Аржентина поиска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Аржентина поиска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Аржентина поиска от НАТО да стане глобален партньор на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната на страната Луис Петри в Х след среща със заместник-генералния секретар на НАТО в Брюксел. "Ще продължим да работим за възстановяване на връзките, които ще ни позволят да модернизираме и обучаваме силите си в съответствие със стандартите на НАТО", се казва в изявлението на Петри.

Този ход ще позволи аржентински военен аташе да бъде настанен в централата на НАТО в Брюксел и "да стане част от клуба" с възможност за обмен на военнослужещи от други държави.

Понастоящем Аржентина е един от основните съюзници на САЩ извън НАТО.

В рамките на партньорството с НАТО, страните могат да обменят идеи, да получават съвети при укрепването на отбранителните институции, да участват в учения и да си сътрудничат по научни проекти. Най-общо казано, НАТО частично отваря процесите, процедурите и структурите си за партньорите, "позволявайки им да дадат конкретен принос чрез канали, които обикновено се използват само от членовете на организацията".

Северноатлантическият алианс в момента се състои от 32 държави, но освен това НАТО си сътрудничи с редица страни по света. Взаимодействието на НАТО с глобалните партньори "става все по-важно в сложната среда за сигурност, където много от предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът, са глобални по своя характер и вече не са географски ограничени", се казва на уебсайта на Алианса.

Засега единствената латиноамериканска страна със статут на глобален партньор на НАТО е Колумбия (от 2018 г.). Други глобални партньори на НАТО са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия, Пакистан и Ирак.

През ноември президент на Аржентина стана икономистът-либертарианец Хавиер Милей. В навечерието на изборите миналата година Милей заяви, че като президент няма да развива отношенията си с Русия, Бразилия и Китай. На церемонията по встъпването му в длъжност присъстваше Володимир Зеленски, за когото се съобщава, че е бил поканен от Милей да организира в Аржентина среща на върха с латиноамериканските държави за постигане на мир в Украйна.

Инициативата на Аржентина обаче може да бъде блокирана от Великобритания, тъй като страните имат териториален спор за Малвинските (Фолклендските) острови. Те са владение на Обединеното кралство, но правата му се оспорват от Аржентина.

След като се появи новината за намеренията на Аржентина, последва реакция от Москва. Заявката на Аржентина за сътрудничество с НАТО като глобален партньор е достойна за съжаление и няма да допринесе за сигурността на никого, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Русия няма да "праправя" целия дневен ред в отношенията с Аржентина заради молбата на страната за сътрудничество с НАТО като глобален партньор, каза Рябков. Русия призовава страните да направят разумна оценка на това какво представлява НАТО и накъде тласка международната общност, заяви още той.

 

 

 

Коментари

  • ?????

    18 Апр 2024 20:33ч.

    А как се връзва това с желанието (поне предизборно) на Милей да върне на Аржентина Фолклендските(Малвинските) острови?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малвините НАТО няма да им ги върне никога

    18 Апр 2024 20:36ч.

    Така е, докато за пЛезиденти от атлантиците се назначават хора директно хванати от лудницата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не си съчинявайте глупости

    18 Апр 2024 23:19ч.

    Милеи никога не е имал "предизборно" желание да връща Малвините. Това изобщо не му бе фокуса на кампанията. Едва скоро спомена за островите в някакво интервю , и то в контекста на последователната политика на Буенос Айрес за ДИПЛОМАТИЧЕСКИ НАТИСК за мирно връщане на архипелага. Това което аржентинците правят от четири десетилетия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Апр 2024 0:01ч.

    Съвсем скоро ще да е. Блумбърг друго казва. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-22/why-argentina-s-new-leader-pushed-claim-to-falkland-islands-q-a

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Апр 2024 0:03ч.

    Или не му вярваме на Блумбърг? А? Кой тук шава в строя евроатлантически?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гонзо

    18 Апр 2024 22:14ч.

    Да им е сладко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заглавието е подвеждащо

    18 Апр 2024 22:39ч.

    Партньори на НАТО са сумати страни, което няма нищо общо с това да са ЧЛЕНКИ на НАТО. Например Мароко е партньор на НАТО. Да не би Рабат да станали членки на Пакта ? Ни най-малко ! Нито са скъсали връзките си с Русия, дори поддържат пряка авиолиния Касабланка-Москва, прелитаща над половината НАТО-вски страни... така че хайде без манипулации. Знаем къде давоските уроди ги стяга чепика. Милеи /научете го най-накрая как се казва и как се пише, не е с "й"/ много ги нерви с неговата открита КАПИТАЛИСТИЧЕСКА платформа, с антитроцкизма , антикомунизма , анти НСР ! Речта която отпра на давоските урод - Швабовци, адепти на "стейкхолдер" капитализма /дефакто НЕОКОМУНИЗЪМ/ , просто ги побърка ! Цялата световна сатанистка гмеж - от американските демонократи, през брюкселските уроди, та до ... московските договорняковци, сътрудници на НСР - храчки и плювни по Хавиер , човекът и съратник на Тръмп и Орбан ! Жалкари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От държава пред фалит

    18 Апр 2024 23:08ч.

    Към държава крадец. Нищо интересно. Милеи иска да приеме юдаизма, но след като му свърши мандата. Много съмнителен тип. Кой може да бъде поканен в Давос? Само специално подготвени "лидери". Да покажат човешко лице, и с пеещите Амазони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От държава с 208 % инфлация с леваците начело

    18 Апр 2024 23:31ч.

    За четири месеца до 8 % инфлация и продължава да пада... Трикратно увеличаване на приходите в бюджета. Съкращаване на дестки хиляди паразити , вкл. култовия соросоиден INADI ( Instituto Nacional contra la Discriminación, la Xenofobia y el Racismo) - НПО-шките в Аржентина вият на умряло ! Милеи - хетеросексуален , рокер, бивш футболен вратар, учавствал в оргии със ЖЕНИ /представете си !/ Не е педераст , не обича комунистите , луд фен на Тръмп и налагащ своето Мейк Архентина Грейт Агейн --- неокомунисти и троцкист газ пикаят ! Предишните левичари /Фернандес/ - дето налагаха маски и руски ваксини /бози/на народа си, държаха ги ШЕСТ МЕСЕЦА в локдаун , докато организираха ГЕЙ ПАРАДИ и круизни кораби с джендери, самите деца на Фернандес - обратни ! Парадираха с неспазване на локдауна, докато обикновените аржентинци фалирваха, затваряха магазинчета , губиха си работата... И когато на народа му прекипя и гласува масово за "ултра десния" Хавиер - леваците полудяха ! КЕЕЕЕФ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    19 Апр 2024 2:04ч.

    Нещо си объркал либертето Милеи с ултра-десен! Ама то толкова ти е акъла - да повтаряш правилните приказки от свое име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    18 Апр 2024 23:32ч.

    А в Русия никой вече не ходи. Даже човекоядците от Мали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    19 Апр 2024 2:21ч.

    И слава Богу! Аман от навлеци дето не са виждали нито рубла, нито долар на живо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    19 Апр 2024 1:58ч.

    Не случиха аржентинците и на кръгъл идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Два идиота, една диагноза

    19 Апр 2024 7:51ч.

    Два идиота по-горе - червен чугун и жълтопаветен фекал !! Два идиота - една диагноза, ментална деградация на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи