Радев: Предложението на Главчев е авангардно. Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер

Радев: Предложението на Главчев е авангардно. Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер

Вчера в края на деня получих това авангардно предложение, каза пред журналисти президентът Румен Радев за предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър, добави държавният глава. Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер. Ако той държи, приемам всички негови предложения, каза още Радев. Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов. Макар да му отне почти седмица Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина и това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите, коментира още Радев.

"В понеделник сутринта ще направим последен разговор. Ако той държи, приемам всички негови предложения, не се меся в неговата работа. Аз съм му казал, че в момента, в който ми подаде човек, на който има доверие, веднага ще издам указ. Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от г-н Митов", допълни президентът Румен Радев и подчерта, че не е защитавал Стефан Димитров, а е бил против това зам.-председател на партия да организира изборите в чужбина.

 

 

Президентът коментира и нападките от ПП-ДБ, ГЕРБ и БСП за газовия договор с турската държавна компания "Боташ":

"Нека да е ясно, че договорът с „Боташ“ е част от диверсификацията на България. Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ“, каза Радев. 

„Договорът с „Боташ“ е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито ги има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на „Боташ“. Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз“, да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз“ се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита държавният глава, цитиран от БТА. 

Той призова да се гледат цифрите. „За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?“, попита още държавният глава. 

Според Румен Радев има две възможности за този договор. „Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред“, смята президентът. 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    20 Апр 2024 13:58ч.

    задачата на борисов е повече гласове на изборите и да управляват с дпс сега ми се струва че зад цирковете които се разиграват някои раздава порциите и когато се усетим в касата няма да има нищо двамата съветници на президента много им се спрягат имената в негативен план трябва да се озаптят малко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Апр 2024 16:11ч.

    Главчев е неоткрит талант, кариерата на който беше прекъсната от Банкянско хрумване !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пътешественик

    21 Апр 2024 9:32ч.

    Пътува му се на човека бе, избори е имало и пак ще има, ама екскурзийката за чужда сметка си е хубаво нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонка

    20 Апр 2024 14:03ч.

    Много точен коментар на Радев относно Главчев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    20 Апр 2024 15:02ч.

    Румен Мустафа Радев изпълнява стриктно заповедите на Галя от ПосолствоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    20 Апр 2024 15:17ч.

    Пия от заранта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уилт, баце, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано?

    20 Апр 2024 19:00ч.

    И кои точно прищявки на галето и козяк изпълнява? Би ли бил добричък, да ни "светнеш"? Анадънму?🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медведев

    20 Апр 2024 14:16ч.

    Шистовия газ е канцерогенен и вреди на здравето. Договора с "Боташ" е брутално вреден за България вредящ на здравето на населението и на финансовата система на страната. Тримореца е чучело на конци, което е там да става цирка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    20 Апр 2024 15:18ч.

    Госпожо рукола Z.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 14:21ч.

    Радев казва, че предложението на Главчев идва в края на деня. А срещата му с американеца беше през деня, преди края му. Дали това предложение на Главчев, не му е подшушното от американеца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хамериканецът

    21 Апр 2024 1:08ч.

    се самопокани (срещата им се състоя в МС, не в ПосолствоТо)... И хаитянинът, както и хера преди него, следят изкъсо всички събития и се позиционират съответно, за да изпреварят с инструктажите си различно от "правилното" (за тях) развитие на събитията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    20 Апр 2024 14:27ч.

    До кога в страната ще се налага политкоректното говорене? Иска ми се президентът да беше употребил истинското значение на думите и вместо "авангардно" предложение, да беше казал направо - "тъпо".))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 14:32ч.

    Тва е иронично-саркастично. Повече иронично. Ако беше казал "екзотично" или "освежаващо - нетрадиционно", щеше да е повече саркастично. Не трябва да искаме политиците да си бият шамари. Нека да оставят това на нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебният премиер Главчев се позоционира като политическо лице на Борисов, т.е. на ГЕРБ

    20 Апр 2024 14:40ч.

    Главчев е безхарактерен изпълнител на желанията на уплашения от закона "Магнитски" председател на ГЕРБ. Ако Борисов му нареди публично да си свали панталоните и да се наведе на американския посланик, Главчев без срам и угризения на съвестта ще го направи. Защото Главчев доказа, че няма срам и съвест. Ако президентът Радев иска да се превърне като Главчев в презерватив на Бай Хой - втори презерватив - нека да изпълни Бойковото желание на Главчев, Главчев да оглави и Министерството на външните работи. След завършване на мандата на президента Радев, бившият президент Радев ще бъде просто ЕДИН УПОТРЕБЕН ПРЕЗЕРВАТИВ на Борисов. Помните ли изтеклия през 2020 г. телефонен разговор на Борисов с друг негов презерватив (един плешив философ от Габрово), в който Борисов заяви, че в главата на Радев акъл не може да му се набива, а к-р трябва да му се набива. Е, сега точно това става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,

    20 Апр 2024 15:54ч.

    Госпожо рукола Z.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е рукола бе, кавалджи мекокитник!

    20 Апр 2024 16:19ч.

    Бай Хой го е казал това - на Радев кор му се набива в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    20 Апр 2024 20:05ч.

    16:19-рукола Z.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човекът–парвителство

    20 Апр 2024 15:18ч.

    Глав(о)чев да поеме всички постове в правителството, та дано спестим някой лев... ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опак свят

    20 Апр 2024 15:26ч.

    Много креатури, много "носители на експертизи", много "специалисти по всичко" в миниатюрния български политическия свят. Голям род е пенкилеровият, ехеее...Не се бийте за "вънкашното" министерство, бре, серсеми! Мястото вече е заето от чичото от Америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карабас Барабас

    20 Апр 2024 15:46ч.

    Въобще не е проблем Главчо да вземе и външно. Какво толкова? И от Столипиново да вземат и сложат някой там - същата работа. Достатъчно е да изпълнява от Посолството каквото му подават и да научи 2-3 лафа на изуст, които включват думите НАТО, партньори, руска агресия, Украйна трябва да победи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил Петев

    20 Апр 2024 15:50ч.

    “Жени Хизбула”, проблемът с яслите и телевизора https://mediamall.info/news/zheni-hizbula-problemat-s-yaslite-i-televizora-15869news.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васко

    20 Апр 2024 15:56ч.

    ... Хубаво е да имаш телевизор. Но още по-хубаво е, ако той вземе, че извънредно спре, а на екрана се появи надпис: “Мозъкът на водещия изгоре, за повече информация четете в Тик-Ток или на личната страница на “Жени Хизбула”. Г-жа Бонева и г-жа Хекимян с радост ще отговорят на всичките ви тъпи въпроси.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди 40 години Христо Проданов покорява връх Еверест

    20 Апр 2024 16:00ч.

    На 20 април 1984 г. в 18:15 ч. Христо Проданов изкачва връх Еверест.Така той става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България”.Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон. Наричан още „Жестокия път”, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.18,15 часа. Леко пропукване в радиостанцията и глас:"Аз съм на върха, на върха съм — Христо!" Ура-а-а! — чувам до мен. Виждам как от палатката изскача Кънчо Долапчиев и продължава да вика и навън. Срещу мен се задават хора, много хора — наши алпинисти, шерпи, индийски алпинисти, офицерът за свръзка на индийската експедиция, ръководителят на индийската експедиция... и ръце, ръце, протегнати за поздрав. Спомням си само, че подадох и аз ръка на полковник Кулар и просто влетях при Стефчо в палатката с радиостанцията. https://mediamall.info/news/predi-40-godini-hristo-prodanov-pokoryava-vrah-everest-15856news.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мир на Душата на този велик Българин.

    20 Апр 2024 20:11ч.

    ПОКЛОН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали

    20 Апр 2024 18:10ч.

    Главанак Главчев, с форма на главата, която перфектно отговаря на името му. Този едва ли може да си върже и връзките на обувките сам. А вие си мислехте, че Кики про100-то е най-тъпия във вселената, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2024 18:25ч.

    Аз на твое място ще го назнача на всички министерства 🤣🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врачката от Алдомировци

    20 Апр 2024 18:32ч.

    Главчев прилича на човек, който постоянно има позиви за изхождане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен

    20 Апр 2024 20:16ч.

    всичко друго, видяхме вече, че Главчев е и глупак...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Апр 2024 21:27ч.

    Главчев е авангардист

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Апр 2024 21:32ч.

    Авангардистът е кат Колумб. Тръгнал в грешна посока, стигнал на грешно място и сам не разбрал къде се намира. С правилен историк става откривател, с добър художествен критик е гений приживе, инак е пореден главанак за служебен случайник на четвъртата ни република от трети опит за държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оценявам

    20 Апр 2024 23:32ч.

    хумора ти!... Едно не може да им се отрече, "вярват" в себе си, никакви колебания нямат... като всички идиоти, впрочем!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както казва великият държавник бай .уй

    20 Апр 2024 22:09ч.

    Такъв ни е материала. И с една прочетена книга и харвардските измамници и от такива които за всичко стават ние си копаем дъното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай стига с тоз нихилизъм!

    21 Апр 2024 1:21ч.

    Още малко ще кажеш и Браво! на Джон Малкович, че най-гьонсуратски си провежда кастинга за предстоящата постановка на спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу https://obektivno.bg/dzhon-malkovich-postavya-piesa-osmivashta-balgarite-v-narodniya-teatar/ Много ще се радвам да бъде осуетена, а ако все пак се постави - да бъде бойкотирана от всички нас! Както в едно сръбско село изгониха без никакви грубости KFC - просто за 3 месеца абсолютно никой не влезе в новоотворения им ресторант... А дано, ама надали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    20 Апр 2024 22:16ч.

    Президентът проявява удивителна деликатност по отношение на идеята, осенила главата главчева. Не съм очаквал подобно нещо от бивш военен. Аз бих реагирал по-скоро с нещо като: "Абе що не вървиш на бабината си!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи