Радев възложи на Главчев съставянето на служебен кабинет: Няма да се меся нито пряко, нито косвено в подбора на министри

Радев възложи на Главчев съставянето на служебен кабинет: Няма да се меся нито пряко, нито косвено в подбора на министри

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в рамките на седем дни да предложи състав на правителство

Няма да участвам нито директно, нито косвено в съставянето на служебен кабинет, заяви държавният глава

Президентът Румен Радев подписа указ, с който в изпълнение на  чл. 99, ал. 5 от Конституция определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател и му възложи да състави служебен кабинет. „Въпреки че в новите текстове на Конституцията няма ясно определен срок за това, считам че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, имайки предвид естественото желание на мнозинството български граждани за повишена избирателна активност, да не се разкарват два пъти до урните в рамките на една или две седмици, както и да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент“, заяви държавният глава, когато връчи папката с указа на Димитър Главчев.

Държавният глава изрази очакване указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до следваща събота, като ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните по Конституция консултации.

Румен Радев подчерта, че при разговорите си с потенциалните кандидати за премиери единствен председателят на Сметната палата е приел поста. Затова, по думите му, последните конституционни промени в частта за служебното правителство са направени чисто механично, без да се отчитат елементарни положения, а събитията от последните дни са разкрили в голяма степен несъстоятелността на измененията, в което са се уверили и авторите им.

„Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от съкровените си цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка“, каза президентът. Румен Радев заяви, че страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да се насрочат и предсрочни парламентарни избори. „А това означава да затънем за неопределен период във време на безвластие, но както вече заявих, ще направя всичко възможно, за да не допуснем страната ни да изпадне в тази ситуация“, заяви Румен Радев. Президентът благодари на всички потенциални кандидати за служебни премиери, с които е разговарял, като изрази съжаление за трудната ситуация, в която те са били поставени, както и разбиране за професионалните им и лични аргументи да не приемат поста на министър-председател.

Президентът посочи също така, че последните промени в основния закон са били насочени към това да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебно правителство. „Ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията на Република България. Затова нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето правителството“, подчерта държавният глава и изрази очакване предложените от Димитър Главчев служебни министри да са максимално политически неутрални, а правителството да работи изцяло в интерес на България. 

Служебното правителство има за основна задача организирането и провеждането на честни избори, но то трябва да работи и за решаване на проблемите на българските граждани, напомни още президентът. Румен Радев добави, че ако служебното правителство с премиер Гълъб Донев се беше ръководило от призивите да не прави нищо друго освен избори, нямаше да бъде своевременно въведен в експлоатация интерконекторът с Гърция и започнат строежът на газовата връзка със Сърбия; да бъде получено единственото досега плащане по Плана за възстановяване и устойчивост; да бъде постигната отмяната на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, което отвори пътя за Шенгенското пространство; да бъде осигурено допълнителното европейско плащане за охрана на българо-турската граница и да бъде постигнат решителен напредък в създаването на спешната помощ по въздуха.

Ще представя състав на правителство, което е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, като се ангажира в рамките на седмица да изпълни връчения от президента указ.

 

 

 


  

 

Коментари

  • Новата Конституция

    30 Март 2024 15:24ч.

    Всяко ново полу правителство с мандат 8 месеца идва с нова конституция. И така докато я отменят напълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Иванов сигурно е горд със себе си!

    30 Март 2024 15:29ч.

    ПП-ДБ много глупави се оказаха, но затова пък без установена ценностна система

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Божееее!

    30 Март 2024 15:34ч.

    Честит ни служебен кабинет, реден от Бойко! Е, наистина нЕма такава държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    30 Март 2024 15:49ч.

    Нека да се учи народът да управлява. И до кухарките ще ... таковаме, макар, че доста маскирани се промъкнаха. За г-н Главчев съм любопитен и му пожелавам успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    30 Март 2024 15:51ч.

    Единия казал намсикво...другия намсикво...и все отговорни думички..съдбоносни...разревах се.Ах вие актьорчетааааа. Всичките на къса каишка от сараите и от там се провижда Султана. Жалко за хората изгубили живота си за да се борят срещу империята на султана . Техните наследници от алчност и простотия поднасят България на тепсия на Султан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трумане,

    30 Март 2024 16:02ч.

    не си съвсем прав. За боНбите няма ти натяквам. Скрий се някъде и дишай дълбоко. Не си ти баш еталон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    30 Март 2024 16:14ч.

    Теб пък, кой дявол те дърпа за късия език. Акъл от такива потайни разбирачи ни натика у дъното. Все туй ви е думата - ТРАЕНЕ...от траене и дълбоко дишане прокопсахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова не пропусна шанса да атакува Радев

    30 Март 2024 16:30ч.

    Нинова не пропусна шанса да атакува Радев и останалата опозиция: "Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ. БСП останахме единствената алтернатива. Всички други се продадоха." Нинова пак се движи по грешен път, защото никоя от двете партии Възраждане и ИТН не се е продала. Освен това се оказа, че Главчев е единственият, който се е съгласил и Радев не е имал друг избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Многозначен

    30 Март 2024 16:43ч.

    Нямам представа за потенциално познанство/непознанство Радев-Главчев. Дали си имат приказка, някакво уважение? Откровено казано, позицията на Радев ми е напълно непонятна! Нали правителството ще бъде назначено с неговия подпис. Отказът от директно участие при съставянето на първо четене поне звучи добре, но отказ от индиректно участие субективно приемам като заявление, че: Ще подпиша каквото ми подаде Главчев БЕЗ КОМЕНТАР! Това въобще не е добре и напълно не го разбирам. Може и да има някакво авансово споразумяване, което напълно устройва Радев, но не го виждам като твърде реалистично. Помните, какво каза проф. Киров: Ако предложат Иван Гешев за вътрешен министър или на правосъдието, как да се съгласява Радев? Да не говорим, че в тези идиотски времена, страната е пълна с уродливи и абсурдни персонажи. Под американски натиск и заради втория мандат, Радев вече веднъж безкритично прие едни шарлатани, но ако се издъни пак няма да му бъде простено. Многозначна е ситуацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Март 2024 16:47ч.

    И как да участва Радев при един кандидат? Освен с пожелания...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Многозначен

    30 Март 2024 17:08ч.

    А по какво се разбира, че кандидатът е само един?! Така се говори по чаршията? Някой нещо твърдял? А ти вярваш ли? Аз отдавна надживях тези заблуди! Не се прави на неразбиращ - пределно ясно съм написал, че е НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВО да заявиш И ТО В АВАНС, че ще напривиш всичко, което се иска и очаква от теб! Не е редно да се правят такива изявления, които канят вълка в кошарата! Иванов-реформата е пълен идиот, делянчо е умен само що се отнася за личния му, користен интерес, БХ е първокласен конституционалист, и това по никакъв начин не може да е основание да се играе демонстративно и напук! Обратното е - трябва с всички средства да се илюстрира и докаже убедително, че изсраха едно миризливо л...о! Присъствието в списъка на министрите дори и на една НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВА ФИГУРА е напълно ДОСТАТЪЧНО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за "НЕ"! И не ми се слушат тъпни за 100 млн. и изборна активност. Ние си заминаваме и нищо друго не може да се сравни по важност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Март 2024 17:16ч.

    Президента(а и никой от списъка не го е опровергал) твърди че Главчев е единственият съгласил се. По конституция(макар и прясно ремонтирана) трябва да му даде мандат за съставяне. Пак по същата Главчев требва да му представи списък с министри(може и да са триста-може и да е само един-никъде не пише колко, кеф му е ще назначи цялата рода за вицета, а той може да е премиер и министър на всички министерства) след което Президента приема списъка. Няма опция да откаже(освен ако не реши да бута Конституцията) в момента е сведен до церемониалмайстор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ще представя, което е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев"

    30 Март 2024 17:08ч.

    Мисия невъзможна. Другата събота ще се дивим на министри - експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    30 Март 2024 17:27ч.

    Какво направи Радев? С техните камъни, по техните глави! По просто казано, начука им го! Показа колко некадърни са тези които правиха ненужни поправки на Конституцията, и тези които гласуваха за тях! Избрания Главчев, не е нито прост, нито некадърен както някои го изкарват! Пожелавам успех на Главчев, той е способен да свърши поставената му задача!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    30 Март 2024 18:16ч.

    Какво може да свърши тая гербава калинка за 2 месеца, бе рубладжийски ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димо

    30 Март 2024 18:29ч.

    Kubis, прав сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Март 2024 1:11ч.

    Ми да организира свястно едни избори, например... Това е главната задача. Ех, Мужик, Мужик, защо изобщо отвори уста и разсея всички съмнения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    31 Март 2024 8:27ч.

    Кога Герб е организирал свестни избори ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Март 2024 18:23ч.

    Предполагам следния състав на кабинета: 1. Вицепремиер и Министър на вътрешните работи (и кражбите) - Боко Тиквата; 2. Министър на външните работи (и слугуването) - Жираф-Габриел; Министър на финансите (и измамите) - Горанов-Магнитски; Министър на здравеопазването (и болничната мафия) - Чувало Трупов Ангелов; Министър на спорта (и хазарта) - Ицо Лютеницата; Министър на правосъдието (и съдебната констипация) - Дани Ръбъла; Министър на (поп-фолк) културата - Луна; Министър на отбраната (и ликвидацията й) - Трабант Паси-Натовски; Министър на образованието, науката (и прогнозиране на времето) - Росен Банова; Министър на електронното управление (на машинките за гласуване) - Цв. Цв. Костинбродски;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    30 Март 2024 18:54ч.

    Може и някой да се възползва от предложенията Ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елисавета

    30 Март 2024 19:05ч.

    Все пак звучи утешително, че президентът няколко пъти спомена "български граждани" във връзка с техните интереси. Айде, да видим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дккфй

    30 Март 2024 20:39ч.

    Портретите нещо не стоят както трябва до тия главчовци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важно е

    30 Март 2024 23:17ч.

    ППДБ да гласуват за този служебен кабинет, с което си признават поражението и няма да влезнат в следващото НС. Откраднаха протестите, но се разобличиха че са деца на комунисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Март 2024 7:02ч.

    Вноса на пясък от Сахара със самолети, ускорява изключително процеса по това България да бъде превърната в пустиня...дай Боже по скоро и един българин да не остане на територията, само мигранти са камили в новата Сахара на балканите, дето българите направиха от рая пустиня с тъпотията си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Март 2024 7:07ч.

    П.П да е ясно, нито е пясък, нито е от Сахара, ами химическо пръскане в атмосферата- гео инженерство свързано с климата и депополацията! Но България ще стане пустиня, при това скоро, а българският щраус ще може по лесно да си заравя главата в пясъка, щото сега като си зарови главата в черноземната почва и после му излиза кална, докато в пясъка няма да има проблеми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    31 Март 2024 10:25ч.

    Точно. А матриалът вместо да погледне нагоре, си гледа или върховете на обувките, или екраните на смартфоните. И пилотът стратег-триморец много добре го знае, но не смее да гъкне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи