Шефът на ДАНС: Петя Банкова и контрабандистът Стефан Димитров са в доверителни отношения. Бойко Рашков и Живко Коцев често са контактували с него

Шефът на ДАНС:  Петя Банкова и контрабандистът Стефан Димитров са в доверителни отношения. Бойко Рашков и Живко Коцев често са контактували с него

Има установени „доверителни отношения“ между Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е „предоставял дарове на паркинга на Народното събрание“. Това каза шефът на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушване във Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция „Митници“. Бойко Рашков представил в МВР контрабандиста Стефан Димитров като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да бъдат предоставяни услуги, които всъщност са директна услуга на Бойко Рашков, заяви шефът на ДАНС. Той изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година. На въпрос Тончев отговори, че спестява 90% от информацията, която има заради следствените действия и намекна, че Банкова нарочно проваля гледането на мярката по ареста си, чрез болничните на адвокатката си, за да се падне на подходящи съдии, които също протичали в разработката.

 

 

В ДАНС още в средата на 2022 г. е постъпила оперативна информация, че на територията на страната ни действа организирана престъпна група с ръководители Марин Димитров и синът му Стефан Димитров, който се занимава с контрабанда. Двамата си осигурявали влияние по висшите етажи на МВР, Митниците, а дори и в съдебната власт, за да преминават камиони с контрабандни цигари през ГКПП-та в страната. Установявали контакти с чужди контрабандисти и намирали необходимите им коридори, за да преминат нелегалните стоки. Това обяви пред депутатите от анкетната парламентарна комисия за аферата в Агенция "Митници" ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

По думите му имената на лицата, които са оказвали протекции срещу скъпи подаръци са предадени на прокуратурата.

Шефът на ДАНС не скри от народните представители, че и вече бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, и Живко Коцев, и Бойко Рашков, но и други представители на високи държавни нива, са контактували със Стефан Димитров. В замяна са получавали подаръци, а последната размяна на дарове е била планирана за 3 април до парламента.

"Установили сме около 10 служители на съдебната система, следователи, прокурори, съдии, които протичат в разработката.Информацията е предоставена на прокуратурата и неслучайно се правят опити за отлагане на съдебните заседания", коментира Тончев.

Пламен Тончев разказа в подробности за разработката на ДАНС, стартирала след получаване на сигнала за контрабандната престъпна група преди две години. При операцията е установено по категоричен начин, че функциите на лицата в групата са свързани с осъществявнатето на контакти между наши и чужди граждани за осигуряване на коридори, занимаващи се с контрабанда, каза председателят на спецслужбата и изброи всички пунктове в страната - ГКПП Калотина, Кулата, Дунав мост при Русе, Лесово, Оряхово, Капитан Андреево.

Баща и син Димитрови отговаряли за осигуряването на коридорите и за целта действали с длъжностни лица от "Гранична полиция" и Митниците. 

"Контактите варират до ниските изпълнителски нива по места в района на пуктовете. В хода на работата е установено, че имат значително влияние в МВР, където имат връзки с ръководни кадри от политическото и професионалното ръководство. Имената са в делото, предоставени са на прокуратурата", каза Пламен Тончев. По думите му Димитрови поддържат близки контакти с Живко Коцев още от времето му на директор на ОД на МВР. Също контактували и с други директори на областни дирекции на МВР, с Петър Събев на дирекция "Гранична полиция - аерогари", с Венцислав Кирчев ГД "Национална полиция" към онзи момент, с Лилия Велинова, началник сектор в ГД Национална полиция.

"Двамата оказват влияние върху кадрови въпроси в МВР от интерес на престъпното сдружение", каза шефът на ДАНС. Контактите им на високо ниво ги предупреждавали за разработки при пресичане на контрабанда.

А в хода на разработката ДАНС използва СРС-та и засича, че към канала за контрабанда е съпричастен Никола Николов - Паскал.

"Той се явява незаобиколим фактор при контрабандата на цигари. Ползва се с протекция на бивши и настоящи служители в изпълнителната и съдебната власт", обясни Пламен Тончев.

Членовете на престъпната група се оказало, че разполагат с пълния запис от разпита на свидетел, който дава показания за престъпната схема, което застрашава живота му, подчерта Тончев. Документацията от разпита е намерена у обвиняемия Стефан Димитров.

ДАНС установява още, че Никола Николов - Паскал в момента работи с турски гражданин, виден контрабандист, известен като най-големия организатор на контрабандни канали в Турция. "Ползва се с огромно влияние сред турските митнически и полицейски структури", добави Пламен Тончев.

По думите му въпросният турчин организира контрабанда на всичко, не само на цигари, но и на наркотици, а в началото на 2024 г. изгражда нов канал за нелегално произведени цигари в Турция. По данни на ДАНС въпросният нов канал има капацитета да прекарва "по няколко десетки камиона с цигари месечно в посока Западна Европа".

След реализация в края на февруари 2024, когато товарна композиция със замразени тестени изделия е хваната в Румъния и се оказва пълна със 742 кашона нелегални цигари без акциз, маршрутът на контрабандата е променен от въпросната престъпна група.

Основната им роля /на баща и син Димитрови - б.а./ в канала е да установяват контакти с висши длъжности за протекции, каза Пламен Тончев. Стефан Димитров са били в близки контакти не само с Петя Банкова Стефан, но и със заместника й в Митниците - Людмил Маринов заместник, както и с тогавашния главен секретар на МВР и Живко Коцев.

"Стефан Димитров подготвя дарове и облаги за съответните лица. На паркинга до сградата на НС е имало среща за предоставяне на даровете", разказа Пламен Тончев. ДАНС са установили, че връчването на подаръците за услугите ще се осъществи на 3 април.

"Постъпвала е такава информация, спрямо голяма част от лицата бяха извършени процесуални действия в ранните часове на 3 април. Има установени и други митнически служители, замесени в тази схема", обясни Пламен Тончев в отговор на въпроса дали има замесени и други висши митнически служители.

"В процеса на тази разработка срещнахме доста трудности, които не могат да се дискутират в тази зала, контактите на тези лица са на най-високо и политическо, и държавно ниво. ДАНС си свърши работата. Когато сме преценили, че сме готови, тогава сме пристъпили към реализация", обобщи пред депутатите ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

Преди него беше изслушана и финансовата министърка Людмила Петкова, която обясни, че във финансовото министерство не е постъпвала информация от партньорски служби да са искали промени в администрацията на Агенция "Митници", нито са регистрирани посещения и срещи във ведомството.

Тя каза още, че не знае за грама от австрийските власти до финансовото министерство или друга институция  за това, че австрийски превозвачи се оплакали, че на граничен пункт им е бил искан подкуп, за да влязат у нас. Петкова отговори, че ще даде писмена информация на депутатите, тъй като не е имала готовност с данни и по този въпрос, и по останалите теми.

 

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    16 Апр 2024 18:37ч.

    Това вече го разбрахме! Какво следва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амиииии

    16 Апр 2024 18:54ч.

    Нищо, кво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Апр 2024 19:49ч.

    Няколко милиона търсят своите нови притежатели ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    17 Апр 2024 1:06ч.

    иван костов, атанас атанасов и другарите им от нацистките медии са организирали канал за контрабанда! Никой от тях не го отрича, напротив гордеят се! За шеф да го контролира са избрали Ж.Коцев, който освен парите се влюбва в в един от контрабандистите! Плодът на тяхната любов е заснет и прослушан от колегите на Живко. Те го изпържват поради финансови причини!!!! Мафиотите от ГЕРБ, стартират война на мафиотите от ППДБ/ЛГБТ и резултатите са непредсказуеми! Тихо встрани, пърха с крилца криптомир онаниев, смърка и се прави на мишка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следва нищо

    16 Апр 2024 18:42ч.

    Какво очакваш да следва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе няма да е баш нищо. Горкото кученце ще го отнесе. Буци и Гуци ще му гепят играчките.

    16 Апр 2024 19:39ч.

    А то, милото, явно е свикнало с пачки да се играйка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    16 Апр 2024 19:48ч.

    Контрабандистите се срещат с корумпетата направо в държавни инстутуции или в непосредствена близост до тях. А мислехме, че само си канят наркодоставчици нощем в МС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами бащата на българската Костентуция Хр Иванов

    16 Апр 2024 21:05ч.

    с Бобокови къде се срещаше - до парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Апр 2024 19:51ч.

    Тия имат народа за "чеп за зеле"! Първанов и не само той са изненадани от липсата на държавност. Абре аланкоолу тя тази държавност я няма още от преди 10.11.1989 г. бре! Тая история с наркотиците почна още от средата на 80-те години. По телевизията излъчваха репортаж, как изгарят заловени пратки наркотици. Но кое бе интересното. Унищожаването бе под надзора на един зет. Що така? Може би щото западните медии обвиняваха тогавашния ни режим в търговия с наркотици?! Ами за капковия Шенген какво да кажем! Забиха ни го и то как. Видите ли, дай сега ще ви пуснем въздушно-капково па до една година и по суша. И кво стана, избухна този огромен скандал. Ама да не очаквате, че след него ще ни пуснат и по суша! Нашите т.нар. партнери са много наясно какво става в Татковината ни. Дай сега да приемете едни мигранти (криминални мутри) и точно когато очакваме Шенген по суша, бам.....скандала. Те така! Ще има да приемаме криминални мутри, а за Шенгена по суша....."татко ми обеща колело, ама друг път"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЩЕ ХОДИМ ВМИРИСАНИ

    16 Апр 2024 20:29ч.

    Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните ще получават някакви компенсации. В рамките на ЕС е необходим общ подход за разбиране на водната бедност, а цената на водата трябва да покрива пълния размер на разходите за доставката є. #Това са част от основните промени, за които настояват от Европейския икономически и социален комитет, стана ясно по време на конференция за интелигентно управление на водните ресурси, организирана от АИКБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи