"Вашингтон пост": Задържаният за изтичането на документи от Пентагона бил потиснат от конфликта в Украйна

"Вашингтон пост": Задържаният за изтичането на документи от Пентагона бил потиснат от конфликта в Украйна

Задържаният Джак Дъглас Тейшейра смята, че Русия и Украйна „трябва да имат повече общо от това, което ги разделя“.

Джак Дъглас Тейшейра, заподозрян в изтичане на секретни документи на Пентагона, нарече боевете между Русия и Украйна „потискащи“. Това съобщи в четвъртък "Вашингтон пост". Журналисти на изданието са разговаряли с познати на 21-годишния Тейшейра, които са чели материалите, публикувани от него в месинджъра на Discord, съобщава ТАСС.

Според един от приятелите на Тейшейра, който служи във военновъздушните сили на Националната гвардия, е започнал да публикува секретни документи на сървър на Discord около февруари 2022 г., веднага след началото на руската специална военна операция в Украйна. Тейшейра намирал боевете между руските и украинските сили за "потискащи". Той смятал, че Москва и Киев „трябва да имат повече общи неща от това, което ги разделя“. Младежът бил сигурен, че с публикуването на споменатите секретни документи информира и просвещава свои познати.

Някои от документите, публикувани от младежа, се отнасят до плановете на Запада да подготви украинските въоръжени сили за контранастъпление. Твърди се, че материалите разкриват данни за доставките на оръжие на Киев и състоянието на украинската система за противовъздушна отбрана.

Джак Дъглас Тейшейра беше задържан вчера. Пентагонът заяви, че ще направи оценка на последиците за националната сигурност на САЩ от изтичането на секретни документи и ще преразгледа процедурите за получаване на достъп до поверителна информация.

Тейшейра, член на Националната въздушна гвардия на САЩ, беше арестуван вчера по подозрение в публикуване на секретни документи. Според американските медии той ръководел групата Thug Shaker Central в онлайн платформата Discord, чрез която се смята, че секретни материали на Пентагона са попаднали в интернет. 

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    14 Апр 2023 9:02ч.

    Миличкото и чисто, като сълза глуповато американче. А тук е намесена дълбока геополитика при която пипълчетата и людишките са просто разходен материал.Всичко е борба за територии и ресурси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борба за по-важно нещо е, ЗИП-е. Борба за душите е.

    14 Апр 2023 9:08ч.

    Който овладее душите, ще владее над света. Но те принадлежат на Всемогъщия Бог, така че борбата с Него априори е загубена работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    14 Апр 2023 11:23ч.

    Герой !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mango

    14 Апр 2023 9:58ч.

    Айде скалъпиха история, като с яхтата и северен поток. Някакъв ученик на 20г вади топ секретни документи и публикува в нета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя път няма да е посмали

    14 Апр 2023 10:40ч.

    Отдето и да го погледнеш, англоамериканска работа значи - циганска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на момчето 21-гвардеец от ВВС на САЩ, за когото Животът на милионите човеци на Планетата е по-ценен от милиардите долари на олигарсите самопредставящи се, като античовеци обсебени от парите!

    14 Апр 2023 10:41ч.

    Браво на младия гвардеец, който ИСКА ДА СПРЕ ВОЙНАТА и НАМЕСАТА НА САЩ като самопровъзгласили се шефове на Планетата! .... Браво на момчето 21-гвардеец от ВВС на САЩ, за когото Животът на милионите човеци на Планетата е по-ценен от милиардите долари на олигарсите самопредставящи се, като античовеци обсебени от парите! Браво момче - ДОЛУ ВОЙНОЛЮБИВАТА американска клика, пред очите на целия свят, издевателства над народи и държави! Срам и позор за разума на щатския елит, който вместо да води човечеството към възход - духовен и материален прогрес, предизвиква разрушения и упадък. Защо бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игнат Й.

    14 Апр 2023 10:41ч.

    То слепите проглеждат в тази скалъпена от САЩ война, а какво остава за някой, който има достъп до документи потвърждаващи това. И аз да бях, щях да ги побликувам. Не бива да подценяваме младежите, много от които са будни и трезво разсъждаващи, били те и американци. Дано да има повече такива и у нас де…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвестта на млад 21-годишен американец и на 61-годишен "българин" счупил плочата на паметника на СА

    14 Апр 2023 10:53ч.

    "61-годишният Светлозар Раянов, който счупи плочата на Паметника на Съветската армия, нито се срамува, нито съжалява за постъпката си. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение", разказа пред камерата на NOVA Светлозар Раянов. " Ето го "героят" и неговата нещастна съвест... https://dnes.dir.bg/krimi/mazhat-schupil-s-chuk-plocha-ot-pametnika-na-savetskata-armiya-motivirah-se-ot-putin .... Припомняме случката, заради коментара на обикновени хора, които нямат интернет да четат коментари, а от това, което са чули от новините: Тоя го доведоха от Германия да счупи паметника в София, защо не вземе да счупи паметник в Германия пак по същата причина? ... Светозар Раянов ОСЪДИХА ли го да плати глобата за нанесената щета?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • f като Фъркатичко

    14 Апр 2023 12:08ч.

    Поздравления за написаното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2023 11:02ч.

    "Задържаният Джак Дъглас Тейшейра смята, че Русия и Украйна „трябва да имат повече общо от това, което ги разделя“. Умно момче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Апр 2023 11:53ч.

    Много странни ми изглеждат мотивите му - "Задържаният Джак Дъглас Тейшейра смята, че Русия и Украйна „трябва да имат повече общо от това, което ги разделя“." Щеше да е разбираемо, ако беше подтиснат от участието на САЩ . Но какво общо има той с Украйна и Русия, дали въобще може да ги намери на картата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Апр 2023 12:37ч.

    N'oubliez jamais: Y cuando no saben qué etiqueta estamparte en la frente, dicen: ¡es un ser extraño!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fake

    14 Апр 2023 12:44ч.

    стана ясно, че американците разработват многостранна и многостранна информационна комбинация, в която участват държавни институции и ръчни либерални американски медии. В каузата активно се включиха вестниците Washington Post и The New York Times, както и други "акули на перата" като CNN, привлечени от американския истаблишмънт. Те публикуваха поредица от статии за "секретни доклади на американската армия", като първата част се отнасяше конкретно за ситуацията на украинския фронт, а втората се фокусира повече върху факта, че изтеклите документи разкриват шпионирането на САЩ срещу техните съюзници - в по-специално срещу Южна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fake

    14 Апр 2023 12:50ч.

    New York Times посочва същото: За опитния руски военен плановик, полеви генерал или анализатор на разузнаването документите без съмнение предлагат много убедителни улики и прозрения. В документите се споменава например нивото на потребление на боеприпаси от инсталациите HIMARS... Пентагонът не е съобщил публично колко бързо украинските войски използват боеприпаси HIMARS, но това се съдържа в документите. Американските журналисти буквално притискат руските военни да гарантират, че данните за „недостига“ на боеприпаси във Въоръжените сили на Украйна се вземат предвид от нас при планирането на военни операции. Не е ли странно? N

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    14 Апр 2023 13:19ч.

    Всеки запазил поне няколко капчици хладен, ум, ще се досети, че Джак Тейшейра е просто един самовлюбен топкодрап, палячо с червени гащи. Според топ водопроводчици течът на информация не е тръгнал от тръбите на този нещастник, който нищо чудно да не дочака кацането на негър-травестит на Марс и завърши земния си път удобно седнал върху 2700 влотов електрическия стол, дизайн на Лагерфелд. Фамилиното име Тейшейра подсказва произхода на обвинения гвардеец. Той е правнук на Габриел Виейра Тейшейра Да Коста, бразилски цирков артист от Кабо Фрио, крайбрежно градче, близо до Рио де Жанейро. Любопитно е, че в него живеят много потомци на Висенте Янйес Пинсон, първия поргугалец посетил Бразилия. Прадядото на Джак се е препитавал като акробат, прочут с виртуозния си номер - онаниране върху въже, опънато на 20 метра височина. Той възпитава у внука си респект към униформата и преклонение пред всепроникващата фалистична сила. Но уви, това се оказва недостатъчно и Джак по баламски начин е заловен от ФБР. Най-обидното е, че той не е имал достъп до изтеклата секретна информация. Гврадеецът се добира до нея, общувайки многократно с ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект. Връзката им започва през есента на 2022 г. Бързо се сприятеляват. Разговарят на най-различни теми: от теорията Лисенко за яровизация на марихуаната, до ползата от затискането на киселото зеле с лунни камъни. Често обсъждат и злободневни теми - смяна на пола в домашни условия, колко е кул да си татуираш таблицата за умножение върху пениса (според ФБР Джак го е направил), използването на пчели за разузнавателни цели, симфониите на Малер, войната в Украйна и т.н. Като на шега Джак пита своя събеседник дали знае нещо за дислокацията на ВСУ край Часов Яр. Така научава, че там се намира украинската 93-та отделна механизирана бригада. Чатбътът дава и подробности: командир на бригадата е полк. Микац Хотомор-Николаевич, 47 годишен, разведен, човек с непостоянен характер, склонен към злоупотреба с горилка и силно податлив на транссексуални връзки. Джак научава, че полковникът забележимо фаворитизира израстването на капитан Боило Захарчук, командир на ротата за радиоелектронна борба. С него поддържа интимна връзка и практикува тантра йога. Усещайки любоптството на събеседника си към фалистичната тема, чатботът с помощта на Midjourney генерира кратко видео. На него се вижда как полк.Микац и кап. Захарчук се любят в поза "Сънят на таралежа", като актът се извършва в кабината на украински танк "Леопард 2". Тейшейра, както личи от червените му гащи, е голямо дрънкало и бързо разпространява наученото от чатбота. ФБР го открива по многобройните следите от лог файловете на бота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    14 Апр 2023 14:49ч.

    Карачибук, офицер и същевременно ефрейтор, а също и Доцент, е Супер! Хиляди палци нагоре!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Апр 2023 13:37ч.

    Не мога да осъзная все още, дали американският естаблишмънт е безнадеждно тъп, или смята останалият Свят за такъв?! От 2022 г- момчето публикува документи в съответния сайт, в знак на несъгласие и протест, и никой не му блокира дори акаунта?! Ми той е готов направо за следващият президент на Сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама нали

    14 Апр 2023 13:46ч.

    тези документи не бяха истински? Що са арестували младежа тогава? На кого да вярвам последно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На кого да вярвам последно?

    14 Апр 2023 14:53ч.

    Никому?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако е истина,

    14 Апр 2023 14:58ч.

    жалко за младостта му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Командор Шпионинът направи грешка

    14 Апр 2023 16:49ч.

    Героят е на 21 години. Казва се Джак Тейшейра. Служил е в Националната гвардия в 102-ро разузнавателно отделение. Той обича онлайн игрите, мемите, расизма, комуникацията в социалните мрежи и чат стаите. Гласувал за Тръмп. Щирлиц се разхождаше из Райхсканцлерията с разкопчан дюкян, а от него надничаха червени гащи. И никой дори не предполагаше, че Щирлиц празнува Първи май по този начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи