Служителите на външно министерство започнаха ефективна стачка

Служителите на външно министерство започнаха ефективна стачка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ефективна стачка във външното министерство. Служители изпълниха заканата си и започнаха протест за по-високи възнаграждения.

Служителите в централното управление на ведомството прекараха деня на работните си места, но не извършваха задълженията си по длъжностна характеристика.

Стачката ще продължи, докато не бъдат удовлетворени исканията им за 100% увеличение на възнагражденията. В момента най-ниските заплати във ведомството са между 800 и 1000 лв. Държавата се е ангажирала за позитивно решаване на проблема в системата.

„От 2019 г. досега това, което постоянно слушаме, е – „ние ви подкрепяме, но сега не е времето“. Досега времето работеше в полза на ръководството и на тези, които се опитваха да скрият нашите проблеми. Сега е дошло времето на нашата истина”, категорична е Цветелина Митова.

„На протеста съм, защото подкрепям колегите. Важно е да бъде отбелязано, че през последните години много млади колеги напуснаха министерството заради ниското заплащане и липсата на условия“, добави Александър Ганчев.

До стачката се стигна въпреки анонсираното вчера предложение от ръководството на външно министерство за 30% увеличение на възнагражденията. Според синдикатите то е недостатъчно.

За сравнение, съпоставими с България страни, като Словакия, Унгария и Ирландия имат много повече средства като бюджет за техните външнополитически ведомства, а бюджетът на българското МВнР е около 150 млн. лв., припомнят синдикатите и отбелязват, че стачката продължава до изпълнение на исканията им.

bTV изпрати запитване до Министерството на финансите дали бюджетът на страната може да покрие исканията за увеличение на възнагражденията, като очакваме отговор от там. Позицията на политическото ръководство на МВнР остава непроменена - търсят се възможни решения за справяне с проблема.

Синдикатите настояват за 100% ръст на най-ниските заплати във ведомството, които в момента са между 800 и 1000 лева. Вчера ресорният министър Николай Милков поиска 30 процента увеличение на възнагражденията. По изчисления на синдикатите 8,5 млн. лв. са нужните средства от държавата за 30% увеличение, а за двойно увеличение сумата е между 20 и 30 млн.

Стачните действия в МВнР започнаха още в сряда, когато около 200 служители на ведомството се събраха в двора и символично хвърляха във въздуха жълти стотинки като знак, че настояват за достойно заплащане. Сега протестът е на работните им места, който се изразява във временно спиране на дейността.

Започналата първа в историята дипломатическа стачка смути мнозина. Включително и хора от службата. Дали е редно, това ли е правилният начин, сега ли е точният момент? Защо да се спират заверките и консулските услуги на гражданите, не може ли дипломатите да стачкуват като например спрат да пишат опорни точки и становища за политическото ръководство на страната? И още стотици подобни въпроси.

Вижте още в завещанието на седмицата с Георги Милков:


Източници: бТВ, NOVA TV, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Външно трябва да се

    02 Дек 2022 18:22ч.

    Затвори. На колония не и трябва такова министерство. Има си посолство за тая работа, което се намира на Козяк 16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато привършат "сребърниците",

    02 Дек 2022 18:53ч.

    започват стачките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Astarot

    02 Дек 2022 18:56ч.

    Да работиш на 800 лева си е безумие. Само идиоти, които се хранят от грантове и далавери, могат да си позволят този лукс. Но от друга страна, ако МВнР вземаше толкова пари, колкото работа върши, трябваше заплатите им да са по 100 лева... Ние буквално нямаме външна политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    02 Дек 2022 21:30ч.

    Излиза, че някои получават по-малко от общ работник в търговска верига. Въпреки че с такава външна политика на пудел във Външно не трябва да взимат заплати въобще. Може да им се подхвърлят кокалчета. А нашите посолства и консулства, те как пък не си вършат работа, пази боже да имаш нужда от тяхната подкрепа, просто забрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 тояги на голо

    02 Дек 2022 23:18ч.

    Аз бих ги напъдил всичките, барабар с министъра. Една мизерна Македония ни прави на маймуни. Според мен, не трябва да вземат, а трябва да връщат заплати. Не стават и за нощни пазачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добри предзнаменования

    02 Дек 2022 23:49ч.

    Имаше времена,когато раб.място в митниците се купуваше с чанта пари. Стачка за заплати в МВнР значи, че времето на грантомотивираните отворенообщественици изтича. Спускането на колесниците започна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адвокат

    03 Дек 2022 5:13ч.

    На практика държавата е заменена от външни фактори, сащ, ес и техните органи. В нашите министерства и ведомства са само преводачи и изпълнители. Като излезем от ЕС ще ни трябва Външно, тогава вероятно ще имаме външна политика, сега за слугинската ни роля дори не виждам за какво са ни и тези хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи