Сблъсъци в Грузия по време на протеста срещу законопроекта за чуждестранните агенти

Сблъсъци в Грузия по време на протеста срещу законопроекта за чуждестранните агенти

Критиците на законопроекта казват, че е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва АФП. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът не е съвместим с желанието на Грузия да стане част от ЕС.

Грузинската полиция прибягна снощи до сила срещу демонстранти в столицата Тбилиси, изразяващи недоволството си от законопроекта за чуждестранните агенти, предаде Франс прес. Полицаи, специализирани в борбата с безредици, се намесиха без предупреждение и използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, като удряха и арестуваха десетки хора, съобщава АФП. Лидерът на основната опозиционна партия, Леван Хабеишвили, бе набит при вчерашния протест, предаде Ройтерс, като се позова на представител на партията "Единно национално движение". Хабеишвили изчезнал по време на демонстрацията, след което станало ясно, че той е бил подложен на побой.

По-рано вечерта демонстрантите се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу законопроекта за "чуждестранното влияние", за който смятат, че е погазва гражданските свободи. Брюксел заяви, че текстът излага на опасност стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Управляващата партия "Грузинска мечта" се опитва от 9 април да прокара законопроекта, след като не успя да направи това през пролетта на миналата година, когато също имаше големи протести срещу планираното законодателство.

Критиците на законопроекта казват, че той е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва АФП. Демонстрации срещу законопроекта имаше и във втория по големина грузински град Батуми. Вчера хиляди хора взеха участие в демонстрация в подкрепа на управляващата партия "Грузинска мечта".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Глобалистките изроди успяха да си развъдят евроатлантически психопати по цял свят

    01 Май 2024 7:55ч.

    Евроатлантясалите извратеняци, журналистите и педерасите са изгубени за обществото. Те са като бесни кучета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Критиците на законопроекта казват, че е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва АФП.

    01 Май 2024 8:31ч.

    Дали пък законът не е вдъхновен от американския си образец, който се използва за същото?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Май 2024 8:57ч.

    В америка такъв закон имат от 1938 година. От какъв зор америка ще раздава милиони на хора, които живеят на другия край на света, не допринасят нищо за тяхната икономика, наука. Нали българските демонократи се възмущаваха, че по времето на социализма България е "помагала на страните от третия свят", а сега те са отвори едни усти и г... и правят същото, но в обратна посока. Нека ни обяснят защо и срещу какво получават от "америка за България", от Конрад........тези милиони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бий соросоида у главата

    01 Май 2024 8:02ч.

    бий, бий, бий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    01 Май 2024 8:17ч.

    грубо и нехуманно е. просто му врътни кранчето - спри му грантовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали това

    01 Май 2024 8:29ч.

    Се опитват да направят- да им спрат кранчето. И ето ти резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    01 Май 2024 8:45ч.

    Именно, спирането на кранчето минава и през малко бой по главата преди това... Ще стане! Со кротце, со благо и с малце кютек! Ако е умен човек, си остава с малцето, ако е евроатлантясал соросоид, ще се наложи поемане и на повеКе кютек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • г6урхтг

    01 Май 2024 12:29ч.

    Много ми е интересно ако и в България се приеме такъв закон колко предатели ще излязат на площада ? Предполагам едно 10 000 бклука със сигурност ще има. Много същества плачат за затвора. Едни от първите дето трябва да бъдат закрити са Нова ТВ и БТВ а в БНТ да се развърти много дебела тояга и не само в преносен смисъл а и в буквален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам на очите си

    01 Май 2024 15:32ч.

    Брей, толкова промити мозъци ли и в Грузията има? Или са на кльопачка при америка за Грузия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи