Протестиращи блокираха Площада на героите в Грузия със скандирания "Не на Русия!"

Протестиращи блокираха Площада на героите в Грузия със скандирания "Не на Русия!"

Протестиращи издигат тази нощ барикада на входа на сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Снимка: AP

Хиляди демонстранти блокираха днес ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси на фона на продължаващите протести в страната срещу закона за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс. Протестиращите скандираха "Не на Русия!" и носеха плакати с ликовете на депутати от управляващата партия "Грузинска мечта", на които пише "предатели". Те блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града.

Грузинският парламент вчера одобри на второ четене законопроекта за "чуждестранните агенти", за който критиците твърдят, че е бил вдъхновен от Кремъл. Законопроектът, който предвижда организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да трябва да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, предизвика политическа криза в кавказката страна.

За разлика от предишните дни протестите се състояха на две различни места - пред парламента, където е традиционното място за демонстрации, и на Площада на героите, където има паметник в памет на грузинските войници, загинали в сражения, съобщи Франс прес.

Демонстрантите блокираха пътя, водещ към площада, а полицията арестува няколко от тях и използва лютив спрей, както и вчера. В знак на солидарност с арестуваните демонстрантите пред парламента се отправиха към площада.

Критиците на законопроекта, който бе разкритикуван и от ЕС и САЩ, смятат, че той ще попречи на амбициите на бившата съветска република да се присъедини към ЕС. Те обвиняват "Грузинска мечта", че изпълнява целите на Русия.

"Всички сме заедно, за да покажем на марионетките на Кремъл, че няма да приемем правителство, което върви срещу волята на грузинския народ", заяви пред АФП един от протестиращите.

През последните дни десетки хиляди демонстранти се събират пред парламента, за да протестират срещу закона, посочва АФП. Във вторник полицията разпръсна тълпата със сълзотворен газ и гумени куршуми и извърши около шестдесет ареста. Грузинското правителство уверява, че целта на законопроекта е да бъдат принудени организациите да демонстрират по-голяма прозрачност по отношение на финансирането си. Първият вариант на законопроекта беше изоставен миналата година след мащабни улични протести.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Наблюдател

    02 Май 2024 23:09ч.

    Тинейджъри с промити мозъци. Когато започнат да работят и да хранят семейство, тогава може и да им дойде ум в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тука?

    02 Май 2024 23:12ч.

    А тука ако тръгнат да приемат такова нещо мислиш ли, че юноши ще скочат да протестират? Просто тия, които се съгласят безплатно, тия, на които им се плати и тия, които биха били ощетени. То една щета... просто ги е срам да си кажат от къде са парите. Пък и спонсорът го е срам да го разкрият публично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престъпниците от престъпните НПО искат безнаказаност, но не са познали. Чака ги колесник, както навсякъде

    03 Май 2024 8:50ч.

    Тук също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво ви събрали тука

    03 Май 2024 8:51ч.

    Направо на ът към матушката и в дунава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На едно китно дунавско островче вас ви очаква специализиран санаториум за лечение от евроатлантизъм

    03 Май 2024 8:58ч.

    И всеки път, когато се насираш от лечението, ще си спомняш този ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    03 Май 2024 12:12ч.

    на копеечкин все некой му е виновен. обича да мрази... самите протести биха могли да бъдат приети за израз на глуповатост, да кажем така. протестиращите де факто казват: "искаме намеса във вътрешните ни работи!". очакването, че това ще бъде само "правилната" намеса, от производителите на говежди тор, е нелепо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веска

    03 Май 2024 13:33ч.

    Защо както брюкселските директиви стават у нас закони, управляващите еврогейци не препишат и в нашето законодателство америииканския закон от 1938 година за т.н. чуждестранни агенти? Този закон е е руски. От руското законодателство изхвърлиха доста закони, вкарани от американските чиновници, инсталирани във всички министерства на Русия по времето Елцин, но едва сега приеха закон срещу НПО-тата, чуждите агенти. А тези протестиращи грузинци реват, че заради този закон нямали да приемат в ЕС-ъ. А не им ли минава през акъла, че щом само този закон може да бъде пречката, за да бъдат сред "богатите", тези бъдещи "партньори" няма да се спрат само дотук? Не знаят, че първо трябва да минат през кривите краставици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма що Русия?

    02 Май 2024 23:11ч.

    Нали техните колеги от САЩ са го измислили това? В САЩ работи, работи добре. Що да не се поучат от големио брат? Е, руснаците и те копирали и въвели такъв закон, ама да не ги гледат тях. Да гледат американците. Ама кой да гледа? Щом има заповед, че ако позволят да стане това ще им секнат паричките на всичките фирмички, навързани на хранилката, протестират. Едните измислят золумите, другите правят сайтчетата, требите правят билбордовете, четвъртите пишат в блогове, петите участват в интервюта и така навързани много НПО-та на хранилка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ххахахах

    02 Май 2024 23:11ч.

    Такива майдани сме ги виждали, знаем и сценаристите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    02 Май 2024 23:24ч.

    За разлика от тук, където евроатлантическите партии крадат и с гъза си, под зоркото око на най-баш евроатлантическите началници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фсжтдбгф

    02 Май 2024 23:25ч.

    Полицията трябва да действа твърдо и да има много вкарани в затвора и осъдени на дълги години затвор. Там няма да има за какво да си харчат центовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха-ха-ха

    02 Май 2024 23:33ч.

    Пълни олигофрени и платени протестъри. За подобен протест пред Капитолия има обвинения и присъди за вътрешен тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И убита една от протестиращите

    03 Май 2024 0:14ч.

    Без послдествия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а някои от арестуваните НА 6 януари 2020 година

    03 Май 2024 1:23ч.

    са в затвора И ДО СЕГА!!!! Тогава протестираха срещу избирането на Бай ви Дън (вместо Доналд Тръмп, който според тях беше в същност победителят на изборите), чийто мандат изтича в края на тази година! Яко пипа там полицията, якоооо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    03 Май 2024 17:05ч.

    ами опитай да влезеш с щурм в сградата на Руската Дума, и вътре да чупиш и да заплашваш с обесване и ще видиш, че до присъди няма да се стигне, убитите не ги съдят по закон даже в авторитарна държава като РФ. Но то се изисква и някакъв здрав разум, а не само папагалско повтаряне на клишета, скалъпени в Рашистка Фашагия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Donald J. Trump

    02 Май 2024 23:38ч.

    Материалът на БТА е пълен с толкова много грешки и идва ли може да мине за информация! Първо - никой няма да бъде регистриран, като "чуждестранен агент". Това беше във версията от миналата година. Сега се нарича "Закон за прозрачноста" и главното, което се иска е да се публикуват парите получавани зад граница на всички НПО-та. Т.е. всеки гражданин да има свободен достъп до този регистър. Второ - няма никаква политическа криза. Опозицята, в лицето на "Нац. Движение" е толкова меркантилизирана, че на изборите през октомври няма да получи повече от 15-20%. Срещу очаквани около 50% на управлящата "Мечта". Трето - няма никакви "хиляди". Най-много да са 700-800 младежи. Мястото около Площада на Героите е много малко т.к. това е голям пътен възел с мостове и естакади. Голямата част де-факто е пътно платно. Същото е и пред парламента. Там повече от 1000-2000 души няма как да се съберат. И това е ако са на макс. Четвърто - законът няма нищо общо с Кремъл. И е много по-мек от американския му оригинал. Просто на управляващите им писна на всеки 2 години някой да се мъчи да им организира революция. След последните парл. избори, главното НПО, което водеше паралелно преброяване излъга с над 5%. Обвини ЦИК в измама. Признаха си официално "грешката" чак след няколко месеца. През това време отново същите групи бяха на улиците. Пето - това не са никакви масови протести. Обикновените хора имат работа, семейства, ангажимети. Никой нормален човек не стои до 3-4ч през ноща по улиците, за да "протестира". И накрая - грузинците са малък народ, който не се е пречупил нито от персите, нито от османците, нито при съветско време. Имат нац. гордост. И не искат да я жертват в името на когото и да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Donald J. Trump

    02 Май 2024 23:41ч.

    Уточнявам: на последните избори, НПО-то излъга! Самото то. Не ЦИК. ЦИК бяха прави. И НПО-то се "извини" след няколко месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    02 Май 2024 23:39ч.

    Вие разбирате ли за какво страшно промиване на мозъци правят средствата за масова дезИнформация? Закон, който от десетки години действа в САЩ и който руснаците са са се осмелили да приемат, в Грузия наричт руски! Тези протести на така наречените НПО-та показват, каква заплаха за всяка държавност са тези фактически чуждестранни агенти! Една огромна част от младите безделници по големите градове по един или друг начин се издържат, чрез чужди пари и работят срещу собствения си народ. В България не е по различно. И тук са се настанили масово НПО-та, които се издържат от пари постъпващи от чужди държави! Не визирам само американски пари, а и пари от разни уж екоорганизации (например давани от тях за преброяване на врабчетата-имам познати, кото получават такива средства за броене на врабчета?!), не по-малко са разните уж религиозни организации-християнски и мюсулмански! Забележете, че в закона не става въпрос за спиране на тези пари от чужбина, а само за изсветляване на тези средства от къде постъпват и какъв вой се надава! Ами ако трябва да бъде закона по-радикален и да ги спира или ограничава, или пък да ги облага, тези еничари направо ще вдигнат въоръжени протести!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Donald J. Trump

    02 Май 2024 23:45ч.

    С тази разлика, че НПО-та в Грузия са поне 10 пъти повече. Казвам го от първа ръка. И са много по-богати и мощни от българските. Тук при нас, някой я може да изброи 5-6 НПО-та, я не. Там са стотици. Генерират огромен финансов ресурс. Новият голям брат се хвали, че бил налял около 10 млрд в Грузия. Но, почти сигурно, те не са наляти в държавата, а в НПО-та. Лидерите на НПО-та там живеят в разкош, какъвто много, много малко българи могат да си позволят или дори да видят. За сравнение - един софийски добър програмист е почти бедняк в сравнение с ръководство на грузинско НПО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко се повтаря

    02 Май 2024 23:43ч.

    И тез са кандидати за хурката! За хохлите се убедих, че са по-прости от БГ-тата. Тези май и те са сериозни конкуренти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цру на агресора сащ отново са плащали и са организирали протести! Свят без агресора сащ би бил благодат за цял свят!

    02 Май 2024 23:49ч.

    цру на агресора сащ отново са плащали и са организирали протести! Свят без агресора сащ би бил благодат за цял свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • грузинските седесари

    02 Май 2024 23:52ч.

    си търсят белята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граматик

    03 Май 2024 7:19ч.

    Пише се "седерасти"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Семантик

    03 Май 2024 9:58ч.

    Пише се Пеперасти! Без кавички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граматик

    03 Май 2024 12:45ч.

    Разни ППта и ДБта са просто жалки превъплъщения на седерастията, а когато темата на разговора е свързана с речта и писането, думите под въпрос винаги се пишат в кавички за да не се бъркат с думите в разговора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Започнаха и Кавказ

    03 Май 2024 0:06ч.

    Този закон не произлиза ли от САЩ!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    03 Май 2024 1:04ч.

    Много грантаджийска мъка има в Грузия покрай този закон. Ако грузинското правителство мисли за държавата си не трябва да се огъва пред грантаджийската корумпирана тълпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ядат

    03 Май 2024 1:49ч.

    хурката и те, щом ги гони мерака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    03 Май 2024 2:14ч.

    Ние тоя тупан с протестите и блокирането на площада вече сме го били. Едни жълтопаветници бореха мафията на Б. Б. и докараха мафията на К. П. и А. В. на власт, а тя после се гушна с мафията на Б. Б. и влезе в съдружие с мафията на Д. П. (С). И грузинският жълтопаветен планктон не е по-различен, като рекат да му изкарат финансирането наяве - пищи и вие на умряло. Зер, не много добре за имиджа всеки да знае кого подмиваш с ибрика и чий скут цаливаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТИКИ

    03 Май 2024 3:00ч.

    ПОРЕДНАНА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ , ТОЧНО С ТИЯ ПАРИ КОИТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ДА ГИ СПРЕ С ТОЯ ЗАКОН, В МОМЕНТА АМЕРИКАНЦИТЕ ПАЛЯТ ДЪРЖАВАТА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вопъл

    03 Май 2024 3:02ч.

    Интересно вълнуващите, как са те! Толкова е важно за да е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    03 Май 2024 5:37ч.

    Здрава ръка трябва да има властта.Иначе ще я докарат до дереджето на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    03 Май 2024 7:12ч.

    Надявам се властите са повикали експерти по борба с цветните революции, това е деликатна ситуация и ако просто ги натрошат от бой лелките и интелектуалците ще ревнат и ще стане още по-зле. Докато вишисти и жени имат думата наравно с истинските мъже силовите решения трябва да се избягват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганя

    03 Май 2024 7:14ч.

    Не на Русия? Ако някой иска Русия да не стъпва на територията му, трябва да се варди точно от подобни квичащи седерасти, Русия днес е в Украйна точно защото ТЕ наложиха волята си през 2014та над целия украински народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    03 Май 2024 7:45ч.

    Ако не успеят бритите / като фронтмени на англосаксите и най-вече на всемирните банкстери / в Кавказ и Задкавказието, да отворят втори фронт, ще минат към оста Индия-Пакистан-Китай. Засега не успяват с Иран - Израел и Русия - Украйна. Пророчески филм беше "Воден свят" с Кевин Коснър, май за тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    03 Май 2024 9:04ч.

    Ако събитията в Грузия ескалират както преди 10 години в Украйна, тия лиглювци с промити мозъци ще писнат на умряло, когато ги пратят на фронта !!! Организаторите на тоя метеж трябва да бъдат изловени и нахвърляни по затворите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-полезно е

    03 Май 2024 9:17ч.

    да бъдат експулсирани в "свободния" свят. Да усетят сладостта на живота там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    03 Май 2024 9:30ч.

    Аз така бих направил, но Грузия още е под сянката на разни човешки права и подобни соросячи глупости. Всъщност все още всички малко или много са, освен може би Северна Корея, там може би са изтрезнели отдавна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    03 Май 2024 10:15ч.

    За разлика от нашите "медии", чуждите все пак по обектимно коментират- The Parliament of Georgia adopted the draft bill on 'foreign agents' in the second reading with 83 votes, 23 were against. Georgian Prime Minister Kobakhidze called on law enforcement officers to show maximum patience at protests against the 'foreign agents' law. According to Kobakhidze, the ruling Georgian Dream party will pass the bill despite the protests.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безнадеждно син барикаден болшевизъм

    03 Май 2024 10:18ч.

    Много бързо забравят тия неблагодарници, че Русия през август 2008 г. не си взе Тбилиси, а можеше. Но едва ли просто така е решила да си тръгне. Някой от НАТО нещо е подписал, така че напразни са надеждите на тия жълтопаветни местни троцкисти от революционната гвардия. Ако се наложи, ще ги смачкат и изпратят в тамошното Белене, за да им разкажат игричката, щото явно им се паразитства на воля, ала това време си отиде още по време на войната на трите осмици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    03 Май 2024 12:41ч.

    Тотално не разбираш психиката на седерастите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    03 Май 2024 11:30ч.

    В НПО-тата трябва да се удари. От там идват всичките беди. Издадоха се колко са им важни на глобалистите. Защо ги наричат неправителствени като са повече даже от правителствени! Отгледаха си тяхен елит, кадри за разрушаване и влияние върху държавите,хора за платени протести и създадоха платени партии-проекти. Превзеха властта в много държави мирно и тихо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    03 Май 2024 12:40ч.

    Мари, много точен коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    03 Май 2024 12:30ч.

    "Аз съм Кирил Петков и не се страхувам"! Всяка нормална държава обаче, би трябвало да се страхува от възможността подобни "протестъри" да дойдат на власт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спомням си

    03 Май 2024 12:34ч.

    Когато започнаха протестите в Украйна през 2014. На видео репортажите излъчени по телевизия, се виждаха множество хора, които изглеждаха много добре, с облекла далече по-модерни и скъпи от тези в България по същото време. Още тогава си помислих, че има нещо нередно в тези протести, не можех да си обясня защо тези хора протестират, и дали няма да получат нашата бедност след тези протести? Явно е че да били организирани с външни средства и излъгани. Сега са на ред грузинците. Явно там има природни ресурси за крадене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    03 Май 2024 12:43ч.

    Не са природните ресурси причината, а географията. Кавказ. Черно море и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    03 Май 2024 12:48ч.

    Грузинците не са наред, те вече си минаха реда през 2008ма и имат здрав прагматичен поглед и имунитет срещу евроатлантически внушения

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пия

    03 Май 2024 13:40ч.

    и грузински и арменски коняк, ако има. Но да внимават в картинката, че облаци се задават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    03 Май 2024 14:18ч.

    деМОРкрацията в действие! Една шепа продажници,алчни, нагли и глупави, но готови да продадат всичко родно! БОКЛУЦИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешен грузински плач

    03 Май 2024 14:49ч.

    Какво “Не на Русия!“, когато става дума за яснота в скритите миханизми за влияние. Нали по силата на този закон и агентите на Русия ще открият ясно лицата си. Тогава поне ще знаят на кого точно казват “не“. Колегите по-горе са казали как се купуват лидери, че те да прокарват интереси( те си) върху хора, които нямат пряк интерес за нещо. Навалнятата и те бяха същите. На 14-годишни лапета се обещаваха суми в долари като обезщетение, ако пострадат в протест - това, признато пред камера, а непризнатото, разбира се, се досещаме какво е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    03 Май 2024 16:38ч.

    Какво им пречи регистрацията е добре да се знае. Май защото закона ги задължава да слагат червена точка на материалите си а те не искат да ги знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    03 Май 2024 18:01ч.

    Честото на грузинците техните кировци, кокороци, боковци, пеевци и вся остальная проамериканска сволоч! Тоя филм ние сме го гледали и сега им сърбаме попарата. Няма да прокопсат като си съсипят държавата. После ще съжаляват, ама резето ще е хлопнало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи