Цветелина Пенкова: Дължим ясни отговори на хората за влизането на България в еврозоната

Цветелина Пенкова: Дължим ясни отговори на хората за влизането на България в еврозоната

Пенкова представи първото социологическо проучване, направено с помощта на изкуствен интелект

„Присъединяването на България към еврозоната е чувствителна тема и поставя разделителни линии в обществото. Наш дълг като политици е да проведем честен и рационален диалог с гражданите, дължим ясни отговори за влизането на България в еврозоната. Трябва да обясним ползите и рисковете от приемането на еврото, както и да посочим пътя как да бъде постигнато това, като се преодолеят страховете на българските граждани. На първо място е необходима ясна информационна кампания, която да достигне до българите. Като първа стъпка, заедно с Scios, проведохме едно по-различно изследване на нагласите на българските граждани. Това е първият социологически анализ, изготвен изцяло с помощта на изкуствен интелект, който ще разкрие една нова представа за това как се развиват нагласите на обществото спрямо еврозоната.“ Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова на организираната от нея кръгла маса „България и еврозоната: Анализ на ключови фактори“.

Тя уточни, че целта на това различно изследване е да се разбере какви са основните фактори, които влияят на мнението на българските граждани относно еврозоната. „Искаме да създадем платформа за разговор и обсъждане на необходимите стъпки, които трябва да предприемем, за да приемем еврото по по-плавен и сигурен“, изтъкна евродепутатът.

„Влизането в еврозоната е следваща част от нашата европейска интеграция. Това ще е предпоставка за следващата вълна от чуждестранни инвестиции към България, след като вече „изконсумирахме“ първоначалния ентусиазъм към страната ни, след като се присъединихме към ЕС през 2007 г.  За е успешен този процес, той трябва да се случи в правилен момент за нашата държава, а това изисква сериозна подготовка. То е и въпрос на стабилност и конкурентоспособност в европейски контекст, което ще предостави нови възможности за икономиката и развитие на страната ни. Този процес изисква активност от държавните институции и ясна комуникация, за да не допускаме страховете и митовете да ни отклоняват от пътя.“, каза още Цветелина Пенкова.

Ръководителят на отдел „Партньорства“ на  Scios, българска компания за анализи посредством изкуствен интелект, Надежда Петрова акцентира, че влизането в еврозоната е знаково финансово събитие в съвременната ни история.  „Изкуственият интелект вече помага за взимането на важни и отговорни решения“, коментира тя. Допълни, че по- голямата част от българското общество е против влизането в еврозоната. Петрова поясни, че изследването откроява основните фактори, които формират нагласите и разглежда няколко сценария. „Икономиката е основен двигател при формирането на нагласите към еврозоната. Икономическите шокове имат по- голямо влияние върху нагласите отколкото позитивните промени“, изтъкна Надежда Петрова.

Според изследването на Scios информация, подадена от финансови експерти, увеличава доверието в еврозоната. Те се ползват с доверието на обществото при взимането на решения за валутната промяна. Информацията от държавните институции по тази тема има лоши резултати поради политическата криза и ниското обществено доверие в тях. Това се случва заради загубеното доверие в политическия елит и негативното им влияние върху общественото мнение.

Данните показват, че при рецесия проевропейските настроения биха намалели с приблизително 4%, като гражданите изразяват по-голямо съмнение и несигурност относно влизането в еврозоната. Антиевропейските настроения биха се увеличили с 2.2%.

Ако има рецесия, би имало значителен спад от -18% в подкрепата за влизане в еврозоната. Този негативизъм ще подхрани допълнително скептиците и неутралните гласоподаватели.

Увеличението на инфлацията би намалило броя на поддръжниците на еврозоната, тъй като инфлацията е от основните фактори, влияещи на общественото мнение. При такива обстоятелства гражданите се насочват към противопоставяне или неутралност, тъй като все още има други фактори за формирането на техните мнения за еврозоната, коментират изследователите от Scios.

Ако инфлацията спадне, близо 5% от хората, които са против еврозоната, променят мнението си, като се наблюдава и увеличение с около 5% в гласовете за присъединяване към еврозоната. Броят на неутралните избиратели отново се увеличава, което показва повишена нерешителност сред гражданите при всякакъв вид икономически шок.

Намаляването на инфлацията има положителен, обаче по-незначителен ефект върху нагласите към еврозоната, в сравнение с увеличението на инфлацията, отбелязват от компанията.

Според данните от проучването, подкрепата за приемането на еврото, ако промяната се забави, има тенденция да расте с течение на времето. При евентуална валутна промяна през 2027 г. би се регистрирало увеличение на подкрепата с 2,2%, а ако това стане през 2032 г., се очаква още по-голямо увеличение от 4,9%.

Въпреки положителната тенденция, лекият спад в положителната нагласа може да се дължи на недоволство в резултат на забавянето в процеса на влизане в еврозоната, коментират изследователите от Scios.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • ****

    02 Май 2024 15:07ч.

    Имаше подписка за провеждане на референдум за приемането на еврото. Точка. Много хора си казаха думата. Сега няма нужда от нищо говорене. Трябва ясно да се постави темата защо т.нар. политици не искат да приемат волята на българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама нали

    02 Май 2024 23:17ч.

    Ама нали са платили едни пари, за да се убеждава народа. Беше даже обнародвано, че се дават пари на разни велики умове, които да опитат да вразумят простия българин, че еврото е големата работа. Българинът е прост и гледа съседите, гледа тия, които са си изпатили и така прави заключения. Ама великите умове ще му кажат, че тия са го приели някак си на терсене и на криво и затова не им върви работата. А тука нещата ще станат гладко и хубаво и всички ще сме богати като тия в клуба на богатите. Е, те вече не са толко' богати, ама пък може ние да оглавим богаташите. Жуми, прости българино и вервай! Жуми и приемай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това се случва заради загубеното доверие в политическия елит..."

    03 Май 2024 10:04ч.

    ако погледна към Европа, виждам Урсула, Олаф, Макрон.... и ме обзема направо страх а не просто песимизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преливане от пусто в празно, важно е свирката на локомотива да свири, а той стои на място.

    02 Май 2024 15:14ч.

    Няма спасение от мотивиран герой на Достиевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕНКО

    02 Май 2024 15:16ч.

    ГОСПОЖА ПЕНКОВА,КОЛКО?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    02 Май 2024 15:17ч.

    Я питайте хората дали въобще искат да са в еврозоната, вместо да ги лъготите с ваште "експертни отговори". Шепа случайници решават за 5 000 000 народ, който им НЯМА ДОВЕРИЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Допълни, че по- голямата част от българското общество е против влизането в еврозоната"!

    02 Май 2024 16:01ч.

    Ами тогава защо се мъчите да убеждавате в "хубавото евро, което ще ЗАЛИЧИ държавната валута "българският лев", който държи държавата България. Не ни трябва такъв ЕС, по-лош от Съветския съюз. Който СССР ако искаше можеше да наложи насилствено (както днес правят европечатарите) - съветската рубла като основно разплащателно средство на всички държави от Източна Европа. ... Като приемем еврото, щели да се увеличат инвестициите в България? ха-ха-ха, Пенкова, може ли по-сериозно , не лъжете, и не се подигравайте с българския народ. Виж Хърватия след ЕВРОТО С НАЙ-ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ В ЕС. Така че - никой да не гласува за БСП, ратуваща за нещастното заличаване на Българския лев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приемането на еврото ще бъде само краткотраен период на преход към рублата

    02 Май 2024 16:07ч.

    Запишете си го някъде

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    02 Май 2024 16:13ч.

    Тия две убавици на какъв език ми говорят!?! Ем едната вика, че повечето ора не щат на еврото ни меда, ни жилото, а другата, сякаш чула-недочула, си каканиже, че, ето - платформа ще правим, па ще се качим въз нея и ще си говорим за...... влизане у еврозоната! Госпожи Пенкова и Петрова, ай не се правете на умни, че вапцвате работа, останете си само убави, днешно време и това не е малко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пишман проучване или пишман анализ

    02 Май 2024 17:22ч.

    Гласове, моля ви! Не пускайте такива разпиляни материали. Информирайте ни коректно, кой е автор на материала - само по себе си това е водещо обстоятелство в процеса на ориентиране на читателя. Ако цитираната накрая Група на Прогр. Алианс си е платила за да се публикува, кажете честно, че е платено съобщение! Заглавието подсказва, че г-ца Пенкова е говорила нещо някъде, но в текста има пасажи в кавички (нейните думи, предполага се?) има и друг текст, който не е ясно какъв източник има! Разбрахме, че Пенкова е привърженик на еврото, но не иска да бъде твърде категорична в подкрепата си, увърта го. Материалът сочи едно и объркващо противоречие! В главата, веднага под заглавието се твърди, че става дума за СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ чрез ИИ. После пък се казва, че АНАЛИЗЪТ е бил направен чрез ИИ. Земята е НЕбете се сляха объркващо в една точка - хора, това са много различни неща! Едва тук разбираме, че е имало мероприятие, наречено: Кръгла маса „България и еврозоната: Анализ на ключови фактори“. Става още по-объркващо, защото Кръглата маса предполага много и различни участници, които сблъскват мения, но всъщност такива въобще въобще няма! Шефката на агенцията по ИИ не можже да е фактор, всъщност, въобще не ме интересува, какво точ(но си мисли тя! Тя прави някакви странни разсъждения, заявления и допускания. Въобще не става ясно как е събирана информацията, на какви въпроси е отговаряно и кой ги е писал? Използвайки смазващия "АВТОРИТЕТ" на ИИ, някой се опитва да прави някакви внушения и да промива мозъци. Всичко, което ми навява този материал е мъгляво, неясно, грозно и заплашително. Пенкова е с финансово образование, слугувала е на едрия финансов капитал преди да стане пишман експерт по енергетика в ЕП и вместо мръсновато да хитрува, трябва да застане с името си да заеме позиция! За пореден път се убеждавам, че това е едно много вредно същество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    03 Май 2024 13:15ч.

    Точен анализ, респект за споделеното мнение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Май 2024 18:56ч.

    Според горното „Изкуственият интелект вече помага за взимането на важни и отговорни решения“. Но стане ли дума за изкуствен интелект, сигурно е че нещата са объркани. Преди време зададох конкретен въпрос на ИА- какво се е случило в България на 2 януари 1879г. Отговорът беше, че е публикуван Конституционен акт, който по нататък служи като Конституция. А Търновската конституция е приета на 16 април 1879г. Толкова по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    02 Май 2024 19:49ч.

    Единствените обяснения, които трябва да дават управлявалите до скоро престъпници е: защо бламираха задължителен по закон референдум !!! И трябва да отговарят от подсъдимата скамейка, преди да потеглят към Белене. Всяко приемане на еврото без този задължителен референдум, ще бъде юридически нелегитимно. Да не говорим, че това престъпно решение бе подкрепено от т.нар. "Конституционен съд", начело с цирковият урoд с 50-сантиметровото долнo чeне... обещаха "утре" да публикуват обосновка на решението си... е, още ги чакаме !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    02 Май 2024 20:43ч.

    От близо съм преживял "въвеждане" на т.нар. Евро. Забележете, кои държави и "държави" го нямат и кои са се денационализирали. Първият ефект е, че човек не може да смята "по курса". Коефициента Евро-Лев за сега е "твърд" - за сега. Но мърдука зад десетичната точка. Било заради алчността на банките и страстта към "закръгляне", било, че прикриваната огромна инфлация пробива паравана на лъжите. В действителност, след въвеждането трябва да се очаква огромен скок в цените! ... Не, че държавата го желае (за тези тук "управленци" не гарантирам), а че човешката алчност е не изтребима - ще има яко "закръгляне" на цените! Сегашният изкуствен скок на цените се дължи на индустриалната инфлация пристигнала с инвестирането на войната в 404. Така държавата вольо-невольо следва "тренда" на западните "партньори" за финансиране на чудовищните суми натиквани Там. От друга страна, повишените цени (по всякакви причини това се случва безспирно) гарантират не малък доход от участието на финансовите институции в далаверата. На кратко, новата вълна за масово обедняване ще отнеме покупателната способност на плебса от порядъка на 20-30%. Защо управляващите демагози не публикуват с КОЛКО Е ЗАБОГАТЯЛ ЕС-Плебса след въвеждане на евро-валутата, вместо убитите държавни парични единици?! И, инвестиции ли, особен тук - да сте забелязали някакви в последно време? Няма и няма да има. ... - Не, не се предвиждат. Познайте какво означава това. Едно, две, три - и ... Сбогом!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратителни са!

    03 Май 2024 0:44ч.

    Гади ми се от такива засукани и безлични "евролеви" дупетати като тази госпожа, като Йончева (тя вече е ясна за повечето леви избиратели), като СтаниШеф и пр. кариеристи... Ние, простите българи, не сме можели да схванем каква благодат е еврото, повечето са против, ама сега ще ви спретнем една платена от ЕС пропагандна кампания как ще последва втора вълна от инвестиции, която ще отиде в джобовете на ония, които се нагушиха и от първата (ако изобщо я е имало, щото аз не съм я усетил) Абе що не вървите на бабината си! Прав е Иво Христов: България е умираща страна. А собственият и народ и помага да умре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не гласувайте за БСП за евровота

    03 Май 2024 13:12ч.

    Тази партия, не показва защита на българските интереси в ЕС, само хамелеонщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи