Силяновска към Радев: В договора ни няма нито дума за вписване на българите в конституцията

Силяновска към Радев: В договора ни няма нито дума за вписване на българите в конституцията

Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще бъдат регионални - със съседите на страната тя ще разговаря "за регионалната политика и за очакваната подкрепа от тях", става ясно от предизборен дебат между двамата кандидати, които ще се явят на балотажа на 8 май.

"Искам да обясня, че дори когато има преговорна рамка (с ЕС), заплахата с вето не е логична. И че е възможно, дори когато преговорната рамка е такава, тя да се приложи чрез друго тълкуване. Например, ако се каже, че няма да бъде използвано вето по въпроси на идентичността, по исторически въпроси, за протоколите и други подобни, а за критериите от Копенхаген, ще се съглася напълно. Мисля, че е време, когато правителството (на Северна Македония) се смени, да се чуе и ние какво мислим. Защото това е диалогът, необходим за добросъседските отношения", заяви Гордана Силяновска в предизборен дебат по ТВ Телма с кандидата за втори президентски мандат, издигнат от СДСМ, Стево Пендаровски.

На въпрос какво ще бъде посланието й при първата й среща с президента на България Румен Радев, Силяновска заяви, че ще му напомни, че нито един договор не е вечен и може да бъде променен, че Договорът за приятелство и добросъседство с България е включен в преговорната рамка, както и че в него "няма нито дума за конституционните промени".

"Рядко има друга държава, в чиято конституция правата на малцинствата да са защитени, както тук. Българите и сега са защитени, защото влизат в категорията "други". Същността е да се защитят правата на малцинствата. Българите тук (в Северна Македония) са защитени. В България нямат никаква защита, защото там (в конституцията) няма нито един член, а България е страна и по Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, и по Конвенцията за регионалните и малцинствените езици, но не я е ратифицирала. Така че има противоречие с Договора за приятелство, който е част от преговорната рамка, а след това и с тези комисии, които могат да я допълват и да отварят нови възможности за вето", заяви Силяновска.

"Това е реторика на човек, който не разбира, че ние сме държава, която иска да стане член на ЕС и получаваме условия от други държави, включително и съседите, които вече са членове на ЕС. Това е реторика, сякаш ние вече сме в ЕС и поставяме условия на други, които тепърва искат да станат членове. В преговорната рамка са и договорът от Преспа и Охридският рамков договор. Най-висшият политически орган в Европейския съюз - Съветът на ЕС, казва, че промяната в конституцията е политическата предпоставка за отваряне на преговорните глави, а преговорната рамката е онова, което ще се случи по-нататък (в преговорите). Така че не може да издържи тезата - "ние не сме против европейската преговорна рамка, но сме против промяната на конституцията", посочи от своя страна Пендаровски.

По думите му вписването на българите в конституцията на Северна Македония "не унищожава Македония, както не унищожава македонците и така се запазва целият македонски код".

"От множеството български искания, които пряко атакуваха македонската идентичност отпреди три години и писмено бяха изпратени до висшите представители в Брюксел чрез техния посланик, стигнахме само до това последно искане - българите (да бъдат вписани) в конституцията, което е огромна крачка напред. Защото всички останали искания от България бяха към нашата идентичност, като македонци, които говорят македонски език и те бяха отхвърлени не само от нас, но и от Европа. Така че това е искане от Европа", заяви Пендаровски.

Друго изявление на Силяновска, това че няма да използва името на държавата, съгласно договора от Преспа с Гърция, също беше обект на коментар в дебата.

"Когато казах, че няма да ползвам "Северна", нямах предвид, че ще махам табелите пред институциите, по време на международни конференции или при двустранни срещи. Аз говоря за себе си. Правото на самоопределение също е лично право и никой не може да ти нареди да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважа, но няма да използвам Северна, ще използвам Македония. Така че, когато говоря, ще казвам Македония, Македония, Македония, нека "Северна Македония" си стои (като надпис) пред мен. Аз говоря от свое име. Никой не може да ми каже какво ще използвам, това казва Сократ. Не може да се изпраща нота от Гърция за изказване, за правото на мнение и свободно изразяване. Напротив, нека Гърция направи нещо за прилагане на Преспанския договор" заяви Силяновска.

Пендаровски й отговори, че е невъзможно конституционното име да не бъде използвано, когато се говори "в ООН, в ЕС, НАТО и други международни институции".

"Когато си президент, имаш право на лично отношение само в семейството си. Само в къщи можеш да кажеш "вечна Македония", "Македония завинаги". Невъзможно е, когато си на трибуната в ООН, когато си в НАТО, когато отиваш в ЕС, когато си в Съвета на Европа. Не можеш. Гърция първа ще изпрати нота, всеки друг ще изпрати нота. Това означава блокада и изхвърляне от НАТО, като организация, в която ние едва влязохме и която е много важна за нас, нещо, което и опонентката ми пише в програмата си", заяви Пендаровски.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Няма отърване от двата побъркани квазинарода

    02 Май 2024 17:09ч.

    Ако не са укропитеците, ще са античките откачалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за какво прадядовците ми не са се върнаха от фронта?

    02 Май 2024 17:53ч.

    Сираци са оставили, за кого? ............. Иначе в града ни от началото на 20 век цяла махала са българи от македонско. Имаме махала от Беломорска Тракия. Арменска махала разбира се, еврейска общност, но тя се е притопила, защото са от тия изгонените от Испания и са по-българи от българите. Руснаци имаме , най-вече белогвардейци. Не с е сещам како няма в нашия град. И днес сме едно общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Май 2024 18:53ч.

    Вместо Българската армия да се размотава в Гърция, Македония и Сърбия, е можело да се бие в северна Африка с Ромел срещу изметта на човечеството .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    02 Май 2024 21:08ч.

    тишко, ти добре ли си в главата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    02 Май 2024 17:11ч.

    Има ли разлика между македонска идентичност и европейски ценности?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Май 2024 17:21ч.

    Основните европейски ценности са цинизмът и фалшът. Което важи и за македонската "идентичност", както я представят във Вардарска Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земната природа

    02 Май 2024 17:12ч.

    Всяка държава на планетата един ден получава своята Тереза Мей. И мънкидонците ще си я получат. Ние си докарахме Киро Петков, но сигурно може и по-зле....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Григорова я подготвят да го замести

    02 Май 2024 17:54ч.

    Отърване няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    02 Май 2024 17:21ч.

    Нямам търпение да влезнете в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма спасение

    02 Май 2024 17:32ч.

    Когато си си продал произхода, няма спасение. Душата вече я няма. Явно на госпожата и харесва скоро Северна Македония да се казва Албанска Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото си направиш сам друг не може да ти го направи

    02 Май 2024 17:41ч.

    За тези хора това се отнася с огромна сила. Когато преиграеш надиграваш себе си и никой друг. Явно ще го разберат по трудния начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Житейска истина

    02 Май 2024 17:55ч.

    И все по трудния начин я разбираме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Май 2024 18:00ч.

    Те са ясни, но да не забравяме че благодарение на Баце и ДПС мина предложението на Кикитата за свалянето на ветото за ЕС. А на Кикито помощничката Весела Чернева предаваше секретни документи в Скопие през главата на външния министър. Тия толкова поразии направиха във външната политика че не зная има ли изобщо оправяне. И пак се канят да се взимат. Заслужаваме си го дереджето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха- Ха

    02 Май 2024 19:52ч.

    По- прост народ от българския (включително македонците) няма по света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Чернева предаваше секретни документи,

    02 Май 2024 21:59ч.

    нямаше външен министър, а външна министърка на триморския ни пингвин Румен Радев, която беше с него в Мадрид, за да му крепи триморските мъди на срещата на високо равнище на скапаното нато и да му ръкопляска, когато Байдън се снима до нашия триморски пингвин, в синергия с дневния ред на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простете,

    03 Май 2024 11:26ч.

    на 2 Май 2024, около 21:59 бях препила и не само пингвини ми бяха в главата, но и гранито рукола Z ми правеше нещо отзат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    02 Май 2024 18:03ч.

    И кат' влязат, ний от къде ще си внасяме домати и ябълки? И агнешко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само с ракия не става.

    02 Май 2024 18:11ч.

    Да си налагат студени компреси на главата - може да помогне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джако

    02 Май 2024 18:32ч.

    В едно винаги ще бъдем заедно - заедно ще изчезнем от планетата земя. Вече знам какво ме чака там, на другия свят, ако го има. Там ни чакат нашите дядовци, прадядовци и така назад всеки с по една сопа в ръце и ще ни праскат по главите докато ги счупят, затова, че прецакахме България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен!

    02 Май 2024 18:37ч.

    Май така ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болни мозъци !

    02 Май 2024 18:37ч.

    Територия със зомбита ! Да се радват че не сме Русия нито по мощ, нито по суровост... Че иначе щяха да видят СВО... Ама няма нищо, албанците ще ви разкажат демографията. Последните от вас ще ревете на Гюешево, Златарево и Делчево за подслон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    02 Май 2024 18:40ч.

    Като видя такава запазена жена и оставам прехласнат! Как може па един бел косъм да няма, брей! Запазена жена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радковски

    02 Май 2024 18:48ч.

    Селянката откуде знае дАли Радев ще я приеме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    02 Май 2024 19:00ч.

    И таз бърза да си покаже рогите, макар за вътрешна употреба. Чакай мари, още не си прескочила трапа. Викам с толкоз амбицирани, маниаци демек , не си струва да разговаряме. Който милее за България, да се прибира в Родината. И откъм Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "И тъй, от плодовете им ще ги познаете"

    02 Май 2024 19:11ч.

    "През 2017 - 2018 година като общественичка се обявява срещу закона за разширяване употребата на албанския език, срещу Договора за приятелство с България и Преспанското споразумение."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Договорът за "приятелство" с враговете на България

    02 Май 2024 22:11ч.

    е най-антибългарският договор, който България е развявала като байрак. Байрак, ама бял байрак. Да сключиш договор със себе си и да си откажеш от себе си. Това е договорът за "приятелство". Бойко Борисов е положил подпис под позорния антибългарски договор с измислената и изкуствена държава РСМ, а Красимир Каракачанов се покри като дебела горска свиня пред ловна дружинка. Всички видяхме позора на ГЕРБ и ВМРО през фаталната 2017 г., когато за зла беда председателствахме за шест месеца ЕС. Свинете изядоха България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 86 566 македонци са получили Български паспорт за последните 15 години, чакащи още към 3500 за издаване на Указ от президента Радев!

    02 Май 2024 19:27ч.

    Силяновска, Силяновскаааа, с националистическата риторика никой не може да заблуди, освен че е предизборен фишек! И може да говори неграмотно и невъзпитано каквото си иска въпреки, че професор по нещо си. Голям СТРАХ тресе в РСМакедония целата ви политичка класа от българите - като държавотворен народ и затова не искате да включите в дългия списък от етноси и българите! Страхливци сте вие - правите се на модерни европейци, ха-ха-ха ... Ето още от статистиката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Броят на македонците с български паспорти е към началото 2022 г.!

    02 Май 2024 19:29ч.

    Ето тук повече - https://www.mediapool.bg/86-566-makedontsi-sa-poluchili-balgarski-pasport-za-poslednite-15-godini-news332447.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силяновска, с тези близо 90 000 македонци с БГ паспорти издадени с Указ на президента Радев

    02 Май 2024 19:37ч.

    Българите в РСМакедония заемат ТРЕТО място след самоопределилите се македонци - 1 300 000 души; следвани от албанците - 510 000 души; следват БЪЛГАРИ - 90 000 по произход; следват турци - 77 000 души; следват цигани - 53 000 души; и т.н. ..... При ОБЩО население на РСмакедония към 2021 г. от 1 836 713 души. Силяновска и в ЕС вече разбраха, че се чудите как да се откачите от кошарата влизане в ЕС, чрез "българският въпрос"! Ама карайте - шоуто, трябва да продължи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Май 2024 20:32ч.

    Македония се оказа първи враг на България на Балканите. И това че са същите измекяри, като нашите, които в допълнение са и предатели не ги оправдава. Въпреки, че родата ми по бащина линия е от там, ми станаха особено неприятни с тяхното шикалкавене, просия, неблагодарност и наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Май 2024 20:46ч.

    Никой договорен е вечен и е редно Радев да и напомни , че ние имаме вето , а североскопяни ще влязат в ЕС в графа "и други". Веднага след Монголия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Май 2024 20:54ч.

    Опцията да си делнем територия с Тирана,по тяхно предложение, виси със страшна сила, след като Темнейший легализира казуса Косово. В края на краищата, колкото и да оплакваме минала мощ, се оказва че все още произвеждане повече снаряди от целият ЕС взети заедно. А североскопяни пратиха танковете и гаубиците, дет им подарихме, на Украйна. Така се оказват единствената Балканска жюдържаеа с която може да се справим и военно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Май 2024 21:01ч.

    Друга тема е че на запад от Калотина днес е остатъчна Сърбия, не Титова Югославия. А Путин арменците прееба заради Украйна, със Скоояни ще се занимава. Общо взето ВМРО от двете страни на границата са вредители, мислещи че имат монопол върху агресивният национализъм. Редно е някой да скръцне със зъби на тия мишоци. Включително и на 'нашите"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В договора пише, че трябва да си преработите учебниците в съответствие с историческата истина

    02 Май 2024 22:12ч.

    Я като влезете в ЕС, ще ви вземат безплатно младите хора, както вземат нашите. Ще загинете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Май 2024 22:20ч.

    Споко, шиптърките ще родят нови

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    02 Май 2024 23:06ч.

    Много хора тук коментират, че македонците са българи. Не, не са, били са, вече не са. Нормален исторически процес, за съжаление. Като език, аз нищо не им разбирам, както и на тези живеещи в Пиринско, които са на територията на България. Което означава че те доста отдавна са някакъв отделен сегмент народност. Които от тях искат, да вземат български паспорти, но да хвърлят македонските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хъм, а колко българи са поискали македонски паспорти?

    03 Май 2024 0:28ч.

    Цялата простотия, дето се вихри между България иРСМакедония се създава от соросите - У нас доскоро от бащата Дьорди, а в РСМ от - сина Сашко Сорос. По единна команда техните агенти, купени, подкупени НЕ ДОПУСКАТ и не позволяват двете съседни държави България и РСМакедония да се сприятеляват и да работят в сътрудничество, и бизнеси от сорта... Защо го правят соросите е ясно на всеки - разделени и скарани двете съседни братски държави са лесни за ... усвояване / завладяване на НЕСМЕТНИТЕ ни богатства - природни и човешки! Соросите искат, двете съседни държави разделени, и никога да не се обединят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че даже и с...

    03 Май 2024 7:47ч.

    Пък аз без да съм учил съответните езици се разбирам и със сърбите,черногорците,хърватите,белорусите,руснаците , черен даже и с повардарците и хохаляците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    03 Май 2024 2:34ч.

    Гордано, и Танганайка да и викаш, все същото рядко ... ще си останете. А относно Охридският рамков договор и секви други договори, на един древен и отдавна мъртъв език са казали:" Pacta sunt servanda" Или на един още по-древен и мъртвороден език: "Договор мора да се врши"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонците не са българи

    03 Май 2024 12:28ч.

    В тази връзка, всеки македонец, получил българско гражданство трябва да бъде проучен от ДАНС, дали не е чужд агент. Също да се направи справка колко македонци са учили в България и колко българи в Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак да кажа

    03 Май 2024 16:23ч.

    Македония е проклятието на България! От там са идвали и идват само беди , загуби и унижения за нас, българите! Почти във всеки български род има дадена жертва през годините за свободата им. Неблагодарници, те не заслужават дори презрението ни! Трябва да се държим така, все едно ги няма, стига сме им слугували и наливали в каца без дъно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи