Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието

Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожието

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема. 

"Макар, за щастие, да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.

"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    16 Апр 2024 9:21ч.

    Айде и тоя плаши гаргите Нена ли кой да му каже, че бетонния купол на реакторите издържа падането на неколкостотин тонен Боинг 747 . Системите за защита са пасивни, реакторите са ВВЕР а не РБМК.Нищо ама нищо не може да стане. Идеята отново е за "примирие". Че Путин и руснаците, като цяло са по-детски наивни е ясно, но пак да се вържат на тия дивотии не ми се вярва.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • телек торат

    16 Апр 2024 10:04ч.

    Режимът на клоуна да пада и НАТО да се саморазпусне по добра воля, за да се върне жестът, направен от Горбачов преди 35 години. В противен случай ще рупате пак заразени марули и няма да ходите на разходка за гъби в гората минимум от 1 май до 10 юни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1 долар

    16 Апр 2024 10:15ч.

    В Украйна има 4 АЕЦ, но кой знае защо, руснаците обстрелват тая, която е под техен контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    16 Апр 2024 11:16ч.

    И защо Гроси две години не смее да каже кой обстрелва централата ??? Мишкyняк !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    16 Апр 2024 11:19ч.

    Много ми е противен тоя плазмодий Гроси. Хем призовава, "да не се стои безучастно", хем не признава гласно очеВАДНАТА истина, по въпроса КОЙ обстрелва Запоржката АЕЦ и да го посочи ясно, а именно, укронацистката хунта!... Всъщност точно тоя същият, е най-безучастния излишен пудел, изпратен от Господаря си, точно за да не прави нищо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи