Силовите министри на “Промяната“ проспаха вдигането на заплатите в системата и на МВР, и на МО

Силовите министри на “Промяната“ проспаха вдигането на заплатите в системата и на МВР, и на МО

Автор: Евгени Генов, "Гласове "Следвайте ни в Телеграм

Заплатите на служителите в системата на МВР и на МО ще се повишат чувствително от 1 януари 2025 г. Става дума само за униформения състав. От догодина те ще взимат средно с около 30% повече. За МВР това вече е юридически факт, тъй като поправката в техния закон бе приета от парламента още в края на миналата година. Вероятно днес Комисията по отбрана ще гледа измененията в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Иска ми се обаче да подчертая, че промените станаха възможни не благодарение на двамата силови министри Калин Стоянов и Тодор Тагарев, а въпреки тях. Тяхната заслуга е почти нулева.

За това, че от догодина полицаите и униформеният състав от вътрешното ведомство ще взимат по-високи заплати, трябва да благодарят най-вече на депутатите от БСП и „Възраждане“, защото идеята и предложението са техни. Подкрепиха ги единодушно колегите им от всички парламентарни групи. За това обаче много-много не се говори. Защото за бившите управляващи от „Промяната“, БСП и „Възраждане“  са все комунисти, русофили, копейки.

Единственият принос на министерството на Калин Стоянов бе да даде становище дали е съгласно техните хора да взимат по-високи заплати.

Същата огледална ситуация се получи и в МО. Миналата година повишиха заплатите на военните с 10%, но Тодор Тагарев нямаше никакъв принос за това, тъй като и тази идея бе на депутати. Тагарев бе зает повече да мисли за това какво да дадем на Украйна, отколкото как да се вдигне социалният статус на родните военни.  Но това не му попречи да се похвали и да отчете ръста на заплатите в отбраната през 2023 г. с 10%. Тази година се повтори същото. Вместо бившият военен министър да се амбицира и да положи усилия да се промени Законът за отбраната, за да догони колегата си от МВР, той си пасуваше. Добре че идеята за тази толкова важна поправка във военния закон, която предстои парламентът да приеме, дойде от всички депутати. Не знам, но ми се струва, че специално тези двама министри много ги беше страх от отишлия си финансов министър Асен Василев. Преди време разговарях с някои фактори от МО по повод ниските заплати в системата. Казаха ми в прав текст: „Не смеем да направим предложение, защото веднага Асен Василев ще каже, щом искате по-високи заплати, ще ги получите, но срещу  реформи. А под реформи той разбира единствено рязане на щатове и съкращаване на живи хора.“

А заслужават ли родните полицаи и нашите военни по-високи възнаграждения? 

Ако питате мен - категорично да. Заслужават прилични европейски и натовски доходи. За полицията това е задължително условие, за да няма изкушения. Много по-добре съм запознат със ситуацията в армията в това отношение. Възнагражденията на българските военни са най-ниските в НАТО. Дори сме по-зле от Северна Македония. В Българската армия войникът получава близо 2,5 по-малко от редника в румънската армия. Ако ви кажа какъв е социалният статут на турските офицери, сигурно ще си помислите, че халюцинирам. Затова турската армия е най-голямата и най-силната в НАТО след тази на САЩ. Преди много години, когато бях подполковник и работех като журналист във в. „Народна армия“, още не ни бяха приели в Алианса. Пратиха ме за една седмица командировка в Генералщабната академия в Истанбул. Върнах се и главният редактор на вестника, полковник, ме попита какво ще пиша. Казах му шеговито: „Серия от 4 репортажа под мотото „Искам да съм офицер от турската армия“. Той схвана иронията и отговори в същия дух:  „Напиши ги, обаче след това и двамата ще си ги препрочитаме в цивилизацията, защото ще ни уволнят дисциплинарно.“

Знаете ли колко получава сега един генерал у нас, който командва бригада, основната бойна единица на армията ни? Някъде около 4500 лв. Който отговаря с главата си за живота и здравето на близо 5000 души, за състоянието и изправността на стотици единици въоръжение и техника, чиято стойност вероятно надхвърля милиард. А има шефове на дирекции в различните министерства и ведомства, които по цял ден правят отчети и разнасят по коридорите папки, и взимат двойно повече. Мой приятел след като се пенсионира и свали пагоните, викаше: „Ако в армията беше много хубаво и имаше келепир, братята роми щяха да са първи. 

Ако отида пред градската баня, застана отпред и като излизат жените, ще им викам „Честито, булка!“ и левче по левче ще си докарвам една военна заплата.“ Лично аз не съм виждал генерал от армията, след като е напуснал строя, после да е станал милионер. Напротив, виждал съм пенсиониран генерал да вдига бариера пред голям и внушителен строеж.

Споменавам всичко това в опит да обясня главната причина защо в армията има в момента 20% незаети места - няколко, и то доста хиляди. Така, след като сегашният парламент приеме и поправките във военния закон, базата на месечното възнаграждение на най-ниската длъжност ще се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година според официалните данни на НСИ. Сега базата е 380 лв. и е от 2009 г. Тоест, базата за изчисляване на заплатите в силовите ведомства ще се вдигне до средната.  Което  не е малко. Нейната стойност ще се умножава по коефициент според званието и длъжността в армията, и според ранга в МВР. Този механизъм за определяне на заплатите в МО и в МВР ще е еднакъв и за двете ведомства и ще е в сила от началото на 2025 г. Всичко изброено дотук си струва усилията, защото армията и полицията, наред със съдебната система и църквата, са основните стълбове на държавността.

 

 

Коментари

  • Jasonbax

    16 Апр 2024 13:58ч.

    Source: - <a href=https://bs.2site.at/>??? ?????</a> ??? ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    16 Апр 2024 14:01ч.

    "Проспали"? Едва ли... Просто доходите на хората не ги интересуват. Те си имат други задачи, като усърдно да лижат задника на Господаря, например...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ка Морган

    16 Апр 2024 14:15ч.

    Първо това, че един генерал взима 4500лв. е пълна ЛЪЖА!!! Заплатите в БА са за звание, длъжност, прослужено време, наряди, вредни, отдалечен район, квартирни и т.н. и т. н., обаче винаги се казва заплатата за звание, като умишлено се пропуска останалото! Второ това са хора, които не плащат осигуровки, а после взимат тавана на пенсиите??? В така наречената ни "солидарна" система едни хора плащат и получават незаслужено ниски пенсии, а други не плащат и стотинка и обират всичко. Няма лошо да се вдигнат на хората заплатите, ама те зависят от тези, които им ги плащат / 90% работещи бедни и 10% богати чиновници/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    16 Апр 2024 16:02ч.

    Запрянов беше зам министър по кадрите на МО при Ненчев, Каракачанов и Тагарев. Тогава не се сетил, а сега се присетил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи