Роберт Фицо: Словакия няма да подкрепи новия пакт на ЕС за миграцията

Роберт Фицо: Словакия няма да подкрепи новия пакт на ЕС за миграцията

"Не можете да заповядате на една държава да приеме, в случая със Словакия, до 300 мигранти, за които не знаете нищо, или да плати по 20 000 евро за всеки един от тях", заяви Фицо.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви днес, че страната му няма да подкрепи новия пакт на ЕС за миграцията и убежището, който бе одобрен миналата седмица от Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Новата миграционна система на Евросъюза предвижда съкращаване на процедурите за сигурност и за предоставяне на убежище, както и връщане на повече нелегални мигранти. Целта е да се намали нежеланата миграция от Близкия изток и Африка, което е основен приоритет за ЕС. Страните, които не желаят да приемат нито един от пристигащите мигранти, може да се освободят от това задължение, като заплатят финансова компенсация, отбелязва Ройтерс. 

"Казваме недвусмислено, че не можете да заповядате на една държава да приеме, в случая със Словакия, до 300 мигранти, за които не знаете нищо, или да плати по 20 000 евро за всеки един от тях", заяви Фицо на пресконференция след консултации в словашкото външно министерство. "Това не е солидарност, а диктат", продължи словашкият премиер, като предупреди, че неговата партия "Смер" ("Посока") и управляващата коалиция като цяло ще гласуват против съответните закони в парламента. 

За да може пактът да влезе в сила за целия ЕС, той трябва да бъде одобрен от страните членки, които след това ще разполагат с две години, за да го приложат, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ама не може така.

    16 Апр 2024 21:44ч.

    Има демокрация. Нека идват. Вир шафен дас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    16 Апр 2024 22:02ч.

    Слава Богу, че сред европейските ръководители макар и малко ( Фицо и Орбан) все още се намират истински мъже, които са готови да защитят интересите на страните си, а не интересите на транснационалните компании! Можем само да завиждаме благородно на унгарците и чехите, че имат мъже за управляващи, а не уплашени евроатлантически пудели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А наште

    17 Апр 2024 4:46ч.

    Жирафчета денковисти - пъпъйци, дъбъйци, гербави, шишкави и корнелианци от всички полове - те какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те такова – диплят си тихомълком пачките

    17 Апр 2024 5:39ч.

    и после зайко беж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи