Разположиха полицаи в кампусите на няколко университета в САЩ след протестите срещу войната в Газа

Разположиха полицаи в кампусите на няколко университета в САЩ след протестите срещу войната в Газа

Пропалестинска демонстрация в кампуса на университет в Лос Анджелис Снимка: AP

Полицаи бяха разположени вчера в кампусите на няколко американски университета след протести срещу войната в ивицата Газа. Там бяха извършени и арести, съобщават световни медии. В Тексаския университет в Далас полицията разтури вчера лагер на демонстранти и арестува най-малко 17 души, съобщава АФП.

Протестите в университетите засилват натиска върху американския президент Джо Байдън да постигне спиране на огъня в Газа, пише в. "Паис". Позициите на Байдън в социологическите проучвания отслабват, а пропалестинското студентско движение набира сила, отбелязва испанското издание.

Според "Паис" Белият дом е все по-нетърпелив по отношение на необходимостта от договаряне на спиране на огъня в Газа. Всекидневникът цитира думите на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, че "просто трябва да бъде постигнато съгласие", отнасящо се до преговорите в Кайро за постигане на споразумение между Израел и "Хамас", което да даде възможност за спиране на огъня в ивицата Газа в замяна на освобождаването на хората, държани като заложници от "Хамас".

Силите на реда арестуваха и няколко души в нюйоркския университет "Фордам". Около 300 души са задържани в Ню Йорк в два университетски кампуса, отбелязва АФП, като се позовава на изявление на полицията, направено на пресконференция.

В нощта на вторник срещу сряда сили на реда разгониха пропалестински демонстранти, барикадирали се в сграда на престижния Колумбийски университет в Манхатън, откъдето започна студентското движение в подкрепа на Газа, припомня Франс прес.

Бяха разпръснати и други протестни лагери - в кампуса на Аризонския университет в Тусон и в кампуса на университета "Уисконсин-Медисън", съобщават американски медии.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

АФП отбелязва, че движението в подкрепа на Газа се засилва през последните две седмици - от Калифорния до големите университети в североизточната част на САЩ. Според АФП тези протести напомнят на демонстрациите срещу войната във Виетнам.

Протестното движение се разпространява в американските университети, пише в. "Монд".

Френското издание също обръща внимание на разтурването на протестен лагер в кампуса на Колумбийския университет и на исканията на студентите университетите да спрат да инвестират в компании, които са свързани с конфликта в Близкия изток.

Коментари

  • този път умните и красивите са униформени полицаи

    02 Май 2024 11:21ч.

    Със закон в САЩ регулират правото да се изказва отрицателно мнение срещу еврейския фактор в мащабите на Библията, историята и текущата политика, междувременно сега с полицейщина искат силом да заглушат гласа на съвестта, потискайки правото на стачка. Къде по-ниско още да пада т.нар. американска демокрация? Какво ще кажат нашите жълтопаветни стачници от соросовите грантови раздавачници, които няколко пъти окупираха СУ? Те подкрепят ли подобно отношение към студентските гласове срещу геноцида срещу палестинците или тоя път, начело с баце си будо и неговите назначители, са на противоположната страна, сиреч срещу стачката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    02 Май 2024 13:01ч.

    краварската деМОРкрация в целия й блясък!!! Всичко е наред, стига да мислите и действате, както е угодно на върхушката!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    02 Май 2024 13:30ч.

    Толкова за американската т.нар. "демокрация" - но и голямо БРАВО на младите хора !!! Дано те дадат едно ново и по-добро бъдеще на Америка !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де жа вю Гледайте филма на Антониони ЗАБРИСКИ ПОИНТ!

    02 Май 2024 14:04ч.

    Забриски пойнт, Zabriskie Point Забриски пойнт (Zabriskie Point). Режисьор е Микеланджело Антониони,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    02 Май 2024 14:48ч.

    В последно време САЩ много заприлича на "путиновата Раша" (по описанието, давано от евроатлантиците за Русия), но наш'те "демократи" гък не казват за репресиите там (като ограничаването на правото на свободното изразяване и протест). За Украйна, която официално отнема част от човешките права, гарантирани от Хартата, да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катар са навсякъде с милиардите си.

    02 Май 2024 23:06ч.

    Тази вечер слушах министъра на икономиката на Израел по френска телевизия. Той ясно заяви, че Катар наливат луди пари в американските университети и ги спонсорират. Именно те спонсорират и тези бунтове, както и Хамас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Май 2024 0:49ч.

    Аксиома, която важи за всички правителства по света: "Слушането на висши официални правителствени лица води до тежки заблуди относно реалността!" Или работата им е да лъжат простолюдието, че ако то разбере истината... А явно според "министъра на икономиката на Израел", Джордж Сорос е катарец... "Сорос плаща на радикализирани студенти да разпалзват анти-израелски протести!" https://nypost.com/2024/04/26/us-news/george-soros-maoist-fund-columbias-anti-israel-tent-city/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи