Промените в Конституцията създадоха нова ''бомба": 480 депутати ще получават заплати, а някои двойни по 14 000 лв.

Промените в Конституцията създадоха нова ''бомба": 480 депутати ще получават заплати, а някои двойни по 14 000 лв.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Освен неяснотите около назначаването на служебен премиер, конституционните промени създадоха и още един проблем - депутатските заплати. Съгласно измененията, 49-ият парламент ще остане действащ до полагане на клетвата на народните представители от 50-ия. Така за известен период от време в парламента ще има 480 депутати, а тези, които са и в стария, и в новия, ще получат двойни заплати.

Според финансовите правила по бюджета на Народното събрание, възнагражденията на депутатите се начисляват от изборния ден, а за встъпилите допълнително народни представители – от деня, в който народният представител е обявен за избран от Централната избирателна комисия. До клетвата си новоизбраните депутати работят без да законодателстват. В това време народните представители от предходния парламент продължават да се водят на работа - до клетвата на новите депутати. Така за периода, в който двата парламента ще се застъпят, депутатите, които са в стария, но са избрани и от новия парламент, ще получат заплати и за двата мандата.

Депутатската заплата е над 7000 лв. в момента. Според финансовите правила на парламента, народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. При последната корекция от февруари, основното месечно възнаграждение стана 7032 лв., като тук не влизат допълнителните възнаграждения за участия в комисии и пр.

Срещу ''конституционната бомба'' с депутатските възнаграждения скочи Настимир Ананиев от ПП-ДБ. Той заяви, че ако получи двойна заплата, ще се откаже от нея. Лидерът на "Възраждане'' Костадин Костадинов заяви, че от неговата партия са обърнали внимание на този въпрос по време на дискусиите за промените в Конституцията. Същото са направили и от ИТН.

Интересна беше реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не отговори на въпроса дали е възможно заради промените в Конституцията да се стигне до това някои депутати да получат двойни заплати, а вместо това се скара на журналистите. "Вие сте интересни хора - аз си мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то на водещи митници. А вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина", упрекна ги герберският водач.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Бързат, бързат

    29 Март 2024 16:02ч.

    и не доизпипват нещата! А дали не са и разбрали, че имат материална полза от такъв гаф?? Нищо чудно...От тях всичко вече може да се очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи