Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна съдебни действия срещу най-голямата американска банка, за да възстанови парите си, блокирани в чужбина под режима на санкции на Вашингтон.

Този ход на Русия подчертава някои от негативните последици, които западните компании изпитват от наказателните мерки срещу Москва, коментира „Файненшъл Таймс“. Това също е още едно доказателство за трудностите, които западните кредитори срещат, когато се опитват да изпълнят ангажиментите си да затворят своите операции в Русия след февруари 2022 г.

Заповедта за изземване, публикувана в руския съдебен регистър в сряда, е насочена към средства в сметките на JPMorgan и акции в руските му филиали, според решението, издадено от арбитражния съд в Санкт Петербург. Активите бяха замразени от властите в резултат на западните санкции.

Спорът се съсредоточава около 439 милиона долара средства, които VTB държа в сметка на JPMorgan в САЩ. Когато Вашингтон наложи санкции на руската банка, JPMorgan трябваше да премести средствата в отделна ескроу сметка. Според режима на санкции на САЩ нито VTB, нито JPMorgan имат достъп до средствата. В отговор VTB миналата седмица заведе дело срещу базираната в Ню Йорк финансова група, за да поиска руските власти да замразят еквивалентната сума в Русия, предупреждавайки, че JPMorgan се стреми да напусне Русия и ще откаже да плати каквато и да е компенсация.

На следващия ден JPMorgan заведе собствено дело срещу руския кредитор в американски съд, за да предотврати изземване на неговите активи, като се аргументира, че няма начин да си върне блокираните американски средства на VTB, за да компенсира собствените си потенциални загуби от руския иск. JPMorgan и VTB отказаха да коментират решението.

Когато JPMorgan и Goldman Sachs обявиха намерението си да затворят бизнеса си в Русия, експертите предупредиха, че всяко излизане може да отнеме повече от година. Други западни банки, включително Citigroup, италианската UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank International, все още работят в Русия. След указ, издаден през 2022 г., напускането на Русия изисква зелена светлина от самия президент Владимир Путин. Седем банки – от 45, работещи тогава в страната – са получили одобрение от президента, включително Mercedes-Benz Bank, Ikano, J&T и Intesa.

В началото на 2022 г. Русия също забрани на акционерите от „недружелюбни страни“, включително САЩ, да изтеглят дивидентите си. Миналото лято руски съд замрази активи на стойност около 36 милиона долара, собственост на Goldman, след дело на държавната банка „Откритие“. Няколко месеца по-късно съдът постанови, че инвестиционната банка на Wall Street трябва да плати средствата на „Откритие“.

През март 2023 г. друг руски съд конфискува активи на Volkswagen в Русия на стойност 204 милиона долара в очакване на дело, заведено от бившия му партньор Gaz Group, собственост на засегнатия от санкциите олигарх Олег Дерипаска. По-късно активите бяха размразени, тъй като VW получи разрешение от руските власти да продаде руския си бизнес на Avilon, един от най-големите търговци на автомобили в страната.

 

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • ЗИП

    25 Апр 2024 14:54ч.

    За пореден път познах! Има още за конфискуване. Особено от акции в петролните и газови компании. ЕС бе дисциплиниран след конфискацията на активите на Данон и Карлсберг. Така, че там има само "замразяване" между ВРАГОВЕТЕ... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Русия!

    25 Апр 2024 15:14ч.

    Санкции в обратна посока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и РАР да си

    25 Апр 2024 15:37ч.

    все същия белгич...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    25 Апр 2024 15:11ч.

    Много има да още за ответни мекри. Руснака е умен и не говори много. Когато му дойде времето ще научим. Нека се пъчат с намси кой пакет санкции. Това е вътрешна консумация. Бизнеса знае много добре и ще има много нешриятни моменти на запад. Шоото престои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Апр 2024 18:57ч.

    Сега ще изкарат антисемитизма на живо ..........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко тепърва предстои

    25 Апр 2024 15:13ч.

    След инагурацията започва истинската сеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът ще конфискува 300 милиарда долара руски активи, запорирани в европейски банки, които ще отидат “за възстановяване” на остатъчна Украйна (най-вероятно ще бъдат откраднати от украинската мафия)

    25 Апр 2024 15:25ч.

    Путин ще конфискува материални активи на западни компании в Русия на стойност 380 милиарда, които ще отидат реално за възстановяването на Донбас и новите руски територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    25 Апр 2024 15:38ч.

    Реално Русия има възможност да замрази /или конфискува/ парични средства на западните "умници" в размер на над 500млд.долари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко пъти трябва да ви излъжат

    25 Апр 2024 16:10ч.

    кремълските бандити, за да спрете да им вярвате. Разбирам, че ви е хубаво да ви лъжат, но все пак е по-добре да проявявате здрав разум. Ако продължавате да я карате така, ще се озовете в положението на чугунените сталинисти, които в средата на 80-те години на миналия век не можеха да повярват, че в СССР на власт е дошъл политик като Горбачов, а в края на 80-те и началото на 90-те не вярваха на очите си, гледайки по телевизията падането на Берлинската стена, разпадането на Източния блок, икономическия колапс и политическия разпад на СССР, завършил със забраната на КПСС, с прощалната реч на Горбачов като пръв и последен президент на СССР и съд свалянето на червеното знаме със сърп и чук от пилона в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цунка

    25 Апр 2024 17:12ч.

    Госпожо 16:10, писанието ти е толкова малоумно, че сякаш пишеш на опиати. В здравословен аспект бъди по-внимателна, тъй като периодът предразполага към чернодробни проблеми... И махни този вибратор от задника си, не се мъчи, опитай с ракия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Како 16:10, много си напрегната, олаби се, че ... лошо!

    25 Апр 2024 19:02ч.

    Козяк, галя, незачет! Дайте на таз кака други, не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите и! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олееее,

    25 Апр 2024 19:45ч.

    Пийте ги тези хапчета, че душевното разстройство е опасно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много проста мивка си

    25 Апр 2024 19:48ч.

    Промита тиква. Сляпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много проста мивка си - 16:10

    25 Апр 2024 19:50ч.

    Промита тиква. Сляпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    25 Апр 2024 15:37ч.

    Авторът на материала явно не прави разлика между замразяване и конфискуване на средства.Как така средствата на фолксвеген били конфискувани,а после размразени- явна некомпетентност.. По руски данни в Русия се намират западни средства и недвижими имоти на стойност 500 милиарда долара, които могат да бъдат конфискувани. Русия обаче има още един начин да нанесе голям удар на запада и той няма как да й отвърне- като престане да плаща за авторските права по западни патенти, компютърни програми и др. подобни. Прави впечатление,че в оняденшната забрана за купуване от Русия на желязо, мед и алуминий в не е включен титана. Това е, защото 10% от всеки Боинг и Ербъс, а това са най- важните му части като например колесниците, се правят в Русия от фирмата Ависма. Ако Русия спре да произвежда за тях те ще трябва да спрат производството на самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    25 Апр 2024 16:00ч.

    В Беларус приеха организацията на евр. по футбол в Германия за недружествена и няма да преследват излъчването в Беларус на евро2024.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е много умно

    25 Апр 2024 15:53ч.

    да конфискуваш чужди 440 млн. и така да дадеш основание да ти конфискуват твои 400 млрд. Но не се учудвам. Ако бяха умни, щяха да си върнат Украйна с 1/10 част от разходите, които до момента са направили за войната, или с 1/20 част от пропуснатите ползи от спряната търговия със Запада. А колко човешки живота можеха да бъдат пощадени. Но това е Русия. Най-богатата на природни ресурси и най-голямата по площ държава, а с БВП на калпак след 60-тото място. Дори не се усещат колко смешни са, когато се хвалят, че били изпреварили по БВП ППП неколкократно по-малобройни по население и десетки пъти по-малки по площ и по-бедни по природни ресурси държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отворко, притворко

    25 Апр 2024 16:16ч.

    , "въздух под налягане".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    25 Апр 2024 16:21ч.

    Ти на колко години си? Поинтересувай се и прочети за периода 2000-2013г. за отношенията Русия- украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kamюша

    25 Апр 2024 17:15ч.

    Грани 15:53, коментарите ви са натоварени с негативни емоции. Смятам, че Вие сте една неудовлетворена от живота си много възрастна жена. Моят скромен съвет към Вас е работете над себе си. Започнете с лекарствени чайове. Оклизмете се дълбоко с максимален размер на разширителя. Изкъпете се с мощна струя студена вода и мастурбирайте пред портретите на методиев и плевнелиев. Яростта Ви ще попремине. За ускоряване на лечението, моля, посещавайте ежеседмично психиaтрията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kako, 15:53, ako едно кафе у ес и фащ е 3 евро/долара, а аз го пия са 60 ст.,

    25 Апр 2024 19:07ч.

    значи ли, че аз живея 5-6 пъти по-зле? Та кога си говорим за БВП, нека е за реално производство, а не за ... банки и подобни! И, пак казвам - козяк, галя, незачет! Давайте на вашите недоклатеняци не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите им! А ако пък го правите с цел увеличаване на броя на русофилите, тогава - так держать! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно!

    25 Апр 2024 21:40ч.

    Ама те радиоточките разбират ли от икономика? … никак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умно или неумно,

    25 Апр 2024 16:14ч.

    важното е , че Русия на всеки удар връща ответен и няма да остане длъжна на всяка предприета кражба на активи от Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    25 Апр 2024 16:36ч.

    Русия има на разположение много суха пара на Запада. Путин обаче е хитрец, не иска пръв... Първо да са "изключителните" , а след като ореве Света за кражбата по дипломатически и пропагандни канали сред симпатизантите си в Азия, Африка и Латинска Америка, да започне да млати с нагайката, дори ще го прави тихом-мълком, чрез съдилищата по местонахождение на съответните активи. Светът дори ще му ръкопляска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    25 Апр 2024 16:54ч.

    РФ ,чрез посланика си в ООН допусна понижаване на дипломатическите отношения със САЩ, ако руски държавни активи бъдат конфискувани от САЩ. Става дума за активи собственост на РФ, а не частни активи за които става дума в статията, каквито са на ВТБ на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Апр 2024 17:14ч.

    Айде, започна играта "ти на мен, аз на теб". Да видим, кой в крайна сметка ще излезе на далавера... Проблемът обаче се свежда до това, че ние, обикновените хорица, определено няма да сме на далавера, защото ще плащаме сметката за авантюрите на шепа самозабравили се идиоти от глобалистко-сатнинската джендър-либерастка групичка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За народите е инфлацията, войната,

    25 Апр 2024 18:04ч.

    електронния концлагер и смъртта. Има нещо гнило в Русия и това е Антируската Централна банка в Москва - филиал на частно-държавната юдео-масонска Федерална резервна система на САЩ. Ето защо враг №1 на Руската федерация - вещицата Набиулина - остави златно-валутните резерви на Антируската Централна банка в Москва, в размер над $300 млрд, зад граница. Путьо Владимирович Путин се ослушва като гърмяно прасе в шума. И разбира се, няма никаква връзка между войната на ашкеназито Натаняху (Израел) срещу Хамас, геноцида над семитския палестински народ и гражданската война в Усрайна между украински и руски руснаци, подпалена през 2014 г. от укро-хазарските ционисти, които се напъват да издигнат Третия храм (не на Бога, а на лукавия) в Днепропетровск; да сложат на трона техния мешиях - Антихриста и да прогласят Нова Хазария; да поробят останалите живи руснаци, българи, поляци, унгарци и другите не-юдаисти и не-сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е просто

    25 Апр 2024 18:08ч.

    Нищо не твое, ако не можеш да си го защитиш. Оттам нататък следват интерпретациите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Апр 2024 18:19ч.

    Много приказки за нещо,което може да се изрази с едно изречение:Вие решихте да ни откраднете парите,ние пък ще си ги възстановим от вашите.И така ще бъде отсега нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Апр 2024 18:44ч.

    Шаячна правда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Футуро Туро

    25 Апр 2024 19:33ч.

    С тия ислямисти и с тия сексуални девиации нямате бъдеще, гейка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СУ-35

    25 Апр 2024 20:40ч.

    Скууубиииии, бръсниииии само от това разбират наглиците зад океана и на ония въшлив остов. Ако тръгнеш да им говориш да се разберете с добро, те си казват "хмммм много са слаби сега е момента да ги ударум" Къв фуй ви чака нагла задокеанска зган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Апр 2024 21:40ч.

    трябваше много по рано да ги конфискувате това са убиици и крадци по генезис световно зло

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Апр 2024 23:05ч.

    Тук математиката и баланса не работят.Можем да приемем 1/1 ''взаимните'' инвестиции.И до тук с приликите и взе/дал Кольо.По същество западните инвестиции в Русия са неоколониялен инструмент.Например ЖП Морган реално притежава руската ДСКса; Сбербанк.Представете си само въз основа на българския опит за какво колосално ограбване и влияние става въпрос.Възвращаемоста на зап.инвестиции в Русия е около 4г.Сега вижте след колко години ще си върнете парите ако купите зап.акции?Русия а и цяла И.Е е много повече от златна мина без пари.Е с Русия май всичко приключи.Нас ще ни цедят докато не се намеси Русия.Та за това тази война /СВО/не е много война.Тук имаме не военни цели.Не военна необходимост я наложи.Кажете ми какво произвежда Израел ,че го считат водеща икономика?Случайно и него вкараха във война!И също нямаше военна необходимост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи