Русия започна настъпление край Харков, превзе четири села край Волчанск (видео)

Русия започна настъпление край Харков, превзе четири села край Волчанск (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските войски започнаха сухопътна офанзива в посока Харков рано в петък, като напреднаха на един километър близо до граничния град Волчанск и се опитаха да създадат буферна зона, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен източник.

Според канали в Телеграм след масирана артилерийска подготовка и въздушни удари групировката "Север" е атакувала украинските позиции в Харковска област от няколко направления.

За това съобщават както украинските военни, така и политически лица. "Според наличната информация бойните действия са закипели в районите на населените места Кудиевка, Гоптовка, Стрелечя, Красное, Пилна, Борисовка и Гатище." "Основните руски сили все още не са задействани", добавят източниците от украинска страна.

Всички изброени населени места се намират в близост до границата

Руското настъпление край Харков започна с масиран артилерийски обстрел

Според неназован източник руските войски се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница, а украинските сили се опитват да сдържат това настъпление. Този опит за настъпление под прикритието на бронирани машини по същество отваря нов фронт във войната, пише Ройтерс.

Ръководителят на регионалната администрация на град Волчанск, Тамаз Гамбаришвили, каза в интервю за "Хромадске радио", че поради рязко засиления руски обстрел властите са започнали доброволна евакуация на жителите на Волчанск и съседните райони, цитира думите му Би Би Си.

"Сега евакуираме населението по желание. По-голямата част от хората вече си тръгват със собствените си превозни средства, но сега ние, заедно с хуманитарния център, организираме извеждането на хората, които нямат възможност да си тръгнат сами", каза той.

Гамбаришвили каза, че сега в град Волчанск живеят около 3 хиляди души. Преди войната населението му е било около 17 хиляди души. Град Волчанск се намира в Чугуевския район на Харковска област, на самата граница с Русия.

Войната в Украйна, Харковска област Източник: Deepstate

Според Гамбаришвили хората се извеждат от Волчанск и близките населени места, които сега са подложени на масиран обстрел, и се отвеждат в Харков.

"Сега има масиран обстрел на града. Както казват местните жители, никога не са чували и виждали подобно нещо. Масиран обстрел на цялото населено място, на целия град. Ето защо е опасно да съм там сега", казва той.

Както каза Гамбаришвили, обстрелът на Волчанск се извършва постоянно, но от три часа сутринта в петък той рязко се засили. В същото време руските военни използваха реактивни системи за залпов огън, артилерия и управляеми бомби. Той добави, че в резултат на обстрела има много разрушения, но няма данни за ранени или загинали.

Украинското военно ведомство коментира съобщенията за влошаване на ситуацията в северната част на Харковска област. По-рано както руски, така и украински военни източници съобщиха за опит на руските войски да преминат в настъпление от Белгородска област към украински гранични села.

Според украинското министерство на отбраната през изминалото денонощие във Волчанско направление руската армия е нанесла въздушни удари с управляеми бомби, а в началото на нощта е засилила артилерийския обстрел на предната линия на отбраната.

"Приблизително в 5 часа сутринта имаше опит на противника да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирана техника. Към момента тези атаки са отблъснати и битките с различна интензивност продължават", се казва в съобщението.

Според украинското военно ведомство за укрепване на отбраната на този участък от фронта са изпратени резервни части.

Украински служители казаха, че страната е загубила около 80% от производството на топлинна енергия

Ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов съобщава, че руските войски продължават да напредват в северната част на региона и продължават тежки боеве в граничните райони.

"Бойните бригади посрещнаха врага с огън", съобщава Синегубов. Според него "вражеските ДРГ [диверсионно-разузнавателни групи] могат да навлязат в някои от нашите територии, но биват отблъснати от украинските защитници".

Междувременно изданието "Украинская правда" пише, позовавайки се на свои източници във военни кръгове, че руските войски са превзели четири погранични села в Харковска област: селищата Стрелечье, Красное, Пилное и Борисовка. Подобни данни дава проектът Deep State, който е близък до украинските военни среди.

Според събеседниците на "Украинская правда" руската армия се опитва да настъпи към Волчанск, но източници не изключват това да е отклоняваща маневра.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че украинските въоръжени сили се опитват да спрат руската офанзива в района на Харков.

"В 7-8 часа сутринта имаше ожесточена артилерийска битка. Към този момент руската офанзива беше спряна", каза президентът на Украйна.

Според Зеленски украинските въоръжени сили са били готови за подобно развитие на събитията.

"Там ги посрещна Украйна с наши войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да увеличат и да изтеглят сили в тази посока, но нашите военни, нашето командване знаеха за това и разчетоха силите си, за да посрещнат врага с огън. Сега има ожесточена битка в тази посока, посрещнахме ги с огън", каза Зеленски.

Източници: news.bg, Телеграм, Х

 


 

Коментари

  • Крайно време е Зеленски да се освести

    10 Май 2024 18:31ч.

    Да търси варианти. И Одеса ще става руска, то ясно, нищо че казват, че там вече има французи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Май 2024 18:50ч.

    Досега не е имало по-добра армия от Вермахта въпреки крайния резултат............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • профил на Жуковски

    10 Май 2024 18:58ч.

    Много емоционално изказване, именно заради крайния резултат спрямо великото стълкновение с Червената армия. Липсват аргументи и емпирични доказателства по тезата ти, а са наложителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето ти малко помощ в доводите - как немците с малко сили правят големи работи срещу неколкократно превъзхождащите ги в жива сила и въоръжение американци

    10 Май 2024 19:16ч.

    Що се отнася до сухопътните умения на американската "армия", ето ви разкази въз основа на мемоарите на единствения петзвезден генерал на САЩ от ВСВ - веднага с конкретни примери и авторови вметки се онагледява плачевното положение на американските сухопътни сили (и особено танковите) по различни фронтове, както и несстоятелността на митовете, че именно съветските маршали били "мясници" - https://cont.ws/@KAMAS/2800762

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    10 Май 2024 19:34ч.

    ех, гусин тихомире, много мъка има по тоя свят. имам едни приятели, срещу военна академия живеят, и те като вас, в 41-ва пребивават. да ви кажа и на вас - както във футбола, броят се головете. иначе оная вечер псж утрепа дортмунд, 4 греди тресна. но на финала отиват последните. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    10 Май 2024 23:27ч.

    Имало е , Червената армия , която размаза германците , оттам остава и израза 'Изпаднал германец "...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    10 Май 2024 18:33ч.

    Най- сетне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    10 Май 2024 18:35ч.

    Мачкай евроатлантите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    10 Май 2024 18:39ч.

    Т е. Оот хаотичната сводка тип украински стенвестник разбирам че уж Харков под натиск. Хм. Нещо се случва ана не в Харковско направление...Сун Дзъ...Ей Прокопи тролчета с бежни имена , къде сте или нещо не плащат за уикендиъе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    10 Май 2024 19:03ч.

    От хаотичната сводка разбирам че се води епична битка за град от три хиляди души. Напреднали са с километър(за справка-ак47 е ефективен на 500 метра . В смисъл-все ще уцелиш нещо на автоматична без да си снайперист) . И са превзели три села. Въпрос-при град от 3000 колко е селото край него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Май 2024 19:17ч.

    Не се притеснявай за напредъка. В неделя празниците приключват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Май 2024 19:11ч.

    Руският Генщаб мълчи. Така, че засега тва прилича на "артилерийска подготовка" и "разузнаване с бой". Самия Волчанск е тежко пострадал и центъра прилича на Газа. Създадената групировка "Север" е между 50 и 150 хилки . Когато тръгне истинското настъпление всички ще разберат....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    10 Май 2024 20:16ч.

    ЗИП-е, а научи се защо хората те четат, бре. Голем си, ама си изплискал легена, да та еВа. Дай линкове, дай инфо. Бъди наш военкор пак. Почнаха ли ги по настоящему или пак има договорняк? Като едно време в СЕГА, кога бехме млади и войната беше в Сирия. Ако си истинският ЗИП де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 21:14ч.

    Тоя ЗИП е истинския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F35 Game changer

    10 Май 2024 22:43ч.

    Ще го пресека в зародиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До F35

    11 Май 2024 10:09ч.

    За да пресечеш в зародиш, първо трябва да има зародиш, а джендърмените не разбраха, че няма да се получи при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В очакване на новия военен министър

    10 Май 2024 19:16ч.

    и новия началник на Генщаба това прилича по-скоро на тренировка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Май 2024 22:57ч.

    От кога военните министри воюват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    10 Май 2024 19:23ч.

    Все такива добри новини да идват! Всички руски градове трябва да се върнат към Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    10 Май 2024 19:29ч.

    То селата вече ги няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    10 Май 2024 19:31ч.

    Селата умряха с индустриализацията и трактора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2796

    10 Май 2024 19:32ч.

    На укрите им предстои среща със съдбата... А можеха да се разминат само с Крим преди 2 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Kirov

    10 Май 2024 19:36ч.

    Ne barzajte da se radvate. Ej Sq gledah klip ot ukrite s ubiti I pleneni rosnacheta. Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби (... ...)* в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка. Боже духов и всякия плоти, смерть поправый и диавола упразднивый, и живот миру Твоему даровавый! Сам, Господи, упокой души усопших раб Твоих (... ...)* в месте светле, в месте злачне, в месте покойне, отнюдуже отбеже болезнь, печаль и воздыхание.   Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина. Всякое согрешение, содеянное ими словом или делом или помышлением яко благий Человеколюбец Бог прости, яко несть человек, иже жив будет и не согрешит. Ты бо еси един кроме греха, правда Твоя - правда во веки, и слово Твое - истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • киноварно

    10 Май 2024 19:42ч.

    По този повод, от сутринта в някои руски медии циркулира съобщение, че украинската военна пропаганда ще се опита да подведе обществото с разгръщане на руско настъпление в Харковска област. И внимавайте с видеоматериалите, особено от украинска страна, защото повечето са умело режисирани, а и не е трудно да го сторят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Kirov

    10 Май 2024 20:23ч.

    Blagodarq za zarakata. Gospod da te zakrulq.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    10 Май 2024 19:39ч.

    Ставащото, предвид малкото информация от руска страна, прилича повече на отвличащ маньовър. По-скоро разузнават реакция по решимостта урките, ака НАТО, да привлекат и въведат в бой резерви. Навярно в щабовете се доуточнява окончателното направление на удара (ако изобщо задачата е оперативно-тактическо настъпление, защото може и да не е).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този път

    11 Май 2024 8:22ч.

    Съгласен с вас. Отвличащ маньовър целящ ВСУ да прехвърли сили от Донбас към Харков. Щото на главните направления (Часов Яр , Горловка, Бахмут, Купянск…) руското настъпление пак замръзна… Военните наблюдатели изчисляват, че руската групировка северно от Харков е абсолютно недостатъчна за да се атакува милионния град. Затова раздвижването е заблуда за противника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    10 Май 2024 20:14ч.

    Тия от бТВ са такива измекяри, че в един и същ репортаж една и съща журналистка казва следното ако не ми вярвате изгледайте го има го в дарик нюз. Казва следното Украйна отблъсна руската атака срещу Харков и след малко казва руснаците успяха да разкъсат украинската отбранителна линия. Сега кое от двете е вярно аз не мога да преценя. Как е отблъсната атаката и едновременно е разкъсана отбранителната линия?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2024 20:16ч.

    Ми хем натакована, хем девствена - като в живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И двете твърдения са дебилни

    11 Май 2024 8:25ч.

    Нито има атака на Харков. Нито е “разкъсана” украинската отбрана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спецназ

    10 Май 2024 20:35ч.

    АРХАНГЕЛ СПЕЦНАЗА Z🇷🇺 🪖 Харьковское направление: Ситуация пока не однозначная. Сегодня взяли под контроль Стрелечье и Красное, а вчера — Пыльную и Борисовку. Штурмовые подразделения проходят вглубь, но у врага выстроена эшелонированная оборона. Сейчас идут бои. Движение есть, но никто не торопится. ВСУ потихоньку отходят, но обороняются. Есть запуски ракет в тылы — ПВО отрабатывает. Большого количества резервов пока не отмечается, противник, вероятнее всего, проводит перегруппировку сил — выявляет наиболее уязвимые места в обороне, будет усиливать и контратаковать. Погода хорошая, арте работать можно уверенно, всё как на ладони. Ночью ожидаем активных действий со стороны Украины.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    10 Май 2024 20:47ч.

    Благодаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    10 Май 2024 21:02ч.

    Украинска сводка е повепето. Нещо се лъже ама яко. Не вярвам и логически да е там настъпление и прочие. И от висотата на диванната си експертност ви казвам че няма да има настъпление а пълзене. Гледайте картите и те с едно наум!!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 21:12ч.

    Прилича повече на разведка боем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    10 Май 2024 21:21ч.

    Другари, лъжат ви. 😄😃😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРЕДОРЕД

    11 Май 2024 10:13ч.

    Пак си настъпила мотиката. Най-смешното е мъж да пише с женски ник, но на теб много ти отива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    10 Май 2024 21:27ч.

    В най-скоро време Харков ще бъде превзет от Русия. Това и ще затрудни обстрелването на руски територии от ВСУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Май 2024 21:54ч.

    Едни птиченца твърдят, че тази нощ ще започне атака и към Суми и Чернигов. Контраптиченца пък теърдят, че тва е "маскировка" а целта е решителен пробив към Покровск и Курахова и влизане в Днепропетровска област -" сърцето на Украйна". Във всеки случай едно е сигурно -очертава се най-голямата касапница от началото на войната....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    10 Май 2024 22:35ч.

    А Киев кога ще го превземат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2024 22:53ч.

    Точната дума е "освободят", а не "превземат". Та - когато му дойде времето. Ако ще бягаш - бягай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 22:54ч.

    Когато решат че трябва. Целта им е с колкото се може по-малко жертви. Засега им се удава. Доброволците им стигат. За разлика от бившата УССР където ги ловят по улиците като животни. В р.Тиса всеки ден намират по няколко удавени тръгнали да бягат от мобилизацията хлопци. Та такива ми ти работи. След хлопците и вие стягайте мешките. Байдън ви каза вие сте на фронтовата линия с Русия. Забележи не те и не аз а вие. Гответе се. Не ви завиждам. Но квото повикало, това се обадило. Успех на Източния фронт за защита на американските интереси. Нали за това се борихте. Да сте най-кучите им синове. Воала. Сбъдва се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    10 Май 2024 22:58ч.

    Те го бяха освободили, но една колона се изпари. Иначе след изборите на 9 юни пак ще виете като пребити псета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 23:00ч.

    Или това не влизаше във вашите планове? Жалко, грантовете трябва да се плащат. Понякога дори ако не искаш да е така. Приятни сънища с мешката. Или на синовете и внуците, които си мислят че там е нещо като в компютърните игри. Не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 23:04ч.

    Ха ха. Еврокомисарят наистина си мисли че в Украйна ще се бият американци, британци, французи а не източноевропейци. Те да не са луди когато има луди идиоти. Та чети горното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2024 23:11ч.

    Еврокомисар и мислене? То да не е плюскане и таковане? Оня ден му казват, че НАТО ще приеме решение да не участват в Украйна, той мечтай ли, мечтай. Вместо да си помисли защо, аджеба, НАТО реши да придаде нормативен характер на страха си от пердах в Юкрейн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    10 Май 2024 23:14ч.

    Пердаха го изяде СССР, а сегашната руска клоака е с къде по малък потенциал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 23:23ч.

    Без лозунги не става а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Май 2024 23:23ч.

    Тостерите що ги забрави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2024 23:36ч.

    "е с къде по малък потенциал." Бе то Бербок е с по-малък потенциал от германските генерали и фелдмаршали. Пък некак кофти им се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Май 2024 1:13ч.

    Не бе, любопитен съм как с Указ от Москвич ще се роди Мерцедес, а БВП на матушката ще надмине този на Великобритания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    11 Май 2024 8:41ч.

    Наду ни главата с тия малоумни опорки бе! Ако имаш години да живееш, ще видиш как, ама искаме да обещаеш, че няма да ревнуваш и поради това да правиш обичайните си милиционерски мага-рии. Само ще стоиш и ще гледаш учудено как светът се променя, а твоята грозна магия повече не върви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птиченци

    11 Май 2024 9:02ч.

    Бухаха!😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрозд, ама вече не на грозд

    11 Май 2024 9:56ч.

    Не се хили като пача бе, грозник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кво се вълнуваш за Киев

    11 Май 2024 13:31ч.

    Питай за Люлин 3 ! Мисли егоистично !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GDP is the Wrong Tool

    11 Май 2024 18:14ч.

    @Еврокомисар 11 Май 2024 1:13ч. Един от икономистите, притежател на Нобеловата награда, американец по рождение и текущо гражданство Джозеф Стиглиц отбелязва, че БВП е грешен инструмент за отчитане на реалностите - https://www.scientificamerican.com/article/gdp-is-the-wrong-tool-for-measuring-what-matters/. „Това дълбоко проблематично предположение - че цената измерва относителната стойност - направи БВП доста лесен за изчисляване. Докато САЩ се възстановяват от депресията чрез увеличаване на производството и потреблението на материални блага (по-специално въоръжения по време на Втората световна война), БВП нараства бързо. Световната банка и МВФ започнаха да финансират програми за развитие в бившите колонии по света, измервайки техния успех почти изключително по отношение на растежа на БВП.“ И още: „Но както при самия БВП, твърде много ценна информация се губи, когато формираме съвкупност.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Харков

    10 Май 2024 22:56ч.

    Маи е Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спецназ

    10 Май 2024 23:37ч.

    Лоши новини от Рибар. Последен абзац. Не ми се коментира. 🔻Несмотря на успех первого дня продвижения российских войск, армия России только приблизилась к первой линии обороны ВСУ. Поэтому от ура-патриотичных заявлений лучше всего воздержаться: не тот случай. Это уже на 2022 год, когда российские войска заходили по пустым посёлкам и населённым пунктам: несмотря на кажущуюся некомпетентность украинских формирований, бетонные укрепления, сети коммуникаций и логистика противника на этом участке точно не располагают к «лёгкой прогулке». Если у Вас есть дополнения по обстановке, Вы хотите, чтобы мы подсветили успехи Вашего подразделения, — Вы всегда можете написать нам в бот обратной связи @rybar_feedback_bot.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2024 23:42ч.

    Кво им е лошото на новините? Че има укрепени линии? Ми има. И кво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лорд Веидър

    11 Май 2024 2:27ч.

    Винаги е така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    11 Май 2024 8:50ч.

    Ко стана с настъплението? Превзехме ли Харков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кво стана с демскърцията на Запада? Пак ли запецна?

    11 Май 2024 9:35ч.

    Официално къде прочете, че е обявено настъпление? Всичко си беше медийни догадки или направо кьорфишеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    11 Май 2024 8:52ч.

    Ко стана с Часов Яр, падна ли? 🙄

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простакеса

    11 Май 2024 9:35ч.

    Чакаме да му дойде часът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    11 Май 2024 9:43ч.

    Чакайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • през туй време бием

    11 Май 2024 9:54ч.

    Има ли измеримо време, има чакане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    11 Май 2024 10:17ч.

    Аз чакам да ми падне една рота войничета, че паяжината ми е станала като кълбо прежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако искаш бръсни с бръснача, или поновому с лазера

    11 Май 2024 10:27ч.

    Ами крайно време е да почнеш да си епилираш вече не само мустаците, ами и паяжината, щот може и да не дочакаш войнишки натопорчен с толкоз малко войска, и то останала без оръжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тук си на динена кора десо

    11 Май 2024 13:34ч.

    Часов Яр и още ред неща западно от Часов Яр са предвидени за Русия. ДОГОВОРЕНИ от Договорняка. Така че падането няма мърдане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    11 Май 2024 9:58ч.

    Ех прокопи ъролчетата с нежни имена...Ех тоя очилатко дето върти два профила тук ..Ех, тяхната игра на лъжа и полуистина. Драги ми съфорумци. Възмутен съм, възмутен съм че Прокопи инструкторите не дават нови листчета на шкембестия очилатко с нежните форумски имена. Не дава. Същият този екземпляр какви възторжени трели за украинския контранаступ...какви песни пееше. А сега, сега само си чопли пъпката на носа си и пита кога орките ще завземат....Ужас ви казвам, ако няма листчета, няма и сиво вещество...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Май 2024 12:00ч.

    Моята къща е на края на селото и нищо не зная, това ги докара украинците до това положение. Както казва Панченко не е виновен Зеленски или Порошенко, ние сме виновните. Вече в руската пропаганда никой не говори за братски народ а за врагове, тоест населението е вече вражеско и започват бомбардировки на сгради без да се интересуват много кой е вътре. Розовите чорапки сега ще извадят листчето с това кой нападнал кой бил агресор и т.н. Да ама не. Отсреща не е лишче а списък а най-важното е украинската народопсихология , проблема с проституцията който започва с доволството че дъщерята е в Германия и от сутринта започва със секс и шампанско та праща някое евро та до цял един народ да станат военнонаемници. В Кишинев имаше повече участници в Безсмъртния полк отколкото в Одеса и Харков взети заедно щото ги било страх ти да видиш, така че оттук нататък както е по учебник. Тъпотата им е уникална- колкото Запада защити Грузия от отцепване на територии толкоз ще защити и Украйна и ще се пролеят реки от кръв от двете страни. А можеха да си търгуват и в двете посоки и да цицат от двете крави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За всичко това Наблюдателю

    11 Май 2024 13:40ч.

    Сте абсолютно прав. Констатациите ви са точни и наблюдателни... Обаче не се ли замисляте , дали точно такъв развой не е планиран от ПО-ВИСОКО ? По-високо и от Кремъл , и от Вашингтон ? За Киев не отваряме дума... Не се ли търси точно смразването на брат с брата, за да се стигне до един неестествен дележ на земи ? Да се спусне Новата Желязна Завеса ? И така Новият Световен Ред ще се установява по-лесно, регион по регион ? А отделните региони силно ще се мразят и ще воюват по между си, вместо да посочат заедно Шайката на Рогатите и да им нахлузят въжетата ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Май 2024 14:07ч.

    Ситуация в очень большой динамике. На самом деле никто не ожидал, (и мы похоже тоже), что первая линия обороны противника севернее Харькова будет прорвана буквально за день. А отсюда, сразу прошу прощения, если что не так. Итак, что наиважнейшего произошло за утро. Наши войска введя в бой резервы с утра прорвали оборону ВСУ в районе н.п. Глубокое и своими ДРГ зашли в Липцы — важный логистический центр противника (в 19 км от Харьковской окружной), который по задумке командования ВСУ должен был быть ближним тылом первой линии обороны. Понимая, что они на пороге катастрофы, командование ВСУ бросило в прорыв свой оперативный резерв — 92 механизированную бригаду, которая спешно и под нашими ударами разворачивается, пытаясь стабилизировать фронт. Одновременно с этим наши ВКС вынесли (чем-то крупным) переправу ВСУ через Печенежское водохранилище. Таким образом важнейшая рокадная дорога, которая позволяла маневрировать резервами между Волчанским и Харьковским участком уничтожена и теперь противник может это делать только делая многодесятковкилометровый крюк южнее — через Чугуев. А значит, теперь эти два направления в оперативном плане по сути разрезаны, что резко затруднит командованию ВСУ возможность оперативно реагировать на угрозы. Моста через Северский Донец в районе Рубежного нет с 2022 года, а потому этой дорогой ВСУ также пользоваться не могут. Ну и сам Волчанск, где население вчера и сегодня массово покидает свои дома, после взятия нами холмов севернее города по сути лежит у нас сейчас на ладошке и ждет своей участи. Да, чуть не забыл — в Харькове у населения паника. Люди, не доверяя официальной информации и имея точные данные о прорыве ВС РФ через родню в занятых селах, начинают покидать город.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи