Пореден протест срещу Васил Терзиев и Борис Бонев блокира "Патриарх Евтимий", в съда бе образувано дело за промените в София

Пореден протест срещу Васил Терзиев и Борис Бонев блокира "Патриарх Евтимий", в съда бе образувано дело за промените в София

За пореден ден протест блокира движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" заради промените в организацията на движение около НДК. По искане на Европейския център за транспортни политики Административният съд в София образува дело за законосъобразността на промените, касаещи движението и по бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". В новия епизод от сагата се включи и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който отчете, че промените не са съобразени с местната общност. 

 

Близо седмица недоволството от новата организация на движението в центъра на столицата не стихва. Според Европейския център за транспортни политики има редица нарушения в проекта. Ако то бъде спечелено, всичко ще трябва да бъде върнато в първоначалния му вид. 

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики са нарушени Законът за движение по пътищата и Законът за устройство на територията. "Тези хора явно нямат достатъчно компетентност, явно не разбират по какъв начин се случва съгласуването на тези проекти", коментира пътният експерт пред БНТ.

Освен това проектът бил изпълнен некачествено, а използваните материали не отговаряли на нормите.

Кметът столичния район "Средец" Трайчо Трайков пък се извини за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен".

 

Във Facebook той написа, че бил поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите и че едновременно ще бъдат въведени работещи компенсаторни мерки.

Много голям проблем за мен е, че не съм успял да убедя колегите, колко е важно да се работи именно с уважение и мисъл за местната общност, както и че съм допуснал информацията с мен да се споделя умишлено избирателно. 

Уморих се да повтарям, че нищо хубаво не може да се случи, ако не се помисли едновременно за легитимния интерес на пряко засегнатите, от които се очаква да платят цената. Опасявам се, че това може да стане прецедент, който да минира доверието в способността на районните кметове да представляват ефективно хората, които ги избират и по този начин да се загуби възможността за смислени градски промени". 

Новата маркировка в частта от бул. "Витоша" - между НДК и кръстовището с "Патриарх Евтимий", беше поставена в началото на май, като шофьорите вече използват косо паркиране в района. Начертана бе и нова пешеходна пътека на едно от най-компрометираните места, където ежедневно слизащите от трамвая хора преминаваха незаконно, за да влязат в парка на НДК. Велоалеята бе свалена на платното и оградена с колчета.

Предстои изграждането на велоалея и по бул. "Патриарх Евтимий", където вече са поставени пътни знаци. Реорганизацията предвижда още бус лента по булеварда, както и ул. "Фритьоф Нансен" да стане двупосочен, което ще се компенсира с паркоместа на бул. "Витоша".

 

Коментари

  • саде бастунье чейънета и зелени чорапье

    09 Май 2024 22:20ч.

    на тоя протест

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смятай докъде са ни докарали

    09 Май 2024 23:37ч.

    "Бастуните" да ни защитават

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Май 2024 11:24ч.

    Не явно, а са чисти бездарници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хлопцы, хаьде да се качим на Деса

    09 Май 2024 22:41ч.

    какфо сте казете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    09 Май 2024 23:01ч.

    Простак рублажийски! ❤️😍💋💋💋

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    09 Май 2024 22:54ч.

    Абе Деса си е редовен Прокопи трол знаем си я нея, по точно него, ще го посъветвам че тия очила дето носи прилича на уплашен бухал. Да, да знаем кой си. Та по темата. Драги ми преписвачи на код, деца на реститути, позьори и фанатични фенове на черен Ваньо, лекари създали здравната мафия от времето на Игнатов, деца на номенклатурата от 89 г., селяндурите на Бабуина, тротинеткаджийте и индиго идиотите, ма вие , вие си го избрахте Ушото за кмет. Вие! Сега ще го вкусите....горчи ли, нали, горчи и...и си избършете лицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буквално ми взехте текста от клавиатурата

    09 Май 2024 23:23ч.

    +++++++++++++++++++++++++!!! Но нека да не бъдем толкова строги към тях. Човек си губи акъла, но понякога го намира. Дори само 10 процента от тях да имат смелостта да осъзнаят, че са следвали чужда разрушителна воля, това би било полезно за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • розавко и пуфкафко прокопиево тролче

    09 Май 2024 23:29ч.

    само за себе си съм полезно, за себесиии... дреме ми на джеба за българия и рублажиите 🤣🌈💲💲💲💲💲

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Но нека да не бъдем толкова строги към тях"

    10 Май 2024 11:04ч.

    ЩО ??? ............ 35 години стигат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокопиева тролче.

    09 Май 2024 23:46ч.

    с огромния джоб, нямам предвид теб, а хората с повече мозъчни гънки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, Ушоту и Балонефффф кажувът

    10 Май 2024 2:00ч.

    на симпутизантити си: вий сти умни и кръсиви и ний сне умни и кръсиви и шса ръзбирем. ша на слушкъти в имиту нъ гиниталнити ни урбънстични влизии и сопсвинуту си дубрувъни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така ще е,

    10 Май 2024 6:19ч.

    щом гласувате за продажници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос на избор

    10 Май 2024 9:05ч.

    Защо протестират софиянци? Нали те си избраха "умните ш красиви" ПП-та и ДБ-та и разните му там евроатлантически джендърчета. Сега ще правят алеи, на които петима пендели да си въртят задниците на колела и тротинетки по цял ден, като за сметка на това хиляди автомобили няма да могат да си изпълняват задълженията. Вие си ги избрахте - радвайте им се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянци, ЩО протестирате, бе? Нали ВИЕ си ги избрахте?

    10 Май 2024 11:01ч.

    Гъбарите, за вас се отнася!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи