САЩ подозират, че Киев стои зад убийството на Даря Дугина

САЩ подозират, че Киев стои зад убийството на Даря Дугина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американските спецслужби смятат, че убийството на Даря Дугина, дъщеря на близкия до Путин философ Александър Дугин, е било разрешено от някои членове на украинското правителство, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от американската администрация.

Те твърдят, че Вашингтон по никакъв начин не е участвал в подготовката на това убийство, включително не е предоставял на Киев разузнавателни данни. Освен това властите в САЩ дори не са знаели предварително за тази операция, а ако са знаели, са щели да бъдат против нейното провеждане, твърдят източниците.

Те не разкриват конкретно кои са хората от украинското правителство, за които смятат, че са позволили убийството, нито кой е извършил нападението и дали всичко това е било санкционирано от президента Володимир Зеленски.

Пентагонът и разузнавателните агенции са споделяли с Киев конфиденциална информация за ситуацията с войната, помагайки на украинците да атакуват руски командни пунктове, линии на снабдяване и други ключови цели. Но украинските власти не винаги са съобщавали на САЩ какво точно планират да направят.

Съединените щати са настоявали Украйна да споделя повече за своите намерения. В началото на войната Вашингтон е признавал, че знае повече за военните планове на Русия, отколкото на Киев, пише "Ню Йорк таймс".

В администрацията на Джо Байдън са притеснени, че подобни атаки, макар и с огромно символично значение, не оказват пряко влияние на бойните действия и могат да провокират руските военни към ответни покушения срещу високопоставени украински представители, допълва "Ню Йорк таймс".

Източниците на вестника отбелязват, че след убийството на Дугина САЩ са заявили на Киев, че осъждат това деяние.

Украйна многократно отрече да е замесена в покушението срещу Дугина. Това заяви и президентът Володимир Зеленски.

Неговият съветник Михаил Подоляк също казва пред "Ню Йорк таймс", че украинското правителство не е съпричастно към убийството на Дугина и обяснява защо:

"Още веднъж ще подчертая, че всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да има някакво практическо значение. То трябва да отстрани някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа. Някой като Дугина не представлява тактическа или стратегическа цел за Украйна. Ние имаме други цели на украинска територия, имам предвид колаборационисти и представители на руското командване, които могат да представляват ценност за представителите на нашите спецслужби, работещи по това направление, но точно Дугина не е това".

Даря Дугина загина на 20 август при бомбен атентат срещу колата ѝ, за който Москва обвини украинското разузнаване.

Според ФСБ извършител на атентата е украинска гражданка, която пристигнала в Москва с 12-годишната си дъщеря и след убийството е заминала в Естония.

 

Източник: "Медияпул"

 

 

Коментари

  • Те твърдят, че Вашингтон по никакъв начин не е участвал в подготовката на това убийство

    06 Окт 2022 10:59ч.

    знаем, спокойно. нямате общо и с терористичните атаки срещу двата северни потока. бай дъ вей Милер от Газпром вчера съобщи, че може да се ползва втората тръба на СП2 за доставки на газ до Германия. Явно все нещо е останало да работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честита баня

    06 Окт 2022 11:04ч.

    Значи и те вече имат топла вода (открили са я).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Окт 2022 11:05ч.

    Подозират? Киев го бил направил на собствена глава? Айде бе, да не ядем доматите с колците???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    06 Окт 2022 12:05ч.

    А зад украйна кой стои? сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    06 Окт 2022 12:28ч.

    Това е като стръф за руските болни души - сега има къде да вият. Че иначе съкрушителните победи на Украинското оръжие просто ще ги смелят. ВСУ напредват с по 20 35 км на ден ! Това е разгром ! Невиждан от успехите на Гудериан през 1940-41г. В Харков, Луганск и Херсон фронтът просто се срути ! Руската армия е в колапс ! Слава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски,

    06 Окт 2022 12:32ч.

    вече пътува към Кремъл, нале

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    06 Окт 2022 12:40ч.

    Стръф? ..........И спрях да чета. Ти си кретен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той и Хитлер

    06 Окт 2022 12:42ч.

    си е мерил парадната униформа за парада в Москва. Затуй сега черепът му е заключен в хранилищата на ФСБ. А черепите на такива като тебе няма да се удостоят с такава чест, тях ще ги заравят на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    06 Окт 2022 12:55ч.

    От мен да мине - може и дъвка да се нарече. То и навремето Гудериан и Ко са хващали в Котел и пленявали по 500 - 600000 парчета. Сега Украйна прави котли с по 5-6000, но и те стигат. После гърмят със страховитите Хаймърси и 1-2000 остават - кой пленен, кой шмугнал се из храсталаците. Последните се отработват в специални акции, наречени Сафари оф Юкрейн. Супер, не ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потомците на монархофашисткия режим ще свършите в Белене

    06 Окт 2022 14:26ч.

    Като предците си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И в резултат на суперуспешната си военна кампания

    06 Окт 2022 14:33ч.

    Украйна загуби индустрията си, най-голамата си АЕЦ и излаза на Азовско море.. Загубата на Одеса и излаза на Черно море ще е апогеят на "успешната" украинска офанзива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    06 Окт 2022 15:18ч.

    Като гледам как руските войници бягат, чак страх ме хваща за … Одеса !?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де бре, Синко!

    06 Окт 2022 15:55ч.

    Ма не мой се пАли толкова бе! Сигур си младо, с млада кръв кипяща. И аз бях като тебе преди време. И аз така мислех, Синко, ма сега друго мисля. И при теб ще стане така, само требе време да мине. Само не окай толкоз, щото иде време, коги ше бият и ше пращат в Белене за таквиз работи, а може и направо да трепат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    06 Окт 2022 12:41ч.

    Никой не се е съмнявал нито в извършването на акта от Украйна, нито в подкрепата на САЩ за извършването на този акт. Но това беше тема табу. Сега поне ще може да се коментира. За ужас на троловете, психодесните и войнолюбците, които не са виждали умрял човек през живота си. Жалко за момичето, което попадна в графата: Косвени жертви на войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото ще разберем кой взриви Северния поток,

    06 Окт 2022 13:07ч.

    толкова ще научим кой уби Дугина. И двете събития са особено удобни за всякакви спекулации. Загуба на време е да се опитваме да обосноваваме поредната такава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Окт 2022 14:17ч.

    Някога терористите Сащ и ЕС вероятно ще могат да разберат, че отдавна воюват в Украйна, но това се знае отдавна само от Русия и останалия свят. Явно неоколониализмът нанася необратими поражения върху човешкия мозък, а оттам и на поведение, и смислени дейности и реакции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Никой не се е съмнявал нито в извършването на акта от Украйна, нито в подкрепата на САЩ ..."

    06 Окт 2022 14:18ч.

    - По-скоро атентата е замислен и изпълнен срещу Дугин, а решението му в последният момент да пътува с друга кола отзад, го спасява. Освен това, срещу Дугин се водеше предварителна кампания за очерняне с насъскване. Опасен е заради изготвянето на бъдещата Идеология на РФ. До 2025г. ще е готова и оттам - само нагоре. Четете Е. Кейси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тероризъм

    06 Окт 2022 14:52ч.

    Украйна трябва да бъде обявена за терористична държава, защото това е гнусно престъпление на територията на Руската федерация, но такива терористични актове, които са дело на укронацистите в Донбас са доста за изминалите осем години, например Александър Захарченко. Справедливостта все пак някога ще възтържествува и ще има международен трибунал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговор

    06 Окт 2022 15:06ч.

    Въпреки гнусното престъпление на Украйна с убийството на това момиче, Зеленски направи изявление, че ще преговаря за мир с друг президент, различен от Путин. От руска страна се чуват реципрочни предложения за отговор на терористичния акт, като изпратят Зеленски да преговаря с Елцин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    06 Окт 2022 15:26ч.

    Не, зад него стои Масеру (столицата на Лесото)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо чудно, зад този атентат

    06 Окт 2022 16:05ч.

    да стоят руснаци /от опозицията - петата колона/. За 24 часа ФСБ даде подробна информация за украинската /според тях/ идвършителка. Но защо атентатът все пак беше факт? Може това да е рамо от САЩ към Русия, защото те винаги са играели в съюз. За какво - предстои да видим. Днес основната цел на САЩ е Европа. Не Китай и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи