Съдът в Пловдив спира бутането на Альоша, противник предлага там да вдигнат кула с ресторант

Съдът в Пловдив спира бутането на Альоша, противник предлага там да вдигнат кула с ресторант

Повече от 30 г. паметникът на съветския воин Альоша буни политически войни в Пловдив

Ще остане ли Паметникът на Съветската армия в София в Княжеската градина, или ще бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, още не е ясно. Докато се чакат новите политически дебати, “24 часа” провери какво е отношението към подобни спорни монументи в страната, а такива има във всеки голям областен град.

Повече от 30 г. паметникът на съветския воин Альоша събужда политически войни в Пловдив. Най-застрашен беше той през 1996 г., когато местният парламент при кметуването на Спас Гърневски взе решение да бъде съборен.

Съдът обаче го “циментира” с аргумента, че паметникът е държавен и общината не може да се разпорежда с него.

Периодично гранитният солдат с шмайзер осъмва нашарен със свастики

и работници ги премахват с пясъкоструйки. Така беше часове преди визитата на руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Гранитният монумент е открит на 5 ноември 1957 г. Бившата главна архитектка Антоанета Топалова е категорична, че Альоша ще остане завинаги на върха на Хълма на освободителите.

“Първо, този паметник е на върха на един сиенитен хълм, чиито скали са изключително здрави. В него е приложен т.нар. циклопски строеж. В самата фигура са вградени дебели стоманени колони. Да не говорим какво огромно количество бетон е излято”, казва арх. Топалова.

Според нея, ако монументът се събори, ще се разруши цялата архитектоника на тепето.

Альоша “боде” очите на доста пловдивчани особено на Трети март, тъй като съветският воин драстично се извисява над монумента на Царя Освободител Александър II. А Паметникът на Левски е в подножието на хълма.

Прототип на съветския войник е реален участник във Втората световна война - Алексей Скурлатов

Изграждането на монумента започва през 1954 г. и приключва 3 г. по-късно. Дело е на скулптора Васил Радославов. Самият Скурлатов посети Пловдив, за да види паметника, но чак през 2007 г., а шест години по-късно почина.

При социализма явно недоволство срещу 15-метровата фигура няма, но ропот срещу него се надига периодично. Успоредно се лансират и идеи за прекрояването му. Една от тях в началото на демокрацията беше фигурата да се префасонира на бутилка кока-кола.

Последно бившият общински съветник от ВМРО Стойчо Кузев предложи около Альоша да се излеят 4 стоманобенонни колони, които да го закрият, и на върха на този постамент да се построи кула с въртящ се панорамен ресторант.

“Не пипайте Альоша! Много е здрав. Човек като седне в ресторанта, ще гледа цялата панорама на града”, лансира екзотичната си идея той.

В Бургас от 90-те години върви дебат за събаряне на Паметника на Съветската армия, който и тук е наречен Альоша. Като се стигне до гласуване, никога не се събираха необходимите резултати.  

 

Бургаският Альоша стърчи с внушителните си 18 метра

Альоша е сърцето на Бургас на централния пл. “Тройката”. Паметникът е висок 18 м, като в най-горната си част изобразява съветски войник с вдигната ръка, а в подножието му е барелеф на сцена от Втората световна война.

И него редовно го цапат с боя и надписи срещу Съветската армия.

Монументът е построен през 1953 г. Последното искане за събарянето му бе внесено в общинския съвет от СДС през 2018 г. Предложението бе да бъде демонтиран и изнесен в покрайнините на града.

Година по-рано на стотина метра от Альоша бе открит паметник на жертвите от комунизма, но в многократно по-малки размери.

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна е най-големият монумент в целия град. Намира се в кв. “Чайка” на могилата Турна тепе. Със своите 23 м е един от най-величествените градежи, който от години се е превърнал в противоречив символ на позабравеното минало.  

 

Във Варна това е най-големият монумент

До него водят 301 стъпала, наречени “Стълба на победителите”, но едва ли някой се сеща вече за това. Днес десетки варненци ги използват като част от сутрешната си физзарядка.

Паметникът поглъща повече от 10 хил. тона бетон, изграден е през 1978 г. на мястото на Братската могила за загиналите в борбата с фашизма, която днес се намира в Морската градина.

След провален конкурс за проект, през 1973 г. са избрани варненските скулптори Евгени Баръмов, Альоша Кафеджийски и Камен Горанов.

Под повърхността му е скрит лабиринт от  тунели на няколко нива

Тук е и най-модерното за времето си бомбоубежище с 1800 места.

Паметникът на Съветската армия в Стара Загора е издигнат над Братската могила в югоизточния край на парк “Ленин” (днес “Митрополит Методий Кусев” или Аязмото) в памет на загиналите от 66-и стрелкови корпус и други поделения на Съветската армия.  

 

В знак на почит към Съветската армия в Стара Загора е открит паметник през 1948 г.

Той е открит през 1948 г., построен е с волни пожертвования на старозагорци. Изграден е от бял мрамор по проект на известния скулптор Иван Лазаров, според някои източници - в съавторство с Димо Лучианов, скулптор, роден в Казанлък.

Иван Лазаров е сред авторите и на оспорвания Паметник на Съветската армия в София.

Монументът в Стара Загора представлява обелиск с висок релеф, изобразяващ съветски

воин с бойно знаме на рамо и свалена за  отдаване на почит ушанка

Над него има надпис:: “Слава и всенародна признателност на съветските воини-освободители - 1941-1945 г.”.  

В Стара Загора гласовете за неговото премахване са по-скоро откъслечни, но се случва да бъде поругаван.

В Плевен паметникът на Съветската армия се издигаше на пл. “Свободата” в центъра на града.

Правен е през 1954-1955 г., негови автори са арх. Васил Тихолов и скулпторите проф. Анастас Дудулов и Борис Кадийски. Върху пиедестала от сив гранит стърчеше бронзовата фигура на съветски воин в цял ръст, с вдигната за поздрав ръка.  

 

Този паметник в Плевен бе свален от постамента през декември 1991 г.

През декември 1991 г. бронзовият Альоша, както го наричаха плевенчани, бе свален и на 2 части пренесен в двора на историческия музей. По-късно върху постамента бе поставен обелиск в памет на всички герои, загинали за свободата на Плевен.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • противник предлага там да вдигнат кула с ресторант

    14 Март 2023 15:30ч.

    кръчма, паркинг, бардак. всичко друго, но не и паметник. не ства дума дали е Альоша или Васил Левски. важното е да има келепир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ресторант за фастфууд

    14 Март 2023 15:43ч.

    всеки демократ да изяде по един говнян бургер и да целуне на Роналд Макдоналд чехъла

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Март 2023 19:36ч.

    Альошата може да бъде преработен на Байдън слизащ от самолет ......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спрял!

    14 Март 2023 23:13ч.

    Това ще да е доста нестабилна конструкция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    14 Март 2023 15:34ч.

    древните римляни в завзетите земи нищо не са разрушавали, напротив, те са строили, а нашите демократи тук, понеже ще са на власт хилядолетия, събарят всичко......за строежи не ги търсете!......колко е прав великия Алеко К. - европейци сме ний, ама....все не сме до там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    14 Март 2023 16:12ч.

    Глупости - римляните ако бяха щяха да му махнат главата на мужика и щяха да го префасонират в американски командос без да шикалкавят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    14 Март 2023 17:02ч.

    Амерички командос без глава..., предполагам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големи сомове вадят от Дунав рибари

    14 Март 2023 15:37ч.

    Заглавията в "Гласове" взеха да напомнята на словотворчеството на Петьо Блъсков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Складът на едро работи

    14 Март 2023 15:41ч.

    в бивша книжарница "Ботев".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Успоредно се лансират и идеи за прекрояването му. Една от тях в началото на демокрацията беше фигурата да се префасонира на бутилка кока-кола."

    14 Март 2023 15:45ч.

    До такъв идиотизъм и американците не са стигнали май

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КЕЛЕПИР-ЕТО КАК

    14 Март 2023 16:04ч.

    Мощна американска фондация ще изкупи всички съветски паметници и ще ги пренесе в Щатите за мащабна инсталация в пустинята Невада. Общините у нас ще се видят с пари , а изкуството ще остане вечно, ИМА КАК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    14 Март 2023 16:03ч.

    Трите бизнеса, вдигнали цените в Хърватско с приемането на €, са медицина, фризьорство и ресторантство. Вярно е добра идея да се оживи едно мъртвило. Ама, аз лично нямам допир нито с ресторанто, нито с надменните фризирани проститутки, не искам и медицината да ме досяга. Все пак, виждат се меркантилизмът и снобарството - те растат връз памет и гробища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    14 Март 2023 16:18ч.

    Извинявайте - ресторантьорство*. Нали се сещате - прислужничество, сутеньорство, престиж, алкохол, бандитизъм, буйна чалга до зори, банкети, бели и тесни ризки от ластан, аромати на парфюми и кюфтета. Шефът ви обядва и вечеря в ресторанто. Жените ви, без ресторант, бягат. Няма как да не се сещате...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    14 Март 2023 16:04ч.

    Гласове,когато пишете за Альоша,редно е да напишете,че в подножието му са паметниците на Руските воини загинали в Руско-Турската война. Нямам спомен комунистите да са искали да ги демонтират или заличават,напротив те се поддържаща наравно с Альоша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    14 Март 2023 16:05ч.

    Събаряте варвари, събаряйте! Мавзолеят съборихте, Бузлуджа я превърнахте в клоака, до Альоша опряхте?! Да се готви Шипка?! Мръсно, долно и продажно племе, с още по-нечистоплътен, уродлив и крадлив елит! Племе, което и така не се превърна в народ! Прав беше Петко Славейков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    14 Март 2023 16:10ч.

    "Альоша “боде” очите на доста пловдивчани особено на Трети март, тъй като съветският воин драстично се извисява над монумента на Царя Освободител Александър II." -- доста нелепо и лицемерно твърдение. почти всички от тия, които искат премахването на альоша, са и за премахването на паметника на царя освободител. местните "носители на ценности".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Март 2023 16:10ч.

    Тези паметници не са в чест на политиците, а в чест на обикновените воини, които, за да се правим днес на интересни, са давали и живота си. Факт е, че Съветският съюз е бил най-категоричен в унищожаването на фашизма, британците са се ослушвали накъде ще завее вятърът, а крал Едуард дори е абдикирал заради връзки с фашистите с версията за невероятната любов с разведена жена, американците са търгували и с двете страни, затова и паметниците са на Съветската армия. Когато някой е свършил нещо полезно за света, е редно да бъде почетен. Аз лично възприемам тези паметници и като памет за нашите фронтоваци, защото без тяхното участие не се знае дали България щеше да бъде в тези граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    14 Март 2023 16:10ч.

    Трябва всички тоталитарни кунистически символи и паметници - сърпичукове, петолъчища, альоши серьожи, комбайнери, звеноводки и партизани да бъдат съборени. Те нямат място в свободна и демократична Европа, част от която сме и ние. ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Март 2023 16:13ч.

    И да се унищожат всички паметници, който има робска психика и все се навежда пред някой голям брат, той ще си остане роб. Комплексарите се притесняват от паметниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Март 2023 16:45ч.

    Какво чакаш, вземай кирката и тръгвай да събаряш. Животът ти със сигурност ще стане "свободен и демократичен", всичките ти проблеми ще се решат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то - като го слушаш- дали знае какво е кирка?

    14 Март 2023 17:31ч.

    остаряла дума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    14 Март 2023 17:35ч.

    Знам! Кирка е, дето в кунистическите лагери са го стоварвали върху главите на демократично мислещите! Поклон пред величието на саможертвата им! ❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Март 2023 18:15ч.

    Тя очевидно не знае и какво е "комбайнери", щом твърди, че за тях "няма място в свободна и демократична Европа". А може и да е права - за какво ни е пшеница, след като ще ядем брашно от щурци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    14 Март 2023 16:14ч.

    А иначе с оглед на новите реалности тоя паметник няма място там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • деди,

    14 Март 2023 17:22ч.

    Новите реалности са, че ти фалира грантовата пенсия на тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    14 Март 2023 16:19ч.

    Да! Вместо тези мрачни и страховити тоталитарни паметници, да се сложи, например, паметник на котенце с превързана лапичка! Или на две сърнички и мече! А защо не на демократична фризьорка, таксиджия или келнер с поднос синьо шампанско! А и толкова светли демократични лидери имаме, които заслужават да бъдат увековечени в бронз и гранит! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе за да е политкоректно

    14 Март 2023 17:35ч.

    котенцето с превързана лапичка си го дръж у вас. Ще сложим невръстно трансджендърче с превързано дупенце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събарянето на паметници

    14 Март 2023 16:27ч.

    е отколешна талибанска практика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кусто от въртолета

    14 Март 2023 16:32ч.

    Този паметник е опасен и трябва да се събори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    14 Март 2023 16:32ч.

    За Хитлер ли им е мъчно ? Ей го новия в Украйна, да идат да му се порадват, само да избягват "ловците на бъдещи танкисти" по пътищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    14 Март 2023 16:38ч.

    Няма нищо по гнусно от нацисти преоблечени като демократи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То така се започва: първо паметници, после книги горят,

    14 Март 2023 16:54ч.

    след това прибират едни, след тях други безследно изчезват, Давидова звезда, пещи, Палмолив и т.н. "404" юбер алес. "Демократи''? Време е за Народен фронт, както някога. Ама на народа и децата му подмениха и подменят историята едни от просветата ("София, братче, е центъра на просветата").

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен фронт със сит, доволен и келепирджийски народ не се прави.

    14 Март 2023 16:58ч.

    А българският народ е сит, доволен и келепирджийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ела в едно спешно отделение от всичките

    14 Март 2023 17:36ч.

    да го видиш колко е сит и доволен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р по генетика

    14 Март 2023 16:58ч.

    След като тези сегашните управляващи станат на прах , след тях искат да остане само разрушена държава ли ? Това желание за разрушаване е ясен признак за деградирали гени. Деградацията /подивяването/ не е патент само на българите. По голямата част от съвременния свят /над 90%/ показват признаци на деградиране и оглупяване. Може би за това някои кръгове по високите етажи на властта искат зануляване и рестарт на цивилизацията със по-малко , но качествени люде ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Март 2023 16:59ч.

    Да се възстанови паметника в Плевен! Никой не сте питали да го събаряте, а Альоша е най-хубавото в Пловдив, иначе са само цигане и роме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    14 Март 2023 17:34ч.

    Историци, антрополози и художници откриха кои са прототипите за трите фигури, покачени върху високата колона от паметника на Съветската армия. Изследването е продължило над 60 години. Проучени са десетки хиляди архивни единици от Централния държавен архив на Съветската армия, на българския държавен военноисторически архив, спомени на ветерани от Втори Украински фронт, дневници на скулпторите-автори на монуента. Безспорно е доказано, че войникът с шмайзар в ръка е Порфиро Метелчук, сержант, сапьор от 8-ма гвардейска армия. Родом е от Виница, а родната му къща е в близост до мавзолея на Пирогов. Със своята войскова част Порфиро преминава през Попово, Чирпан и София. После войва около Балатон, а през 1945 достига до Виена. Там Порфиро се запознама с 31 годишната медицинска сестра Клара. Любовта им е кратка и от нея им се ражда син на име Магнус, който става професор-антрополог във Виенския университет. Жени за София, наполовина българка, която дълги години е цигуларка във Виенската филхармония. Клара и Магнус са изобразени на паметника - това са жената и детето, което държи в ръце - фижурите им са вдясно от Порфиро. Вляво от него има още една фигура. Тя е с работнически гащиризон. Неговият прототип не е точно установен. Предполага се, че е Валериан-механик, братовчед на Порфиро, който две години воюва против съветската власт в Украйна като партизанин -бандеровец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    14 Март 2023 18:25ч.

    Идва краят на статичните паметници! Новите монументи стават подвижни. Край на застиналите скултури! Mobilis in mobili - подвижен в подвижното, това е новата парадигма! Вече се предлагат специални нисковибрационни платформи, фундамент за мобилни паметници. Творбата къса пъпната си връв с пространство! Тя придобива свободата да пътува, където й хрумне. Зрителят вече не я възприема като застинал обект, статична реинкарнация на авторското вдъхновение. Тя подбира сама пространствените си координати, показвайки се на зрителя в изненадващи ракурси и обстоятелства. Неочакваните срещи с нея очароват. Ето днес на магистрала Тракия Самуил ви присветва с очи. Утре на Кулата пък срещате патриарх Евтимий, запътил се към Солун. Към Поморие задминавате Пенчо и Петко Славейкови. А на опашка в пловдивска баничарница се срещате с Алеко Константинов и неговия куфар. Малко преди Враца ви изненадва разцепената глава на Стамболов. На Хемус - нова среща - виждате Опълченеца, спрян от КАТ заради превишена скорост. И т.н., и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примери за чупещи и рушащи ----

    14 Март 2023 20:46ч.

    Отоманската армия , която обстрелвала египетския Сфинкс като мишена на артилерията си. Затова Сфинксът е с изкъртен нос ! Хубаво че е грамаден, та не са го изкъртили целия... Талибаните - които взривиха статуите на Буда ... Бляк-лайф мада , които събарят с въжета паметниците на Колумб и другите откриватели на Америка . Укропитеците, които събориха памтниците на ... Пушкин ! И на ... Екатерина Велика ! ..... Е това е "културната" среда на бутачите на паметници в България. Османлии, талибани, диви негри и укропитеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи