Путин на срещата със Си Дзинпин: Русия е отворена за преговорен процес за Украйна

Путин на срещата със Си Дзинпин: Русия е отворена за преговорен процес за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският президент Владимир Путин се срещна днес в Кремъл с китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Кремъл за неформална среща с Путин, предаде ТАСС.

Кортежът на Си пристигна пред входа на президентската резиденция, където беше посрещнат от коменданта на Кремъл.

Москва е запозната за плана за уреждане на конфликта в Украйна, предложен от Пекин, заяви Владимир Путин в началото на неофициалната си среща с китайския президент Си Дзинпин в Кремъл. 

 

По време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин руският президент Владимир Путин заяви, че ще разгледа внимателно плана на Пекин за разрешаване на ситуацията в Украйна.

"Разгледахме внимателно вашите предложения за разрешаване на острата криза в Украйна, разбира се, ще имаме възможност да обсъдим това", каза Путин.

Той заяви, че Русия знае - Китай се основава на принципите на справедливостта и зачитането на основните положения на международното право.

"Ние винаги сме отворени за преговорния процес", добави руският лидер.

В началото на неформалната среща Владимир Путин нарече китайския лидер скъп приятел и го поздрави с преизбирането му за китайски президент. За През последните години Китай е направил огромен скок в развитието си - към него има истински интерес в целия свят, като Русия "дори малко завижда", каза шеговито Путин и добави: "Под под ръководството на Си Дзинпин китайската държава ще постигне целите си."

Според руския президент Русия и Китай имат много общи задачи. Отношенията между страните се развиват успешно: търговският оборот се е увеличил повече от два пъти и е достигнал 185 млрд. долара, а Китай заема справедлива и балансирана позиция по повечето международни въпроси.

Путин заяви, че е разгледала внимателно плана на Китай за разрешаване на конфликта в Украйна и че руската страна е отворена за преговорния процес.

Китайският президент Си Дзинпин от своя страна заяви, че взаимоотношения между държавите трябва да бъдат много близки. Китайският президент нарече Владимир Путин "скъп приятел". Руската държава е постигнала значителен напредък под ръководството на Владимир Путин, каза Си.  Той не се съмнява, че руският народ ще подкрепи действащия президент на страната на изборите през следващата година.

Си Дзинпин, в Москва, агитира руснаците да гласуват догодина отново за Владимир Путин!

(За всички, които се чудят ще се кандидатира или не Владимир Путин за президент през 2024г. Изтънчено, но без да го натрапва. По-добро откриване на кампания едва ли може да има)

Си Дзинпин: "Уважаеми господин президент Путин, винаги Ви наричам мой скъп приятел. Много се радвам на Вашата покана отново да посетя Русия на държавно посещение веднага след преизбиране ми за президент на КНР. Избрах Русия за първа страна за мое чуждестранно посещение. Току-що си спомнихте, че точно преди десет години, когато за първи път станах президент на Китайската народна република, пак избрах Русия като първа страна за моето чуждестранно посещение. Напомнихте ми за това и до ден днешен тези снимки са добре запазени в сърцето ми. Знам, че догодина ще има президентски избори във Вашата страна. Благодарение на Вашето силно лидерство през последните години Русия постигна значителен напредък, постигана успехи и просперитет. Сигурен съм, че руският народ ще Ви подкрепи силно."

Припомняме, че в края на февруари Китай представи своя план за разрешаване на конфликта в Украйна. Пекин призова всички страни да прекратят военните действия, да "изоставят манталитета на Студената война" и да започнат мирни преговори. Освен това КНР повтори тезата, че не трябва да се водят ядрени войни, и се обяви и срещу нападенията срещу атомни електроцентрали и ядрени съоръжения.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви след това, че всички опити за поставяне на ситуацията на "мирен път" са добре дошли. Той добави, че нюансите са важни в плана на КНР, както и във всеки друг, но в момента няма възможност за подходящо обсъждане.

От руското външно министерство заявиха, че Русия високо оценява желанието на Китай да допринесе за уреждането на конфликта и споделя съображенията на Пекин.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски определи предложенията на Китай за разрешаване на украинската криза като "не план за действие, а размисъл по тази тема".

Специалната операция за защита на Донбас, която Путин обяви на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението беше взето на фона на влошаването на ситуацията в региона поради обстрела от страна на украинските военни.

Източници: ТАСС, Риа Новости, Телеграм

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Подмокрих се

    20 Март 2023 16:55ч.

    Толкова сила на едно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди си в "Дневник" и няма да изсъхнеш. Там само за ЕС, НАТО и САЩ приказват

    20 Март 2023 17:02ч.

    Сила да видиш, как капе направо от сайта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно е

    20 Март 2023 17:39ч.

    Единия не може да вземе Тайван, другия - Харков от години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Верно е 20 Март 2023 17:39ч.

    20 Март 2023 17:55ч.

    колко години точно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който чете dnevnik.bg е разбрал

    20 Март 2023 17:09ч.

    главното. Др. Си спря да говори за запазване на териториалната цялост на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците не са във възторг от тази новина

    20 Март 2023 17:49ч.

    Защото това означава, че Китай не подкрепя и запазването на териториалната цялост на Русия. С Украйна китайците обща граница нямат. С Русия обаче …

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Руснаците не са във възторг от тази новина 20 Март 2023 17:49ч.

    20 Март 2023 17:54ч.

    прекрасен пример за 30 год. образование от дедо Шори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не от дядо ти Шори знам

    20 Март 2023 18:16ч.

    за китайско-съветския въоръжен конфликт на остров Дамански през 1969 г. Тези събития имат свойството да се повтарят през определени периоди. Американците са майстори в превръщането на противоречията между две държави в горещи конфликти. Примерът с Украйна е крещящ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    20 Март 2023 19:00ч.

    "Защото това означава, че Китай не подкрепя и запазването на териториалната цялост на Русия." -- интересно, как ти и подобни се справяте с живота... при тая функционална неграмотност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    20 Март 2023 19:06ч.

    "Тези събития имат свойството да се повтарят през определени периоди." -- още. от същото. ввп пожертва пешка за качество преди години - един спорен от столетия остров под хабаровск, мисля усурийски се казва, бе поделен между двете държави. и към момента те нямат никакви териториални претенции една към друга. чети поне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даааа

    20 Март 2023 22:47ч.

    Много, много лошо! Либералът Путин е напът да си зареже магарето в калта, сиреч да предаде Русия! Нищо чудно да го арестуват, разбира се не педофилите от хахаХага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Март 2023 17:21ч.

    Путлер, иди наХага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говньо, иди в Белене

    20 Март 2023 18:00ч.

    Там едни гладни прасета те очакват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повечето натовски държави няма да приключат XXI с границите, които имаха в началото му

    20 Март 2023 17:32ч.

    А много от тях ще изчезнат съвсем от политическата карта на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    20 Март 2023 17:40ч.

    Др. Си е дошъл да се прави на миротворци, а джуджето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джуджето тук си ти

    20 Март 2023 18:01ч.

    Интелектуално джудже. Ще се наложи да ви ограмотяваме в Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    20 Март 2023 17:54ч.

    Украйна първо ще ги изтряска към Азовско море, прекъсвайки връзката по суша с Крим, след което ще се заговори за мир по-осезаемо. Леопардите са готови и чакат сигнал. Както и машините Брадли. Само под дулата на тези машини може да има истински мир ! Мир с гаранции за сигурността на Украйна, в границите от 1991г. и с демилитаризирана зона от Руската страна на границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Sin 20 Март 2023 17:54ч.

    20 Март 2023 17:56ч.

    нещо вече те е изтряскало. мокър ч@п по челото от драг куийн навярно. къде ви намират такива нефелни. то не се търпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinко, вий май съвсем изплискахте легена, от както американската икономика започна да се разпада пред очите ни

    20 Март 2023 18:03ч.

    Страх ли ви гони, а? Колесник ли сънуваш? Или гладни прасета? Хехехехе. Ще си платите и за дядовците си, и за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    20 Март 2023 19:04ч.

    Разпада се ? Онази, която гниеше ? Дето Русия още през 1984г. щеше да я задмине. Или май я задмина, или нещо съм пропуснал ? И в която проживяват всички деца на Путинския елит ? Прави и обратни и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американската икономика се разпада пред очите ни и затова си ви стерия. Загубата на глобалното противопоставяне от страна на САЩ е смъртоносно опасно за теб лично и за каквито хора имат нещастието да са ти роднини.

    20 Март 2023 19:10ч.

    Много добре знаеш всичко. Страх те е и има защо. А още по-страшно ще става за предателите като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    20 Март 2023 20:47ч.

    Е украйна най накрая ще загуби и излаза на Черно Море ,за Одеса иде реч . И Украйна ще остане една миниатурна териториика ,поделена най накрая от Полша Унгария и Румъния . а като гледам че вече и войска нямат и разчита само на наемници ,ми става жал за тези хорица .Дадоха жертви над 270 хиляди убити и още толкова ранени и със последните остатъци от един милионната си армия се репчат като на умряло .Лоша много лоша ще е съдбата на укрофаистката държава украйна ,във 21 век ще гледаме как една държава изчезва от картата на световният глобус .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    20 Март 2023 19:09ч.

    Двама ръководители на велики народи, с дълговечни култури и истории! Дано безкористието в дружбата между двете страни и двата народа изгони и последните сенки от Хрушчовото престъпление от края на 50-те години, когато заради глупавото му развенчаване на Сталин, отношенията се бяха обтегнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    20 Март 2023 19:21ч.

    Две свръх сили поздравяват света с послание за МИР и спокойствия. скоро към тях ще се присъедини и трета сила ,а после и още ! НАТО трябва да се смири, защото светът е друг. Международният наказателен съд със седалище в Москва или Шанхай ще има доста работа. Няма как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    20 Март 2023 19:24ч.

    Достойни управници , които защитават националните интереси на държавите и народите си , за разлика от сороските безмозъчни, ненормални и жалки марионетки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бузките

    20 Март 2023 23:09ч.

    Са му отворени на джуджето. Съсипа си държавата, отлюспи се от Запада, за да стане васал на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оплюскани и отлюспени

    20 Март 2023 23:22ч.

    След като бъдем напълно оплюскани от запада, и ние ще бъдем "отлюспени". Дано "бузките" разберат тази проста истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преговорният процес за украйна може да се резюмира с една дума:

    20 Март 2023 23:18ч.

    ЗАКРИВАЙ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    20 Март 2023 23:59ч.

    Възходът на Евразия! Две могъщи империи, но без претенции да доминират и командорят еднолично света. Допълващи се взаимно - едната с огромното население, технологична и търговска сила, а другата с безкрайните ресурси, страховити оръжия и армия. Две духовни държави, видели две и двеста в дългата си история ще си пазят взаимно гърба и със сигурност ще доведат по-нормална ера от западните глобалисти, опустошили света с две световни войни и напиращи за трета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнения

    21 Март 2023 4:33ч.

    Ако Русия не си върне териториите на Черно море, изконно руски, е имало някаква "договорка" между глобалните елити. Конфликтът ще остане замразен до пълното унищожение на Русия. Украйна, Полша, Балтика, Балканите - са ножът, насочен в сърцето на Русия. Ако сега не се реши кардинално конфликтът с Украйна, в бъдеще обричат поколения наред на страдания. Да не говорим за биолабораториите и военните бази в Европа. Остане ли светът еднополярен, цифровият концлагер и "златен половин милиард" са гарантирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Замисълът е прост - Divide et impera !

    21 Март 2023 8:45ч.

    Западът очаква Китай ДА НЕ ПОДКРЕПИ изцяло Москва. Спрямо Русия натискът е един /военно-политически/ , спрямо Китай угрозите за момента са други - търговско икономически. Китай традиционно не бърза да заема страна, "мъдрува" , преценя ползи и рискове... Посещението на Си в Москва ще демонстрира точно това - ослушване и НЕЗАЕМАНЕ безусловно на проруска страна. Което за двете страни има различно значение. За Русия вече трябва да е пределно ясно, Русия е самодостатъчна сила и трябва да разчита само на себе си ! Консолидира ли напълно населението си, изчисти ли елита от предатели, с ресурсната база която има Русия е непобедима. Това за момента не ефакт... Китай за пръв път в историята си е глобален /икономически !/ лидер. "Четкат" го и му се подмазват от двете страни. На пръв поглед Китай е като мързеливия воденичарски котарак, мишките се прескачат пред мустаците му, и той само трябва да протегне лапа и да избере една за похапване. Но всъщност не е така. Китай е икономически лъв, но военно джудже спрямо САЩ и Русия. Китай не е в състояние да защити претенциите си за Тайван /част от Китай по китайската конституция !/ без достатъчно военни аргументи ! Т.е. колкото на Русия е необходим китайския икономически гръб, толкова на Китай е необходимо руското военно ноу-хау. Китай и Русия са като куция и слепия. Единият трябва да носи другия на гърба си, а носеният трябва да показва пътя ! Всеки опит на Китай да шикалкави, да отлага, да печели време и ДА НЕ ВЗЕМА ЯСНО СТРАНА във войната в Украйна, разбира се ще вреди на Русия. Но в средносрочен план ще вреди ужасно на самия Китай. Колос на глинени крака, Китай без достатъчно военни /ракетно ядрени и космически/ аргументи не може да защити световната си икономическа експанзия и ще бъде жестоко наритан от американците. Последните на това разчитат - да разделят и да владеят ! Топката е у Си, ще подкрепи ли Русия истински , или ще продължи да шикалкави ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колос на глинени крака

    21 Март 2023 8:57ч.

    Китай е икономическият колос на планетата. Китай прави шир-потребата на целия свят. Количеството ! За съжаление на китайците, Китай не е лидер в "качеството". Върховите технологии , авангардните разработки, футуристичните оръжия, брейнщормовите центрове... не са в Китай. Китай все още напредва основно на базата на "реверсивен инжинеринг" . Краде американски технологии, копира съветски и руски /оръжейни и космически/ разработки. Причината за този "догонващ манталитет" е в начина на мислене на жълтите, напълно различен от този на белите хора и евреите. Жълтите са много трудолюбиви, дисциплинирани, изпълнителни - идеални качества за просперитет в шир-потребата ! Но са слаби мозъчно, когато трябва да си освободят фантазията и да търсят научен пробив, върхово постижение, невиждано ноу-хау, футуризъм... В тези неща не ги търсете жълтите. Всички големи открития технически , военни, технологични, последния половин век са в Западното Полукълбо + Русия. Точка. Така че Китай е на ход. Краденето на технологии от САЩ ще става все по-трудно, а и самите САЩ поради очевидните процеси там, "пресъхват" от към технологични открития... Русия има идеите, но няма собственият икономически ресурс да ги реализира. Ако реализира - то е в "бутикови" количества. Колкото Русия е заинтересована от китайската подкрепа, толкова и Китай е заинтересован от руската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладък,

    21 Март 2023 9:46ч.

    Китайците кацнаха на обратната страна на Луната, ЖП транспорта им е на светлинни години пред този на САЩ в технологичен аспект, обаче видиш ли жълтите били слаби мозъчно.. липсвал им футуризъм.. Голям смях.., Отде ви копат, от Харвард ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перфектни анализи !!

    21 Март 2023 13:20ч.

    8:45ч. , 8:57ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перфектни анализи ??

    21 Март 2023 16:21ч.

    След твърдението, че жълтите били слаби мозъчни това е меко казано спорно.. Особено на фона на данните от проучвания, според които неотменно жълтите заемат първите триместа сред нациите с най висок коефициент на интелигентност..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    21 Март 2023 9:46ч.

    Товариш ЗИП преди 10+ години говореше за РусКит но преди години смени на КитРус, като предвиди на Русия ролята на бухалка. Което и виждаме в настоящия случай. Странното е щом тов. ЗИП е могъл да го предвиди как е възможно САЩ да не са го видели? Видели са го, републиканците донякъде се опитваха да се концентрират на Китай, но демократите са тръгнали вабанк срещу двете свръх сили. За какво и е на Америка свят в който те няма да доминират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ах, този март или развихрянето на юдите

    21 Март 2023 10:01ч.

    Прокурор от МНС в Хага поиска арестуване на руския президент Владимир Владимирович Путин по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради бомбардировките на НАТО над бивша Югославия през март 1999 г. и агресията на САЩ и Британия в Ирак през март 2003 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладък, 21 Март 2023 9:46ч.

    21 Март 2023 13:23ч.

    Имам усещането, че нито сте били в Китай, още по-малко знаете кой е кацал на Луната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А аз имам усещането, че

    21 Март 2023 16:15ч.

    Вие още по-малко знаете, както дали съм бил в Китай, така и кой всъщност е кацал на Луната, но не го правя на въпрос..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи