ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат пълна забрана на рекламата на хазарт в медиите

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат пълна забрана на рекламата на хазарт в медиите

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата на хазартни игри. Законопроектът забранява рекламата във всички видове медии, каза Цонев и отбеляза, че това включва телевизии, сайтове, печатни издания. Той уточни, че се разрешава реклама само върху билбордове и то далеч от училища, върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

Депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на парламента предложение за изменение на Закона за хазарта. Промените бяха представени на съвместен брифинг от вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев.   

С Йордан Цонев днес внесохме в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за хазарта, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Тя посочи, че измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес.  

Петкова коментира, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени и това е наложило да бъдат предприети съответни мерки за тяхното ограничаване.

Предложенията в законопроекта са свързани с регулирането на хазартната дейност, с рекламата на хазартна дейност, свързани са с разпределението на средствата, които правят хазартните оператори по отношение на тяхната социална отговорност, посочи тя. Теменужка Петкова допълни, че е предвидено 50% от тази вноска да бъде за Министерството на здравеопазването, които средства да бъдат използвани за лечение на зависимости от хазарт. 

Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му 1100 са залите в България и може би сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Цонев съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. 

Той посочи, че най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата на хазартни игри. Законопроектът забранява рекламата във всички видове медии, каза Цонев и отбеляза, че това включва телевизии, сайтове, печатни издания. Той уточни, че се разрешава реклама само върху билбордове и то далеч от училища, върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

Там, където е спортът, се разрешава да има реклама, но основното е, че рекламата се забранява в медиите и смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев. И родители, и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, срещу това, че се увеличава хазартната зависимост дори на малолетни, на ученици, отбеляза той. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ElCondor

    24 Апр 2024 15:34ч.

    А защо само в медиите? А Билбордове и надписи по Градския транспорт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалка история

    24 Апр 2024 15:38ч.

    Точно! Това ли е най-важното, което трябва да гледаме под път и над път буквално? Това ли трябва да гледат децата? След толкова години заливане с помия на кого ще разчитате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Апр 2024 19:18ч.

    Докато в продължение 3 години ППДБ се наканят, реалните господари ще наложат забраната .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек Анов

    24 Апр 2024 15:44ч.

    Защо сега увряха тиквите? Защо преди няколко дни Възраждане внесе аналогичен законопроект всички евроатлантически марионетки бяха против? Тиквите увряха или идва нов конкурс за лъжци, именуван "избори"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакай да го осъществят първо

    24 Апр 2024 15:51ч.

    Може да се окаже изнудване, да си вдигнат цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това

    24 Апр 2024 15:52ч.

    е предизборно. Отвратиха със Сглобката много хора от себе си. Поне с нещо малко да се харесат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    24 Апр 2024 16:04ч.

    Давайте пари за изборите сега - или след изборите ще ви стъжним живота! Предупреждение към съответните фирми. С една дума - изнудване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    24 Апр 2024 16:11ч.

    Преди да забраните хазарта, вижте дефиницята, защото утре всички контролни органи ще прибират рушвети на тази тема, вкл. десито от кс. Хазар е залог на пари, ценности и поведение. Българската политика е пълна с хазарт. Българският бизнес също. Хазарта възпитава слабите на дисциплина, като им унищожава и без друго безценните животи. Хазарта очиства, тези, които успеят да го преборят. Хазарта не може да се пребори със забрани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    24 Апр 2024 16:19ч.

    Абсолютна нагадюха преди изборите. Значи когато Възраждане и БСП предлагат подобна забрана е зле, но когато мазните скутове се прегръщат и предлагат същото е добре. Очаквам Костадинов и Нинова да ги разкостят по темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    24 Апр 2024 16:23ч.

    Ако разбираш от математика и можеш да мислиш, имаш Голям шанс и пари да направиш от нашите букмейкъри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Апр 2024 16:27ч.

    Данъчна ставка - 15%. Защо не е 5%? Или 20%, както е при всичко останало? Ся с туй предложение, искат да хванат медиите за топките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    24 Апр 2024 16:37ч.

    Добра математическа култура и ограмотяване на какъв принцип работи хазарта и игрите, които се играят ще свърши мноооого по-добра работа. Духът е пуснат от бутилката, тези забрани с нищо няма да ппмогнат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А само преди две седмици Боко Тиквата, Шиши и Кирчо§Кокорчо, наско Гнома и Мравояд Бойкиев отказаха да спрат рекламата на комара

    24 Апр 2024 16:46ч.

    Преди две седмици Боко Тиквата, Шиши и Кирчо§Кокорчо, наско Гнома и Мравояд Бойкиев отказаха да спрат рекламата на комара по трибуквените им кабеларки. Следствие на хазартните зависимости се разрастват и фирмите за бързи кредити. Лихварите от фирмите за бързи кредити продават длъжниците си на ДПС, ГЕРБ и ПП ДБ срещу опрощаване на дълговете. Хазартът заробва много българи и разбива десетки хиляди семейства и стотици хиляди съдби. Само в парламента на Галя от Посолството има депутатче с име Хазарта!?! Похарчените пари за залози в хазартни игри през предходната 2022 г. са около 2,3 млрд. лв., а през 2023 г. направените залози са за близо 2,6 млрд. лв. Дадените пари за хазартни игри нарастват с около 13 на сто през миналата година, и то при положение, че през предходната 2022 г. имаше увеличение с около 40 на сто спрямо 2021 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    24 Апр 2024 17:40ч.

    Те предлагахо и по високи пенсии на изселниците преди изборите, ама не ги огря. И децата разбраха, че Буци и Шиши управляват заедно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас

    24 Апр 2024 18:17ч.

    А бай Ганьо Стоичков откъде ще взима парички, помислихте ли!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    24 Апр 2024 18:47ч.

    А палячото Рачков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sof

    25 Апр 2024 10:40ч.

    С "ментата" и "теменужката"...смело напред...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи