Сиймур Хърш: Със съдействие от Русия Пентагонът изготви плана за иранската фалшива атака срещу Израел, за да предотврати голяма война в региона

Сиймур Хърш: Със съдействие от Русия Пентагонът изготви плана за иранската фалшива атака срещу Израел, за да предотврати голяма война в региона

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военно решение на политически проблем

Прекарал съм голяма част от кариерата си в отразяване на прегрешенията на американската армия и по-лоши неща, особено по време на войната във Виетнам, но сега е време да аплодирам гениалността на планиращия персонал на Пентагона и оперативните офицери. Те увериха религиозното и военното ръководство на Иран, че може да отговори на поредното израелско убийство като изстреля повече от триста безпилотни самолета и ракети към израелски цели, така че колкото се може повече от тях да бъдат свалени в небето, преди да достигнат земята. Това беше огромна авантюра, но тя успя.

Пентагонът по същество се противопостави - дума, която избирам да използвам - на външната политика на Белия дом на Байдън и НАТО, като се обърна тайно към един от най-близките съюзници на Иран - Русия - и убеди един висш генерал там да увери аятолах Хаменей, 84-годишния върховен лидер на Иран, че Америка разполага с ноу-хау за успеха на стратегията.

Представете си го: двама от най-закоравелите врагове на администрацията на Байдън - Русия и Иран - се доверяват и работят с Пентагона и неговото ръководство, за да предотвратят смъртоносно отмъщение за поредното израелско убийство на ирански генерал и шестима други иранци в Дамаск. 

Не ми е позволено да назова имената на американските висши военни и съветници, които направиха така, че да се осъществи необичайната фалшива ракетна атака. Но е важно да се каже, че президентът Джо Байдън, чийто външнополитически екип не е участвал в процеса, прие високорисковия план и публично призова министър-председателя Бенямин Нетаняху, чиято политическа кариера и лична свобода зависят от продължаването на войната в Газа, и останалите израелски ръководители да не отговарят на Иран. Разбира се, според съобщенията в израелската преса възможността те да предприемат контраатака остава голяма. 

"Планиращите щабове на Пентагона бяха помолени да предложат военно решение на политически проблем", каза ми един от замесените служители. "В противен случай аятолахът щеше да атакува, а Биби щеше да направи "своето" в отговор. Трябваше да се намесим сега, а не по-късно. И така, помислихме къде се намираме и къде искаме да бъдем. И трябваше да се включим сега, а не по-късно. Това означаваше, че трябваше да контролираме иранския отговор". 

Очевидният страх беше, че отговорът на Нетаняху на успешна атака с дронове и ракети ще бъде, както в Газа, смазващ. Едно мащабно израелско отмъщение лесно би могло да доведе до нежелана война в Близкия изток.

Висшите планиращи щабове в Пентагона имаха преки контакти с колегите си в Европа и се проведоха незабавни консултации с ръководителите на военновъздушните сили в Европа, като бяха заобиколени политическите ръководства там. "А кой познаваше най-добре иранците?" - попита риторично служителят: "Руснаците и британците". Всъщност най-силните връзки на Иран в Европа са с Великобритания и Русия, чиито военни лидери споделят загрижеността за изключителната опасност от ирански отговор на Израел.

Имаше неофициален разговор между американците и един високопоставен генерал в Русия, който беше попитан какво според него иска Иран. Отговорът беше много руски, така ми беше казано: "Те просто искат да си отмъстят и да докажат, че техните пишки са също толкова големи, колкото и на всички останали". Подобен и по-конвенционален разговор имаше и с висш британски офицер.

От тези разговори се разви гениалният план. Защо да не накараме военновъздушните сили на нашите съюзници в Европа и Близкия изток да се съгласят да работят заедно, под американско ръководство, и с одобрението на Иран да се възползват от бързия напредък в противоракетната и безпилотната защита, за да позволят на аятолаха да изстреля тези ракети и да си отмъсти, като разбере, че военновъздушните сили на Америка, Европа и Близкия изток ще ги проследят и унищожат всичките?

По време на тайното планиране, казва служителят, на съюзниците на Америка е било казано: "Ще споделим цялата информация за изстреляните ирански безпилотни самолети и ракети, която съберем." Имало е тежко заседание с високопоставен израелски служител, който е бил информиран, че Израел има две възможности:

първо - да спечели лесно и да позволи на американската коалиция да унищожи ракетите или

второ - да загуби по трудния начин и да отговори с насилие на неуспешната атака.

Ако изберете трудния начин, било казано на израелците, ще бъдете сами. 

По време на целия процес ръководителите на Пентагона сглобяваха плана си, без да се консултират официално с президента Байдън или с когото и да било в Белия дом. "Белият дом знаеше само, че иранците "искат да отговорят с нещо на израелците, казва служителят. Той добави, че на този ранен етап от военното планиране "Белият дом не е имал нужда да знае повече". 

Смяташе се, че никога няма да има официално одобрение за такава радикална стратегия, въпреки че Байдън, за негова чест, когато по-късно му съобщиха, че аятолахът се е съгласил да приглуши отмъщението си, публично се присъедини към призива израелците да не отговарят на неуспешната иранска ракетна атака. 

Изстреляните от Иран дронове и ракети бяха лесна цел. Бойните самолети на американската военноморска флота бяха подсилени с изтребители от Йордания, Британия, Франция, Саудитска Арабия и Израел, чийто достъп до близките бази им дава възможност да презареждат и да издържат в защита и в полет в продължение на часове.

На снимка, направена на 14 април, се виждат светкавици от експлозии в небето над Йерусалим, докато израелската противоракетна система "Железен купол" прихваща ракети и дронове от Иран. Снимка: Jamal Awad/Xinhua via Getty Images.

Иранското ръководство удобно изстреля ракетите и дроновете си в разстояние на девет часа, което допринесе за успеха на ловците на ракети и дронове – дългият интервал даде на някои от изтребителите възможност да презаредят. Два американски АУАКС – специално оборудвани стражеви самолети Е-3 – бяха най-ранно предизвестени, а проследяващите им системи бяха в готовност да помогнат за насочването на самолетите-ловци към техните цели. (Американските военноморски сили използват своя версия на АУАКС: Е-2 Хоукай). 

Водената от САЩ операция беше тотален успех като само няколко оръжия проникнаха в пределите на Израел. Единствената известна жертва е седемгодишно бедуинско момиче. Тя е била ударена и тежко ранена от шрапнел, паднал през покрива на дома им в пустинята Негев, в близост до важната за Израел военновъздушна база „Неватим“, където са разположени модерни самолети, способни да изстрелват ядрено оръжие. Тя се намира на трийсет километра северозападно от „Димона“ – израелският ядрен реактор, който готви ядрени бомби от над петдесет години.

Беше ми казано от познат израелец, че служителите на авиобазата са били изрично уведомени, вероятно от Иран, че ракетите, които са паднали в близост до или на летището, не са били предназначени за реактора „Димона“. Израелското военно ръководство официално разпространи снимки на щетите, нанесени на територията на военновъздушната база.

Операцията е „трябвало да има нулев сценарий“, каза ми американски представител на властта, за да е сигурно, че иранските балистични ракети няма да избегнат международната армада и да ударят голям град в Израел. Добави, че „пилотите са много уверени и вярват, че могат да направят каквото си поискат със своите АУАКС. Нямаше място за грешка. Беше дръзко.“

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод "Гласове"

 

 

Коментари

  • Su38

    18 Апр 2024 15:22ч.

    Какви са тия глупости? Съвсем за канарчета ни вземат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Апр 2024 17:40ч.

    Вероятно е така, но войната с Израел исторически е неизбежна. Те искат да владеят не само планетата, а и Марс и Луната !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Апр 2024 18:52ч.

    Всъщност е баш така. Но за овцете се прожектира друг филм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    18 Апр 2024 22:05ч.

    Арогантен Западен анализатор се изказва за неща, които не разбира. Ако бяха отговорили "подобаващо" Иран сега щеше да воюва срещу Европа, САЩ, Саудитска Арабия, Йордания и Израел. Само като прочетох - "... сега е време да аплодирам гениалността на планиращия персонал на Пентагона и оперативните офицери." ми стана ясно от кое котило е този "анализатор".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паяшки гъзини

    18 Апр 2024 15:27ч.

    Иранците искали да си “мерят пишките”, а руснаци и американци им помагали, като Израел платил сметката за тая веселба (около милиард и половина долара за изстреляните ракети на “Железния купол”). Още едно такова увеселение и могат да бракуват купола за скраб. Но пък те имали и “Прашката на Давид”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наистина гъзини

    18 Апр 2024 16:56ч.

    И как ги узна точно колко струват ракетите използвани за Железния купол? Натаняху ли ти се обади? Аман от такива многознайковци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни вземай за будали, прикривайки се зад военни тайни

    18 Апр 2024 17:07ч.

    Толкова ли мислиш е трудно да се направи една проста аритметическа сметка за себестойността на тия ракети? Да ти казвам ли какви параметри трябва да се вземат предвид при приблизителното изчисление и каква трагедия за високоплатената работна сила във ВПК на Израел и Запада се получава, когато не се използва евтината работна сила на Третия свят?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още

    18 Апр 2024 17:09ч.

    ...И горното само по единия показател, оскъпяващ изделието - висока стойност на работната сила... Ами обработката на суровините, ами патентите на технологиите, ами най-тънката част - чиповете и пр. електронни компоненти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешки и пляски

    18 Апр 2024 15:29ч.

    С настъпването на старостта идвала и мъдростта. В този случай старостта е дошла сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    18 Апр 2024 15:34ч.

    Stars & Stripes: „всеки F-16 изисква след 1 час полет около 16 часа поддръжка - но не в хангар, в който влизат двама авиомеханици (както е при руските Миг-29 и Су-30), а на специална станция, с размери на малка самолетна фабрика...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случката

    18 Апр 2024 15:40ч.

    Някой е докопал записките на Джон Гришам за нов роман. Може и да греша! Може и да е бил Дан Браун, друга грешка не приемам. Знаете - един гледа свадба, друг брадва! Вече едно нещо е напълно сигурно - Куполът вече не е никакъв купол и в случай на СЛУЧКА ще се случат много случки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Апр 2024 16:10ч.

    Общо взето е било така, като изключим художествената украса, но има един нюанс. Нито една от няколкото изстреляни хиперзвукови ракети не е била прихваната и всичките са достигнали целите си по военни обекти в израел, които цели умишлено са избрани като несъществени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой “високопоставен руски генерал”, не може да пръдне без знанието на Путин.

    18 Апр 2024 16:25ч.

    А Путин, с глупости не се занимава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Апр 2024 16:44ч.

    ВСУ са унищожили 5 пускови установки С-400 в Джанкой. Повтарям - 5 ! Това са милиарди ! Катастрофа , по-голяма от залетите Орск, Оренбург, Курган и др. Които са впрочем, за Каховка. Сега там ще ги залива всяка година докато ги затрие окончателно. Отмъщението на Китайката - злото никога не остава ненаказано ! Да живее Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напуснал лудницата без предупреждение 5 пускови установки, това във военната таксономия на руското ПВО барем обясниха ли ти на какво съответства?

    18 Апр 2024 16:54ч.

    Айде още един техник по вътрешна украса (ТВУ). От циганин (укровоенна пропаганда) решил бяла боя да ползва за собствения си дирник....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Грешника (Sin)

    18 Апр 2024 17:27ч.

    Малоумнико, престани да гледаш укро-фейкове, защото съвсем ще оглупееш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Апр 2024 17:44ч.

    Този път дори техните т.н. Военкори го потвърждват. Конишенков не можа дори най-тъпите манерки да излъже. И са го направили с ATACMS ракети, общо взето Американска ширпотреба. В гнездото на ПВО !!! Гола вода и пясък в ушите. Турците сигур вият от злоба, че дадоха милиарди за едни боклуци от клас Москвич. А познай дали други ще се вържат на лъжите им за тези боклуци. Да живее Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    18 Апр 2024 17:46ч.

    Ха, ха, ха! "Унищожените" установки са снети от позициите още на 7 април! А на спътниковите снимки се виждат само окопите в които са били, но няма никакви ями от взривове и прочее! Явно пак си гледал "Холивуд пикчърс".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фейкомет

    18 Апр 2024 17:53ч.

    Sin 18 Апр 2024 17:44ч., много си доверчиво, като типично бедно и наивно компойче. Ако си падаш по жени, представям те как те лъжат, защото захапваш голи куки за 2 ст. (Ако си дженди, те разбирам, там пък проблемът е с откровеното ти малоумие.) Аз пък чух друго: руснаците за пореден път сами са си организирали тоя пропаганден фойерверк в навечерието на нещо. Ха сети се за какво сами си го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Апр 2024 18:28ч.

    Размяната на мнения продължава. Руснаците ги били отдавна изтеглили оттам !?!? Явно сведение от първа, най-висока ръка. Че как ? Друг - руснаците сами гръмнали няколко макета, за да фейкват нещо съвсем ценно. Което само те знаят. А да, и въпросният вносител тук - единствен на планетата едва ли не. Не, девочки. Докато не прочетем, че Путин собственоръчно е разстрелял тези установки тук, тъй като е конструирал далеч по-съвременни и безаналогови ( бр-р-хр ! ) нейде в Камчатка, няма да повярвам. И Фейковият фронт се срина под напора на Украинските Атакамси ! Браво! Слава ВСУ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    18 Апр 2024 18:36ч.

    Скрий се бе! Хората то казаха, че дирника ти е нацапан, ти ходиш да си развяваш на@каните гащи... Хващай влака и беж в усрайна да биеш Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Sin 18 Апр 2024 18:28ч.

    18 Апр 2024 19:20ч.

    Добре, да допуснем, че всичкото, което го казваш, е било така, макар да няма никакви неподправяни видео и снимкови доказателства, а само слухове и догадки. Това означава само едно - планирана и изпълнена специална операция по хакване на високотехнологичен ЗРК, което отвсякъде си е операция с изключителна сложност и изисква огромни пари за използване на неконвенционални бойни средства за подсигуряване на нужния ПР ефект. Тоест, това не е инструмент на масова война, каквото патроните ти в лекомислието си искат да внушат на още по-лекомислената си масова аудитория. При специални операции принципно няма непробиваеми оръжейни системи - това е азбучна истина и за двата лагера още от Студената война! Ти сигурен ли си, че мероприятието е струвало на поръчителя по-малко пари и жертви, отколкото струва самият комплекс? Защото аз никак не съм. В противен случай, ако С-400 не струваха и бяха такива, каквито ни ги представяш в качеството си на пълен ПВО-дилетант (и особено относно радиоелектронните възможности на комплекса), досега НАТО отдавна да бе нападнало Русия, печелейки въздушната война, а то не смее. Значи има пак някакъв мошенически номер покрай случката (Западът е всеизвестен с това, че тяхното "воюване" никога не може да мръдне от нивото на мутренско-бригадирско надлъгване), а навярно и новината е партенка. Война на нерви е, а това са строго прецедентни случаи, за които не само се плаща скъпо, но и ония, които са духовно по-силни от англоамериканците (а това сме ние с руснаците) на този фон си предявяваме своите претенции за кармата във вечността спрямо ония, които по такъв неконвенционален и най-вече подлярски начин - криейки се зад чужд гръб - посягат към нашето. Това как ти се струва, мислиш ли, че ще ти се размине наглостта на типичен паразит? Още отсега ти казвам: няма да им/ти се размине, нито на тях, нито на тебе. Тъкмо това ще ви погуби, а ние ще му свидетелстваме в Съдния Ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    18 Апр 2024 19:51ч.

    Син ли си, бембян ли си но май като гледам последните ти редове от коментара не си добре психически, направо не ти държат нервите! Пий мента, глог и валериан и заспивай и сунувай "Фейковият фронт се срина под напора на Украинските Атакамси ! Браво! Слава ВСУ !" Утре може и да си по-добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ 18 Апр 2024 19:20ч.

    19 Апр 2024 9:59ч.

    Както бил казал някой си, всеки отворко си има име и IP адрес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пробутва ни превкиснали претоплени манджи

    18 Апр 2024 16:50ч.

    Исраел винаги с такива изсмукани от пръстите истории го измъкват от неудобството да споделя поражения от войните с арабите. Досега (особено през Студената война) глупостите им, богато натруфени, минаваха, защото идваха от най-високо ниво на местните американски и съветски военни елити, но този път, във века на интернет, бяхме предупредени от независими експерти и коментатори за тоя синдром овреме и номерът им не мина. Не само че не е имало успешна такава операция, но самият мит за досегашното съществуване на Исраел и военните му успехи, се оказа пълен провал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Апр 2024 17:15ч.

    Аз почти не се сещам за загубена война на Израел от арабска държава.Направо няма такава. И тва им изигра лоша шега.Авигдор Либерман чистосърдечно си призна, че очаквали Иран да си затрае! До това води слабото познаване на историята. Иран наистина има "арийско самомнение". Дали тва е добре или зле не коментирам.Само твърдя, че персите дълбоко презират и арабите и евреите. Неслучайно станаха шиити през 16 век.Не знам дали сте запознати, но до 16 век Персия е сунитска държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    18 Апр 2024 17:30ч.

    Не знам за държавата, ама шиизмът днес е наследник на исмаилизма и ширакизма в миналото. Още Ал Фараби, Ал Халадж, Ал Газали, Ибн Сина, Ибн ал Араби и пр. са си шиити от гностичния уклон в кръвта. В духа на тоя народ е да изповядва вътрешния процарствен имам, докато сунитите са общинници, на тях им дай ислям, особено имайки предвид буквализма на термина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 20:20ч.

    От арабска държава Израел не е губил( има една патова), но Хизбуллах им нашока канчетата при последната инвазия в Ливан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    18 Апр 2024 22:21ч.

    Иранците не са араби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Апр 2024 17:25ч.

    Това някакъв сценарий за филм ли е, защото не мога да го оприлича по друг начин. А ако приемем, че е истина, това означава, че абсолютно всички замесени са малоумни авантюристи, които, като малки дечица в детската градина си играят на стражари и апаши! Независимо от всичко, това е поредното безумие на ненормални индивиди, в чиито ръце се намира съдбата на Света, а това си е страшно, отвсякъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго мнение!

    18 Апр 2024 18:32ч.

    Или просто дойде време да го пуснат на пързалката!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има и в Израел хора, ала или са бивши, или са хасиди

    18 Апр 2024 17:34ч.

    Изгледайте тука какво казва един от гласовете на съвестта в държавата Израел: https://cont.ws/@slavikapple/2784280

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 20:49ч.

    "нямам спомен" - повторено пред сенатската комисия 248 пъти от полковник Оливър Норт(по Алф). МОСАД е уникална тайна служба. Едва ли има друга в която още непроветрен кабинета на шефа и вече мемоарите му излизат от печат. При това разказват с подробности за още топли операции (уж тайни) и се хвалят с грандиозните си издънки като че са супер успехи( След което Холивуд ги филмира-като програмата за убийства след олимпиадата в Мюнхен(виж Карлос Чакала-с рожденни име Илич), но пропускат че е прекратена като ги изпращат яката група кидони, с димящи патлаци, успешно ликвидирали араб зарзаватчия, който хабер си няма за черният септември) та в едно от тия Откровения се споменава(всъщност подробно описва) ролята на Максуел( предшественика на Сорос) срещата в руското посолство в Лондон между шефа на Мосад, шефа на Операции на ЦРУ, Оливър Норт,Максуел и как домакина-посланик Иванов излиза от стаята, за да влезе Крюпков(нелегално в Лондон) където планират аферата Иран-контри . Някои неща и сценарист не може да измисли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор Самсонов

    18 Апр 2024 20:50ч.

    2 въпроса: 1. Какво ще стане в Иран, ако хората научат, че са ги излъгали и са им прожектирали филмчета? 2. Как точно са убедили юдеите да участват в това шоу, знаейки, че юдеите правят само тяхното си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логични въпроси

    19 Апр 2024 0:00ч.

    Отговорът, най-вероятно е в произхода на Сиймур Хърш - юдаистки произход. Тези от малки ги обучават да лъжат животните (гоите). За иранския народ това (филмовият сюжет) е много сериозна провокация. Юдео-ционистите в Израел ще се абстрахират. Така или иначе, те не целят да избегнат Световната война = Армагедон. Искат обратното - да излъжат света, че са били част от филмовия сюжет. Тяхната цел е да провокират Армагедон, но Хамас и Иран да бъдат отговорни за подготвяното от тях ново човешко (за тях гойско) жертвоприношение. Крайната цел е разрушаване на джамията Ал Акса в двора на крепостта на римския гарнизон, издигане на нейно място на Третия храм (не на Бога), настаняване на престола в Третия храм (не на Бога) на Звяра (Антихриста) и установяване на господство над целия свят. Впрочем, Вторият храм на Бог е бил южно от римската крепост, в двора на която е джамията Ал Акса и от нея не е останал камък върху камък. Юдаистите в Ерусалим се молят на римска стена, стената на плача, която не е стена от Втория храм, от който камък върху камък не е останал, така както го е предсказал Иисус Христос, единосъщ с Бог Отец. Връзката с Украйна е - резервна територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 20:52ч.

    Крюпков, Норвегия. Нямам нерви да се боря с автокоректора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 20:53ч.

    Крючков!!! Нямам идея по държи на Крюпков и има ли такъв

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 21:11ч.

    От двайсет години(поне) Иран е определил Димона за легитимна цел. (Що се отнася до "народ" в една нехомогенна империя , по същество теократичен фашизъм(не нацизъм-всъщност юдеите по право имат квота в парламента, както други "страти" изграждащи съсловно-етно-конфесионално политическо тяло имитиращо демокрация(по ръководството на аятоласите-"достойните за подражание") е трудно да се говори. Отделно КСИР е нещо като военен орден. Мелез между Тамплиери, СС, Тевтонци и Корпорация с вертикална интеграция.. със собствен интерес и политика.. .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 21:13ч.

    Упражнението доказа че Димона е в обсега.(което се поставяше под въпрос) И вълка сит, и агнето цяло, на чобана-вечна му памет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 21:15ч.

    И не забравяйте-КСИР прави луди кинти от износа на петрол. Дълго време бяха под ембарго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 21:20ч.

    Що се отнася до абсолютната власт на Аятолах Роухани, боя се че подценявате борбите за власт между аятоласите. Все едно Сталин срещу Троцки, ,Зиновиев, Бухарин, Петяков.. и всеки срещу всички. Дори Папата си има опизиция във Ватикана, без да има партии извън Църквата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Апр 2024 21:42ч.

    https://m.youtube.com/watch?v=BZaJWd_oyd8&pp=ygUj0LLQvtGB0YLQvtC6IC7QtNC10LvQviDRgtC-0L3QutC-0LU%3D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи