Вито Петрочели: Западът налага санкции на Иран, но не и на Израел, който унищожава населението на Палестина

Вито Петрочели: Западът налага санкции на Иран, но не и на Израел, който унищожава населението на Палестина

Групата на седемте (Г-7) демонстрира двоен стандарт, който задълбочава пропастта между страните от Запада и глобалния Юг. Това заяви пред кореспондент на ТАСС бившият сенатор, оглавяващ комисията по външни работи на горната камара на италианския парламент, а сега президент на Института Италия-БРИКС, Вито Петрочели, коментирайки откриващата се среща на външните министри на страните от Г-7.

„Сега, в момент, когато Г-7 трябва да демонстрира особено благоразумие и баланс, двойните стандарти отново ще влязат в действие: на Иран са наложени санкции, но Израел, който унищожава цивилното население на Палестина, по никакъв начин не подлежи на санкции. Този подход на двойни стандарти, който видяхме първо по отношение на Украйна и Донбас, а сега и в Близкия изток, води само до още по-голяма пропаст между западните страни и глобалния Юг“, каза той в интервю за кореспондент на ТАСС. Това, според него, допринася за нарастване на доверието в Русия, Китай, Индия и други страни, както членове на БРИКС, така и извън него.

„САЩ все повече налагат дневен ред и то не само в Г-7, но и в ЕС. На мен американската администрация ми напомня за ревнив, властен съпруг, който изисква пълна отдаденост от съпругата си, която в случая са ЕС и западните страни, но изобщо не е верен“, продължи експертът. Той отбеляза още, че всички конфликти и нестабилност струват много повече на Европа. 

Както каза по-рано руският посланик в Италия Алексей Парамонов в интервю за ТАСС, Италия, като председател на Групата на седемте, активно претендира за ролята на „главен диспечер“ на този „водещ антируски щаб на колективния Запад“. ” „Не може да се изключи, че под натиска на англосаксонското крило на това обедиение акцентът ще бъде поставен върху разработването на различни антируски мерки, включително затягане на съществуващите санкции и търсене на правно формализиране на незаконното изземване на суверенни руски активи“, каза посланикът.

Срещата на ръководителите на външните агенции на страните от Г-7 официално започна в сряда вечерта на италианския остров Капри. На 18 април в заседанията, посветени на Украйна, ще участват външният министър на страната Дмитрий Кулеба и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Както стана известно от няколко източника в различни делегации, ще бъде обсъден въпросът за увеличаване на темповете на снабдяване на Киев със системи за противовъздушна отбрана.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    18 Апр 2024 8:30ч.

    Евреите разочароват.Страх ги е да ударят Иран! Това ще бъде пагубно за ерец Израел защото стратегически ще даде криле на враговете му. Можеш да удряш Израел и НЯМА реципрочен отговор! :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зипчо, мамин-сладък, не си ти за сий форум, не си!

    18 Апр 2024 8:50ч.

    Ти си за дневник, дир, капитал, медиапул ...! Еманацията на "мислата человеческая" е там, лесно ще намерите общ език! А, козяк, галя, незачет! Моля ви, дайте на туй нящо други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?🌈🌈🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    18 Апр 2024 10:40ч.

    Защо? Много по-интересна и ценна е размяната на различни и дори противоположни мнения. Нали в спора се ражда истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебил, не се изказвай неподготвен!

    18 Апр 2024 13:04ч.

    ФАКТИТЕ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Апр 2024 14:32ч.

    Виждат се последствията от недалновидната политика на Рамзес Трети !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • издънката Газа

    18 Апр 2024 9:25ч.

    ЗИПе, войната не е само удари, продиктувани от емоции, но и готовност да поемаш последствията в дългосрочен план. Войната се води с хладна глава и с изхождане от реалистични съображения, подкрепени с математически точни изчисления . Само нанасянето на въздушни удари не може да замени общовойсковите операции, а Израел е прекалено малък, за да може армията му да разчита на тях и да ги поддържа. Да не говорим, че при съвременните оръжия в рамките на двуостра съпротива това става безкрайно бавно. Остава му едно изнудване, което, ако му уйдисат на акъла ястребите в нефелния Фашингтон, ще заличи не просто Израел, а САЩ и Запада в една ТСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двойни стандарти

    18 Апр 2024 9:28ч.

    За едни в сантиметри, за други в инчове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Препоръка

    18 Апр 2024 10:43ч.

    Кажи го на Соломон, Леа и Даниел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЧЕ КИКЕ

    18 Апр 2024 12:45ч.

    Палестинската ПРОПАГАНДА в тоя сайт край няма! Израел това, Израел онова. Абе ей! Иран е режим, поддържащ и ФИНАНСИРАЩ тероризъм на държавно ниво! Израел това ли прави? Плаща на някакви фанатици на взривят хора по гари и летища!? Да слезете малко на земята вече, а. Иран е официално поддържащ терористи. И не го крие. А тия терористи утре могат да взривят училището на детето ти в Горно Трънчово. Затова има санкции. Ей, безпросветната идиотия вярно не живее в гората. Хайде сега, изтрийте ми коментара ПАК и се докажете ПАК като "свободна" медия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елементарни приказки на елементарен човек.

    18 Апр 2024 13:08ч.

    Заминавай в Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    18 Апр 2024 13:09ч.

    Добре, Иран са терористи, защото на държавно ниво "взривяват училището на нечие дете"; и "Хамас" са терористи, защото на държавно ниво "взривяват училището на нечие дете"; но защо Израел, които също на държавно ниво "взривяват училището на нечие дете", не са обявени за терористи? И защо не биват санкционирани по същия начин като всяка друга държава-терорист? Именно за тази безпринципност, двойните стандарти и избирателното състрадание е статия, а не е "палестинска пропаганда"! Но явно, според вас, съществува "цивилизован" и "хуманен" начин да взривяваш невинни деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма ли специалисти по персийското в тоя форум, че все такива дилетанти напират да дават квалификации

    18 Апр 2024 20:03ч.

    Няма никакви твърди емпирични доказателства, освен "авторитетни" твърдения по проамерикански медии, че Иран е терористична държава на най-високо ниво. Някой бърка сунитския ислямски тероризъм на муджахидините и пр. смъртници в помощ на англоамериканската глобална финансова диктатура, с иранската кауза, която изобщо не е манипулативен ислямизъм от такъв вид, нито някога е подкрепяла инициативно тероризма по свое усмотрение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЧЕ КИКЕ

    18 Апр 2024 13:20ч.

    Господин Коньов, пише се "според Вас", не "според вас". Цивилизован и хуманен начин за взривяване на когото и да е, където и да е НЕ съществува. Въобще. И Вие, разбира се, чудесно знаете това. Така че не се заяждайте на дребно. Когато ми посочите един терористичен акт с огромен брой жертви на възлово място в Европа, ПОНЕ един- извършен от евреи- тогава може и да се съглася с Вас. Междувременно. Същата тази "загрижена" международна общност е ВИНОВНА за положението в Близкия Изток. Защото тя го е създала. С административното разделяне на региона на принципа "едно към кесиме". Това първо. И второ. Като си говорим за стандарти, правила, хуманизъм и човеколюбие. Защо, по дяволите, НИКОЙ не смее да каже истината за страданието на палестинците? Защо всички се правят, че в стаята няма слон? Защо никой не пита как така лидерите на ХАМАС, използващи за пушечно месо и разменна монета собствения си народ, живеят като крале в Персийския залив? С милиарди в банкови сметки на недостижими офшорни дестинации? Публична тайна е, че Исмаил Хания носи само костюми, ушити от един точно конкретен шивач на точно конкретна- безумно скъпа- улица в Лондон. Е как така не могат да го пипнат по плащанията примерно? Вярно ли някой ще ме убеждава, че онзи разнася куфар с пари, за да си плати поръчката? Вярно ли някой ще се опитва да ме убеди, че човек, който по официална преценка на Форбс притежава третата по големина колекция часовници в света, не може да бъде заловен вече няколко десетилетия? За тези неща какво има да каже така "загрижената" международна общност? Положението в Газа е такова, каквото е, защото е изгодно за Хамас. На тях им трябват бедни, неграмотни, гладни и мизерстващи хора. За да ги манипулират за целите си. И който отрича това, наистина е тъп като гъбена супа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    18 Апр 2024 14:38ч.

    Първо, не е "заяждане на дребно", а "на едро", защото правото се основава на правни норми и принципи, а не на фенщина към някой "държавен отбор"! Ако (дете)убийството е углавно престъпление, то е углавно престъпление за всеки, който го извършва, без значение неговата раса, пол, религия и т.н. Методът и мястото на убийството не променят престъпната същност на деянието. Или дали някой ще взриви училище с деца с кола-бомба в Израел, или с JDAM бомба в Газа, все е престъпление и масово убийство на невинни деца. Затова съществуват и Женевските конвенции, които налагат ограничения върху употребата на сила и са насочени към закрилата на гражданите дори по време на война. И точно тук се проявяват "двойните стандарти" именно на радетелите за"световен ред, основан на правила" и санкционирането само на чуждите "кучи синове", но не и на "нашите кучи синове", нищо че те също извършват престъпления, според международното право. Второ, политическият елит в повечето държави по света е корумпиран и на тях им трябват овце ("бедни, неграмотни и мизерстващи хора, за да ги манипулират за целите си"), затова да размахвате корупцията на 1% от палестинския народ едва ли не като оправдание за престъпленията (масовите убийства) на Израел е изключително нелепо. Все едно утре корумпираните мутро политици у нас да обявят война на Русия и тя да използва тяхната корумпираност като оправдание да "взриви училището на детето ти", барабар с половин София, избивайки 25 000 невинни жени и деца. Трето, Израел и преди, и след 7.10. убиваше повече невинни цивилни от "Хамас". И това не е "(про)палестинска пропаганда", а официална статистика на ООН. Но все пак хубаво е, че има такива големи "хуманисти", като вас, които да обяснят на тъпите "като гъбена супа", като мен, че убитите в последните месеци от Израел десетки хиляди невинни жени и деца не са жертви на престъпни действия, които трябва да бъдат санкционирани, а сами са си виновни, защото няколко сульовци от техния етнос/религия били корумпета и/или психопати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    18 Апр 2024 17:40ч.

    Израел от нашите, бе копейки, докато вашия Иран не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи