Лозан Панов иска уволнение за Владимира Янева

Лозан Панов иска уволнение за Владимира Янева
Председателят на ВКС Лозан Панов обжалва пред Върховния административен съд лекото наказание на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, съобщава БТА.

 

 

В началото на тази седмица съдийската колегия към Висшия съдебен съвет отказа да уволни Янева и я наказа с понижаване в ранг за срок от три години.

Според Лозан Панов, който е внесъл предложението за наказание на Янева, доказаните действия и бездействия от нейна страна обуславят нейното уволнение.

До ВАС Панов пише, че негативното въздействие на допуснатите нарушения върху обществото, както и накърняването на престижа на съдебната власт, изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени и констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието.

Председателят на ВКС смята, че Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си, като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките й направления.

Той припомня още, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда.

В жалбата се казва още, че като последица от поведението на съдия Владимира Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на заместник-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела. Лозан Панов смята, че липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата, пише още БТА.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи