Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

Битката за Очеретино разпали конфликта в Украйна през уикенда, съобщава Forbes.

47-ма механизирана бригада е една от най-добрите бригади на украинската армия. Оборудван с американски бронирани превозни средства и обучен по стандартите на НАТО, той се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта.

Но това майсторство е благословия и проклятие за 2000-те войници на бригадата. Украинското командване иска 47-ма механизирана бригада да бъде там, където са най-тежките боеве.

Така бригадата помогна да ръководи южната контраофанзива на Украйна през юни. И когато руските полкове атакуваха украинския гарнизон в източния град Авдеевка през октомври, 47-а механизирана бригада се преразпредели от юг на изток и подсили града – забавяйки, но не предотвратявайки евентуалното отстъпление на гарнизона.

47-ма механизирана бригада воюва близо година без прекъсване. Войниците му са уморени; нейните батальони са на изчерпване на най-добрите си бойни превозни средства M-2 Bradley и танкове M-1 Abrams. Бригадата има нужда от почивка — и почти получи такава тази седмица.

Но това планирано прекъсване беше покана за руските полеви армии около руините на Авдеевка - възможност да нанесат на украинците голямото поражение, което украинците нанесоха на руснаците далеч на север около град Харков в края на 2022 г.

Докато 47-ма механизирана бригада се изтегляше от фронтовата линия източно от село Очеретине този уикенд, руснаците атакуваха – и почти пробиха украинските линии в широката 20 мили лента от незащитен терен, разделяща свободния град Покровск от фронтовата линия.

115-та механизирана бригада на украинската армия трябваше да заеме мястото на 47-а механизирана бригада по фронтовата линия. Но нещо се обърка. Според Микола Мелник, прочутият ротен командир на 47-ма механизирана бригада, който загуби крак по време на лятната контраофанзива, „някои части просто се прецакаха“.

Ако руснаците успеят да преместят резерви в изпъкналостта, те все още може да успеят да удължат напредването си, пише още изданието.

 

 

Коментари

  • thenewone

    24 Апр 2024 12:43ч.

    "...той се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно". Моля?! Я, пак! (Както казала Дева Мария - "Гепи")

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахахаха

    24 Апр 2024 12:57ч.

    Дайте барем един пример как се бият най-добрите бригади на НАТО, и най-вече къде, на кое бойно поле сте им видели успехите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "бригада"? Какво е това? 300 човека?

    24 Апр 2024 13:58ч.

    Или 400?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    24 Апр 2024 14:05ч.

    Екс генерала от ВСУ Кривонос заявява, че ВСУ са загубили край Очеретино цели 6 бригади! За 10 дни!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕВРОАТЛАНТИК

    24 Апр 2024 14:12ч.

    Поредният контраюруш в западна посока от страна на укрите !!! А 47-ма механизирана бригада се нуждаеше от доживотна почивка, като я получи тази седмица !!! Това е един пример как се бият най-добрите бригади на НАТО, преди да се отправят в небитието !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолтвото

    24 Апр 2024 14:38ч.

    Личният състав на бригада е 1300 – 1500 военнослужещи НАТО-ски стандарт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    24 Апр 2024 14:38ч.

    Личният състав на бригада е 1300 – 1500 военнослужещи при следната структура: ... НАТО-ски стандарт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фруктен аус Булгериен

    24 Апр 2024 15:04ч.

    47-ма … бригада воюва. Войниците му са уморени. Голема граматика сте извадили, какоо, туй и наш Асан ша гу напиши по-дубре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ukrainski geroy

    24 Апр 2024 17:34ч.

    недейте така да говорите, дори да се диваци с кремъклийки, победата на НАТО си е победа, ама сега си намериа майстора. Всичко ще свърши с падането на киев и изгонването или даже разпадането на тази корупционно-терористична организация известна като абревиацията НАТО. Само вижте как се развалиха договорите за Грипен, които искаха да строят заводи и офсетни програми предложиха невероятното да сме производители на свръхмодерни части и дори самолети след време.....но корупционното НАТО не разреши! Ето сега е война и половината свят търси качествена авиация. Хиляди самолети се унищожиха вече и още хиляди ще се износят и ето така заради корупцията на гербовия режим и въобще цялата сган управляваща бургаристан ето на СРЕДЕН ПРЪСТ за БГ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    24 Апр 2024 17:39ч.

    Бригада е западното наименование на руските Полкове. Състава е от няколко Батальони бойни групи 3000-5000 човека състав зависи от задачите и рода войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С две думи,

    24 Апр 2024 18:09ч.

    Жената болен, детето и тя......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мичо папарака

    25 Апр 2024 22:39ч.

    Само по филмите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Топурски

    28 Апр 2024 14:26ч.

    Еххххх хораааааа.Тия скотове от Нат0//САЩ нали направиха 4 бази с биологични лаборатории за разработка на (Славянски вируси ) за зараза и унищожение на (Славянски обекти )разбирай хора.Теьи душевни боклуци ни говорят за тяхната западна Демокрация. Кой ще ги грьмне тези лаборатории.???????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    24 Апр 2024 13:02ч.

    " обучена по стандартите на НАТО" Аха, затова тази 47ма бригада няма нито една победа на бойното поле. 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    24 Апр 2024 13:38ч.

    Ледът се пука, г-да съдебни заседатели! Фронтът също...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Контраюруш в западна посока

    24 Апр 2024 13:40ч.

    Подлогите от Труд писали, писали възхвали, викали "слава, слава", а накрая какво станало? Великите укро бригади започнали масово контранастъпление на запад. Красавчици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Апр 2024 13:49ч.

    "Великата"бригада го ударила на уволнение.Тия журналя съвсем го удариха през просото. Интересно как една бригада от2000 души,ще запълни бреш и спре настъпление на фронт 20 мили(32км).Колкото до победите на натовските воиски,те винаги са срещу по малоброен и нетолкова технологично оборудван противник,без сериозно противовъздушно прикритие. Каквито и екзалтирани статии да се пишат,действителното положение е толкова очевидно,че не може да бъде скрито с никакви дитирамби.Лошата новина е,че и от двете страни умират момчетата на един и същ,близък нам народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лошата новина е,че и от двете страни умират момчетата на един и същ,близък нам народ.

    24 Апр 2024 14:18ч.

    Наистина там умират близки по кръв , и близки по кръв на нас мъже . Не знам защо ВСУ не се обърне и не тръгне към Киев .Заради милионите, т.е милиардите на шепа подлеци , избиват цял народ . Сега какво ли ще стане с мъжете в чужбина ? Аплодирам всички подлежащи на мобилизация украинци , които бягат от служба . Бягайте , спасете се от смърт .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дон Корлеоне

    24 Апр 2024 19:40ч.

    Поздравления за написаното...Жалко за младите хора! Както е написал по- горе читател: "Дайте барем един пример как се бият най-добрите бригади на НАТО, и най-вече къде, на кое бойно поле сте им видели успехите..."- историята показва, че те са силни срещу безсилните, малките, слабите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и почти пробиха украинските линии в широката 20 мили лента от незащитен терен, разделяща свободния град Покровск от фронтовата линия.

    24 Апр 2024 14:16ч.

    да почерпим от класиката: Тук, при стол № 68, дето по-рано се помещаваше прочутото кафене „Флорида“, се събираха отломките на довоенния търговски Черноморск: търговски посредници, останали без собствени кантори, комисионери, посърнали поради липса на консигнации, житарски агенти, изветрели счетоводители и всякаква сбирщина. Едно време те се събираха тук, за да сключват сделки. Сега ги теглеше насам, на слънчевия ъгъл, дългогодишният навик и необходимостта да почешат старите си езици. Те четяха всекидневно московската „Правда“ — местната преса не зачитаха — и всичко, което ставаше по света, старците разглеждаха като прелюдия към обявяването на Черноморск за свободен град. Едно време, преди сто години, Черноморск наистина е бил свободен град и това било толкова весело и доходно, че легендата за „портофранко“ и досега още хвърляше златен блясък върху светлия ъгъл до кафене „Флорида“. (С)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолтвото

    24 Апр 2024 14:34ч.

    По данни на консулските служби на Украйна в Европа се намират около 650000 мъже, напълно годни за военна служба. Кулеба забрани консулско обслужване на тези хора,освен в случаите за връщане в Украина за служба в армията. "Надай се к-Yре на пиени жени"! От своя страна М-вото на труда в Германия констатира че само 20% от мигрантите в страната имат работа, а останалите въобще не търсят официално работно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта🤪

    24 Апр 2024 15:00ч.

    Бързо и яростно…ама като завалят термобаричните на ТОС, долетят КАБ 500 и 1500, и като тръгнат след тях руските щурмови групи…както е казал поета - “Жестокостта ми се сломи !” 😎

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    24 Апр 2024 15:05ч.

    Според Викито, щото сега сичко обърнаха с краката нагоре, Бригадата е между 3000 и 5000 души. Значи 6 изтрепани бригади са поне 18к изхвърлени от фронтовата линия. Колко са дали фира, само Св. Петър знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    24 Апр 2024 15:05ч.

    "Оборудван с американски бронирани превозни средства и обучен по стандартите на НАТО, той се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта." - хахаха,ами хайде няколко натовски бригади, от третополови лекeнца с бръснати крaченца да отидат в укропия и да се сбият с руснаците, да ги видим колко са бързи и яростни? Или това: " ...възможност да нанесат на украинците голямото поражение, което украинците нанесоха на руснаците далеч на север около град Харков в края на 2022 г..." - такова страшно поражение им нанесоха, че избитите yкри бяха повече от намиращите се в целия участък от фронта руснаци... които всъщност се изтеглиха с неголеми загуби !!! Ама то ако вярваме на западните издания, чудно как укрите още не са в Подмосковието?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахо Жендов

    25 Апр 2024 12:12ч.

    Това "бързи и яростни" не беше ли един филм, на 90% пълен с компютърни анимации?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справедлив

    24 Апр 2024 15:10ч.

    Демократичния запад може и мигранти да прати в помощ на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мухаха

    24 Апр 2024 15:11ч.

    Бързо и яростно, кайш? С каква мотивация? Какво търсят на чужда земя? Ако е само за пари, при първите по-големи жертви наемниците си събират партикешите и бягат. А урките? Какво спечелиха, че се повлякоха по акъла на Борис Джонсън? Вместо 500 убити и само 2 седмици военни действия, с много изгоден Договор от Истанбул, пълна съсипия на народ и държава. Най-добрата инвестиция на наглосаксите, според онова Линдзи, до последния украинец. "На чужд гръб и 100 тояги са малко", както е казал народът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що ли имам

    24 Апр 2024 16:38ч.

    чувството, че укрите няма да могат да се нарадват на "братската помощ" на сахибите? Или няма да стигне до фронта, или ще я разпродадат по пътя, или руснаците ще имат повече поводи за радост за пленена "помощ"... А дано поне парите, които са предназначени за заплати и пенсии да достигнат назначението си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    24 Апр 2024 16:46ч.

    Предполагам, че "Гласове" плащат за материалите, които вземат от "Труд" и други източници, то си е нормално. Но също така ще е нормално, ако глобяват за всяка граматическа и смислова грешка в текстовете. Специално за тази статия комай "Труд" ще трябва да плаща на "Гласове" заради изумителните грешки. То бива, бива, ама чак пък толкова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    24 Апр 2024 19:33ч.

    Ми толкова! В моя ззоомагазин влезе една сиганка, или както им думат весникарите" Жена от етнически квартал'.... - Дай ядене на гълъб!! ... - ???? Гълъб за ядене ли, що ли?.... -Яденето яде гълъба, бе!.. Чака, чака мойто гълъб такъву пурод, сочи канарчета... аа не, дуругото пурод, сочи амадините... Дай две кило ядене!... -Много ма!.. -Ама той яде и две деца,бе. Оказа се, че иска храна за женска щиглец, с две пиленца ... за два лева./ После доде и "една етническо мъж от етническата маала" предлгаше щиглеци за 20 лева тането, накрай остави три танета за 10 лева, ходих да ги освободя в 5 часа при едни чинари, дето пеяха много щиглеци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    24 Апр 2024 20:02ч.

    Какъв титан бил Хашек!! Веке много пътя се сещам за главата "Злоополуките на Швейк във влака"... Хубаво е пак да я четеме цялата глава. аз много помня "Пиф,паф, пуц" на унгареца.... Ето малко великолепие............." „Ценни образци на мъжество“. С подобни плакати, текстът на които заедно с измислените примери за подражание беше съчиняван в канцелариите на министерството на войната от мобилизирани журналисти немци, старата и оглупяла Австрия искаше да повдигне духа на войниците, които никога не ги четяха. Когато пък изпратеха на фронта такива образци на мъжество във вид на книжки, там употребяваха хартията им за свиване на цигари от тютюн за лула или я използуваха още по-рационално, за да съответствува това на високото качество и духа на съчинените ценни образци за смелост и мъжество. Докато фелдфебелът отиде да потърси някакъв офицер, Швейк прочете написаното на плаката: КАРУЦАРЯТ ЙОСИФ БОНГ Бойците от санитарния отред пренасяха тежко ранените към колите, които бяха приготвени в долчината. Щом напълнеха някоя кола, тя заминаваше за превързочния пункт. Русите откриха колите и започнаха да ги обстрелват с гранати. Конят на каруцаря Йосиф Бонг от трети на негово величество императора каруцарски ескадрон бе убит от шрапнел. Бонг заплака: „Клети мой Белчо, свърши се твоят земен живот!“ В тоя миг сам той бе засегнат от шрапнелен отломък. Въпреки това той изпрегна коня и закара тройката в сигурно закритие. След това се върна да прибере такъмите на убития кон. Русите продължаваха да стрелят. „Стреляйте, бесни проклетници, но аз няма да ви оставя такъмите!“ — и Бонг продължи да снема такъмите, като си повтаряше тия думи. Най-после той свърши работата си и запълзя към колата. Там върху него се изсипаха недоволството и упреците на санитарите, които бяха загубили търпение да го чакат. „Не исках да оставя такъмите, те са почти нови, помислих си, че е жалко за тях. Тия неща са ценни сега“ — така се извини храбрият воин и потегли към превързочния пункт, където едва сега показа раните си. По-късно неговият ротмистър декорира гърдите му със сребърен медал за храброст. Понеже фелдфебелът не се беше върнал още, Швейк се обърна към войниците от опълчението, които бяха в караулката: — Това е много хубав пример за мъжество. Така нашата армия ще разполага само с нови такъми. Докато бях в Прага обаче, аз прочетох в Пражкия официален вестник една още по-хубава история за някой си школник, доктор Йозеф Война. Той бил в Галиция в седми пехотен батальон и когато работата стигнала до бой с нож, един куршум го ударил в главата. Санитарите го понесли към превързочния пункт, но той извикал, че няма да позволи да го превързват заради някаква си незначителна драскотина. И поискал да продължи атаката със своя взвод, но една граната му отнесла ходилото до глезена. Пак се опитали да го пренесат в превързочния пункт, но той закуцал с една тояга към бойната линия и започнал да нанася удари на неприятеля с тоягата. Долетяла нова граната и му откъснала ръката, с която държал тоягата. Той преместил тоягата в другата си ръка, изревал, че няма да им прости никога и бог знае как е щяла да свърши работата, ако след малко един шрапнел не го довършил окончателно. Може би ако не са го очистили, накрая и той е щял да получи сребърен медал за храброст. След като шрапнелът му откъснал главата, тя, както се търкаляла, извикала: „На своя дълг докрай бъди ти верен, не бой се на смъртта от лика черен!“ — А-а-а, умеят да ги пишат те такива по вестниците "" ...... Фридом УА, требе денонощно да я чете тая глава, и да прожектира "Пинокио"-- Да видат кой не слуша баща си на какво магаре става!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    24 Апр 2024 20:24ч.

    Бягайте момчета, за това се иска сила и кураж стига толкова смърт, вашите майки, вашите жени са със сърца пълни с вас!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    24 Апр 2024 23:30ч.

    Бегайте на Изток, хлопци.. При братаните си!! Който иска да е "Негър в Алабама" да бега наобтатно.. И в България имахме серсеми,де се тръшкаха, тюхкаха, че в жилите им дремело бело семе, искали да са "Негъри в Алабама".. Ама то сега колай има, черно семе има много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барон Мюнхаузен

    28 Апр 2024 16:39ч.

    Хубава новина ! Днес сутринта е унищожен хотел с наемници в Николаев( Украйна) Слава на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи