Шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци: Израел ми отказа за втори път да вляза в Газа

Шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци: Израел ми отказа за втори път да вляза в Газа

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини заяви, че Израел отново му е попречил да влезе в ивицата Газа, предаде Франс прес. "Израелските власти продължават да отказват на ООН хуманитарен достъп до ивицата Газа", заяви Лазарини в "Екс". "Само тази седмица те ми отказаха за втори път да вляза в Газа", допълни той.

Лазарини посети четири пъти ивицата Газа от началото на войната на Израел срещу "Хамас", започнала на 7 октомври след нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Само през последните две седмици ние отчетохме десет инцидента, при които е имало стрелба по конвои, арестуване на персонал на ООН, с издевателства, събличане до голо, заплахи с оръжия и дълги чакания по пропускателните пунктове на конвоите, което ги принуждава да карат през нощта или да се отказват да пътуват", заяви Лазарини.

Той призова и за независимо разследване на стрелбата с ракети от палестински въоръжени групи по пропускателния пункт Керем Шалом, през който основно преминава хуманитарната помощ от Израел към Газа и което доведе до затварянето му от израелската армия.

Бригадите "Изедин ал Касам",  въоръженото крило на "Хамас", поеха отговорност за изстрелването на ракети по пункта и казаха, че са взели под прицел израелски военни.

Израел обвинява дузина от около 13 000-те служители на агенцията на ООН в Газа, че са участвали в атаката, извършена от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. В края на април независима група заключи в доклад, че агенцията страда от липса на неутралност в ивицата Газа, но че Израел не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията, че някои от служителите на агенцията са свързани с терористични организации като "Хамас". В доклада се казваше, че агенцията е незаменима и нужна за палестинците.

Снощи израелската армия съобщи, че нейни бойни самолети са поразили "команден център" на "Хамас" в ивицата Газа, който палестинското движение било "разположило умишлено близо до действащ обект на Агенцията за палестинските бежанци, поставяйки в опасност цивилните, намерили там убежище".

Тази структура е била използвана от "Хамас" "като площадка за множество нападения срещу израелски войски /.../ през последните седмици" и "за нападения срещу хуманитарни операции, чиято цел е била увеличаване на разпределянето на помощи за жителите на Газа", допълниха военните.

 

ООН изтъкна важността на медийната свобода след решението на Израел да прекрати дейността на катарската телевизия "Ал Джазира" на територията на страната, предаде ДПА.

"Твърдо се противопоставяме на всяко решение за ограничаване на свободата на печата", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в Ню Йорк вчера. "Свободният печат предоставя безценна услуга, гарантираща, че обществото е информирано и ангажирано", отбеляза той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че кабинетът му единодушно е гласувал за закриване на операциите на телевизионния оператор "Ал Джазира" в Израел. Този стъпка беше предприета, след като израелските законодатели одобриха нов медиен закон (станал популярен като "законът "Ал Джазира"), който дава на правителството правомощия да забранява дейността на чуждестранни телевизии, ако сметне, че те представляват заплаха за държавната сигурност.

"Ал Джазира" осъди израелското решение и се зарече да използва "всички възможни начини", за да защити правата и служителите си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    06 Май 2024 9:16ч.

    Бегай в ООН с носна кърпичка да си избършеш сълзите .... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2024 9:34ч.

    " Твърдото " противопоставяне винаги върви със санкции и военна намеса ................а не с празни приказки от библията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи