Знакови лица на БСП отпадат от челните места, цялата листа в Пловдив си направи отвод

Знакови лица на БСП отпадат от челните места, цялата листа в Пловдив си направи отвод

Автор: Йорданка Веселинова, Дневник 

Кристиан Вигенин очаквано ще е водач на листата на БСП за евровота, реши Националният съвет на партията. Напрежение обаче имало при излъчването на кандидатите за парламентарните избори, като всички от пловдивската листа са си направили отвод, научи "Дневник" от членове на партията.

Причината за напрежението е решението Манол Генов да не е водач на листата за Пловдив, а на негово място да застане Веска Ненчева. Част от социалистите се се осъмнили, че резултатите от гласуването са манипулирани. Всички от пловдивската листа подали отвод и така за Пловдив-град БСП има само водач на празна листа. Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика в кабинета на Кирил Петков, също няма да оглави партийна листа. Бившият вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев ще води партийната листа във Видин, което няма да му осигури гарантирано място в 50-ото Народно събрание. На предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г. БСП печели едва 3442 гласа във Видин, които не са достатъчни и за едно депутатско място. На вота на 2 октомври 2022 г. партията получава 41 гласа по-малко и отново няма депутат от Видин.

Корнелия Нинова ще е водач на листата в Благоевград и лидерския 25-ти многомандатен избирателен район в София. Борислав Гуцанов - във Варна и Шумен, Атанас Зафиров - Велико Търново, а Кристиан Вигенин, макар и да е в надпреварата за Европейския парламент, отново ще е водач на листата за парламентарните избори в Ямбол. Към момента не е взето решение за водач на листата на партията в Кърджали.

Водачите на листите на БСП за парламентарните избори:

Благоевград - Корнелия Нинова;
Бургас - Петър Кънев;
Варна - Борислав Гуцанов;
Велико Търново - Атанас Зафиров;
Видин - Румен Гечев;
Враца - Генади Събков;
Габрово - Иван Ченчев;
Добрич - Мая Димитрова;
Кърджали - все още не е избран;
Кюстендил - Николай Каварджиклиев;
Ловеч - Ирена Анастасова;
Монтана - Велизар Енчев;
Пазарджик - Драгомир Стойнев;
Перник - Борис Цветков;
Плевен - Георги Свиленски;
Пловдив-град - Иван Петков;
Пловдив област - Веска Ненчева;
Разград - Симеон Славчев (партия "Мир");
Русе - Иван Иванов;
Силистра - Иво Атанасов;
Сливен - Деян Дечев;
Смолян - Емил Хумчев;
София 23 МИР - Христо Проданов;
София 24 МИР - Георги Свиленски;
София 25 МИР - Корнелия Нинова ;
София област - Иван Ченчев;
Стара Загора - Драгомир Стойнев;
Търговище - Йорданка Георгиева;
Хасково - Атанас Зафиров;
Шумен - Борислав Гуцанов;
Ямбол - Кристиан Вигенин;

Без напрежение около листата за евровота

Реденето на листата за европейските избори е преминало по-спокойно и без изненади. Очаквано по-голямата част от настоящите евродепутати на БСП не са сред номинираните.

След последния Национален съвет преди няколко седмици Корнелия Нинова обяви, че настоящите евродепутати на партията не заслужават втори мандат в Брюксел, защото забравили къде е партийната централа. Тя направи едно изключение - за Цветелина Пенкова, която ще е в листата за новия европейски парламент. В края на миналата седмица Петър Витанов обяви, че няма да участва в изборите на 9 юни, а Елена Йончева прие номинацията на ДПС. Бившият партиен лидер Сергей Станишев е бил сред номинациите на партийните структури на БСП за евровота, но въпреки това остава извън класирането на Националния съвет (както "Дневник" вече писа част от структурите променяли номинациите си след посещения на близки до Корнелия Нинова - б.а.).

На първите шест места във финалната евролиста на БСП са Кристиан Вигенин, Румен Гечев, Цветелина Пенкова, Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов. Оставени са две непопълнени места - 12-тото, което ще е за кандидат от гражданската квота и последното 21-во, което е за коалиционен партньор на БСП.

На 1 май по инициатива на Корнелия Нинова ще се проведе партиен форум с нагласата за "широко ляво обединение". В него обаче за пореден път ще влязат малки и маргинални формации. "Левицата" вече се регистрира самостоятелно, а Мая Манолова и Ваня Григорова оглавяват нова коалиция.

Източник: Дневник 

 

 

 

Коментари

  • Голям зор за Станишев

    27 Апр 2024 15:56ч.

    Дневник са се загрижили за Станишев, на миналите избори това правеше Борисов. Много добре, че го няма, браво на Нинова, даже Цветелина Пенкова не е трябвало да включват. Станишев да се включи при Елена Йончева в ДПС, защото ДПС имат нужда от още еничари, които да лигитимират Пеевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Апр 2024 20:30ч.

    Напред другари смело да браним нашто европейско дело ! Така ще е ........до конгреса .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    27 Апр 2024 15:57ч.

    Какво е направила тази цветелина за всичките тези години живуркане в Брюксел, че пак я туряте в листата? Искате и вие ли да я омъжите за някой чужденец, както направиха гербаджиите със своите моми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    27 Апр 2024 16:02ч.

    Усъмнили!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хомосексуалист начело на листа? Браво седесарко Нинова!

    27 Апр 2024 16:18ч.

    Интимната приятелка на Станишев - Кристиан Вигенин пръв кацна като вънкашен министър по заповед на Посолството в Киев след фащисткия преврат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клуб Червени прашки

    28 Апр 2024 11:16ч.

    Малко е един. Всички в листата трябва да са със специален пол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц,

    28 Апр 2024 16:15ч.

    нито Вигенин, нито Станишев са хомо. Последният имаше доста ча - ча завоевания във времената като премиер. Не разпространявайте партенки!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    27 Апр 2024 17:25ч.

    Корнелия да не се надява на гласове от Кърджали .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    27 Апр 2024 17:48ч.

    нито един глас за бсп едни и същи се въртят с години в нс с цел лично облагоделстване полза за българия никаква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тетко Маро, ма

    27 Апр 2024 21:29ч.

    ЗАТОВА ПЪК фирма ГРОБ, начело с тюфлека Баце, ППДеБъ е ДеСеПе сичките твое гласове и гъсове си дай, тадано се умириш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граждани от Монтана и Благоевград,

    27 Апр 2024 21:13ч.

    Моля гласувайте за БСП! Призовавам със симпатия за В. Енчев, защото в ЕП трябва да участват хора с различно мнение от наложеното в момента. За Нинова призовавам с надежда да се озове в Брюксел и да не се връща оттам, стига тази партия да не я оглави някой бивш комсомолски активист. Защото пак ще бъде зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благоевград ще я заведе да види 3 пъти разширения гробищен парк

    28 Апр 2024 10:07ч.

    Народът мре като мухи, а др.Нинова държа мандата уж да прави правителство, докато нейният премиер кирил Петков на държавата България, не подписа договор с частната Уестнихаус от САЩ, да печелят няколко частника от държавата и българския народ с ЛЪЖАТА - диверсификация! Тоест Нинова е олицетворение на лъжата. Тя три пъти излъга с оставката си - подаде я, каза че се оттегля и после се отметна, оттегли ОСТАВКАТА СИ. Кой още вярва на тази. Никой да не гласува за БСП заради Нинова, наказателен вот срещу Нинова - всички за Ваня и Мая напук! .. п.с. А разумните зрели българи за Левицата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кашов

    27 Апр 2024 22:05ч.

    БСП в ожесточена борба за 4% гласове. Начело на партията видна костовистка и седесарка. Кой не скача е червен. Времето е наше. Много сме, силни сме. Комунета, педерасти и всякаква друга измет. И една циганка-профсъюзна курва, която взе че избяга от партията-свиня-майка. Баси гювеча!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • яхниев

    28 Апр 2024 6:46ч.

    Ти не плачи на чужд гроб, че може да му оплакваш оная работа на мъртвеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    27 Апр 2024 23:13ч.

    Пиша с най-добри намерения. На БСП и трябва нещо ново. Старите муцуни са омръзнали. Навремето когато дойде Корнелия партията живна, но Нинова направи голяма грешка с Кирил Петков и единствения изход е нови хора. Ама съвсем нови. Не Вигенин или нещо подобно. Но това едва ли ще го бъде. Щото всеки е захапал някаква хранилка и никога няма да я пусне доброволно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    28 Апр 2024 16:20ч.

    Стига с тези нови хора! От Марс ли да кацнат? Ей, на българина не му увря главата, че всяко ново е по- зле от познатото. Нови бяха ПП ейците, нови бяха ИТН ейците и шнорхела, нов беше Янев, нови са Възраждане( на които ще ядем попарата) и т.н.и т.н. Как пък в другите страни уважават приемствеността и дори политическите фамилии,каквито и да са. Но хората знаят, че този или онзи е предсказуем и знаят , какво да очакват. Има и изненади, разбира се, но рядко. Докато ние се предлагаме в новото, без значение какво ще ни натресе. Правим едно и също в очакване на различни резултати. И все сме изненадани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно, а къде е сега “другарят”ни

    28 Апр 2024 8:34ч.

    Дъбов и в коя листа ще се опитат да го пробутат?Ако някой поназнайва нещо за тоз херой балкански ,да пише!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    28 Апр 2024 9:32ч.

    А в коя листа ще турят 80-годишният пишман "патриот" Мунчо Мънчев Сливата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наказателен вот срещу БСП заради Нинова, всички за Ваня!

    28 Апр 2024 10:13ч.

    Нинова изпълнява поръка на глобалистите да разбие най-голямата и силна партия в българия - Българската Социалистическа Партия. И тя го направи с интриги, тънка нечистоплътна кадрова и национална политика. От 10 години повтаря едно и също "задкулисие, паралелна държава", без да посочи поименно нито едно име. Злостното й говорене отврати хората, Нинова не успя в нищо, освен да се храни с 10-хилядна заплата 10 години! Наказателен вот срещу БСП заради кариеристката Нинова. Обективно и честно, за делата й, толкова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за простотия?

    28 Апр 2024 11:40ч.

    Значи, викаш, да накажем тези, дето единствени не се сглобиха с гербавите, и да подкрепим Ваня? Дето няма едно нещо завършено, има език на простакеса и прехвърча от избори на избори като пеперудка? И що? Тя като мая предаде всички, които я подкрепяха, а ти искаш да я наградим за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би,

    28 Апр 2024 16:10ч.

    е най-добре, за самата БСП да пропусне следващия парламент. След като, по тази причина, най-накрая се освободи от Корнелия Нинова БСП има напълно реални шансове за възстановяване и прогрес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може би е по-добре да се пишат по-малко глупости.

    28 Апр 2024 20:59ч.

    Защо трябва бсп да се освободи от избраната на пряк избор с над 3/4 от гласовете? Щото боко така иска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атаката й срещу Боташ е първосигнална и повърхностна срещу интересите на България

    28 Апр 2024 10:24ч.

    Защото можеше да принуди нейният бивш премиер Кирил Петков и да разкрие замисъла на нейният бивш финансов министър асен Василев да не налагат нещастната "такса от 20 лв. за транзита на газта" на Унгария и другите европейски държави. ЗАЩОТО ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ! Транзитира по-големи количества газ, към повече държави от Европа с Боташ. Много хубаво го обясни Росен Христов, енергийния министър. Обаче група индивиди от чужди държави НЕ искат България да печели, да бъде енергийно свободна държава, и да има щастливо население, което да живее в райската си земя България! Затова "блокираха" доставките на повече газ за Европа през България, и тръбите останаха празни (и естествено неустойки, както при всеки дългосрочен договор). Прецакаха договор с Боташ заради Украйна - понеже с там газовата тръба с руски газ става ненужна. Ето това направи др.Гуцанов и др.Нинова първосигнално, недалновидно ... вместо да разкрият причината за "20 лв.такса транзит" ВЪВ ВРЕДА на България. Наказателен вот за БСП заради Нинова. Зависима от местообитанието на наследника си, факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не вземеш да се бръкнеш и да платиш таксата

    28 Апр 2024 21:01ч.

    За една седмица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи