Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

На 2 май 2014 г. в Одеса радикали от "Десен сектор" (организация, забранена в Руската федерация) и т.нар. самоотбрана на Майдана нападнаха палатков лагер, където жителите на Одеса събираха подписи за провеждане на референдум за федерализация на Украйна и даване на руския език на държавен статут. Привържениците на федерализацията намериха убежище в Дома на профсъюзите, но радикалите обградиха сградата и я подпалиха. В тези трагични събития, според официални данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна, са убити 48 души и повече от 240 са ранени. Властите обявиха, че инициаторите на безредиците са изключително привърженици на "антимайдана". Разследването, продължило няколко години, обаче не успя да докаже вината им в съда и всички задържани бяха оправдани по това дело.

Контролът над Одеса ще стане една от основните цели на специалната военна операция (СВО) и ще даде възможност да бъдат наказани виновните за палежа на хора в Дома на профсъюзите преди десет години, каза ръководителят на Държавния съвет на Република Крим, Владимир Константинов.

„Само чрез освобождаване на Одеса от бандеровската окупация, установяването и наказването на палачите в Одеса, ние ще можем да осигурим постигането на целите на специалната военна операция. Разбира се, за това е необходимо да решим и други задачи. Но решението на това ще стане символ на факта, че ние закарахме войната, обявена на руския свят, в нейното леговище“, написа той в канала си в Telegram.

Константинов отбеляза, че властите на днешна Украйна не са направили нищо и не възнамеряват да направят нищо, за да гарантират, че организаторите и изпълнителите на тази трагедия ще бъдат посочени и ще получат заслуженото наказание. "Никой не е забравен! Нищо не е забравено! Не са забравени жертвите в Одеса, не са забравени и техните палачи. И на всекиму ще бъде въздадено според делата“, подчерта председателят на кримския парламент.

Преди 10 години, на 2 май 2014 г., в Одеса избухнаха масови безредици, които доведоха до смъртта на 48 души. Футболни фенове, дошли от Харков, бойци от "Десен сектор" (организация, призната за екстремистка и забранена в Руската федерация) и представители на т. нар. самоотбрана на Майдана от Киев организираха марш „За единството на Украйна“. По време на шествието възникнаха сблъсъци между привърженици и противници на Евромайдана. Радикалите разрушиха и подпалиха палатковия град на активисти на антимайдана, които се опитаха да се скрият в Дома на профсъюзите. Нападателите обаче подпалиха сградата, хвърляйки коктейли "Молотов" по нея и започнаха да стрелят по прозорците, не позволявайки на хората вътре да избягат. Огънят бързо се разпространи по всички етажи. По официални данни пожарникарите все пак са успели да извадят около 350 души от горящата сграда. Повечето от оцелелите бяха бити от поддръжници на Евромайдана. Според Главното управление на вътрешните работи на Украйна в Одеска област, при безредиците са загинали 48 души (включително седем жени и едно дете), 247 са ранени. Според началника на Главното управление Иван Катеринчук шест души са загинали от огнестрелни рани по време на сблъсъци в района на Гръцкия площад, 42 - при пожара в Дома на профсъюзите: 32 - от дим и въглероден оксид, десет души са паднали от прозорците и са загинали. Някои украински политици казаха, че властите в Киев умишлено занижават броя на жертвите и той може би достига 116 души. 3, 4 и 5 май бяха обявени за дни на траур за жертвите в Одеса.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    02 Май 2024 9:11ч.

    Фантастичен по своята красота пожар в Одеса от тази нощ след удар с балистични ракети от руския експедиционен корпус! Индийците се възхищават на руските оръжия. Има тържествена музика...:)) Видео: https://m.youtube.com/watch?v=daBju9lZ99k

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Но аз ви питам, господин председателю,

    02 Май 2024 9:57ч.

    в коя страна фашистите не са диваци и варвари?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    02 Май 2024 10:12ч.

    Ама му взривиха гадния мавзолей и чучелото изчезна, язък му за напъните на долната съветска подлога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И това с какво промени факта, че

    02 Май 2024 10:29ч.

    Фашагите сте си диваци и варвари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Харесва ти Гьоринг?

    02 Май 2024 11:30ч.

    Харесва ти фашистката свиня Гьоринг? Или тъжиш, че съветско-англо-американския съд в Нюрнберг от 1945 г. го осъди на смърт чрез обесване за военните му престъпления и увисна на бесилката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    02 Май 2024 11:38ч.

    През 1945 съюзниците излъгаха публиката, че фашизмът си е отишъл и го сервираха в нов формат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон Манщайн

    02 Май 2024 11:40ч.

    На мен ми се размина, хем пих кафе в Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога няма да забравя

    02 Май 2024 10:04ч.

    снимката на бременната жена, удушена с телефонен кабел. Това ще ме преследва доживот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасов

    02 Май 2024 10:32ч.

    И мен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във фашисткия "десен сектор"

    02 Май 2024 11:34ч.

    е имало 2000 юдео-ционисти с израелско гражданство. Бременната жена е била изнасилена, удушена и след това обгорена с бензинова горелка - техният начин за холокост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АЛЛ

    02 Май 2024 13:45ч.

    И мен ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Май 2024 10:17ч.

    После да не питат - а нас за шо? И да напомня на някои че първият външен министър отишъл на майдана бе другаря Вигенин, а другарката Нинова като първи вицепремиер на Кики е пряко отговорна за йезуитското изпращане на български оръжия в Украйна(нека да е Полша) нарушавайки тогавашната забрана на НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    03 Май 2024 20:03ч.

    Като не разбирате , а вие явно не разбирате от орьжейна тьрговия не коментирайте по опорките на някои можем политици. Аман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Май 2024 10:20ч.

    Преди 10 години. Само 10, или вече 10. Зависи от гледната точка. Да припомним на тези, които обвиняват руснаците, че избивали братята си - тези в Профсъюзния дом и онези отвънка, също бяха братя и сестри. Още нямаше СВО, но вече имаше АТО. Участниците в АТО и донбасци, също бяха братя и сестри. И пилотите в самолетите, и артилеристките разчети, и донбасци от другата страна, бяха братя и сестри. И децата от Алеята на ангелите и живитеб деца, с осакатени тела и души, и те бяха братя и сестри с децата на братята и сестрите. Авел е бил убит не от комшията, а от брат си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Май 2024 11:39ч.

    то още от началото беше ясно че русия няма да влезе в украина без причина ние сме чели и знаем какво е ставало 2014 г намерете видеото на което порошенко се изказва в киев и ще си обясните цялата история около това нахлуване и къде е сега въпросния ам гражданин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба мара е чужд агент!!!

    02 Май 2024 13:28ч.

    Видеото от палежа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    02 Май 2024 12:18ч.

    Крайно време е руснаците да приключат тая мръсна кочина...после съд и разстрел на фашунгерите...всички под ножа. Тоя чума трябва да се изкорени... Да му мислим ние в България. ЦРУ работи с футболните агитки по същата схема....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирина МАЗГАНОВА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!

    02 Май 2024 13:04ч.

    На 2 май през 2014 г. в украинския град Одеса тълпа нацисти извършиха брутално масово убийство. Според официалните данни жертвите са 48 – но още много се водят безследно изчезнали. На първата годишнина от клането в Одеса „Десен сектор” и подобните неофашисти отпразнуваха 2 май като „победа над окупантите” – т.е. над техните съграждани, които бяха изгорени живи, застреляни или довършени със сопи. Въпреки благосклонното мълчание на толкова много интелектуални съучастници по целия свят, все някой ден идва и денят за възмездие. ________________________________________ Забравихте ли как българите в Украйна бяха тормозени и тероризирани? 1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност; 2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ, разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.; 3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 г.; 4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 г. преди посещението на българския президент; 5. Оскверненият преди 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 г. в Болград – поруганите им имена омазани с жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната върху паметника закана към местните българи „чемодан-вокзал-София“; 6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит и залят в очите с антисептична течност пред залата на общинския съвет в Белгород на 30 май 2017 г.; 7. Първият акт на преврата през 2014 г. – отмяната на законите, гарантиращи права на българския език. 8. Прекрояването на Болградските общини през 2020 г., за да изгубят българите мнозинството си в тях, международно осъден акт с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.; 9. „Законът за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискриминиращ живеещите от векове там българи. https://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8635:nyama-da-zabravim-nyama-da-prostim&catid=851:broi-10-2022&Itemid=138

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    02 Май 2024 13:18ч.

    Всички трябва да изгледат видеата... за да видят какви изверги подкрепят родните управляващи престъпници !!! Истина е, че от едната страна на горящата сграда нападателите се стреснаха от случващото се, дори избутаха до прозорците строително скеле, за да могат притиснатите от огъня хора да се спасят... но от другата страна дори тези, които скачаха от прозорците, бяха зверски убивани на земята !!! Прошка не трябва да има и милост не трябва да има за зверовете !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tова, което виждате, не е това, което виждате?!

    02 Май 2024 13:18ч.

    Румен Мустафа/Мартен Радев поднася венци пред паметника на тези, "които клаха народа, както и турчин не го е клал" до НДК. Румен Мустафа/Мартен Радев има категорична забрана от ГалЯ от ПосолствоТО да почете българските жертви на фашистите от 2 май 2014 в Одеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ****

    02 Май 2024 14:48ч.

    02.05.2014 - началото на края на тази кочина Окраина. Фашисти убиваха антифашисти, антихора убиваха хора. Никакво съчувствие за хохлите. Заслужават си съдбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ****

    02 Май 2024 14:59ч.

    И при мен, когато чуя Одеса в някоя сводка от СВО, в съзнанието ми изниква овъгления труп на бременната жена, с навит кабел и подпряна на едно бюро. Само заради отмъщението за тази жена си струва войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    02 Май 2024 15:43ч.

    40 000 българи живеят в Украйна. Орките на Путин всеки ден ги бомбят. Има вече над 200 убити, а рубладжийската измет продължава да целува миризливия руски ботуш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Май 2024 16:18ч.

    Абе, чорапе. Ще ти го кажа като одески българин: стреляха ни от "Десен сектор", после ни мачкаха от Азов. Искаха да ни забранят да говорим на български. Много ти е лесно да му пишеш глупостите си, без кракът ти да е стъпвал в украина и без да се били "десняците"!!!! Каквото повикало-такова се обадило. Всички, които ни биеха и стреляха изгинаха в "Азов-стайл".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спешна психиатрична помощ за 02 Май 2024 16:26ч.

    02 Май 2024 18:28ч.

    Работата кипи денем и нощем. В Деня на победата на Червения площад не трябва да се вижда нито думата Ленин, нито самият мавзолей. В края на краищата съветските войници хвърлиха фашистки знамена в подножието му. И сега имаме фашистки философи цитирани от най-високата трибуна, училищата са кръстени на тях. Фашистки поддръжници като Краснов сега са на голяма почит, издигнати са им паметници. Как може да се позволи думата Ленин да грее на централния площад на страната? 100 години минаха, а те още се страхуват от него. И колкото по-нататък, толкова повече. Помнят как свърши. Казват, че милициите от Донбас, които тръгнаха в атака под червеното знаме, имаха поговорка: отпред са бандеровците, отзад са власовците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демократична ?! Украйна уведоми Съвета на Европа за частичното спиране на някои клаузи от Европейската конвенция за правата на човека и свободите

    02 Май 2024 20:45ч.

    Източникът е reliable, одобрена от ЕК медия - https://www.euronews.com/my-europe/2024/04/29/ukraine-expands-martial-law-to-boost-defences-near-occupied-areas. Да, в заглавието се говори за Mortal Combat, ъъъх, всъщност е Martial Law. В текста е пояснено, че става въпрос за това, че: "Украйна ще спре да спазва такива разпоредби на конвенцията като неприкосновеност на жилищата, поверителност на кореспонденцията, ненамеса в личния и семейния живот, свобода на движение и свободен избор на местоживеене, както и да използва и да се разпорежда с имуществото си". Найс, а? Както се казваше в една реклама: "Засега в Украйна, скоро и в други страни".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    03 Май 2024 20:10ч.

    Невежа сте човече... В Украина бьлгарите са официально над 300000 . Само в Херсонска област са 80 000. Някой да го е еня в Бьлгария? Не ни пука защото повечето чакат орките да ги освободят от елфите. А иначе воюват от 2014 г и от двете страни...А хохлите са бетер Изетбегович....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Рус

    03 Май 2024 4:16ч.

    За съжеление ЗАДЕЙСТВАТЕ БОМБИТЕ, без прекъсване на терен постоянно , без прекъсване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи