Контрера, ВМРО: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Контрера, ВМРО: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София?

Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет Карлос Контрера към кмета на столицата Васил Терзиев и към Министерството на културата. Поводът е състоянието на площад „Света Неделя“ в София.

„Веднага след местните избори през есента на 2023 г. новият кмет и „Спаси София“ се похвалиха, че са премахнали паркинга пред хотел „Балкан“. Само че т.нар. паркинг в по-голямата си част беше археологически обект и се извършваха проучвания. Новата власт на София засипа разкопките, бетонира ги и постави един грозен унипаваж.“, дава подробности около ситуацията Контрера.

Другата част от археологическите разкопки тънат в разруха. Покрити са с едни скъсани платнища, а около тях е пълно с боклуци.

Общинският съветник от ВМРО в СОС пита кмета на София и Министерство на културата защо се допуска подобно варварско отношение към културно-историческото наследство на столицата, а и на България. Той посочва, че цялата зона на площад „Света Неделя“ попада в историко-археологически резерват „София-Средец“. Това означава, че пространството е с особено ниво на защита и всяка намеса в публичната среда (каквато са площадът и улиците около него) следва да бъде съгласувана с Министерство на регионалното развитие (тъй като зоната е със статут на обект от национално значение), с Министерство на културата и, разбира се, с Националния институт на недвижимото културно наследство. „Дали това е спазено?“, пита Контрера.

„На софиянци от години прави впечатление, че с разкопките на площад „Света Неделя“ нищо не се случва. Част от тях дори бяха засипани, след като „Промяната“ дойде на власт в София. Няма и помен от опит разкопките да се консервират и експонират, както беше идеята с реконструкцията на площад „Света Неделя“.“, подчертава още заместник-председателят на ВМРО.

Според Контрера системно се унищожава културно-историческото наследство в зоната на площада, свидетелство за което е последното поставяне на унипаваж в една част на площада, който не кореспондира по никакъв начин с облика, който това пространство има.

Ето и част от въпросите, отправени писмено към Столична община и Министерство на културата:

„Какви действия са извършвани в резервата, с чия санкция, законни ли са, има ли одобрени проекти за археологическите проучвания, реставрационно-консервационна дейност и експониране. Отправям и въпрос кой, на какво основание и как е разпоредил зариването на археологическите разкопки между църквата „Света Неделя“ и входа на хотел „Балкан“?

Отделно от това следва да бъде изяснено кой е изпълнил консервацията преди засипването и кой, как и за какви пари е направил „полевата консервация“ на откритата част. На каква стойност е била план-сметката за консервиране - през НАИМ или РИМ-София? За откритата част - очевидно е предприета полева консервация, кратковременна. Какво се предвижда занапред?

Като общински съветник изразявам възмущение, че откритата част практически е оставена да се руши, а Столична община и МК са допуснали зариване, покриване на частта от разкопките до храм „Света Неделя“, с което безвъзвратно е унищожено материално културно-историческо наследство и то в рамките на резерват, който е със статут на национален обект и подобни действия са абсолютно недопустими и незаконни!“

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи