Прокурор Десислава Петрова: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани. Живко Коцев сам пожела да даде показания

Прокурор Десислава Петрова: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани. Живко Коцев сам пожела да даде показания

Бившият финансов министър Асен Василев и бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще бъдат разпитани в прокуратурата по аферата в митниците. Това съобщи пред БНТ заместник-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова. Тя заяви, че не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и държавното обвинение срещу свидетелските му показания по случая. Петрова напомни, че Коцев сам е поискал да свидетелства, след като получил данни за акцията в Агенция "Митници". Според заместник-градския прокурор не е ясно как се изтекли снимките от досъдебното производство по случая.

"Живко Коцев сам е поискал да даде информация по този повод, след като е получил данни за това, че ще се провежда реализация. Инициативата е била негова. Не знам мотивите му за това решение. Решение за свидетелстване е реализирано от негова страна след консултации с избран от него адвокат. Не е имало сделка между г-н Коцев и прокуратурата. Имаше двукратни срещи с негов адвокат. В последствие беше разпитан и беше припознат като свидетелят, който е заявил, че поради лоялните си отношения с Бойко Рашков е осъществявал комуникация с другите обвиняеми, знаейки за тяхната дейност", каза Петрова.

"Към момента, в който Живко Коцев е бил разпитан като свидетел в първите дни на разследването, достатъчно доказателства спрямо него не е имало. В хода на разследването се появиха други доказателства от други доказателствени източници и му беше повдигнато обвинение. Разпитани са над 50 свидетели, извършени са над 30 изземвания и претърсвания на територията на страната, предстоят още разпити. Г-н Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат призовани за разпит, такава е тезата на наблюдаващите прокурори. Имената им се споменават от доста свидетели. Справедливостта, обективността и пълнотата на едно разследване изисква да бъде чута и тяхната версия."

"Говорим за реална борба с корупцията в момента. С колегите работим изключително интензивно. Върху прокуратурата предварително се наслагват конкретни очаквания за определени дела. Да завършат конкретни дела по определен начин. Ако ви прави впечатление това са най-вече дела, които са политичеси интересни или удобни", коментира още тя.

По думите й всеки може да стане защитен свидетел, защото защитата на свидетеля предполага наличието на някаква опасност.

"Преценката дали това анонимността е най-коректната мярка зависи от свидетелствата, които свидетелят желае да депозира", уточни тя.

Относно изтеклите снимки в медиите на Живко Коцев, сочените за контрабандисти баща и син Стефан и Марин Димитрови и бившият шеф на Агенция "Митници" Петя Банкова - говорителят на Софийска градска прокуратура заяви:

"Трудно ми е да коментирам дали това са снимки от досъдебното производство, тъй като на мен лично не са ми известни. От прокуратурата не е изтекла информация. До снимките - предполагам, че това са снимките, които са в делото, тъй като изображенията в тях бяха коментирани в публично съдебно заседание и от страните по делото".

Петрова заяви, че предстои лицево-идентификационна експертиза на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, тъй като тя не се е разпознала на снимката с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

"Дали по-късно ще си припомни нещо - не мога да знам", допълни Петрова.

"Доста често по наши разследвания излизат материали и то преди да са достигнали за нас и да знаем за тяхното съществуване. Тежи неща пречат на нашата работа. Не знам как са изтекли тези материали. Приятелката на обвиняемия Стефан Димитров го описа пред медиите като един открит човек, който обича да афишира познанствата си. Стана ясно, че е имало разговор между него и г-жа Петя Банкова, в който го е предупредила да бъде по-обран и да не дава толкова широка изява на тяхното познанство."

 

 

 

Коментари

  • Дивергент

    24 Апр 2024 9:46ч.

    Тази като я гледам ми прилича на бъдеща конституционна съдийка. Има заложби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъъъъъ

    24 Апр 2024 10:25ч.

    Първо председател, или говорител на парламентарната група на някое от ОПГетата! Да се поокърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уф.

    24 Апр 2024 10:01ч.

    Надървих се. Още от сега е ясно, че от тази БЕЗУМНА лицево-челюстна експертиза съдебно дело няма да излезе, камо ли оправдателна присъда за ... ПРБ. АМИН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леонардо да Винчи

    24 Апр 2024 11:30ч.

    Поредната ДЖУКОНДА от ПРБ. Гешева реколта. Завършила УНСС "по право". Пардон - ВИИ "Карл Маркс", коректно! "Доктор по право" на ЮЗУ. Визитката е пълна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде

    24 Апр 2024 11:32ч.

    Извинете че изтекоха, и не можахте да скриете всичко, както обикновено правите. СГП е перачница за всички чиновници, трябва да се закрие и преонсове, с лустрация на всички в нея, без държавна работа 10 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Депутатски имунитет

    24 Апр 2024 11:32ч.

    Ще ги разпитат, но какво от това и дватата са с имунитет като депутати до изборите, а и след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Апр 2024 11:48ч.

    От цялата тая шумутевица нищо няма да излезе! Много шум за нищо! Гарван, гарвану око не вади!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДЖУКОНДА Десислава Петрова

    24 Апр 2024 12:39ч.

    Умна и красива. И това същество "правораздава". И не само правораздава, но е ЛИЦЕ на правораздаващите обвинители компетентни да повдигат обвинения на всички лица от високите етажи на властта. Прррр. Дипломи от ПУЦ, доктори от педагогическия на Шиши, зависими от кой ли не... и дължащи позициите си заради креватните си афери. ТРАГИКОМЕДИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама верно ли

    24 Апр 2024 15:59ч.

    че рашков щели да го разпитват...даже смешно...ученици да разпитват професора си...професионален разпит може да води само професионален следовател с над15- 20г стаж...има разлика между разпит в едно сложно разследване,за които се искат,знания,ум,опит,интелект,натрупана информация,хитрост,артистично майсторство и дяволък,съчетан с компромиси,психологизъм,предварителна подготовка,планиране,тактика,резервни изходи и др...нещица от сферата на режисурата,драматургията и театъра ....и..... конушмак в ганкиното кафене или... разговорна приказка между продавача и купувача на битака...в адв.присъствие-ЗА ПО СЕМПЛО...И ПО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА..обществена тайна,че прокурори от разпити не разбират...те се ръководят от схеми...питат и получават некви отговори....предв.подготвени...въпросната очилата прокурорка покрива изискванията само на модерна млада касиерка от кауфланд..много от тях са регистрирани като адвокатки,но предпочитат работа като касиерки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно, верно

    24 Апр 2024 18:05ч.

    А за следователките Ко да кажем, а? Няма вече даже такива завършили ЮФ на СУ. Всичко е любовници и метреси от ПУЦ-а на висши прокурори. И техни авери. Пълна деквалификация, ако въобще имат квалификация извън свиркаджийството! Най-високите заплати за нема нищо. Работа - нула Но, не е виновен този който прави свирките, а ВСС, ИВСС и вся остальная.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратура за всичко - ИЗТРИВАЛКА!

    24 Апр 2024 18:14ч.

    Политически поръчки изпълняваме всякакви, дела губим разнообразни! Елате ни вижте джуките! Те облизват те мазно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха ха ха ха

    24 Апр 2024 18:16ч.

    Хер Флик докладва, че Гешев щял да е кандидат - депутат на Партията на българските жени. Ашколсун, машала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни

    24 Апр 2024 18:18ч.

    Смешки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и?

    24 Апр 2024 18:20ч.

    Като ги разпитат, и? ГОЛЕМ ПРАЗ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи