Асен Василев и Петя Банкова уволнявали и преназначавали в митниците с фалшиви основания

Асен Василев и Петя Банкова уволнявали и преназначавали в митниците с фалшиви основания

Преназначенията в митниците започнали дни след прессъобщение, координирано с Асен Василев, пиарът му и Петя Банкова. Вчера от справка, получена в комисията в НС, се разбра за съобщение публикувано на сайта на Агенция "Митници" за 20 освободени митнически служители заради сигнал за корупция от чужди служби. Такива данни обаче няма в митниците, Министерството на вътрешните работи и в Министерството на финансите. Това казаха Георги Господинов и Николай Петков - служители в Агенция "Митници", в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в структурата и "евентуалната роля на Асен Василев".

Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" изслушва бившия финансов министър Асен Василев.

 

 

Скандалът в митниците е от началото на април, когато беше арестувана директорът на агенцията Петя Банкова. В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според който Димитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

На вчерашното заседание на комисията стана ясно, че  обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, така и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в МВР.

 Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. 

Информацията е добита от писмени обяснения, снети от отговорника на охранителите във фирмата, която предоставя охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова разясни, че видеото от камерите в министерството се пази само месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник председателя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е установила само една комуникация между Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково.

След като въпросното назначение се провалило, впоследствие бил търсен пост за Хаджиев в митниците.

 "Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение", заяви Тончев.

По този въпрос миналата седмица Асен Василев обясни, че е предлагал назначението на Хаджиев, защото той е допринесъл за много нисък дял на купените гласове на последните местни избори.

Отговорът на МФ вчера изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

Днешното заседание на Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" бе открито от председателстващия Тошко Йорданов, който обяви, че има кворум и прочете дневния ред.

Думата бе дадена на Георги Господинов, началник на ГКПП "Капитан Андреево", в момента работещ на друга длъжност, направи кратко изложение по темата.

"Придържам се към данни, които са излезли от пресцентъра и в медиите", обяви той и сподели как скандалът се отразява на него, семейството и близките му. Господинов изтъкна, че резултатите от работата на служителите на "Капитан Андреево" са безспорни. Задържани са рекордни количества контрабандни цигари - пратки големи, значими от порядъка на над 1 млн. къса. Образувани са също над 115 досъдебни производства само за година. Спрени са над 1,1 млн. нелегални артикула от Турция.

"На фона на всички тези резултати се случи нещо доста неприятно за мен и колегите ми. Имаше едно  прессъобщение от Агенция "Митници", след което на следващия ден започнаха премествания на служители. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници. Обвиняването на служители, които са съвестни, се отразява на техните семейства. Те са и родители, и деца. Процесът по създаване на един добър митнически служител е много сложен", заяви още Георги Господинов.

Той изрично подчерта, че служителите на "Капитан Андреево" са доказани професионалисти и допълни резюмето си с още примери за борба с контрабандата и митническата измама. 

Господинов обясни как се процедира при съмнение за корупционни практики към даден служител. Той заяви, че Инспекторатът на Агенция "Митници" уведомява прокуратурата при подобни случаи.

Николай Петков от Агенция "Митници" заяви на свой ред, че е бил ръководител на звено и началник пункт на ГКПП "Лесово" и впоследствие на "Капитан Андреево". В момента е редови служител на ГКПП "Капитан Андреево" във Второ оперативно звено. Той също изтъкна добрите простижения при спиране на контрабандни стоки и митнически измами. Петков подчерта, че "хората имат нужда от повече увереност".

 

 

 

Коментари

  • roso

    24 Апр 2024 16:16ч.

    Само че чудя тази петя и тя ли е обратна ,като шефа си. Може там в това министерство да се назначава по вид пол. Да знам, че да не се трудя да уча финанси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Апр 2024 16:40ч.

    Нали я видя като я арестуваха на работното място с какъв дрескот е? Изрязана блузка, пъпчето отвън да се вижда .... като тинейджърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Апр 2024 18:59ч.

    В тази територия всичко е възможно в отрицатален аспект !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    24 Апр 2024 16:29ч.

    хвани единия удари другия и двамата са отврат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Готина двойка са, Асенка и Петър

    24 Апр 2024 17:20ч.

    лика, прилика !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    24 Апр 2024 17:04ч.

    Цял месец пазят записите, какво е това, да се трият на всеки два часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    24 Апр 2024 18:10ч.

    петя при закопчаването:" няяяма да се дам"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Апр 2024 20:03ч.

    асенка може да не ги е приемала в министерството, но дали не ги е приемал на друго място или при тях ?!? И второ, заедно или поотделно онождаха асенка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи