Русия изтегля част от военните край границата, Украйна не очаква инвазия утре

Русия изтегля част от военните край границата, Украйна не очаква инвазия утре

Източници: "Дневник", "Труд"

 

Част от военните близо до границата на Русия с Украйна се връщат в гарнизоните си. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Решението, предизвестено вчера от първия дипломат Сергей Лавров и повишило стойността на рублата спрямо долара, се аргументира с "изпълнение на задачите" от някои подразделения в Западния и Южния военен окръг.

 

Руската валута се покачва за втори път през последните 24 часа, след като вчера Лавров каза пред руския президент Владимир Путин, че Москва продължава с дипломатическите усилия за овладяване на кризата, независимо от предупрежденията на Вашингтон за възможна инвазия в близките дни.

 

По оценки на НАТО Русия беше струпала около 100 000 войници по източната и северната граници с Украйна под предлог за провеждане на военни учения, включително съвместно с Беларус. Очаква се те да продължат до 20 февруари. Някои части от западните и южните области обаче вече са приключили ученията и се връщат.

 

„Поделения от южния и западния военен окръг, които изпълняваха задачи са започнали придвижване с железопътен и автомобилен транспорт към своите гарнизони”, заяви Конашенков. Войските на Източния военен окръг и Въздушно-десантните восйки, които участват в учението "Съюзническа решимост", заедно с белоруските въоръжени сили, отработват отблъскване на агресия, съобщи официалният представител.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски нямал предвид, че очаква руска инвазия в сряда, а искал да покаже скептичното си отношение към публикациите по темата. Това съобщи междувременно администрацията му в момент, когато Белият дом повтаря възможността за нахлуване "по всяко време", пазарите реагират, а Съединените щати и Канада усилват подкрепата за страната.

 

"Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ние ще направим от тази дата ден на единството", заяви президентът в обръщение към нацията, в което призова украинците да закачат националното си знаме по фасадите на домовете си. "Опитват се отново да ни изплашат, като назовават дата за началото на военни действия."

 

 

 

Коментари

  • рукола

    15 Фев 2022 12:01ч.

    В кой век живеете? Русия, ако иска да напада някой, няма да използва войски, а копчета ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2022 12:16ч.

    Пациентът от Белият дом ще се разочарова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емотикон

    15 Фев 2022 12:18ч.

    Русия постигна своето по два пункта: американското изтегляне към Лвов е символичен жест показа, че САЩ признават границите на руския свят, респ. сфера на влияние, и Киев попада във въпросната сфера. И вторият пункт: Британия вчера потвърди, че Украйна няма да става член на НАТО. Заради всичко това Путин и той направи жест - веднага поотслаби хватката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2022 12:42ч.

    Не се изтеглиха, а побягнаха. Изгориха документи и унищожиха техника на посолството. Когато някой се изтегля, взема всичко със себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ако иска да напада в днешно време

    15 Фев 2022 12:19ч.

    Ще нападне страна като Сирия например. Защото с натискане на копчета победител няма да има. Дори скритите в бункерите ще пукнат след време без народите, на чиито гръб са лежали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    15 Фев 2022 12:49ч.

    Копчетата не са само за атомните бомби бе ? всичко вече е с копчета, даже и мнението ти ? Кви танкове, кви войски, те са само за шоО и страх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    15 Фев 2022 12:20ч.

    Путин пак излъга хамериканците - той си стоеше на топло,а те мръзнаха два месеца в палатките.Игорь докладвал ,че са победили условния противник без жертви - само стотина премръзнали и още толкова с охлузване от лежане в калта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • yuk

    15 Фев 2022 12:23ч.

    Страхливци, щяха да ядат мощен украински тупаник по съветските си мутри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • под предлог за провеждане на военни учения

    15 Фев 2022 12:23ч.

    Защо "под предлог" ? Та Русия редовно си провежда там военните маневри ! Нищо ново няма в Западния военен окръг. Впрочем ВСУ е струпало по руската граница и около донбас над 125 000 украински военни ! Някакъв коментар за това ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2022 12:35ч.

    Байдън през ден се обаждаше на Путин. Явно са се споразумяли. Най-напред САЩ и Англия изтеглиха военните си от Украйна (маскираха изтеглянето с евакуация и на цивилни) и сега руснаците се оттегля малко назад. Краен резултат до момента: Украйна обедня още повече. Някои украинци се надяват руснаците да ги окупират и да повдигнат нивото им на живот, както направиха в Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    15 Фев 2022 12:51ч.

    Украйна остава сама да се оправя с руското влияние, няма да влиза в нато, а Румен Гадев с пръстче в...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Фев 2022 13:02ч.

    "Опитват се отново да ни изплашат, като назовават дата за началото на военни действия." Сега остава да се направи втората крачка към здравия разум - отговор на въпроса "Кой ви плаши отново?" След което е третата -наритване по задника. Ама чак толкова здрав разум у украинците не се очаква. А у нашите тролове дали го има? Долните съобщения ще покажат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    15 Фев 2022 13:04ч.

    Всички печелят. Путин ще се хвали, че е спрял Уйрайна за НАТО, Байдън, че е спрял войната. Театър за широката публика, платен както винаги от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другите русофили

    15 Фев 2022 13:41ч.

    Обичаме руската култура- романси,литература,цирк,балет със световно значение. А най-популярния руски романс Поручик Галицин" с цялата си сила го казва: "Поручик Галицин,а можеть верньомся,за чемь нам,поручик, ЧУЖАЯ ЗЕМЛЯ. Казват го обикновените руснаци ,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Другите Русофили 15 Фев 2022 13:41ч.

    15 Фев 2022 14:26ч.

    Не знам дали обичате " руската култура- романси,литература,цирк,балет", но че не я разбирате е ясно. Краят на "Поручик Голицын" описва бягството на белите и думите "Поручик Голицын, а может, вернемся, Зачем нам, поручик, чужая земля?" призовават да се върнат в Русия, а чуждата страна не е Украйна, която е част от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още

    15 Фев 2022 14:27ч.

    Земята си е руска, нагло присвоена от една профашистка бандеровска хунта, подкрепяна от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ли?

    15 Фев 2022 19:18ч.

    Земята е руска, колкото българската земя е турска. И като се подмазваш, знай, че онези не те имат за нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Фев 2022 7:46ч.

    Какво стана войната почна ли? Нищо не се чува днес, 16.02.2022 год., да не би да е свършила и да съм я пропуснал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи