Кристиян Шкварек: Аз съм истинският десен кандидат на изборите

Кристиян Шкварек: Аз съм истинският десен кандидат на изборите
"Между нас, истинските десни, и тях – прогресистите и либералите, има една основна разлика. Тя е, че ние обичаме България, а те се срамуват от нея. Обичаме традициите й, културата й, народа й... Обичаме я дори тогава, когато показва някоя слабост, защото знаем, че кръвта на предците ни задължава за това. Тях ги е срам. Те искат, ако може да я няма, защото ги е срам от всичко. Наричат го "патрЕотизъм“ с главно Е, зад което само те си знаят какви тежки комплекси от детството си крият. През последните години ДСБ беше отвлечена от една либерална шайка, която откъсна партията от идейните й основи и я премести вляво. Когато се създаваше ДСБ, за най-голяма заслуга на Иван Костов се смяташе спирането на албанските бежанци от Косово. Днес Радан Кънев от сутрин до вечер рони сълзи за мюсюлманските мигранти, които Европа трябвало да прибере. Някога ДСБ говореше за християнски ценности, за семейство, за антикомунизъм, днес е в плен на културни марксисти и джендър-идеолози. Някога искаше силна България в обединена Европа, т.е. силна нация, силно отечество, Европа на нациите, а днес иска отечеството ни да се разтвори в евробюрократичния бульон". Това казва в интервю за "Гласове" Кристиян Шкварек от листата на ВМРО.

 

 

- Защо се кандидатирахте на евроизборите?

 

- Принадлежа към кръг от млади хора – журналисти, общественици и политически наблюдатели, които през последните години се опитват да променят средата в България, говорейки за политика през ценности и идеология, а не през бизнес интереси, компромати и лични нападки. Ние създадохме дясната платформа „Консерваторъ“ и показахме, че това е възможно. Ние първи заговорихме за консерватизъм и формулирахме консервативен дневен ред пред България, който да счупи порочния либерален консенсус на прехода. Логично, бяхме забелязани и поканени за участие в тази листа. 

 

- А защо избрахте точно ВМРО?

 

- По няколко причини. Първо, водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки в огромна степен олицетворява това, за което говорим. Той е единственият български политик, който, заминавайки за Брюксел, не потъна в тамошната тиня, а продължи да работи отдадено и фанатично за България. Второ, ВМРО е част от европейското консервативно семейство, част от партията ЕКР (Европейски консерватори и реформисти), т.е. най-плътно отговаря на това, което ние търсим. Трето, ВМРО ни дадоха свобода, каквато никой друг нямаше да ни даде. Аз не съм кандидат на ВМРО, а на старата българска десница, която не иска да остане пленена от либералите на Христо Иванов и Радан Кънев, а да бъде такава, каквато трябва да е една десница – християнска, патриотична и свободна. ВМРО няма нищо против да водя отделна кампания от името на „Консерваторъ“, с постижимата цел да изкарам 6-7 хиляди преференции, осигурявайки реално представителство на десницата в Европарламента.

 

- Не сте ли просто поредният епизод от роенето на десницата? СДС влезе в ГЕРБ, ДСБ направи коалиция с „Да, България”, Петър Москов и ДБГ се отказаха от участие в изборите, Ненчев се кандидатира като независим кандидат...

 

- Какво е десница? С годините напълно изпразнихме от смисъл думите „ляво“ и „дясно“ и приехме, че е достатъчно някой да се нарече „десен“, за да стане такъв. Но това е глупост. Навсякъде по света десен е идеологическо понятие. Десен означава консервативен, а ляв означава либерален и социален. Тръмп например е десен, Качински е десен, Орбан е десен. А леви са Клинтън, Макрон, Трюдо... Кажете ми тогава, какъв е Радан Кънев днес? Десен ли е или ляв?

 

- Не е ли скандално да наричате ДСБ лява партия, при положение, че от времето на Костов тя се смята за еталон за дясна политика?

 

- През последните години ДСБ беше отвлечена от една либерална шайка, която откъсна партията от идейните й основи и я премести вляво. Когато се създаваше ДСБ, за най-голяма заслуга на Иван Костов се смяташе спирането на албанските бежанци от Косово. Днес Радан Кънев от сутрин до вечер рони сълзи за мюсюлманските мигранти, които Европа трябвало да прибере. Някога ДСБ говореше за християнски ценности, за семейство, за антикомунизъм, днес е в плен на културни марксисти и джендър-идеолози. Някога искаше силна България в обединена Европа, т.е. силна нация, силно отечество, Европа на нациите, а днес иска отечеството ни да се разтвори в евробюрократичния бульон.

 

Някога СДС на Костов беше партньор с партии като ВМРО, като БДФ, а днес ДСБ слугува на прогресистите от „Да, България“ и ултралеви зелени. Някога Орбан и Костов бяха лични приятели и двамата най-авторитетни десни лидери на Източна Европа, а днес ДСБ поиска изключването на Орбан от ЕНП... Попитайте Стефан Тафров къде вижда бъдещето си в Европейския парламент. Верният отговор е – в партията на Макрон. Не при консерваторите, не при ЕНП, а при Макрон. Където ще попаднат и евродепутатите на ДПС, между другото.

 

Замисляли ли сте се, къде за пръв път беше произнесено името на ДСБ? В олтара на църквата на Рилския манастир, където Иван Костов го каза на тогавашния игумен дядо Йоан, който впоследствие го обяви пред медиите! Какво общо има това с днешната антихристиянска партия, бълваща змии и гущери срещу Църквата?

 

- Как се стигна дотук? Промяната на ДСБ и въобще на това, което наричаме автентична десница, е факт, но не е ли тя резултат от естествени процеси?

 

- Не съвсем. В България има силна и организирана либерална мрежа, която обаче няма избиратели. И тя като раково образувание прониква във всички партии, буквално отвлича избирателите им, превзема листите им. Още преди година можех да кажа на Светослав Малинов, че ще го изхвърлят от листите на ДБ просто, защото декларираше лоялност към ЕНП и академичен интерес към консерватизма. Затова беше изхвърлен. Той отстъпи назад, каза, че не иска да е водач, а само в листите, но накрая го изхвърлиха напълно. Затова не пожелаха и Зеленогорски в листата си, защото и той се заявява като десен. Трябват им само либерали, прогресисти, антихристияни и джендър-активисти. Всички други са чужди. Затова и по-рано прогониха Москов. Чели ли сте учредителните документи на неговата партия КОД? Аз лично бих се подписал под всяка дума в тях, но не и сегашните ръководители на ДСБ. Вместо с него, те са си дружки с децата на номенклатурата от „Да, България“.

 

- Не звучи ли малко конспиративно всичко това?

 

- Не. И не е само ДСБ. Същата е ситуацията и в БСП, която беше яхната от либерала Станишев. И в ГЕРБ, начело на чиято листа застана либералката Мария Габриел. Вижте ги тях тримата – Радан Кънев, Станишев и Габриел и ми кажете има ли някаква разлика помежду им. Няма. Те са едно и също, безлични евробюрократи, които повтарят мантрите на Брюксел и изчегъртват душата на Европа, унищожават културното ни наследство, историческите ни спомени, вярата ни... Това е крайната цел, България и Европа да бъдат лишени от своя културен фундамент, за да станат лесна плячка на бюрократите в Брюксел.

 

- Не сте ли много краен?

 

- Не, не съм. Не казвам, че България не трябва да има нормална, прогресистка лява партия. Една държава е силна тогава, когато ходи на два крака – ляв и десен. И постига баланс между тях. Казвам единствено, че хора като Кънев трябва да отидат там, където им е мястото – при левите и либералите. Да се гушнат с ДПС, с милениумите, с Габриел, Майдел и Станишев, с Георги Кадиев и Мая Манолова, с Дайнов, Дичев и Александър Андреев... и да си направят истинска прогресивна партия, но да отидат там честно, сами, а не като мародери, носейки една създадена като консервативна партия на гърба си. 

 

Вижте, между нас, истинските десни, и тях – прогресистите и либералите, има една основна разлика. Тя е, че ние обичаме България, а те се срамуват от нея. Обичаме традициите й, културата й, народа й... Обичаме я дори тогава, когато показва някоя слабост, защото знаем, че кръвта на предците ни задължава за това. Тях ги е срам. Те искат, ако може да я няма, защото ги е срам от всичко. Наричат го "патрЕотизъм“ с главно Е, зад което само те си знаят какви тежки комплекси от детството си крият. Описано е в „Криворазбраната цивилизация“ още. Това е трагедията на либералната клика, която паразитира върху една или друга партия в България. От сто километра им личи, че мразят родината си. Това обединява партиите от коалицията около „Да, България“ и колкото по-бързо избирателите го разберат, толкова по-добре.

 

- В такъв случай, не направиха ли СДС по-правилния ход на тези избори? Защо не отидохте в листата на ГЕРБ?

 

- СДС щяха да са направили правилен ход при три условия. Първо, ако се бяха регистрирали нормално за участие в изборите, а не просто да дадат един човек в чужда листа. Това може да го направи някоя нова партия еднодневка, но не и партия с миналото на СДС.

 

Второто условие беше да излъчат убедителна фигура, която да ги представлява достойно. При цялото ми уважение, Александър Йорданов не е таква фигура. Той е уморен политик от 90-те, който дори тогава изглеждаше по-скоро смехотворно. И не просто не представлява СДС като партия, а е подигравка с нея. Кандидатурата му крещи: „За три десетилетия не сме родили нищо ново!“, което всъщност е невярно. 

 

И третото условие е, СДС да бяха изискали силен водач на листата, а не симпатична, но политически безлична женица като Габриел. Водач, който ще представлява дясното от началото на ХХI век, а не либералните кръгове от задкулисието. Водач, който в Европа ще защитава България, а не интересите на брюкселските бюрократи.

 

Всъщност СДС имаше един ход, от който щяха да спечелят и те, и ГЕРБ. При преговорите си, трябваше да поставят условието Петър Стоянов да води общата листа. ГЕРБ щяха да се съгласят, щяха да имат истински водач и нямаше да бъдат наказани на изборите. Но СДС нямаха кураж да го предложат, защото лидерът им го беше страх, а ГЕРБ не можеха сами да стигнат до този извод, защото в същината си и те са просто една центристка партия, прикрита като дясна.

 

- Какво ще направите ако не влезете в Европарламента?

 

- Ние имаме дългосрочен план, който не зависи от моето влизане в Европарламента. Това е само началото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Бисер Лазаров

  07 Май 2019 13:22ч.

  Мен пък лично ме е срам от България и да се наричам българин. По-добре ще е да предадем суверенитета си и да станем щат на Европейскат Федерация. Това е единствения начин в България да се наложат някакви общочовешки либерални ценности и да се оттървем от ботуша на Путин. Надигащия се консерватизъм/фашизъм тук е доказателство че не заслужаваме да се управляваме сами, а трябва някой мъдър западен лидер да ни оправи. А МВРО са само фашисти и слуги на капитала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ралица Димитрова

  07 Май 2019 13:24ч.

  Ахахахаха тези патреоти като господин ШКВАРЕК са същите които настояват че е имало Баташко клане и турско робство. Някой взима ли ги на сериозно тези??? Аман от русофилски подлоги и фалшива история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян Правов

  07 Май 2019 13:52ч.

  Това за десницата не е вярно. Десен означава ниски данъци и икономическа свобода. Консерватизмът е просто още един вид социализъм. Ляв = повече държава, десен = по-малко държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право Калоянов

  07 Май 2019 14:17ч.

  Доста съм тъп и си барам ушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  07 Май 2019 14:19ч.

  Браво момче! Консерватизмът издига рамене! Успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проба

  07 Май 2019 14:26ч.

  Проба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кристиян Шкварек

  07 Май 2019 14:28ч.

  Всъщност, Калоян Правов е напълно прав, десен означава ниски данъци и икономическа свобода. Консерватизмът наистина е просто още един вид социализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • селянин за азиатско развитие

  07 Май 2019 14:29ч.

  Либерасти, консервасти, еднакво гнусни сте, ще ви тричам всичките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Вулджев

  07 Май 2019 14:29ч.

  Този коментар не е написан от Георги Вулджев. Доста е тъжно да пишете коментари от чуждо име само, за да си правите трафик и гавра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молла Петров

  07 Май 2019 14:31ч.

  Основата на европейската цивилизация не е християниството, а юдаизма. А исляма е просто по-развита форма на юдаизъм, така че не виждам проблем с това да идват тук ислямски имигранти. Основните им ценности са същите с тези на останалите абрахамови религии. Аз съм ОК с исляма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  07 Май 2019 14:32ч.

  Дотук Шкварек ми прави достатъчно добро впечатление - прям и интелигентен млад човек. Хубаво е, че "Гласове" са му дали трибуна, за да придобием повече впечатления и относно позициите му, и относно него самия. Който иска да обича, който иска да се срамува - всеки има това право, затова има и избори. Успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кристиян Шкварек

  07 Май 2019 14:33ч.

  Толкова отчаяно искам внимание че вече сам си пиша фейк коментари под интервютата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Филипов

  07 Май 2019 14:33ч.

  Разберете че проблемът на България е че ПАРИ НЯМА. Аз лично съм усещал на своя гръб недоимъка. Разберете - пари НЯМАМ. Какво ни занимавате с консерви и либрали като нямам пари за телевизор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гереше Драгановщайн

  07 Май 2019 14:34ч.

  България трябва да търси по-близки отношения с Израел. Израел е ключова държава в консерватизма и всеки консерватор е на първо място ционист, а чак на последно - патриот в своята държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Минков

  07 Май 2019 14:35ч.

  калояне, ляв значи държавата да се грижи за теб, а десен корпорациите да се грижат за теб, тука не желаем нито едното, нито другото, а между другото - ДГД бедните...и мързеливите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Мирчовска

  07 Май 2019 14:36ч.

  Този Кристиян Шкварек е много симпатичен младеж, както и много умен. Очаквам много от него. Ако можех, бих се запознала с него за да обменим ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Банов

  07 Май 2019 14:36ч.

  И между другото идеята че консерватизма ми е социализъм е абсолютно невярна. Това че ВМРО има същите икономически виждания като БСП, не означава че ВМРО са леви. Никак. Ни най-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина Гургова

  07 Май 2019 14:41ч.

  Чувала съм изблици от "консерватори" че електронните спортове не били реални спортове и водели до дегенерация. Извинявам се ама това са абсолютни глупости, навсякъде в Запада това се превърна в индустрия за стотици милиони, само тук патрЕотите още тъпчат прогреса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  07 Май 2019 18:56ч.

  Ако не друго, в статията има едно точно наблюдение: Кънев, Тафров, Габриел, Майдел, Станишев, Георги Кадиев, Дайнов, Дичев, Александър Андреев - един дол дренки, само с различни етикетчета - да си направят една "прогресистка" партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Май 2019 20:12ч.

  В България има силна и организирана либерална мрежа, която обаче няма избиратели. Това ме изкефи много. Много точно наблюдение. Интересно как хора зад които стоят един файтон избиратели по цял ден говорят по медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  07 Май 2019 20:47ч.

  Хубаво де, поне едно "платено предизборно интервю" можеше да стои горе до заглавието. Ясно е, че "войводите" освен за чевермета имат пари и за избори - все пак паспорти, ефове шестнайски, отбранителни комисионки, мезонети, тризонети.... Но с тези шаблонно възторжени коментари от една клавиатура мЪ убихте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  07 Май 2019 20:50ч.

  Пък рекламата от типичния македонски воевода Шкварек на Петър Стоянов а.к.а. Пешо Коня, същият инициатор да сменим кирилицата с латиница, е апотеоз на пазарния им консерватизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сорос

  07 Май 2019 23:23ч.

  Мойте мекерета умора нямат! И тук им замириса на Путин и Россия! Ми как иначе, пари се дават. Гебриел била семпла и никаквица, ми затова сме я избрали, щото за парички и себе си и майка си барабар с мъжа и децата ще даде! Прогресивна! Пълна икономическа свобода на капитала, особено свобода да плаща заплати и данъци! С кво щели да живеят шерпите, това си е тяхна работа, да живеят с квото щат! Нашата е да ни работят! Много странно, но още се намират тъпанари, дето си мислят, че капитализъма е свобода и права на човека, даже и да е гейчовека. Ей, идиотите край нямат, брей! И на Балканите така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ралица Димитрова

  08 Май 2019 0:21ч.

  Ще продължа да отричам баташкото клане, защото от АзБ ми нареждат да пиша това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anonimen robot

  08 Май 2019 22:36ч.

  Shtom na tozi velikomakedonski nacionalist konservator gurutu mu e Ivan Kostov nqma nachin da ne e desen. A mozheshe gurutu da mu e Ivankostovica - partiinata sekretarka?! Bezkraina bylgarska komichna tragediia!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • STOEV

  09 Май 2019 3:28ч.

  Дясно и консервативно се препокриват и така е откакто класическият либерализъм метаморфозира в либерал-социализъм обсебил Европа и Америка. Класическия либерализъм е по-скоро представляван от либертаринството в днешно време. Либерализмът какъвто го знаем сега изповядва идеологията на Културалния Марксизъм, заченат в средата на 20-ти век от Франкфуртската Школа като борба срещу буржоазната култура. Френският отговор на тези промени е пост-модрнизма. Всички тези нео-марксистки идеологии използват демагогски "политиката на идентичностите", тяхно основно оръжие за постигане на целите им. Има много други детайли в цялата картина, но не му е тук мястото. Някой ден трябва да напиша книга по въпроса :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Минчо

  09 Май 2019 14:29ч.

  Абе те тия големи БЪЛГАРСКИ патрЕоти бе - Сиди, Контрера, Шкварек... Брех да му се не види..!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишо

  10 Май 2019 17:33ч.

  БЛА БЛА БЛА - ДСБ - БЛА БЛА БЛА - РАДАН КЪНЕВ - БЛА БЛА БЛА - ЛИБЕРАЛИ Абе пич, държавата тъне в корупция и съдебен терор, завлядяна от олигархия и гнилоч, той ми говори за Радан. Занимава се с ония нещастници от Демоктратична Бъглария, дето никой не ги бръсне за нищо. Да беше стартирал начисто с някаква нова истински дясна партия, а той - ВМРО!!!!! Кажи нещо за коалицията, кажи нещо за Каракачанов, кажи нещо за скандалите с ВМРО от последните месеци, кажи нещо за военните? Кажи нещо за продажните патриоти???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соня

  04 Окт 2021 13:46ч.

  Добър коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Консервативен Консерватор

  12 Юли 2023 18:41ч.

  Кристиян Биен Шкварек в никакъв случай не е от полско-еврейски произход. Той е истински консервативен консерватор, консервира консервите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи