Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология

Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология

Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва си прави селфи със своя съпруг Луиз Инасио Лула да Силва и с френския президент Еманюел Макрон. Снимка: АП

Президентът на Франция Еманюел Макрон и бразилският му колега Луиз Инасио Лула да Силва пуснаха днес по вода подводница, построена в южноамериканската страна по френска технология, в рамките на съвместен проект на стойност 10 милиарда долара, предаде Ройтерс. 

Церемонията се състоя в корабостроителницата Итагуай край Рио де Жанейро. Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва разби бутилка шампанско на носа на подводницата "Тонелеро", след което двамата президенти дръпнаха лоста, с който плавателният съд от клас "Скорпен" навлезе в Атлантическия океан.

Програмата за изграждането на подводници започна по време на предишния президентски мандат на Лула през 2008 година в партньорство с френската държавна корабостроителна компания "Навал груп". Една от целите на проекта е до края на десетилетието Бразилия вече да разполага с подводница с ядрен двигател.  

Лула посочи, че подводният флот е нужен на страната за защитата крайбрежието ѝ, чиято дължина е около 7500 километра, и на териториалните ѝ води, в които се разработват огромни петролни находища.

Макрон е на тридневна визита в Бразилия, за да поднови отношения и стратегическото партньорство между двете държави. Връзките между тях охладняха по време на управлението на Жаир Болсонаро, който бе критикуван от Елисейския дворец  заради неуспехите му в опазването на тропическите гори на Амазонка.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Педерон е поискал да направят някаква, дори символична оръжейна доставка да киевската хунта,

    27 Март 2024 19:38ч.

    Голям зор имат умиращите "развити" от "клуба на богатите" да вбият клин, или поне клинче в БРИКС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    27 Март 2024 19:54ч.

    Ибрикс е приключил отдавна, само кухите червени кратуни не го знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с малко, но завинаги

    27 Март 2024 19:57ч.

    колко отдавна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евродрисня си беше, евродрисня си остана, евродрисня ще си умреш. Оцветявайки жълтите павета.

    28 Март 2024 8:32ч.

    "Евро-" = клоака. Европа е клоаката на този свят. Отходното място, дето 💩 англоезичниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 20:22ч.

    Бразилия е една от страните прекратили военната си ядрена програма на етап прототип . В групата са Швеция и Швейцария(след референдум-учените уверяват че във всеки момент могат да сглобят ядрена бомба, швейцарците гласуват средствата за военна програма да се пренасочат за ЦЕРН). Извън петте ядрено оръжие имат Израел, Пакистан, Индия и Северна Корея.ЮАР е особен случай-предали са ядрените устройства на Израел преди Мандела да вземе властта.(Вече са имали-ако решат ще сглобят нова) Войната в Украйна показа че комбинираните гаранции на две велики сили за суверинитета на една страна не струват хартията на която са написани(САЩ и Русия гарантираха колективно териториалната цялост на третата ядрена сила в света-Украйна, при условие да предаде на Русия стратегическите си ракети и хиляди ядрени заради). Третият свят ще се въоръжава в оспорване на хегемонията на Петорката. Микрон ще е щастлив че е изкарал някое евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Южна Америка

    27 Март 2024 20:37ч.

    Е безядрена зона. Южноамериканците са миролюбиви и не искат на техния континент да има ядрени оръжия. Макар че могат да създадат такова. Освен Бразилия, ядрен потенциал има и Аржентина която експлоатира две ядрени електроцентрали и има най-образованото бяло население в Южното полукълбо. Но не искат, просто са миролюбиви. Бъдещето е на латиносите, не след дълго те ще замземат САЩ , вкл. и политическата власт там. И света ще стане едно по-спокойно и хуманно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    27 Март 2024 20:58ч.

    За сведение на неграмотните: "ядрена подводница" означава "подводница с ядрен двигател", а не въоръжена с ядрено оръжие! И България има "ядрена централа", но не и ядрено оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    27 Март 2024 20:28ч.

    Не се казва, пуснаха по вода бразилска подводница, а пуснаха НА вода бразилска подводница, научете го тоя български бе, като си изкарвате хляба с него! Ако идете на доктор, ще искате ли докторът да знае медицината, колкото вие българския!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 20:28ч.

    Ирак е в насипно състояние и не е ясно какво е останало от ядрената му програма, но Иран и Турция са също кандидати. За иранските ракети отдавна се говори , но може да си проверите за турският ВПК сами. А Акуйо си е източник на суровина за обогатяване.(С любезното съдействие на Путин). Не напразно Ердоган се закани на Биби покрай Газа че Израел се крие зад ядрените си бойни глави(подразбирай+кандидата за Халиф се готви да го промени)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иран има всечки елементи

    27 Март 2024 20:41ч.

    Да има ядрено оръжие. Центрофугите му пречистват оръжеен уран до степен за бойни глави /от "снаряден тип"/. Дали реално имат Бомбата , не се знае. Официално Аятоласите казват че могат да имат атомно оръжие, но нарочно не го правят, защото противоречи на техните религиозни схващания, миролюбието което прокламират. Е ли така ? Един Бог знае, в случая - един Алах знае !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    27 Март 2024 20:54ч.

    Журналистите, научете родния си български език! Правилният израз е: "пуснаха НА вода", а не "пуснаха ПО вода"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хляб

    27 Март 2024 21:01ч.

    се пуща по вода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    28 Март 2024 8:55ч.

    Звучи като някоя бутафорна кичовщина, която ще дефилира на карнавала в Рио.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    28 Март 2024 9:30ч.

    Това не е ли една от онези подводници, чиято поръчка австралийците отказаха под външен натиск?:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи