Проф. Искра Баева: Не мисля, че е възможно Украйна да падне, както и Русия да капитулира

Проф. Искра Баева: Не мисля, че е възможно Украйна да падне, както и Русия да капитулира

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и не е застрашена, ако постигне мир. Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем. Русия не може категорично да спечели войната в Украйна и е готова за компромис, посочи тя.

"Не ми се вижда реално някоя от двете страни да се откаже изцяло от това, което иска. Това води към въпроса за капитулацията. Дошло е време да се върне дипломацията в тази война", заяви проф. Баева.

Тя оспори "абсолютистката, идеалистическата, идеологическата гледна точка – дори за това, че се води война между демокрация и авторитаризъм": "Не мисля, че на страната на Украйна са само демократични държави. Не мисля, че демокрацията в Украйна е за пример. Това е идеология, а е дошло време на прагматиците."

"Изобщо не мисля, че е възможно Украйна да падне, да бъде превзета. Не е възможно. То се вижда от хода на войната. Превърна се в позиционна война, с малки промени в линията на фронта. Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира", коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал, могат да победят в някаква посока, но не могат да направят голяма победа. Категорично не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството", поясни тя.

Разумното решение е да се търси компромис, не капитулация на едната и на другата сила. Няма как да бъде постигнат мир само въз основа на плана "Зеленски" или план "Путин". Конференцията в Швейцария без участие на Русия няма да доведе до такъв резултат. Няма как да се стигне до мир, като се изключи едната от двете воюващи страни, отбеляза историкът. "Трябва да се търси прекратяване на огъня, примирие. От примирието до мира има достатъчно много възможности да действа дипломацията", добави тя.

Колкото е да е непопулярно и политически некоректно, на преден план трябва да излязат политици, които мислят с данни – колко струва войната и колко ще струва мирът, подчерта Баева. По думите ѝ, "лошият мир не е добър вариант, но само лошият мир може да отвори възможност за еволюционно развитие – може да се превърне и в добър. Докато войната води до все по-лоши резултати".

Все повече западни анализатори говорят, че Украйна може да загуби войната. На Запад вече не говорят, с някакви изключения, че Украйна може да победи в тази война. Настъпило е отрезвяване и от руска страна, прави равносметка проф. Искра Баева.

Тезата, която се развива на Запад идеологически, че ако Русия победи, ще превземе цяла Украйна, а после ще посегне на други държави, е нереалистична, обобщи Искра Баева. По думите ѝ, вече е отпаднала руската теза за денацификация.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • кирчо

    20 Апр 2024 13:19ч.

    Май ще и се наложи да си изяде професурата. Украйна ще остане в границите на няколко области в западната част, но като руски демилитаризиран протекторат. Засега това е руското мнение, а то е неизменно. Есента ще започне разпадът на У крайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • споко

    20 Апр 2024 13:49ч.

    Ще падне и ще капитолира само украйна. Остатъците от нея ще носят друго име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професорка, по новия закон????

    20 Апр 2024 13:24ч.

    Бегайте краченца да бегаме, че лошо ...! И, кои са се сплотили и като как ще се запази усрайна? Не ми отговаряй, "професорке", че резилът ти е голям! И, великият български народ право е казал - "пази, Боже, сляпо да прогледа, че акъл почва да ти дава"! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    20 Апр 2024 18:51ч.

    Не е лоша жената като специалист, но така се получава, когато искаш да останеш на два стола!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе Украйна е исторически топоним без съвременно значение

    20 Апр 2024 13:26ч.

    Бившата УССР и тя е вече в аналите на Историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    20 Апр 2024 13:28ч.

    Щом и тая рубладжийка говори за реми..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    20 Апр 2024 15:25ч.

    Иво Инджев МОЧА е припадал от бяс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 13:30ч.

    Абе, Баева, как си я представяш "позиционната война" в Украйна. Като ПСВ? "На Западния фронт нищо ново"? Да, не се движат много, но мелачката работи - за една седмица 900-1000 души. Колко души е мобилизационният потенциал на Украйна и колко на Русия? Разликата е 5-6 пъти! Просто, защото такива са съотношенията в населението. Пъти, Баева, пъти! Украйна се била сплотила! Украйна е "сплотена" от 200 години на основата на расово превъзходство над "москалите". Лошото става, когато руснаците се сплотят - а те вече се сплотяват и не са настроени сантиментално-братски. И изобщо не е ясно, дали Путин ще ги удържи. Това, Баева, си го изтървала от "анализа" си. А е важно. Икономиката на Русия не я мисли - ще издържи и не само срещу хохлите. Да не би Украйна да е икономически съизмерима с Русия? Не смеши мои тапочки, Баева. Какви преговори, какви глупости говориш? Небензя го каза в ООН - капитулация, нищо друго. А погледна ли от другата страна - западната? Ми те сънуват победа над Русия - сънища на дебилни льохмани. Льохмани, но определят поведението и на Европа, и на хохлите. При тази риторика, влизане на Русия в преговори е поражение. Няма как да стане. Баева, Баева - не женское это дело - война. Глей си студентите, разписвай семестрите и ги пускай - най-късно на поправка. Да нямаш нито един студент на ликвидация. И ще си готина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    20 Апр 2024 16:05ч.

    Русия ще победи въпреки Путин и Лавров и онзи палячо - министърът на отбраната. Путин е удобен на запада и западът трябва да се смири сега, докато Путин все още е на власт. Никакъв мир не може да има, докато онова юдо-фашистко гомно и вече узурпатор е на власт в Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаубица

    20 Апр 2024 13:32ч.

    Тази не сме я виждали запас на полигона в Корен, много е запозната с военното дело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    20 Апр 2024 13:40ч.

    Съвременната история помни няколко разпадания/разлагания - на СССР и всички негови креатури: ГДР, Чехословакия, Югославия, както и недоразумението ОНД.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 13:55ч.

    Преди тях - всички империи, включително и оная, в която слънцето не залязва. Кво остана от нея: един парцал - половин островче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов кмет - стар идиот

    20 Апр 2024 15:10ч.

    козяк, галя, незачет! Молим ви, сопрете го "новия", че съвсем евроджендъри няма да останат след неговите писания! И, ако обичте, поне му дайте други, не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите му! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    20 Апр 2024 13:51ч.

    Жена да разсъждава за война, дипломация и тям подобни материи е все едно мъж да разсъждава за дамски превръзки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lindentown

    20 Апр 2024 13:56ч.

    Общо взето е така, права е проф. Искра Баева. Като цяло Русия има сравнително тесен прозорец от възможности от няколко месеца, за да направи по-значим напредък на фронта. Очаква се новия пакет американска помощ за Украйна, както и засилената доставка на боеприпаси да имат ефект. Украйна междувременно ще продължава да укрепва линията Славянск-Краматорск-Константиновка-Покровск. Това са по-големи градове (особено Краматорск и близкия му Славянск), с повече цивилно население, и ще бъде много трудно да бъдат превзети по познатия метод на месомелачката с практическо пълно разрушаване. Вероятно ще се стигне до около 70% контрол от страна на Русия на Донецка област (в момента са около 62%), и по-нататък през зимата ще настъпи съвсем позиционна война, без никакви шансове за напредък и от двете страни. А Часов Яр е съвсем близо до Бахмут, въпрос наистина на време е да падне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-важният ресурс

    20 Апр 2024 16:36ч.

    Нито знаем размера на руските, нито на украинските.загуби в жива сила защото всеки крие и преувеличава за другите. Обективно позиционната война източва в по-голяма степен човешкия и ресурсния потенциал на украинците . Ресурси Русия си има. Западът може да даде на украинците всичко, но хора не може/ 10 или 20 хиляди наемника са нищо/. Германия също през Първата световна война не е победена на бойното поле но накрая е клекнала поради липса на индианци и ресурси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    20 Апр 2024 13:59ч.

    Проф. Искра Баева: Агенция иска ми се! Баева, не знаех, че разбирате и от военна стратегия. Акълът ви е колкото на евреина Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Апр 2024 14:04ч.

    Изказването на Баева и то след интервюто на Лавров е неуместно. Лавров си го каза, всички земи на изток от Днепър ще се завърнат при майка Русия, а западна Украйна да става каквото иска да става. Някоя част към Полша, някоя част към Унгария и там каквото остане около Киив ще е Украина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баевица знае повече

    20 Апр 2024 14:14ч.

    Щом Жужо за три години не може да се справи, значи НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ. Защото като изпуснеш питомното, после гониш дивото. Мекушавостта и тънките сметки през 2014 г. доведоха до сегашното тупиково състояние. Като ги гледа тия, Суворов се върти като пумпал в гроба си. През 2022 г. не искаха бърза победоносна война, защото жертвите щели да бъдат 50 хиляди. Сега са 3 пъти повече, а краят не му се вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lindentown

    20 Апр 2024 14:25ч.

    Източна Украйна ( Донецк и Луганск) и Югоизточна Украйна (Таврия) са земите с най-висок процент не руско етническо население. Там и историческите аргументи, и проруските настроения са най-силни. Централна Украйна ( Малорусия) също исторически е била проруска, но нещата много се промениха алед 1991 , особено при по-младите. Западна Украйна (Волиния, Галиция и т.н.) имат много различна история, там винаги е имало анти-руски сантименти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Апр 2024 16:17ч.

    Донецк и Луганск са земи на Войски Донское(не Запорожко) , а колко са руснаци казаците е интересен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lindentown

    20 Апр 2024 18:26ч.

    Казаците не са етнос ( въпреки опитите на Украйна да ги пришие към своята национална история). Те са някакво квази-национално състояние между руснаци и малоруси. Били са в периферията между Русия и Жеч Посполита ( за разлика от малоруси и белоруси). Но няма грам съмнение, че исторически са били про-руско настроени....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    20 Апр 2024 14:08ч.

    ИсторикЪТ Баев? Или историчката Баева? Аман от джендър новоговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересна “еволюция” при

    20 Апр 2024 14:14ч.

    Баева!що си мисля че Лев Давидович+Сорос са и подали ръчичка и тя е поела въпросната троцкистка длан!Но факт е и че недругарят ни Путин също клони към нейното мнение,нещо което може да изяде либералната му глава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Величка

    20 Апр 2024 14:19ч.

    Писна ми от потомци на бивши величия, които не са си пили хапчетата, паразити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    20 Апр 2024 14:25ч.

    Между мненията на Баева и Константин Сивков кое да приема за реалистично? Баева я четете по-горе. А Константин Сивков заявява, че войната може да свърши в рамките на месец и половина - два. И само политически причини са в основата на лигавенето. А за една война това води до катастрофа. Нямам причина да се съмнявам във военната компетентност на Сивков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    20 Апр 2024 14:36ч.

    "Жената" Баева иска да си оправдае центовете! Кога в България ще приемем законът за чуждестранните агенти, който хамериканците приеха още през далечната 1938г.? Кога мистер мЕртен ще наложите този закон на вашите слуги? Да видим тогаз, кой кой е? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    20 Апр 2024 14:58ч.

    Бабке, Русия се бие с 10% от армията си !!! Как 404 ще и се опре без армия.... защото тявече почти е без армия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 15:02ч.

    Когато се пише подобен "анализ" и се подписваш с всичките си регалии, а това не е добър тон, защото в дискусия се влиза без пагони, трябва да демонстрираш и съответния стил. Не може да използваш декларативни твърдения от типа: "Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал", без да ги обосноваваш, а след това да ги превърнеш в основа на изводите си. Как би изглеждала подобна обосновка, направена от старите, истинските професори, а не от игнатовчета? Почваш: 1. Производство на енергия - толкоз. 2. Металургия, стомана, чугун (оръжията не се правят от камамбер) - толкоз. 3. Химия (барут, материали и т.н.) - толкоз. 4. Военни заводи за танкове, самолети, БПЛА, артилерия, ракети - толкоз. 5. Хранително-вкусова промишленост - толкоз. И т.н. Сравняваш двете страни Русия - Украйна и заключаваш - нещата в материално-технически план са на кантар. По-нататък: 1. Население - толкоз. 2. Мъже - толкоз. Изводи: нещата са на кантар - победени не може да има. Но, на кантар ли са? Айде да кажем, форумът не е научен семинар - но можеш в сбита форма да представиш изводите: БВП на Русия, БВП на Украйна. Имаме ли го в матряла - не. По-горе, Богдана Тотева написа: "Агенция "Иска ми се"". Точно така е. Бих казал, че това са тостове, наздравици. Наздраве, Баева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без никакво съмнение гражданската война в Украйна

    20 Апр 2024 15:15ч.

    беше подпалена от непрекъснатото разширяване на НАТО на изток, от кървавия юдо-фашистки и укро-нацистки преврат (евро-майданът) от ноември 2013 до февруари 2014 г. в Киев, организиран от САЩ (Нюланд - FUCK the EU), Израел (Десен сектор), Франция и Германия (гаранти на насилствено сваления законен президент Виктор Янукович); а преди 2014 г. - подмамването от САЩ, нАТО на срещата в Букорещ, за приемането на НЕУТРАЛНА ПО КОНСТИТУЦИЯ УКРАЙНА в русофобската, анти-славянската и анти-православната престъпна и агресивна военно-политическа и търговска корпорация нАТО(доказано през пролетта на 1999 г. с варварските бомбардировки в Сърбия и Черна Гора, вкл. с използването на обеднен уран - причинител на ракови заболявания). >>>>>>>> Бившата ДРУГАРКА, ГОСПОЖА УДОБНАТА смазка на подпалваците на войни от нАТО проф. Искра Баева, е срам за обективната историческа истина за гражданската война в Украйна, подпалена от нАТО (САЩ), либерастката сган в ЕС и техните помагачи от продажната социалдемокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нацисткият режим в Украйна не е "в кавички",

    20 Апр 2024 15:34ч.

    а е реален неуважаема и субективна и продажна "другарко" госпожо Баева. Това го изпитаха руско-говорящите руснаци в Украйна на собствения си гръб, когато след февруари 2014 г. - началото на ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА - им забраниха да говорят на собствения им руски език и започнаха изгарянията и убийствата на несъгласните с укро-нацисткия режим, воден за носа от юдо-фашистите като Яценюк, Порошенко (децата в Донецк и Луганск ще живеят в мазетата, а нашите деца ще ходят на училище)... Когато тъпите укро-нацисти, водени за носа от хитрите юдо-фашисти и защитавани от професорки-отрепки по история на лъжата в българския СУ "Климент Охридски" викаха "Москоляку на гиляку" ( московчни на бесилките) и избиваха с бомби, снаряди, куршуми и коварни мини децата на ДНР и ЛНР! Позор за продажната проф. Искра Баева (профанизаторка в служба на убийствата на деца от укро-нацистите), на служба в СУ ! Никакъв мир, основан на убийствата на несъгласните с позорния юдо-фашистки и укро-нацистки престъпен режим в Киев не може да има, не трябва да има и не може да има. НА ЗМИЯТА СЕГА ТРЯБВА ДА Й СЕ СМАЖЕ ЮДО-ГЛАВАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една минута до Армагедон

    20 Апр 2024 15:58ч.

    Примирието, лошият мир е една минута до Ядрена световна война. Защото ще даде възможност на престъпната и агресивна корпорация нАТО да превъоръжи измислената и изкуствена държава "Украина" - руската и полска окраина - и отново да я използва, с още по-голяма сила, като таран удрящ портите на Русия - най-силната православна и културна българска крепост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    20 Апр 2024 17:03ч.

    Ще се включат и други "приятели" на Россия с единствената цел да я приключат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Апр 2024 17:17ч.

    Боя се че не става въпрос на минута, а отброяваме секундите. Някога ни учеха че ядрена война може да бъде "спечелена". Но винаги съм се съмнявал струва ли си да си победител на Тъмната страна на Луната. Днес подобни задръжки май няма. Системите са поверени на АСУВ с ИИ. Няма НрНр с някакъв, макар и спорен, морал и задръжки, с опция да не изпълни пряка заповед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До еврогомнара

    20 Апр 2024 18:02ч.

    Приключат ли Русия, приключили са и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    20 Апр 2024 18:31ч.

    Не знаех, че Баева е специалист по военни въпроси! Особено като прочетох, че войната е позиционна, а фронта всеки ден се движи на запад? Още повече се изненадах, като прочетох, че фашистка/ бандеровска Украйна е демокрация? И така нататък! Нека Баева да си гледа стдентите и да не се занимава с неща които не разбира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    20 Апр 2024 18:34ч.

    Интервюто с проф.Баева. Няма лошо. То и в кварталната кръчма се поднасят ("компетентно") различни тези и мнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо

    20 Апр 2024 18:54ч.

    Мислех ви за по-умна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    20 Апр 2024 19:30ч.

    Дрън-дрън, ярина. Професорка по всичкология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    20 Апр 2024 22:38ч.

    Уважаемата г-жа Професор явно показва, че способността за ориентиране в миналата история не гарантира правилна преценка на настоящето или прогноза за бъдещето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рИсто МоторИсто

    21 Апр 2024 12:46ч.

    За професор Баева историята е тук, военната история е някъде там далеко, далеко, а военния анализ и военната прогноза днес са в безкрайността. Авторитетът е важно нещо, но лесно се губи, когато се използва за материя, която не разбираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи