САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Белият дом снощи заяви, че се противопоставя на разследването на Международния наказателен съд (МНС) на действията на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията и каза, че "не вярваме, че те имат юрисдикция".

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други израелски официални представители би могло да торпилира преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Говорителката обаче отказа да коментира темата по-подробно.

Израелски медии по-рано съобщиха, че Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви. 

От 2021 г. съдът в Хага, Нидерландия, разследва Израелските сили за отбрана и палестинската организация "Хамас" за предполагаеми военни престъпления в палестинските територии - ивицата Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. 

През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западния бряг и ивицата Газа. Нито САЩ, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече разследване и на актове на насилие, извършени от израелски заселници на Западния бряг. Заповед за арест на Нетаняху и други израелски граждани, издадена от МНС, би означавала, че държавите, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги прехвърлят в Хага - при условие че те се намират на тяхна територия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • той си каза дядката

    30 Апр 2024 7:59ч.

    "желязна подкрепа"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всуе двойният им аршин

    30 Апр 2024 8:07ч.

    "наше лошо неа"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    30 Апр 2024 8:28ч.

    Защо така? ФАЩ нямаха проблеми да наредят на т.нар. "Международен наказателен съд" да изфабрикува измислени обвинения срещу Путин, въпреки че не са подписали статута му.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МНС е за другите...

    30 Апр 2024 8:33ч.

    "Съдът е критикуван от Република Южна Африка за това че се използва за „смяна на правителства“. [12] През 2016 година подават молба за оттегляне, която по-късно оттеглят след вътрешна съдебна битка, оспорваща решението на държавата. [12] Съдът е критикуван и от други африкански държави за това, че предимно техните престъпления се гледат, а други не.[13] По-късно някои от тях, като Бурунди, се оттеглят, докато други отменят своето решение. През 2018 година САЩ заплашва да арестува и санкционира съдиите, ако американци бъдат признати за виновни относно военни престъпления в Афганистан.[14] Тогавашният съветник на национална сигурност на САЩ Джон Болтън заявява: „Ако съдът преследва нас, Израел, или други съюзници на САЩ, ние няма да седим със скръстени ръце“. [14] Също добавя, че биха санкционирали всички компании и държави, които подпомагат МНС в издирването на американци." Всъщност, МНС се използва като бухалка за "другите". МНС е ментето на Международния съд на ООН, като за забуда на народите е ситуиран в Хага, също като Международния съд на ООН. В ООН членуват 193 държави. В ментето - МНС - членуват 123 държави към 2023 г. МНС е създаден през 1998 г. в разгара на гражданската война в Югославия. Целта на МНС е БУХАЛКА за непослушните на световната мафия. В МНС не членуват такива държави като Китай, САЩ, Израел, Русия, т.е. тези които не желаят да се подчинят на световната юдо-масонска мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    30 Апр 2024 9:17ч.

    Карин - весьма приятняя негритяночка...Козуначе изпечено... да я гризваш и вкусваш , ама хай дяволица... клюката казва, че не щяла мъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    30 Апр 2024 9:32ч.

    В този случай клюката не е клюка.Останалото е също вярно.И има удивителна прилика с една детска анимационна героиня от съветско мултфилмче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето това трябва да следвате

    30 Апр 2024 9:29ч.

    Друг път ако ви попитат за кратко определение на американската демокрация, вие им обяснете, че според американците двойните стандарти в моралното и правно отсъждане са най-очеизвадният атестат за демократичност на позицията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микола Денко

    30 Апр 2024 10:05ч.

    Так держать! МНС трябва да се концентрира върху закуските на отвлечените от Кашчей в Германия украински деца, а не да издребнява относно борбата с тероризма в Газа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Апр 2024 10:37ч.

    този етнос на снимката не си ли е изпатил от подобна политика на янките преди 200 години и сега защитават подобни деяния на другия краи на света ама израел има много сериозно лоби в сащ така че няма накъде да мърдат демократите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    30 Апр 2024 12:43ч.

    Не само израел, но и сащ трябва да бъдат разследвани за престъпления срещу човечеството!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Апр 2024 12:50ч.

    Това не са дори двойни стандарти, това е отказ от правосъдие! Т.е. защитата на Израел е незаконна, както са незаконни и обвиненията срещу Президента Тръмп! Касае се не дори за счупена демокрация, а за липса на такава. Който защитава Израел с геноцида му в Газа, отпада от човешко и Божие лице! Решението е илюстрация на това! Нормален човек, да не говорим вярващ в Бога, е категорично против Израел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи