"Ройтерс": Русия и Украйна са били много близо до споразумение за Черно море, но Киев се отметнал в последния момент

"Ройтерс": Русия и Украйна са били много близо до споразумение за Черно море, но Киев се отметнал в последния момент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В продължение на два месеца представители на Русия и Украйна са преговаряли с посредничеството на Турция са постигане на споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море, съобщава Ройтерс.

По данни на агенцията дори е било постигнато споразумение по текст, който трябвало да бъде обявен официално от Анкара, но Киев внезапно се отказал от по-нататъшни стъпки, разкриват четирима източника на агенцията.

Преговорите са били организирани с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН, уточняват събеседниците на медията.

През март е било постигнато споразумение "за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море“ и въпреки че Украйна не пожелала да го подпише официално, Киев е дал съгласието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, ден преди регионални избори в страната, допълват източниците.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена“, обясни един от пожелалите анономност събеседници на Ройтерс.

Русия, Украйна и Турция засега отказват да коментират информацията.

Не е ясно защо Украйна е решила да се оттегли. Източниците на Ройтерс, заявиха, че не знаят какво е накарало Киев да вземе това решение.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през февруари, че без нова военна помощ от САЩ Украйна няма да може да защити черноморския коридор за корабоплаване, който обхваща западното ѝ черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Разговорите по сделката за корабоплаването, за които не е съобщавано досега, дават представа за тихата дипломация, която се води при закрити врати по отношение на начините за привличане на двете враждуващи страни към преговори, макар и на първо време само за търговското корабоплаване.

Потърсен за коментар за репортажа на Ройтерс, говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: "Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще бъде подсигурена."

Турция и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опитват месеци наред да осигурят по-свободно търговско корабоплаване в Черно море, което в някои райони е превърнато във военноморска зона, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

В текста на споразумението, чието с копие Ройтерс пазполага, се казва, че Турция "в рамките на посредническите си усилия" е постигнала споразумения с Украйна и Русия "за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговските кораби в Черно море" в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Източници: "Ройтерс"

 

 

Коментари

  • ха, Класика!

    16 Апр 2024 10:39ч.

    За всичко си е виновен "kiев", според западняците и краварите. Жълтопаветниците, хубаво гледайте как и вас ще предадат кураторите ви! И си го заслужавате! Ще висите по колесниците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Източниците на Ройтерс, заявиха, че не знаят какво е накарало Киев да вземе това решение.

    16 Апр 2024 10:40ч.

    КЛАСИКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    16 Апр 2024 11:40ч.

    "Не е ясно защо Украйна е решила да се оттегли." - ба, не знаят. същото, което накара териториалците да си сменят външния министЕр - по указание на метрополията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гЛупа британски осведомители

    16 Апр 2024 10:49ч.

    Хем старата британска хитрост, хем още по-старата британска глупост. Но самият факт, че Ройтерс се зае с оправдателни думи за руската страна, която е търсела мир, е сериозна крачка напред за излизане от тупиковото положение, в което Западът се вкара за пореден път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Апр 2024 11:12ч.

    " (...) не знаят какво е накарало Киев да вземе това решение....". Е, не знаят! Кулеба казва, че Черно море трябва да е море на НАТО. Америка казва, че винаги ще се притече на помощ на България и Румъния, а това трябва да се чете не като обещание за сигурност, а като начин за постоянно присъствие на Америка в Черно море. С други думи, почваме да ревем, че Русия ни заплашва, заплашва мирното корабоплаване и хоп американските кораби в морето, по наша и румънска покана. Хохлите - башка. Или, за да стане Ч. море море на НАТО, не трябва да има никакви мирни споразумения. И решението не е на Киев, не и на НАТО, а на Америка. Турците, ако и да са в НАТО, се стремят да запазят значението си като собственици на Босфора, дано да устискат на мераците на англосаксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    16 Апр 2024 11:14ч.

    На укpoпите не може да се вярва !!! Измeт без морал и чест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    16 Апр 2024 11:23ч.

    Счетоводителите в Оренбург не могат да смогнат с отписването, както и в Курган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стар разбойник

    16 Апр 2024 11:26ч.

    Тука тебе сме те отписали отдавна. Ще чукаш не мадами, а камъни, където му е мястото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    16 Апр 2024 13:27ч.

    те не са по мадамите. верно, и по камъните не са, но ще им се наложи, на първо време трябва да се дострои аец "белене".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    16 Апр 2024 12:52ч.

    Още едно доказателство за лигавене и договорняк. Русия има да пати още много, както обикновено, от пишман политиците си. Не са само Горби и Елцин. Не се иска много, за да бъдат изхвърлени руските кораби от Черно море. След което Крим става лесна плячка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малвините просят освобождение от короната

    16 Апр 2024 13:00ч.

    Бритите са предупредени, че за един миг може да останат не само без крал, но и без флот. Накрая и островът може да им изчезне от прекомерни амбиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • супер дупер оръжия

    16 Апр 2024 12:57ч.

    Пореден (седми) американски супертанк М1 Абрамс е бил ударен високоточно и унищожен от руски разчет с артилерийски снаряд Краснопол на Авдеевския фронт вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не щеш мира, ще получиш секира

    16 Апр 2024 13:20ч.

    Не може Черно море да бъде натовско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    16 Апр 2024 13:43ч.

    Ми то си е натовско бе чугун, виж картата, Грузия и Украйна са в схемата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    17 Апр 2024 8:39ч.

    За мисирката няма международни води, всичко е на НАТО. Сега ще набират джендърмени с розови бански, за да ги ползват като шамандури в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майтап!

    16 Апр 2024 13:54ч.

    Черно море, член на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    16 Апр 2024 14:01ч.

    Руснаците имат средство, с което всеки американски атомен самолетоносач може да бъде взривен дистанционно. Но американците са им забранили да го използват. И те послушно са подвили опашка. Докато американците не успеят да създадат същото средство, с което всичко, което е с атомен реактор, може да бъде взривено от разстояние. Въпрос на 2-3 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Иванов

    17 Апр 2024 1:17ч.

    САЩ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи