Съюзник на Ердоган се разгневи на Вселенския патриарх заради Украйна

Съюзник на Ердоган се разгневи на Вселенския патриарх заради Украйна

Вселенският патриарх по време на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария. Анкара опроверга твърденията, че патриархът е участвал във форума като лице, ползващо се с "държавен статут".

Никой няма да успее да превърне Истанбул във "втори Ватикан", заяви турският националистически лидер Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган в управлението на страната, по повод участието на вселенския патриарх Вартоломей в конференция за мир в Швейцария на 15-16 юни, съобщи електронното издание на турския в. "Стар", цитирано от БТА.

По думите на Бахчели е неприемливо патриархът, който Турция признава за глава само на гръцката православна общност в Турция, да бъде канен в качеството на водач на "Вселенска патриаршия в Константинопол" и да подписва декларацията от срещата.

Според него на конференцията за мир в Украйна, която бе проведена в Швейцария, са били умишлено пренебрегнати законът за суверенитета на Република Турция и съответните разпоредби на Лозанския договор.

Девлет Бахчели подчерта, че статутът на "Гръцката патриаршия във Фенер" е ясен и "патриаршията е институция, която има право да остане на турска територия само за да задоволява религиозните нужди на православното гръцко малцинство и е подчинена на законите на Република Турция".

"В границите на Република Турция няма такъв град като Константинопол, титлата "Вселенски" няма законност и легитимност, а тези, които твърдят обратното, са византопоклонници и яростни врагове на мюсюлманската турска нация. Никой няма властта да превърне Истанбул във втори Ватикан", подчерта той, добавяйки, че турците ще отговорят и ще се противопоставят на "онези, които вкарват в играта икуменическата карта".

Министерството на външните работи на страната опроверга наскоро твърдения, според които патриархът е участвал в срещата като лице, ползващо се с "държавен статут".

Турските власти не признават титлата на Вартоломей като "Вселенски патриарх" и гледат на него като на глава на гръцката православна общност в Турция съгласно Лозанския мирен договор от 1923 г. Патриаршията се намира в квартала Фенер в централния истанбулски район Фатих още от 1601 г.

 

Коментари

 • Eisblock

  25 Юни 2024 20:49ч.

  Отличен шут за отрезвяване върху домогванията за "Вселенстване" и за "глава на Православието" от към квартална църковна институция за вътрешна употреба в Република Турция. Интересно ми е дали местните адепти тук ще се осмелят и ще продължат, от сега нататък, да мишкуват и политиканстват с Фенер срещу БПЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ено това е разликата между

  25 Юни 2024 20:50ч.

  Турция - добра-лоша, но държава, и това, в което продажните тукашни US ибрикчии превърнаха България - протекторат под краварския ботуш на някакъв си амбасадор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  25 Юни 2024 20:56ч.

  на турците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3.14

  25 Юни 2024 21:06ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Власи

  25 Юни 2024 21:28ч.

  Ехееее...., каква гавра с митрополита на гърците в Истанбул и....с краварите! Браво на Турция и Ердоган, напомниха, че са суверенна държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  25 Юни 2024 21:40ч.

  Това е истината. Дали се харесва на някои е друга тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгонете го!

  26 Юни 2024 2:21ч.

  Присвоява си титли, които не може да притежава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вартоломей

  26 Юни 2024 7:57ч.

  не бива да се допуска в "Св. Стефан". В България пък няма никаква работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  26 Юни 2024 9:18ч.

  Да, това наистина е разликата между държава, каквато е Турция и разграден двор, в какъвто е превърната България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи