САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс. Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени. Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител. Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път във вторник срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител. Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят. „Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветници да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса. Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна. Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Cicero

    25 Апр 2024 9:08ч.

    Краварите през цялото време лъжат. Каква изненада!🤣 Доставките на оръжие, както отдавна беше ясно, никога не е спирала независимо от цирковете с милиардите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    25 Апр 2024 9:13ч.

    Счетоводителите вече работят извънредно в Крим, че има летище за отписване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    25 Апр 2024 9:18ч.

    Е то имаше и едни други вундерфафета, на земята, на небето, къде ли не. Ама май счетоводителите ще правят опис за показването им на парада скоро в Москва. Абе чий е Крим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Апр 2024 12:58ч.

    От Крим вече и мишките избягаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    25 Апр 2024 13:31ч.

    Верно ли? Ми що чакат нацитата тогава - направо да влизат, нали много си го искат. Или нещо "нападат" назад? А, копейкине?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    25 Апр 2024 13:53ч.

    Слушай бе идиот! https://www.youtube.com/watch?v=o_1CqdrFPEw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че доставените Himars да бездействат ли,

    25 Апр 2024 9:13ч.

    доставките им прелитат над мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Апр 2024 9:28ч.

    Газетата мълчи, но и вчера масирани удари по няколко украински града с балистични и крилати ракети. Говори се, че ГОЛЯМАТА КАСАПНИЦА в Харков започва на 15 МАЙ! Да видим.Кремъл бил струпал 200 000 армия около Брянск. Ще бъде забележително ШОО. Европейското по футбол и Олимпиадата ще бъдат ОПОРОЧЕНИ! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    25 Апр 2024 9:32ч.

    Американските счетоводители отписват вече 260 млрд. дол. Всичко върви по план. 23 млрд от текущо одобрената помощ е за компенсиране на запасите на Пентагона.Още 10млрд са за операции на САЩ за разузнаване на руснаците. А последните си напредват, с малко на завинаги! Променят картата на Света, не само на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    25 Апр 2024 9:46ч.

    В Харков и Суми върви спешна евакуация на население и документация на администрацията. Колоните са километри. Инася се и оборудване от промишлеността. РФ сформира нова групировка "N" !Радиопрехващания в Часов Яр показват състояние близко до паника. Липсва дори храна. С мощни ракетни обстрели не се допуска нидто подвоз нито ротация нито подкрепления. Часове остават до превземането на града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Апр 2024 12:59ч.

    Изнасят ти се миризливите зелени чорапи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    25 Апр 2024 13:35ч.

    ооо, копейкин! напрегнат ми се виждаш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Копейкин е права!

    25 Апр 2024 13:49ч.

    Крайно време е да се обвием в жълтосиньото знаме на Победата и да тръгнем по улиците на Родината ни. Повече български земеделци, металурзи и механици да се пратят в помощ на братята ни украинци, че техните измряха простреляни и разложени по бойните полета! Но, по темата МУ! И госпожа Копейкин, като Водка Томова, така и не разбра, че зелени чорапи в Армията ни няма от десетилетия. Но, нали е прост транс-инсект, простено му е. Освен туй, Майката на Иво МОЧА Инджев е била шеф в ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ за проследяване на инакомислещите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моисей пред къпината, която гореше

    25 Апр 2024 9:51ч.

    Има една приказка, мисля, че на Ран Босилек, за заека и лиската - как заекът бил заловен, и започнал разпит: заекът искал да го ядат, да го пекат, да го дерат, само в къпинака да не го хвърлят. Та накрая надхитрил лиската - пита се на какво заложил? - На нейната алчност, високомерие, брутално коравосърдечие и на невъзможността да се спре (в злото). Та тия американци много ми приличат на тая лиска от приказката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ винаги лъжат

    25 Апр 2024 9:53ч.

    Нямат право на никакви претенции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    25 Апр 2024 10:26ч.

    Сащисаните тайно са ги доставили, но руснаците ще ги унищожат явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за Big Data онагледяване за каква чудовищност иде реч

    25 Апр 2024 10:37ч.

    Из поредния памфлет, който любезно ни предостави популярният руски блогер Александр Роджърс: "Конкуренции нет, практически по всем позициям у армии США единственный поставщик (даже там, где продукция двойного назначения и есть её гражданские производители, не связанные с ВПК). В результате несколько примеров: - регулятор давления масла для NASA стоил 328 долларов, теперь стоит больше 10 тысяч; - ракета для «Стингера» стоила 25 тысяч, теперь стоит 400 тысяч (даже с учётом инфляции цена выросла более чем в семь раз); - вентиль для вертолёта Apache стоил в 2006 году около 400 долларов, потом резко подорожал до 747. К 2018 году он стоил уже 12 тысяч; - за те самые устаревшие «Пэтриот» Пентагон переплачивает как минимум на 40-50% больше, чем они должны стоить; Самый лучший комментарий «Но в нашей системе в получении прибыли нет ничего плохого». И это прекрасно." Как мислите, на кого е изгодно такова главоломно покачване на цените при едни иначе доста съмнителни, ала и фанатично разпиарени военни изделия и амунициите за тях??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изненада

    25 Апр 2024 11:01ч.

    до първата ракета.Вчера Скот Ритър каза, че загубите на Украйна са 700 000войници . Вече и нашмърканите знаят, че са загубили войната, какво остава за щатската администрация. Значи -да убият руснаци, да унищожат Кримския мост, да подпалят складове с гориво-печелят омраза и страх за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изненада

    25 Апр 2024 11:02ч.

    "руснаците идват"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    25 Апр 2024 13:46ч.

    и скочил Форестър от прозореца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир,

    25 Апр 2024 13:52ч.

    Скапаните западняци продължават да надъхват зеления, че ще победи. Руснаците гърмят яко укрофашистите, но и природата се замърсява зверски. Гати зелената енергия и сдуханите елколи! В тези докарани от украйна404 дъждове, разни перки и огледала не работят. Зелена енергия ли? ФЪК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недостижимост

    25 Апр 2024 11:06ч.

    Адът иде! Войната е много особено същество, то си своя логика, най-често недостижима и непонятна за нас, човеците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спецоперация России на Украине, 23 апреля. -День 792-й

    25 Апр 2024 11:09ч.

    За огромно съжаление братушките отново имат един от най-слабите си в историята ръководители! Русия ще победи само ако успее да се отърве от еврейско-буржоазния режим в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    25 Апр 2024 11:33ч.

    Впрочем печалбата на ВМЗ Сопот за миналата година гони милиард, свежи пари към оръжейните кръгове на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    25 Апр 2024 13:33ч.

    Баси, колко си тъп! Честно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Апр 2024 12:57ч.

    Таман и мужиците в Русия да усетят какво е да те бомбардират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, колко си

    25 Апр 2024 13:20ч.

    тъп! Вече го доказа, няма нужда да го повтаряш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Апр 2024 13:32ч.

    "Тайно" е само от медиите. А който трябва, знае. И евро-пуделите знаят и руснаците също знаят. Освен това отдавна вече е ясно на всеки, който живее с отворени очи и отпушени уши, че когато на Запад започнат да "обмислят" на всеослушание дали да доставят нещо в УСрайна, това ВЕЧЕ е сторено или се доставя в същия момент. Така че, нищо ново. Ескалацията продължава и ще продължи, докато Москва не отговори стряскащо рязко и недвусмислено тежко... Дано само да не е ядрено, защото явно вече никакви червени линии няма и всичко е допустимо. Нещата наистина са на ръба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    25 Апр 2024 15:09ч.

    С тия ракети щели да бият Крим и Керченския мост - фикцията на малоумни западни пълководци. Ракетите не са игли за шиене. Могат да бъдат унищожени преди да стигнат до местоназначението си заедно с чуждоземските им оператори. С500 също е добра защита. За Парков се пада да влязат в Руската Федерация.Колкото и пари да пратят ФАЩ няма кой да се бие. Войници украинци няма. Няма и да има скоро. Разумните кипнаха от кочината. Наивниците украинци в началото на войната,дето защитаваха Родината от “агресора” измряха или осакатяха. Бог да ги прости ! Та мангизи братя хамериканци не стигат. Трябва си пушечно месо, а то вече изчезна. Няма го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи