Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", съобщиха от Българската патриаршия.

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ.

Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите. 

На 21 април, неделя, в храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност. Ковчегът му бе положен при гроба на екзарх Йосиф от южната страната на храма "Света Неделя".

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Кочина

    16 Апр 2024 10:55ч.

    Кръстена някога България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    16 Апр 2024 11:31ч.

    Чиста провокация, която си има цел, естествено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    16 Апр 2024 11:45ч.

    никаква провокация не е, това е масово по всички гробища, изличава се дори паметта че някога тука са живели българи, те и в Европа представата за българина е на малко мургаво престъпно изчадие... Българинът няма право на вечен покой, и гробищата буквално с оставени на организирани полухора да правят невероятни "бизнеси" със продукти от смъртта, масово се разравят и грабят пресни гробове, паметници се крадат и унищожават, особено ако са християнски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георг

    16 Апр 2024 13:15ч.

    Патриарха не е погребан в гробища, то даже е видно и от снимките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и?

    16 Апр 2024 13:50ч.

    Човекът пише, че по всички гробища се грабят и оскверняват гробове, в много случаи от цигани. За конкретния случай в центъра на Голямото село не бих набедил и аз цигани, по-скоро е работа на сатанисти, анархисти и както още се самонаричат младежи-софияндури, които копират от Запада съответния манталитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    16 Апр 2024 11:33ч.

    Гласуването за ППДБ води до сериозни заболявания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еех, мъко рубладжийска

    16 Апр 2024 12:47ч.

    Това е специалитет на вас комунетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо, успокой се.

    16 Апр 2024 13:23ч.

    И си срежи вените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РеКонтра

    16 Апр 2024 13:25ч.

    Гласуването за ГРОБ,ИТН, ДПС, БСП и др. води до същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що бе, и Чарли Чаплин изравянето от гроба пак комунистическа операция ли беше?

    16 Апр 2024 13:54ч.

    Щото Чарли го изгониха гадните Съединени щати за" комунистическа дейност", а нашите "комунисти" е трябвало да ги маскират (американските антикомунисти!!!) Е, туй Евроатлантически Трол си е неблагодарна работа! От сутрин до вечер само глупости да бълваш - това нормален човек не може издържа! Трябва наистина да си патологичен идиот...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е специалитет на вас комунетата

    16 Апр 2024 13:55ч.

    Тоя път си прав, комунета от трето поколение цял паметник на Червената армия искат да гътнат, че колко остава за един дървен кръст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Апр 2024 11:58ч.

    нап да влиза в църквата и да разгледа сметките приходи разходи мерцедеси часовници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да проверят кайш в църквата, някой да не е искал да открадне кръста за да си го вози в мерцедеса...

    16 Апр 2024 13:53ч.

    Съвсем изперкахте вече, баба мара и тя се напушила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Апр 2024 12:28ч.

    Поздрави за Баба Мара 16 Апр 2024 11:58ч. Все клошари и вандали са им виновни, Църквата няма ли охрана, на кого ще ги разправяте?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Апр 2024 12:35ч.

    Правят го в Украйна с одобрение на Запада. Опит за заличаване на историята. Правят го и във Франция, където разрушиха паметник на Азербайджанска поетеса. В България също разрушиха паметници, а сега и това. Целта на Запада е да изтрията от паметта на хората неудобните на Запада спомени и за тази цел винаги ще се намерят извършители. Все пак НПО съществуват именно с тази цел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    16 Апр 2024 12:47ч.

    Това е по-малкото зло, че тази отрепка можеше и да се изсере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    16 Апр 2024 13:07ч.

    Никак не ме учудва, че гробът на блаженопочившия Български патриарх Неофит е бил поруган. София е град мръсен, грозен, небоголюбив. Такова е дори пространството около митрополитски храм "Св. Неделя". Изненада ме, че Негово Светейшество избра да легне точно на това място, макар да е имал сантиментални причини за това. На 16 март в Гласове споделих своето учудване от избора на вечен пристан, направен от Неофит. Написал съм ето това: "Странно е защо Негово Светейшейство избра на легне пред църквата "Света Неделя". Защо предпочете тягосния шум на градската суетня, в гроб додосами подземието на метрото, до отвратителната плетеница канализационни тръби преминаващи през площада. До шумотевицата от щуращи се тълпи минуваци. До подрънкването на трамвая, до предпочитаните от незаспиващите пиянски компании и градски плъхове маршрути. В празничната гълчава от сватбарска свирня и подвиквания от настойчиви просяци и търговци. Защо вместо всичко това той не избра покоя на манастирския двор в гроб, ухаещ на тамян и пръст, от която сме направени и в която отново ще се превърнем. Гроб под едри и тъжни като коледни прасета звезди. Гроб сред ведри утрини, есенни мъглици, петльов кукуриг, камбанен звън, монашески песнопение. В святата компания на неумиращи бабички, богомолки с черни забрадки, които още хиляди години ще минават край гроба с букети цветя в ръце."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност дълбоко се съмнявам,

    16 Апр 2024 13:18ч.

    че тъкмо такава е била волята на Негово Светейшество. Имаше по-ранно съобщение, че ще бъде погребан в Троянския манастир. Може би вземам грях на душата си, но съмнението продължава да ме гризе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е че малко ли украинци се разхождат из София?

    16 Апр 2024 14:00ч.

    И дори една украинка доста често стои повече от половин година и пее на някакъв странен език нещо си току срещу църквата Баба Неделя! Впрочем , кой-ги знае - те тяхната си православна църква бастисаха , сега сигурно се опитват да бастисат и нашата, българската, под ръководството на турчина- т.н. "цариградски патриарх", който уж опяваше Обозе Почившия Български патриарх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре рече...

    16 Апр 2024 14:03ч.

    Не че конкретния манастир е свободен от тълпите празноскитащи, но все пак е намОлено място, както казват омразните ни руснаци. А София... както е била благословена тук да заседава поместен събор, така явно е мръднал "цивилизационния избор" през вековете. "Светецът" покровител на жълтопаветниците и баща на българската мафия - масон и атеист Стамболов...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Ефрейторе”,тук се прояви добре,

    16 Апр 2024 14:42ч.

    не те чета напоследък често,това ме кара да се чувствам зле,потискаме липсата на твоята мъдро-ироническа мисъл и ме кара да изживявам катарзис след такъв но на обратно!Пиши,пиши и пуфка с черната си лула и поне ни развеселявай по мъничко!АМИН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    16 Апр 2024 14:12ч.

    Ти да видиш. На годишнината от Кървавия Велики четвъртък, 16- ти април 1952 г., когато е взривена митрополитската ни катедрала Света Великомъченица Неделя- някое човекоподобие е поругало гроба на обичния ни Патриарх!? На ТОЗИ ТОЧНО Патриарх???!??!? Прости им, Боже! Те не знаят що вършат! Пресвета Майко Божия. До там ли сме я докарали. До там ли сме стигнали. Добре, че не знам кой е направил това. И дано не разбера. Да не се изкуша да го сервирам на майка му с картофи! Боже. Глупости говоря, разбира се, но човек понякога наистина не може повече да търпи идиотии и бруталности. Що за...същество ще стори това на гроб!? Прости ни, Боже. Прости ни и ни дай според милостта Си, а не според както сме заслужили!!! И дано душата на любимия ни Патриарх намери покой. Ето, скоро са 40 дни. Още е тук, с нас. А ние какво...Вандалстване. Даже не е тъжно. А страшно и скверно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    16 Апр 2024 14:16ч.

    Доцент Кара каквото там се именовате, моля, бъдете така любезен да НЕ обиждате родният ми град и дом! Като е толкова "мръсен и грозен" град "неболюбивата" София- идете в някоя кошара в Родопите! И като как точно преценихте колко е боголюбива или не!? И Вие ли като Ники Ролекса четете Божията мисъл сутрин по факса с кафето!? Снизходена тая мисъл лично и само до Вас!? Е, аман вече!!! Аман!!! Такава била София, не знам каква била!!! Ама тя е дом на хора, които я обичат и се грижат за нея! Спрете да ни обиждате с ругателствата си!!! Като не ви изнася- столици бол! Бон воаяж!!! Масква ви зове!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господжа Костова,разбирам отчасти гневът Ви по повод

    16 Апр 2024 14:48ч.

    приказките в писменна форма на любимия ни “ефрейто” Чернолулев но не разбирам защо го пращате в Московията!Не е зле да го пратите у Парижа,столицата на разврата както бе писал един гениален наш поет и революционер който Ие надали сте го познавали от писанията му предвид ограничения И интелект,но….,това е живота в кочината София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълти Павета Дрънчат...

    16 Апр 2024 15:58ч.

    У Костова Кратуна... София е един паразит... Изсмуква всичко от всеки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ги разправят тия

    16 Апр 2024 14:19ч.

    Телефоните на министрите имат по 4 камери, а в центъра на София "няма" нито една камера и никога нищо не се знае за извършителите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    16 Апр 2024 16:15ч.

    Другаде дрънчат жълтите павета, другаде. И при това дрънчат на кухо, тъпо и просто. София изработва между 37 и 48% от БВП на страната. За сведение на кухите лейки. И, какво, собствено, общо с темата за гроба на дядо Неофит имат личните нападки към някого от форума? Или така, по български, да си плюем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    16 Апр 2024 16:45ч.

    Тоя от видеото гаранция е регистриран в някой психодиспансер, може и наркоман да е. Лесно разпознаваем по стойката, походката, косата, облеклото. Жълтопаветен безделник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи