В Европарламента събраха подписите за лишаване на Виктор Орбан от правото на глас в съвета на ЕС

В Европарламента събраха подписите за лишаване на Виктор Орбан от правото на глас в съвета на ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Европарламента бяха събрани нужните 120 подписа под петицията за лишаване на премиера на Унгария Виктор Орбан от правото на глас в съвета на ЕС. Това съобщи в "Туитър" инициаторът Петри Сарвама, финландски евродепутат. Предложението може да бъде разгледано в ЕП още следващата седмица. Петицията бе подкрепена от българския евродепутат Радан Кънев.

Документът, адресиран до председателката на ЕП Роберта Мецола, настоява да се премине към втората фаза на наказателната процедура срещу Унгария, започната през 2018 г. по чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

"Сега или никога. Механизмът на ЕС за вземане на решения просто е заседнал заради унгарския министър-председател Виктор Орбан. Единственият начин да постигнем успех е да лишим Орбан от правото да гласува в Съвета. В същото време ще покажем, че изнудването в ЕС не е позволено", написа Петри Сарвама миналата седмица в X.

Искането означава да се констатира "сериозно и трайно нарушение" от страна на Унгария на основния договор. Такава оценка се дава на страна, която не се съобразява с насоките, които вече са ѝ отправени от Съвета на ЕС при задействането на процедурата. При втората фаза от процедурата Еврокомисията или една трета от страните (след одобрение с мнозинство от две трети в Европарламента), могат да призоват провинената държава да се яви отново за обяснения пред Европейския съвет. След това Европейският съвет трябва да реши с единодушие да се премине към член 7.3 (третата фаза), т.е. отнемане на правото на глас, но без участие във вота на санкционираната държава.

Прегрешението на Унгария е системно неспазване на върховенството на правото поради авторитарно управление на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС. В момента по тази причина са замразени две трети от еврофондовете за Унгария (22 млрд. евро) съгласно Механизма за обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона. Орбан има и други грехове, които фоормално не са предвидени в Договора за ЕС, но спъват функционирането на Съвета на ЕС. Той се противопоставя на общите политики за санкциониране на Русия, която обяви държавите от ЕС за неприятелски, след като нападна Украйна. Негово вето попречи през декември 2023 г. на Европейския съвет да гласува помощ от 50 млрд. евро през следващите 4 години за Украйна. Единствено той си оот европейските ръководители си позволи да се ръкува публично с руския президент Владимир Путин, след като Международният наказателен съд го бе обявил за издирван като вооеннопрестъпник.

При отнемане на правото на глас държавата остава член на ЕС, длъжна е да изпълнява неговите решения, но не участва в тяхното изработване. Тъй като не съществува процедура за изключване от ЕС, държавата трябва сама да прецени дали да продължи да членува в организация, която не се влияе от нейното мнение, или да напусне доброволно, както постъпи Великобритания.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Що за парламент е това??

    13 Яну 2024 17:27ч.

    Нямаме място в подобни ТОТАЛИТАРНИ организации!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 17:41ч.

    Демократическия централизъм в действие .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бунзенджия

    13 Яну 2024 18:05ч.

    какъв парламент, какви пет ойро! същността на тия е ясна - забрани, санкции, ограничения. основните права, които прокламират, са само докато те работят в тяхна полза. наглост и безочие, това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    14 Яну 2024 11:34ч.

    Чета и не вярвам на УШИТЕ си. Тези ми говорят за демокрация. Това си е пар екселанс тоталитаризъм и диктатура на самообявилите се за последна инстанция на истината "либералдемократи". Това е Рубикон и преминат ли го е край на ЕС в този му комисар ски вид. Много добре.Сега всички знаят какво представлява истината скрита зад лъскавата демократична опаковка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xaca

    14 Яну 2024 17:57ч.

    Ти ще кажеш ?!Путин ,Беларус ,С Корея ,Китай и Иран ?По-демократични ли са ?Щото натам ни тикате !Ревете щото демокрацията има механизми да се защитава от такива корумпирани като Орбан!Цяла Европа знае ,че Орбан е взел 90 години куфарче с пари от руската мафия!Кой ще го остави тоя корумпиран Андрешко да командва съюз от 400м души!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кот Василий

    13 Яну 2024 17:31ч.

    Мишките са в истерия … няма да се спасят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В същото време ще покажем, че изнудването в ЕС не е позволено"

    13 Яну 2024 17:34ч.

    С което твърдение либерастите в Европейския парламент не се притесняват да изнудват Виктор Орбан, респективно изнудват Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОТАЛИТАРНИЯТ И ФАШИСТКИ ЕС с моркова и тоягата

    13 Яну 2024 17:39ч.

    Слушкаш ли? - получаваш еврофондове като морковче. Не искаш да слушкаш - няма да папкаш - и получаваш тояга по гърба, "съгласно Механизма за обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Европейски съюз се оказа замаскирана версия на предишния

    13 Яну 2024 17:41ч.

    Хилядолетния райх изкара 12 годин. Сегашната му реинкарнация и тя няма да е много дълговечна, както се види.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 17:43ч.

    13 г , но е запазен договора на Хитлер със Сатаната, който е също за 13 години ................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    13 Яну 2024 17:45ч.

    От кога правото на различно виждане на държава-членка е изнудване. Изнудване е някакви европолитбюрократи и прочие брюкселски планктон да гласуват огромната сума от 50 млрд. евро за държава НЕчлен на съюза, които ще бъдат за сметка на европейските данъкоплатци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като Международният наказателен съд не е компетентен орган на ООН,

    13 Яну 2024 17:45ч.

    а е единствено в договорни отношения с ООН, като съд на желаещите да съдят когото те си поискат (САЩ, КИТАЙ, ИНДИЯ,ИЗРАЕЛ, РУСИЯ И ДЕСЕТКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ НА ООН НЕ ГО ПРИЗНАВАТ), какъв е проблемът министър-председателят на Унгария Виктор Орбан да се ръкува с президента на Русия Владимир Путин? (Въпросът е риторичен, т.е. не е до празноглавите българофоби и русофоби.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С Китай и Русия

    13 Яну 2024 17:46ч.

    Унгария ще благодентства, за разлика от уродливия ЕС–кърлеж, паразитиращ върху сляпо подчиняващи му се държави–овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    13 Яну 2024 18:46ч.

    ако Орбан щеше да благоденства с РФ и Китай, отдавна щеше да е там, а не в ЕС...китайците искат да им се купуват стоките, а те да не купуват(т.е. да имат поожителен баланс със всяка държава). Руснаците искат да купуват, но като цяло нямат пари. И затова Орбан плюе ЕС, но стои в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Яну 2024 17:48ч.

    Орбан е избран с мнозинство, чрез демократични избори и осъществява предизборната си програма, та как може за демократично избрана партия и лидер, които представляват мнозинството унгарци, да се твърди, че в Унгария има "авторитарно управление на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС". По тая логика и управлението на Макарон е "авторитарно", понеже опозицията не го харесва. Управлението на Байдън и Демократическата партия също е "авторитарно", понеже републиканците не го одобряват. А какво да кажем за управлението на мутро-шарлатаните, за които мнозинството българи не се гласували... То по логиката на ЕС, управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ и Боко и Кирчо е "ултраавторитарно". Ама санкции за мутрите и шарлатаните няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    13 Яну 2024 17:51ч.

    Започва разпадът на съюза. Псевдодемократите искат кръв и война и не приемат друго мнение. Дано юни месец изчезнат, иначе разпадът е неминуем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    13 Яну 2024 18:11ч.

    Претенциите им на тия бюрократи са все по-ултимативно тоталитарни и все по-малко се усещат до каква степен конюнктурната политкоректност ги прави слепи. Едно време през 80-те гг. на миналия век унгарски представители правеха обструкции в органите на СИВ и ВД. Тогава Западът безрезервно се радваше на унгарския обструкционизъм. Какво се промени, че днес не е така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долен измекяр

    13 Яну 2024 18:18ч.

    До сега Радан нищо добро за българите не е направил, но чинно си лапа дебелата заплата. Ще го запомним обаче с голия му евроаантически за@ник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми

    14 Яну 2024 11:40ч.

    Дано дойде момент и да му го наложим хубаво с тояги, за да може поне да си е заработил сребърниците. Да тежи на съвестта на тези които го изпратиха да се угоява там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    13 Яну 2024 18:25ч.

    Какво прави България в този еврогейски съюз....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Яну 2024 18:26ч.

    разпускане на ес и нато българия е там без референдум какви са тези простотии срещу орбан категорично против

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    13 Яну 2024 18:29ч.

    Явно съдбата на клетата ни родина е да влизаме все в губещи съюзи. Трети райх, СССР, сега ЕССР. Умиращата европейска цивилизация ни повлича към дъното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги съм казвала

    13 Яну 2024 21:28ч.

    Че България е все на грешната страна . Но понеже винаги народът е бил овчедушен си го заслужаваме ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    13 Яну 2024 18:38ч.

    И тона ако не е тоталитаризъм в действие. Докога ще висим в организация, която няма елементарно зачитане на националния суверенитет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При отнемане на правото на глас държавата остава член на ЕС, длъжна е да изпълнява неговите решения, но не участва в тяхното изработване.

    13 Яну 2024 18:41ч.

    Я. То нещо като нас, дето решенията ни ги спускат отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Началото на края на ЕС

    13 Яну 2024 18:45ч.

    Змията хапе, когато й е стисната главата. Възобновената римска империя, и краят на нейното царство, ще бъде особено мъчителен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Яну 2024 19:02ч.

    Вижда му се краят на този скапан ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    13 Яну 2024 19:23ч.

    Някакъв си Радан, и той от името на българите ли е гласувал или само от партията която представя? Не съм наясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лошотия

    13 Яну 2024 19:26ч.

    Бързо да бягаме от тази тоталитарна организация която ограбва малките и бедни страни като нашата.Скапаняци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е равносилно на изключване на Унгария от ЕС

    13 Яну 2024 19:31ч.

    Ще стане весело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обстоятелства и последици

    13 Яну 2024 19:49ч.

    Знакови събития, колеги! Нали никой от нас не допуска, че тези разпоредби на договора са непознати за унгарците! Нали също помните, че при последното заседание на Европейския Съвет, писаха за странната инициатива на Шолц, да покани Орбан да излезе от залата и да пие едно кафе, докато останалите "правилни" страни вземат набелязаното решение за 404. После пуснаха едни пари (сериозна сума - 10 млрд. Е) за Унг. с/у съгласието за ... в момента не ми се проверява за какво точно се съгласиха и каква беше поредността на тези събития. Очевидно беше, че проблем има, тече процедура, Унгария е частично вътре, частично вън, общуват и търсятрешение! Изведнъж се появява някакъв странен и нечуван депутат от периферна и незначителна страна и се опитва да разбърка картите. НЕ НА НАС ТЕЗИ! Това е СХЕМА И ПРОЕКТ за санкциониране! Цялата тази поредица от действия недвусмислено показва, че действията и на едната и на другата страна в тази схватка са планирани и в някакъв смисъл предизвестени. Същевременно очевидно ни се спестяват някакви неща. На фамозния депутат можеха лесно да му свият перките, вместо това той очевидно е поощряван! Кой! Очевидно кой - големите! А големите са насъсквани от вашингтон. Същити големи, които поощряваха Австрия да се гаври с нас, като в някакъв смисъл там гаврата беше още по-голяма, защото условията и правото са изпълнени от 13 години, пътьом си измисляха несъществуващи допълнителни условия, а накрая вдигнаха бездушно рамена и казаха: Вижте там, оправете се с австрийците! Нашият опит и случката с унгарците вече ясно подсказва, че доколкото преучредяването на съюза (както искаха Германия и Франция), което на практика ще се случи много трудно, вероятно е заменено със задкулисни маневри и примитивно, грубиянско извиване на ръце с груба сила! Нещо като извънредни мерки във военновременен период, при което законите се четат само частично, само когато му изнася на силният! Ако имам известно право в тези си допускания, няма нищо чудно в случващото се! Унгария не би се съгласила да участва доброволно в такъв съюз! Съвсем друг въпрос е, доколко са си направили хубаво сметката, как ще я карат след ЕС. Товавъобще не е елементарен въпрос! Даваме ли си сметка или не - ЕС практически е просмукан във всяка клетка на обществото и скъсването на връзките е трудна работа. Сега ние сами се пожертвахме и те допълнително ни обрекоха на вечна мизерия (не абсолютна, а съотносима с европейските стандарти и схващания), но бързо и неподготвено напускане на ЕС от една България, ще доведе до бърза катастрофа за страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    13 Яну 2024 21:02ч.

    253 oт 500 депутати в ЕС са платени от Сорос и изпълняват поръчки. Обама удаи на камъл в предишния парламент и сега се взеха мерки, за да няма "различно" или "национално мислещи" държави, а да се подчиняват на терора и исканията на глобалистите. Самите американци знаят, че каузата Украйна е загубена, но истерично не искат да си признаят провала, а да вкарат източно-европейските страни във война и фалит. акто казват няколко американски сенатора - "Нали няма наши войници на фронтовата линия, а украинците трябва да се бият до "посления украинец". Ситуацията в Америка е плашеща и плачевна, но Урсула изпълнява поръчки всякакви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е катастрофата на България

    13 Яну 2024 21:55ч.

    Бъдеще за България в глутницата на ЕС няма. Ако сега не излезем от нАТО и ЕС, рискуваме след 10 години да няма България. Даже ми се струва, че твърде много сме закъснели с нашия BULEXIT. При това за България има несравнимо по-големи шансове да оцелее извън ЕС и нАТО поради благоприятното ни географско положение между Извока и Запада, и най-вече поради общото за България и Русия Черно море. Впрочем, има ли още Организация за Черноморско икономическо сътрудничество? Има. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0_%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE Няма по-добра опция за България от СПАСИТЕЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ. НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЦЕНТЪР ЗА БАНКИРАНЕ И ТЪРГОВИЯ В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Европейските помощи буквално унищожиха българската икономика и българската държава. Краят за България ще бъде когато наистина станем част от Шенген (който не работи и е голам балон пред спукване) и пази Боже, станем част от фалиралата Еврозона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрънканици

    13 Яну 2024 19:56ч.

    Една забележка относно стила и формата. Забележката е към, предполагам че е към СЕГА, които са автор на материала. Понякога може да се случи объркване, особено при споменаване на двете организации заедно. Чудесно знам, че у нас почти без изключение не се прави разлика между Европейски съюз и Съюз на Европа. Без много дидактика, но за да се избегнат грешки, употребявайте: Европейски Съюз, Европейски Съвет, Европейски Парламент, Европейска Комисия. Горе в главата (ред трети) е употребено Съвета на ЕС. Формално е правилно, но кагото кажеш Съвета като първа дума, има условия за объркване. Абе, ... я правете каквото искате! Чунким някой ще чуе и разбере какво дрънкам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо повече

    13 Яну 2024 21:19ч.

    Съветът на ЕС или просто "Съветът" е различна институция от Европейския съвет. Съветът на ЕС е орган на ЕС, който се председателства от Председателя на ЕС (Шарл Мишел), а членовете на Съвета са държавните глави или министър-председателите на държавите-членки на ЕС. Европейският съвет е друга боза - там заседават отговорните министри по отделните политики в ЕС. (Там на три кръгли маси заседават педераси.) Всичко, заено с названието на институциите, е подчинено на чиновническота подлост и/или малоумие и за объркване на гражданите на държавите-членки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да гласуваме за партии в европейските избори

    13 Яну 2024 20:12ч.

    които ще защитават националните ни интереси , иначе пак ще отидат продажниците!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    13 Яну 2024 20:56ч.

    Има ли такива от наличните, аз не виждам, в това е драмата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • §§§

    13 Яну 2024 20:14ч.

    "1984",Оруел ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    13 Яну 2024 20:24ч.

    Това ли е "демократичният ЕС", бе - когато някой е несъгласен, да му запушим устата? ЕС трябва да бъде УНИЩОЖЕН, за да оцелее Европа !!! Препоръчвам на унгарците да напуснат, да влизат в БРИКС, руснаците и китайците ще ги позлатят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трудно е,

    14 Яну 2024 11:41ч.

    виж географията. Няма излаз на море, затворена територия, почти изцяло обградена от ЕС, с изключение на Сърбия и 404. Kakви са му възможностите за транспортни коридори и търговия като цяло? И пак се държи и не отстъпва! Ако географията му беше подобна на нашата, щеше да му е пъти по-лесно да води политиката си, нашето географско положение дава много лостове за влияние, и не само над ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    13 Яну 2024 20:42ч.

    Вместо да му извадят очите, ще му изпишат веждите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценност

    13 Яну 2024 22:00ч.

    Fun дер Лайен подготвя операция “Кристалнна нощ”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    13 Яну 2024 22:28ч.

    Смешно ли ви беше когато Великобритания напусна? А сега да видим, оказаха се абсолютно прави. Време е и България да се маха от тая тъпня! Минусите вече са повече от плюсовете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свети Петър

    14 Яну 2024 0:38ч.

    Пе'ераси, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    14 Яну 2024 9:08ч.

    Та да си дойдем до" Рада Дълбоката" . И излъчилите я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CCCP

    14 Яну 2024 9:43ч.

    fuckin' commies

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RE:

    14 Яну 2024 11:25ч.

    Fucking faggots

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    14 Яну 2024 10:07ч.

    Е това е ЕС диктатура и фашизъм ,дано по скоро да се разпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 12:04ч.

    Не разбирам защо вие на вас възраждане на двойната империя. Ние в нея не сме включени. Австрийците правят всичко възможно да оаднем в ъв възраждащата се османска империя. Смешки са това за ръкуването на Орбан сПутин. Имперците се надяват, че в бъркотията Русия ще им позволи да се заформят в ценнтрална и източна Европа. Унгария има териториални претенции към руски земи. Путин каза, чуждо не искаме, но и своето не даваме. За щастие бритите са против Виена, и затова нищо няма да излезе и от този виенски мерак. Хабсбургите две световни войни загубиха, и третата няма да спечелят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи