"Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга

"Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Група чуждестранни инвестиционни компании, сред които и американските облигационери на Киев BlackRock и Pimco, планират да принудят Украйна да плати лихвите по дълга си още през следващата година. Това съобщава "Уолстрийт джърнъл" като се позова на свои източници.

Според вестника чуждестранните кредитори на Украйна през 2022 г. след началото на специалната операция на Руската федерация са заявили, че Киев може да забави плащанията. Сега обаче, според вестника, "те губят търпение". Групата, която притежава една пета от украинските еврооблигации на стойност 20 млрд. долара, наскоро е сформирала комитет и е наела адвокати и банкови експерти, за да обсъди ситуацията с Киев.

Кредиторите искат Украйна да сключи споразумение с тях и да възобнови плащанията по заемите в замяна на отписване на голяма част от неизплатените дългове на страната, пише вестникът. Някои компании вече са обсъдили плановете си с Киев. Според неназован представител на групата кредиторите "разчитат на конструктивно взаимодействие [с Киев], за да помогнат за решаването на проблема с държавния дълг на Украйна".

Както отбелязва изданието, Украйна възнамерява да започне да обсъжда плана с облигационерите този месец. Сега Киев иска подкрепа от западните държави, включително САЩ, но не е задължително да я получи. Вестникът обяснява, че Съединените щати и техните съюзници се опасяват, че по този начин парите на данъкоплатците ще се окажат в ръцете на облигационерите. Тези страни обявиха "дългова ваканция" за Украйна по собствените ѝ заеми в размер на 4 млрд. долара до 2027 г. и се опасяват, че облигационерите могат да започнат да получават плащания преди тях.

В същото време вестникът отбелязва, че ако не може да бъде сключено споразумение с кредиторите, Украйна може да обяви фалит, след като определените от компаниите дългови ваканции изтекат през август. Подобен сценарий би навредил на репутацията на Киев сред инвеститорите, смята вестникът. Засега облигационерите оценяват положително икономическите перспективи на Киев и вярват, че финансите на Украйна ще се стабилизират въпреки конфликта.

Кредиторите очакват да получат до 500 млн. долара под формата на годишни лихвени плащания и дори дадоха сигнал, че може да са готови да предоставят допълнителни стимули на Киев по-късно. Някои притежатели на облигации предложиха да се използват замразените руски активи в Европа и Северна Америка за погасяване на част от дълга, но Международният валутен фонд и някои страни от Г-7 все още не подкрепят тази идея. Те предлагат друг вариант: Киев ще прави малки лихвени плащания до 2027 г. при лихви, които са много по-ниски от пазарните. Според източниците на вестника Украйна няма да иска да възобнови нормалния график за изплащане на дълга по-рано от 2027 г.

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • Наблюдател13

    05 Май 2024 17:01ч.

    Да им дават в замяна река Днепър със земите около нея и да оставят догодина Путин да се оправя с тях. Само, че има малък притеснителен нюанс. В Кремъл не са едновремешните старци от Политбюро а чакали кагебисти и военни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Май 2024 17:41ч.

    Който спечели Украйна той ще плаща и възстановява всичко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    05 Май 2024 17:48ч.

    Откъде идва тази увереност у ваша милост? Мен ме терзаят смутни съмнения, че една от страните ще пие една студена вода. За това и работи СК на Русия и събират доказателства за , както те го казват, престъпния и терористичен характер на режима в Киев. Така, че който е имал вземане даване с един престъпен и терористичен режим, руснаците го казват не аз, ще пие студената вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Май 2024 18:15ч.

    "Откъде идва тази увереност у ваша милост?" - это мечта у него такая, панимаеш ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имали пари бол, дали

    05 Май 2024 18:21ч.

    от умрял писмо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имали пари бол, дали 05 Май 2024 18:21ч. от умрял писмо

    05 Май 2024 18:48ч.

    Кога яли пéеяли, кога плаплащàли плакàли и богатите плачат, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Май 2024 19:04ч.

    Не забравяйте, че Крим е заложен от др Ленин срещу заем от 50 милиона златни долара към няколко еврейски банки в Щатите и заема виси .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно де, ще ги плащаме ние

    05 Май 2024 20:01ч.

    не ви ли е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13, първо отвори букварчето!

    05 Май 2024 20:07ч.

    "Само че" е сложен съюз и запетайка пред ЧЕ няма. Ако нямаш интелектуалния потенциал за нещо толкова елементарно, защо смяташ, че имаш какво смислено да кажеш на аудиторията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дон Корлеоне

    05 Май 2024 20:37ч.

    Да, да, точно така ще стане...Да си ги търсят от Зеленски, няма кой да му плаща масрафите и да връща мангизите дето прибра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    05 Май 2024 21:13ч.

    Наблюдател 13, първо отвори букварчето! 05 Май 2024 20:07ч Скъпа моя, интелектуалния ми потенциал ми позволява да си местя запетайките където ми харесва а на смартфона ми не му пука за интелектуални потенциали, капацитети и полудели от тишината в спалнята и затова ми помага в местенето най-прилежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Май 2024 21:18ч.

    В местенето, добре, ама в смисъла?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смисъл

    05 Май 2024 21:25ч.

    Смисълът е да си мести запетайката от единия крачол в другия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    05 Май 2024 21:29ч.

    Тихомир Томов 05 Май 2024 19:04ч. Не забравяйте, че Крим е заложен от др Ленин. Верно се носят слухове за Кримска Калифорния но и се знае, че др. Сталин е осигурил в замяна на Крим място в Далечния изток. На отсрещния бряг на граничната река другарите китайци строят градове в очакване да започнат търговия с най-добрите в бранша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    05 Май 2024 21:43ч.

    Смисъл 05 Май 2024 21:25ч. Много вярно наблюдение което показва, че ваша милост притежава несравнима експертиза за ползите за преместванията в областта на крачолите и насладите които съпътстват този процес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормален

    05 Май 2024 23:51ч.

    Абсолютно вярно! Банките са на Рокфелер. Той емитира акции и много богати фамилии си копуват от тях. Франклин Делано Рузвелт с Жена си Елеонор са от тях. За това е проведена срещата на тримата големи в Ялта. Франклин Рузвелт е искал да е на негова територия! Има документален филм за това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    05 Май 2024 23:55ч.

    Това действително е сериозен проблем. Кой ще поеме изплащане на дъговете на Украйна след края на войната, които Зеленски и неговото правителство правят в момента? Малко хора разбират защо Зеленски крие действителния брой на загиналите украински военнослужещи, а главната причина е финансова - за да мотивират украинците, бе приет закон за изплащане на някакви умопомрачителни суми като компенсации на семействата на загиналите, които започват от $400 000 за загинал + допълнителни компенсации към децата им. Тук става въпрос за стотици милиарди, да не говорим за следвоенното възстановяване, допълнително факта, че повечето работяги са избягали или са загинали/ранени. Най-лошото е, че някакви олигофрени в България изобщо не си дават сметка какви последици може да има за България едно влизане във войната, което ще започне с крах на имотния пазар, последващ фалит на банките, а това ще бъде само началото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симо

    06 Май 2024 3:49ч.

    Това са слухове. Аляска според международното право е руска. Има договор за продажба,но руснаците пари не са получили. Кораба който ги пренасял потъва. Ленин толкова е заложил Крим ,колкото Барак Обама е Снежанка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Май 2024 14:36ч.

    Това което знам е че САЩ обвързват помощите за войната с Крим, но Сталин след войната решително отхвърля подобна възможност, като заявява, че благодари за помощта, но СССР е осигурявал суровините за тази помощ (основно военна техника). На следващо място или по скоро на първо са преките човешки загуби на СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    05 Май 2024 17:10ч.

    Украйна няма да плати. Прието е ЕС да плаща и по конкретно България! Нали ни накараха да сме гаранти на заемите. ПРЕДАТЕЛИТЕ ни веднага се съгласиха! Най бедните в ЕС и Европа, ще плащаме на престъпната бандеровска Украйна? До къде ни докараха! Един бивш премиер каза, важна е Украйна, а не българската икономика! Мръсик и българомразец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и да си прав

    06 Май 2024 1:12ч.

    Колко познати имам, стават гаранти на някой приятел за заем за апартамент и после "приятелят" не плаща, случва се нещо и гарантите го отнасят. ....... Познат така си загуби къщата, точно защото стана гарант, както се оказа после, на любовника на жена си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    05 Май 2024 17:25ч.

    Тия които изповядват формулата “пари,пари прим”,ще пият една много студена вода този път. Иначе са оптимисти до 2027,въпросът е ще я имали Украйна до тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре да я няма иначе ние ще плащаме

    06 Май 2024 1:12ч.

    Звучи кофти, но е така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2796

    05 Май 2024 18:37ч.

    Съветвам кредиторите на Украйна да пият една студена вода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може да оставят една част

    05 Май 2024 18:39ч.

    да плаща. Тя ще се поизсели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    05 Май 2024 19:03ч.

    Заличаването на окраината като държава е забиването от Русия на още един ръждив,дълъг и дебел пирон в ковчега на Запада.Заслужават си го!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    05 Май 2024 19:05ч.

    Кво стана, нали щяха да конфискуват парите на Раша? Май май ще плащат в оръжията, дето са им даром от байдън, и без друго няма вече кой да стреля с тях.. Иначе, англосаксите тоя път май заложиха на куц кон - вярно наричат (бивша) украйна - киев.. до някой и друг месец май украйна ще е просто киев и евентуално лвов.. ама не е сигурно.. дали лвов няма да е част от полша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша

    05 Май 2024 19:53ч.

    не вярвам да получи нещо. Нито Румъния, освен ако Молдова се върне към РФ. Унгария може би.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    05 Май 2024 21:36ч.

    Ще получи, ще получи, може да е малко, но ще е от сърце. Ако не за друго, за да задоволим англосаксонският принцип за прецедент - исторически погледнато, гаврата с британците този път ще е на ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фактите са си факти.

    06 Май 2024 15:22ч.

    Ако Полша, Румъния или Унгария получат некви украински земи - това означава поредното придвижване на НАТО на запад. Руснаците ще го позволят ли? немисла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • *поредното придвижване на НАТО на запад

    06 Май 2024 15:23ч.

    пардон, на изток, естествено, меа кулпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно като вица за балубата

    05 Май 2024 19:58ч.

    Делегация от "цивилизования свят" при африканско племе. Носят стъкълца, мъниста и друг евтиняшки боклук. Показват къс самородно злато и шепа стъкълца. Убеждават племето, че ей за това безформеното жълто парчище ще им дадат цяла шепа прекрасно искрящи стъкълца. Племето в един глас отговаря "балуба!". Цивилизованите го приемат като съгласие. Вечерта ще празнуват успешната сделка. Цивилизованите се събличат голи според обичая на племето. И синчето на вожда през смях изкрещява:"тате, виж на тия балубите колко са им малки"! В този ред на мисли, тази война ще свърши тогава, когато украинците кажат "балуба"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    05 Май 2024 21:21ч.

    Лвов ще плаща, другите ще се възстановяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руска хибридна дезинформация!

    05 Май 2024 21:23ч.

    Те им подариха парите, какви лихви? Вече са изхарчени. И парите, и лихвите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подарили? Супер виц!

    06 Май 2024 1:21ч.

    Ти чуваш ли се, та това е утвърден от десетки години начин за изнудване . Но този път може и да са се набутали, дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дорде има Укропия

    06 Май 2024 8:55ч.

    Е то на банкерските чакали не им е за първи път да пият по една студена вода.Така стана и с Кримската Калифорния. Сегашната война пак се спонсорира от същите фамилии дето си бяха купили Крим без да питат кримчани. Сега видяха,че пак парите им горят и драпат поне за лихвите дорде има Укропия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mihail Konstantinov

    06 Май 2024 17:12ч.

    Скоро парите няма да имат значение. А ресурсите. Който ял - ял. Който крал -крал. Масова балуба, тоест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи