се правят на велики и да наричат себе си представители на "свободния свят" ли? Крайно време е да си научат урока най-после, а не с чужди пити помени да правят. На чужд гръб 100 тояги са малко - та и западната работа (демек икономическото им обогатяване) такава, всичката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бла бла бла

    30 Апр 2024 12:03ч.

    Въпросът защо Египет не помага на палестинците е законен, и тъкмо на време ! Само който не е поглеждал картата не разбира. Газа е тясна крайбрежна ивица набичкана с население - палестинци ! Но тя НЕ Е ПРИЗНАТА ! Тя си е израелска подопечна територия, на която само временно бяха дали АВТОНОМИЯ ! По всичко личи че ястребите около Натаняху не възнамеряват да я признават за Палестина ! Напротив -избиват масово населението й, натикали са го в няколко зони до египетската граница, въобще не възнамеряват да възстановяват палестинското самоуправление ! Израел очевидно иска пълна АНЕКСИЯ на Газа и после по познатия начин ще в засели със заселници. И Светът нищо не може да направи на Израел , защото военната сила е в него ! Не е ли по-хуманно тогава да се спасят нови десетки и стотици хиляди животи на палестински жени и деца, като им се даде подслон в Синай, без да се признава израелската анексия ! ? Или и за вас живота на палестинците, противно на лозунгите ви, не струва пукната пара ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 14:30ч.

    "Бла Бла Бла" ви пасва перфектно! Защото точно това е написаното! Явно "за вас живота на палестинците, противно на лозунгите ви, не струва пукната пара"! Да преместиш 2 милиона души от Газа насред безводния и пустинен Синай, където освен че няма подходящите природни условия, но най-вече инфраструктурата за нормален човешки живот, би било разносилно на масовото им бавно убийство! Освен това в "гениалния" ви план за спасение на палестинците от Газа от бомбена смърт чрез жадна смърт, сте пропуснали, че ако подобно нещо бъде осъществено и остане несанкционирано, следващите в списъка за масово "спасяване" ще са 3-те милиона палестинци от Палестинската автономия! Та да ви имам нивото на "по-хуманноТО" мислене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв "насред Синай" бе куци мозък

    30 Апр 2024 18:29ч.

    Газа и Синай са долепени ! Разделя ги бетонна ограда ! Ако египет ги пусне на 3 километра от стената ще се спасят десетки хиляди животи ! И в лагери ще имат храна и вода от цял свят ! Ти знаеш ли че Газа няма собствена вода - да държиш там 2 милиона гладни и жадни хора сред руини и да гледаш как ги избиват е дива жестокост ! Много си куц в главата ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 19:53ч.

    Първо, използването на обидни квалификации говори достатъчно за състоянието на вашия мозък! Второ, съгласен съм, че "да държиш там 2 милиона гладни и жадни хора сред руини и да гледаш как ги избиват е дива жестокост", но точно Израел наложи пълната блокада на Газа още в първия ден, което заедно със безразборните бомбардировки и обстрели, създе безпрецедентната хуманитарна криза! Трето, "на 3 километра от стената" няма условия и инфраструктура за подслоняването на 2 милиона души! Или пак ги очакват мизерия и евентуална бавна смърт. Четвърто, ако палестинците бъдат изселени от Газа, никога няма да могат да се върнат! А следващите "спасени" в "рая" Синай ще са палестинците от ПА! Или другояче казано, реализацията на "вашето" предложение, не само ще доведе до нова несправедливост, при която вместо да бъде възпрян и наказан "дивожестокият" престъпник, да бъде наказана жертвата му, но и ще доведе до още по-голямо престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сем

    30 Апр 2024 8:50ч.

    Всички тези ,,студенти'' са обединени от една обща религия,чиято цел е унищожаването на демокрацията! Нуждаят се от ,,враг'',за когото могат да отидат на тези забавни митинги,където има комуникация,вълнения,-и---разбира се-плащания!И всичко това се контролира от много умни противници на тази демокрация!Най-важното е.че всички тези митинги се организират с пари,които световната общност изпраща като помощ на обикновените жители на Газа.И колкото повече помощ има,толкова по-често ще има такива изпълнения!Няма смисъл от приказки!Светът полудя,и отива под ножа на ислямистите,така,като преди векове същите ни нападаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, и да бъдем конкретни

    30 Апр 2024 8:55ч.

    В момента плаща обилно Сорос ! Под благородната кауза за защита на палестинците, се пробутват деструктивни анти-демократични цели. Показателно е че сред протестиращите има НЕстуденти ! Надявам се американската полиция да си спазва Законите и ако трябва да играят яко палки и водни струи. Ако управляваше Тръмп, не бих се съмнявал в това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2024 9:01ч.

    Айде сега и Сорос плащал! Студентите разбъркват сметките на демократите в Америка, ама на тях Сорос им плащал! И то обилно! Сорос за републиканците ли работи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова нещо

    30 Апр 2024 11:29ч.

    Студентите и администрацията на Байдън са ситуативни съюзници . Атакуват Израел и персонално националиста Натаняху. Просто студентите си позволяват това, което Байдън не може да си позволи. Ако демократите заемат открита анти-ционистка позиция , с тях е свършено в предизборен план. Всички знаят за тесните връзки на Тръмп и с Израел , и с Лобито в САЩ ! Отдавна вече ДП не е изразител на евреите в американската политика. “Топката” е владение повече на Републиканската Партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    30 Апр 2024 8:52ч.

    Ай сега службите организирали протестите. Нанси Пелоси каза, че Путин има пръст в тази работа значи не са американските а руските щом така искате. От месеци в САЩ протестират срещу политиката на Израел в Газа и в протестите участват и много евреи. Както има и евреи които я подкрепят. Като при всеки протест си има и провокатори. Шока е, че ректора вика полиция и то в Колумбийския, университетите са със специален статут и на влизането на полицията на тяхна територия не се гледа с добро око. Присъщо е на чорапките да се мъчат всичко да го подредят по съответните лавици наш-чужд. Абът губернатора на Тексас е герой когато е срещу Байдън а сега е против студентите. Кофти ситуация. Друго е зашеметяващо. Обучението е между 30-50 Хил. на година, много са теглили заеми а рискуват изключване. Повод за сравнения с нашите от Студентски град.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    30 Апр 2024 8:57ч.

    Сега арабите имат за цел евреи-утре-и всички останали!Тяхната религия им казва-убийте неверниците!А които не са мюсюлмани-не са верни!Това те не забравят!Всяка религия,водеща до фанатизъм,води до смърт на невинни!И по повод тези вълнения-можем само да си представим с какво удоволствие ислямските терористи гледат тези кадри с протестите.А студентите с действията си оказват морална подкрепа на терористите!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    30 Апр 2024 9:40ч.

    Стига си приказвал каквото ти хрумне. Не можеш да вадиш изказвания от контекста и да се абстрахираш от подлата намеса на британските тайни служби в процесите. Тъкмо те създават ислямски тероризъм, който използва религията само проформа и е без духовна стойност. Автентичният джихад е дисциплинирана борба за чистотата на помислите и по нищо не се различава от твърдостта и дисциплината на вярващите например в православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 11:17ч.

    С действията си, "аноним" показва морална подкрепа на терористите от Израел, избили над 15 000 невинни деца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай сега службите организирали протестите.

    30 Апр 2024 8:59ч.

    Много ясно ти казаха по-горе. ТЕЗИ протести се организират от НПО. Джордж Сорош. А че Сорош има връзки с американски служби е факт от десетилетия... Нещата са сложни и преплетени. От това какво става в САЩ зависи в значителна степен и ситуацията у нас /в Европа/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    30 Апр 2024 9:09ч.

    Има схващане,че който иска да помогне на маймуните,един ден ще трябва да се покатери и той на дървото,за да не се противопоставя на мнозинството!И за какво?----Само в името на това-в бъдеще да стане---второкласна маймуна!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 11:19ч.

    Само така, Хитлер-2! Обясни на тия унтерменшени как генерално се решава етнически проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щрак

    30 Апр 2024 9:25ч.

    Независимо от повода на настоящите протести, Новата гражданска война в щатите започна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правата на големите пари вс. правата на човека

    30 Апр 2024 9:32ч.

    В САЩ смазват с груба сила демонстрации срещу реален геноцид от американски прокси-режими, обаче ние ще обвиняваме Русия, Иран, Северна Корея и Китай, че не спазвали човешките права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    30 Апр 2024 9:44ч.

    Това американското не е демокрация, която помага на хората и служи на техните права, това е някакво демагогско идеологическо извращение с наглосаксонска либерална окраска, подкрепящо олигархичната мафия и съюзените корпоративни управления на назначените малцинства от криптоюдеи в целия свят. Не плачете за такава фалшива демокрация, а съдействайте за по-ускореното й и ефективно демаскиране и за рухването на американския финансов хегемонизъм над глобуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2024 11:29ч.

    Първо си помислих, че статията е за "Мордор", където злия Путин смазва протестиращите срещу войната му, защото е невъзможно кадрите и новината да са от Америка, тъй като тя е "the beacon of democracy" и там можеш свободно да протестира, без страх от репресии... После се досетих, че вероятно злият Путин е превзел САЩ и физически, освен "(дез)информационно", и сега по инерция смазва всеки, който протестира срещу каквото и да е. Друго логично обяснение нямам, защото демократичните и миролюбиви по душа американци никога не са, и никога не биха издевателствали над протестиращи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    30 Апр 2024 15:16ч.

    Цел на всеки протест е да стане масов а това става като се пролее кръв. Технология която се ползва от всеки включително и у нас преди 2-3 години. Кой е организирал тези протести и доколко са организирани ако са, могат да знаят единици а останалото е пропаганда. Ицхак Рабин бе убит от еврей-радикал за да се спре мирния процес. Ануар Садат бе убит от мюсюлмани-радикали за да се спре мирния процес. В Ливан пак убиха министър-председател за да се спре мирния процес. Ако в Близкия Изток призовеш за мир си мъртъв защото не е изгодно на силните. И сега студентите ги бият защото призовават за мир. Скоро ще изкарат и политически искания защото така е нужно и трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Апр 2024 12:40ч.

    защо само за газа ами за украина избиват се млади хора от двете страни заради печалбите на впк на сащ и запада

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    30 Апр 2024 15:05ч.

    Ся, има радикални ислямисти, има и радикални евреи- ционисти. Кой пръв извършва тереристичен акт в Близкия Изток? Питайте англичаните да ви разкажат за бомбения атентат в Хотел Давид и загиналите англичани, палестинци и даже има и евреи от обслужващия персонал. Тогава палестинките са ходели с полички и е нямало радикален ислям. И който сее вятър жъне буря. И не забравяйте кой държи Холивуд и какво е казал Ленин за силата на кинематрогафа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи