Специалният докладчик на ООН, обвинила Израел в геноцид срещу палестинците, каза, че е била заплашвана

Специалният докладчик на ООН, обвинила Израел в геноцид срещу палестинците, каза, че е била заплашвана

Франческа Албанезе, експерт от ООН, изготвила доклад, в който се казва, че има разумни основания да се смята, че Израел е извършил геноцид в ивицата Газа по време на военната си кампания срещу "Хамас", заяви днес, че е получавала заплахи по време на мандата си, предаде Ройтерс. 

Вчера Франческа Албанезе, която е специален докладчик на ООН за окупираните палестински територии, представи пред Съвета на световната организация по правата на човека доклад със заглавие "Анатомия на един геноцид". Израел заяви, че "категорично отхвърля" констатациите на Албанезе, отбелязва Ройтерс.

Запитана дали е била заплашвана във връзка с работата ѝ по доклада, тя заяви: "Да, получавам заплахи. Досега няма нищо, което да ме накара да обмисля допълнителни предпазни мерки. Натиск? Да, но това не променя нито ангажимента ми, нито резултатите от работата ми". Албанезе, която е специален докладчик на ООН за окупираните палестински територии от 2022 година, не оповести подробности за заплахите и не каза, кой ги е отправял. "Времената са трудни. Постоянно съм атакувана още от самото начало на мандата си", допълни тя. 

Тел Авив обвини Албанезе, че "делегитимира самото създаване и съществуване на държавата Израел". Тя от своя страна отхвърли това обвинение.

Едно от ключовите заключения на експерта от ООН е, че държавното ръководство и армията на Израел преднамерено са "подрили защитните си функции в опит да легитимират геноцидно насилие срещу палестинския народ". 

"Единственият разумен извод, който може да бъде направен от разкриването на тази политика е, че има израелска държавна политика на геноцидно насилие спрямо палестинския народ в Газа", се казва още в доклада на Албанезе.

Израелското посолство в Женева заяви, че използването на думата геноцид е "възмутително" и че войната е насочена срещу "Хамас", а не срещу цивилните палестинци.  

Албанезе, която е италианска гражданка и работи като адвокат и университетски преподавател, е един от десетките независими експерти в областта на човешките права, упълномощени от ООН да изготвят доклади по специфични кризи и проблеми. Възгледите, изразени от специалните докладчици, не отразяват позициите на световната организация, отбелязва Ройтерс.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • "бил заплашвана"???

    27 Март 2024 19:02ч.

    Това звучи като джендърски новговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ильо Ъ.

    27 Март 2024 19:56ч.

    Този лапсус не променя същността бре…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а, не променя

    27 Март 2024 19:59ч.

    питай тия с шарените байрячета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2024 8:46ч.

    Проваляйки Рамзес, Наполеон, Германия и Русия, убивайки Сталин и когото си решат е нормално госпожата да се притеснява .........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    27 Март 2024 19:55ч.

    Геноцид може да има само срещу евреите, те на могат да осъществяват геноцид. Който твърди друго, да му мисли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2024 8:47ч.

    До първата ядрена атака срещу Тел Авив ще е така !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стойка Й.

    27 Март 2024 20:09ч.

    Тази госпожа не знае с кого си има работа. Та нали от “Небесния Ерусалим” зависят световните съдбини. САЩ са техни послушковци и екзекутори в мръсните им войни за влияние и пари. Та нали държавният дълг на амитата е почти целият в техни ръце. Никакво ООН, никакви президенти не могат да ги принудят да спрат този геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    28 Март 2024 9:12ч.

    всички глобали-глисти се правят все на жертви, а властта е в тях.справка Бойко Методиев 15 години се прави на жертва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи