The Washington Post: Напрежението между Украйна и САЩ ескалира. Зеленски бесен на Белия дом

The Washington Post: Напрежението между Украйна и САЩ ескалира. Зеленски бесен на Белия дом

Автор: Джон Хъдзън, The Washington Post Следвайте "Гласове" в Телеграм

Напрежението между Украйна и САЩ се е увеличило заради украинските атаки по петролни рафинерии дълбоко на руска територия, пише The Washington Post.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е казала по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари на Володимир Зеленски нещо, което той не искаше да чуе: въздържайте се от нападения срещу руски петролни рафинерии.

САЩ смятат, че това ще повиши световните цени на енергията, а освен това е възможно да предизвика по-агресивна реакция на Русия. Подобно искане е странно, защото вече трета година руската армия води пълномащабна война срещу Украйна, избивайки украински цивилни и унищожавайки градове, села и инфраструктурата на страната.

Според източници, запознати с въпроса, американският призив е раздразнил Зеленски и неговия екип, които разчитат именно подобни удари да пренесат войната на руска територия и руските граждани да осъзнаят в каква пропаст ги тласка режимът на Владимир Путин.

Зеленски категорично е отхвърлил искането на американците и нещо повече: украинските служби засилиха атаките срещу петролни рафинерии на руска земя. Те дори успяха да поразят цели на 1300 километра разстояние.

Тази тема е изострила и без това обтегнатите отношения между САЩ и Украйна. От месеци републиканците в Конгреса блокират отпускането на 60 милиарда долара военна помощ за ЗСУ, докато Киев ясно посочва, че може да загуби още територии, ако не получи тази подкрепа.

От Украйна обвиняват администрацията на Байдън, че гледа вътрешната си политика и цените на бензина, докато в Европа се води най-голямата война след Втората световна война. Докато Русия атакува петролния, газовия и енергийния сектор на украинците, защо украинците да не атакуват руския петролен, газов и енергиен сектор?

Логиката на Вашингтон е, че тези атаки не се отразяват директно на случващото се на фронта във военно отношение. Съпротивата на САЩ от атаките срещу петролни рафинерии разгневи официални лица в Киев, които смятат ударите за легитимни на фона на непредизвиканата руска агресия. Те смятат, че ударите са необходими, за да се повишат разходите за руската агресия и да се убеди руското общество, че то няма да бъде в безопасност, докато войната не свърши.

Експерти казват, че страховете на САЩ за покачването на цените са неоснователни и ако покачване, то е заради нестабилността, свързана с Израел и „Хамас“, а не с Украйна. Освен това позицията на Вашингтон е в контраст с тази на европейските съюзници в НАТО, които едва прикриват задоволството си от украинската кампания.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Коментар

    15 Апр 2024 20:09ч.

    Много ясно, че Щатите не искат да се пипат руските петролни рафинерии. САЩ купуват петрол от Русия и това за никого не е тайна. Приятелят на САЩ е Русия, а не Украина. Пазарът е Русия, а с една Украина какво да търгуваш вече? САЩ винаги са се водили от парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Апр 2024 20:11ч.

    зелен, зелен, да беше чел история, вместо да се правиш на жалък клоун. краварите ще ти изпият соса със ламка и ще те захвърлят, както са правили и ще правят с всички останали! Чудя се само едно - как те търпят украинците, че досега не са ти видяли сметката!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    15 Апр 2024 21:40ч.

    Няма такова нещо т.н. суверен или овцете наречени народ някога да се обединявали и взимали нещата в свои ръце. Винаги това се извършва през организация с лидери и структура и малцина луди глави. Когато се появи лидер силните на деня преценят какво да се прави, първо пробват с куфарче, ако не склони следва бухалка. Сигурен съм, че в дивашка усрайна където мафията продават деца за органи и сексуални роби, където продават западното въоръжение, земята си и всичко което може да се продаде ще оставят да се направи организация, която да ги ликвидира докато ЦРУ и МИ-6 им дава постоянна информация за обстановката. Дам ще го пометат тоя клоун... по-скоро ще му изметат белото от пода и ше му го подарят пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете му дрогата, защото вижда други светове

    15 Апр 2024 20:14ч.

    САЩ ще изпратят зеления наглец в небитието и ще обвинят Русия за това. Този е поредният наркоманизиран Франкенщайн, който си отгледаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Апр 2024 20:17ч.

    Няма никакви атаки по некфи митични руски рафинерии.Както и няма никакви мирни преговори. Има война и всеки ден загиват стотици и може би хиляди войници основно украински. И тва ще продължи ДЕСЕТИЛЕТИЯ. Тъй, че се успокойте всички. Тече си най-обикновена ТСВ.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ч. Христов

    15 Апр 2024 21:01ч.

    Dear Greenhorn - тоест Зеленко, Зеленски или каквото друго си избереш незряло! Амер'канците та употребиха и теб и та изоставиха, дарлинг! Тоест, ОТПРАХА ти го и си заминаха! Айде честито на булката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарт Вейдър

    15 Апр 2024 21:07ч.

    Прелъстен и изоставен - като Саддам Хюсейн, Осама Бин Ладен и хиляди знайни и незнайни....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    15 Апр 2024 21:18ч.

    Защо вместо да му е бесен, не му обърше два шамара и му се кротне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Asen MIHAY

    16 Апр 2024 7:17ч.

    избивайки украински цивилни ТОВА Е ПРОПАГАНДА . ИЗБИВАТ ПАЛЕСТИНЦИ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ . ОСЪЗНАТО И ПРЕДНАМЕРЕНО . ЖЕРТВИТЕ СРЕД ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ В УКРАЙНА НЕ СА ОТ ПРЕДНАМЕРЕНИ И ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ КЪМ ТОВА ДЕЙСТВИЯ ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисинджър

    16 Апр 2024 9:18ч.

    Опасно е да си враг на САЩ, но да си техен приятел е фатално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи