Половината присъстващи на Съвета за сигурност напуснаха залата преди речта на израелския посланик

Половината присъстващи на Съвета за сигурност напуснаха залата преди речта на израелския посланик

Значителна част от събралите се снощи в залата на Съвета за сигурност на ООН за гласуване на резолюция за приемането на Палестина като пълноправен член на световната организация напуснаха заседанието преди изказването на постоянния представител на Израел Гилад Ердан, предаде кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.

Преди това Съединените щати блокираха резолюцията, препоръчваща приемането на Палестина в ООН като пълноправен член. За нея гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, Швейцария и Великобритания се въздържаха, а САЩ се противопоставиха на проекторезолюцията. Израелският представител Ердан се изказа последен след вота, след постоянния наблюдател на Палестина в ООН Рияд Мансур. Веднага след като Ердан получи думата, приблизително половината от делегациите в залата, предимно от арабската група в ООН, се изправиха и напуснаха залата. Преди речта на израелския постоянен представител  почти нямаше празни места, уточнява кореспондентът на ТАСС.

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан

Съединените щати са убеждавали останалите членове на Съвета за сигурност да не подкрепят резолюцията, препоръчваща приемането на Палестина в световната организация, за да не упражняват правото си на вето на постоянен член. Това съобщи по-рано порталът The Intercept, позовавайки се на документи на Държавния департамент. 

„Съединените щати продължават да вярват, че най-бързият път към политическото бъдеще на палестинския народ е в споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и неговите съседи“, цитира The Intercept откъси от американския документ. „Затова настоятелно ви молим да не подкрепяте евентуална резолюция на Съвета за сигурност, която препоръчва Палестина да получи статут на член на (ООН), ако такава резолюция бъде представена на Съвета за сигурност през следващите дни или седмици“, гласи документът на Държавния департамент. Според американското дипломатическо ведомство положително решение на Съвета за сигурност  няма да помогне на Палестина да придобие „нито държавност, нито самоопределение“. Напротив, според позицията на САЩ това ще влоши различията между страните и ще „увеличи рисковете“ от ескалация в Близкия изток.

На 4 април 2024 г. Малта уважи молбата на Палестина за повторно разглеждане на молбата ѝ за присъединяване към ООН като пълноправен член. Палестинските власти приложиха към искането си писма, в които влизането на Палестина в ООН се подкрепя от група арабски държави, Организацията за ислямско сътрудничество и Движението на необвързаните страни. В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН. 

През септември 2011 г. Палестина кандидатства за присъединяване към организацията като пълноправен член. Тогава обаче тя не успя да получи подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати обявиха намерението си да наложат вето на резолюцията, ако тя бъде одобрена от други постоянни членки; Вашингтон смята, че пълноправното присъединяване на Палестина към ООН е възможно само след прилагането на двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • rusnak

    19 Апр 2024 9:11ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демократическата партия на САЩ си направи СЕПУКО!

    19 Апр 2024 9:24ч.

    Над 30 милиона араби и мюсулмани в САЩ, които гласуват обикновено за Демократите - ще гласуват на пук за републиканците, нищо че Тръмп още повече ще подкрепя Израел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    19 Апр 2024 10:54ч.

    Правилото ново наименование на споменатата партия от САЩ е "ДемоНОкратическа партия"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    19 Апр 2024 12:37ч.

    Нашия прЪдставител сто процента е останал за речта на израелския посРаник. Във всяка минута и място на земното кълбо трябва да доказваме евроатлантическата си ориентация и европейските си ценности в името на демокарацията .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    19 Апр 2024 9:12ч.

    Оставете ги да се избият на спокойствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Апр 2024 18:35ч.

    Затова имат нужда от оръжейна помощ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Апр 2024 9:47ч.

    Решението е "Косово 2" - Палестина да обяви едностранно независимост! Сигурен съм, че радетелите за "правото на самоопределение на народите" от Вашингтон и Брюксел още на следващия ден, като при обявяването на независимостта на Косово, ще признаят Палестина за "независима и суверенна държава" (Джордж Буш)! И, перифразирайки изказване на американския президент от 2008 г., "историята ще покаже, че признаването на независимостта на Палестина, въпреки съпротивата на САЩ, е правилният ход и той ще донесе мир в Близкия изток". Относно Израел - впоследствие САЩ ще ги принудят да признаят насила независимостта на Палестина, въпреки че е в "разрез с израелските интереси", както направиха с Косово. (Припомням: „Израел реши да признае Косово под натиска на САЩ и е важно да се отбележи, че това беше направено в рамките на споразумение, което Сърбия и Косово подписаха със САЩ, а не с Израел. Не се опитвам да се крия зад това. Това беше решение, което Израел взе след години отказ да признае независимостта на Косово. Определено е в разрез с нашите интереси в Сърбия и на моя собствен”). П.П. САЩ за пореден път демонстрират тежки двойни стандарти, саморазобличавайки се като главния съучастник за дългогодишните престъпления срещу палестинския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    19 Апр 2024 10:03ч.

    сащ са световният мародер и терорист! Докато тия кравари си разигрват коня, светът няма да види бял свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смях в залата

    19 Апр 2024 10:48ч.

    Те пък евреите като са се трогнали от резолюциите на оон-ето... пък за изпълнението им да не говорим... така ще е и с признаването на Палестина. Там нещата за жалост са ясни, ще има терор и смърт до последния палестинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    19 Апр 2024 14:11ч.

    Като избият палестинците под предлог, че гонят Хизбула ще продължат с Ливан, Сирия и т.н. Луд умора няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Апр 2024 18:48ч.

    За Израел всички държави са нелегитимни, освен Македония може би !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Апр 2024 10:52ч.

    Е, поне (за пореден път) им лъснаха рогата на краварските демоНОкрати и техните ционистки адови хрътки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    19 Апр 2024 11:06ч.

    САЩ и Израел са терористически държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по примера на Косово

    19 Апр 2024 11:32ч.

    Защо Съединените щати не уважават правото на страните и народите на самоопределение? Къде им изфирясаха принципите и ценностите? Да се постави въпросът в ООН за индианския геноцид в Северна Америка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Апр 2024 11:41ч.

    евроГейска наглост и безочие: застрахователите отказват да платят щетите, нанесени на „Газпром“, а френската Engie и германските Uniper и RWE заведоха срещу "Газпром" съдебен иск за $40 млрд. заради неизпълнение на доставката на газ по взривените от англо-американците газопроводи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИГ ШАЛОМ

    19 Апр 2024 12:39ч.

    ХАЙЛ ШАЛОМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анна и Каяфа

    19 Апр 2024 13:14ч.

    Неочаквано самопризнание през плътната цензура - https://eadaily.com/ru/news/2024/04/19/ben-gvir-iran-unichtozhil-dve-voennye-bazy

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    19 Апр 2024 13:16ч.

    Още една организация, лишена от смисъл за съществуване. Как беше? А да, "разделяй и владей". Сякаш беше вчера по Нова година вместо тържествата по Света ни показаха тържествата в Лондон. "Българската преса" ни занимава ежедневно с новини от Кралския двор дори без да уточнява чий. Все едно не сме Република. Но ние не сме длъжни да им обръщаме внимание, все още не сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    19 Апр 2024 13:29ч.

    "Франция обеща грандиозно откриване на Олимпиадата, полицията в Париж гони мигрантите" от България он Еър. Няма да гледам "ориониадата". А вие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    19 Апр 2024 14:35ч.

    Обслужващият персонал Дидие, ще си заработва пурбоара сам. "Ориониадата" ми е през шнура, лицемери. "Равенство" на "социалният пол", "Братството" на сатанистите и "Свобода" за пушене на джонка? Не, мерси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    19 Апр 2024 19:14ч.

    Израел извършва холокост над палестинците в Газа По данни на ООН избитите деца са над 16 000 ...но това за Запада не е проблем и ги подкрепят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    19 Апр 2024 19:32ч.

    Тия в ООН да им дадат номиция за Оскар 2025. Такива театри, такова лицемерие. Години наред имаше мир. Американците "инсталираха" Нетянаху отново (ако си спомняте масовите протести на евреи, бити и арестувани тогава.) Съдебните реформи, които искаше Нетаняху (пак с хиляди протести, заглушени с бой от армията, арести и водни оръдия). Война,-трябваше да се разпали война там. За да се премести фокуса от краха на украинската гротеска, и да се прочисти Газа от палестинците. Хамас и Хисбула - удобни, искащи пари и готови да участват във филма. Как си милсите вие, че Хамас ще се подготви толкова добре, че и ще направи такова мащабно нападение над Израел (който е военна зона и пиле не може да прелети), че да метне толкова ракети, да вземе толкова заложници, без да се задейства Небесния щит и т.н....";) кобарче ми плува във окото ;)" . Че то не бяха холивудски кадри как уж бременни ги колят и т.н... И кво...уж взели 1000 заложници евреи. И на след това за тези 1000 "Държавата Израел" изби 30 000 палестинци-вклч. жени и деца. Държавата Израел е по-лоша от Хитлерова Германия. И е време да отиде на дъното на Средиземно море!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи