Патриарх Неофит назначи свещеници да извършват богослуженията в Руската църква, очаква съдействие от посолството на РФ за отваряне на храма

Патриарх Неофит назначи свещеници да извършват богослуженията в Руската църква, очаква съдействие от посолството на РФ за отваряне на храма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Патриарх Неофит лично назначи свещеници от София, които ще поемат обичайните богослужения в храм "Св Николай Мирликийски", известен като Руската църква. Това съобщиха от Светия синод.

Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Източник: bg-patriarshia.bg

 

 

Коментари

  • рукола Z

    25 Sep 2023 18:04ч.

    За опазване на Православието не намерихте време, ама Шиши като ви нашамари, веднага хукнахте да отнемате чуждата собственост?!? ? Петхилядници на БОКО, нето левец повече ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Sep 2023 21:03ч.

    Агент " Симеонов " в сага с други агенти ..............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската православна църква може да се разпорежда изцяло със събата на руската църквав София.

    25 Sep 2023 22:26ч.

    Българският патриарх, няма никакви право над руската православна църква.Може да си назначава когото си иска на някакви измислени длъжности , но той не може да я отвори или затвори,не може да се разпорежда дали да има или няма църковна служба в този храм. Само и единствено руската православна църква може да определя кой да служи, кой да я отвори и т.н. Изобщо българския патриарх не може и няма как да упражнява власт върху имот на руската православна църква и той не може да се намесва в делата на РПЦ. Не трябва да се пишат глупости от невежи журналисти. Каква ще бъде съдбата на храма може да реши само и единствено руската православна църква. Толкоз по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    25 Sep 2023 22:42ч.

    Абсолютно вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно невярно!

    25 Sep 2023 23:30ч.

    По Закона за вероизповеданията всички храмове на територията на България са под юрисдикцията на БПЦ ( https://lex.bg/laws/ldoc/2135462355 ). Според каноните на Православието също е така! "Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция <Вероизповедания> към Министерски съвет на Република България ( http://veroizpovedania.government.bg/register ), вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ", обясни проф. Янакиев. Той подчерта, че служещите в храмът "Свети Николай Мирликийски чудотворец" се определят единствено от българския патриарх. "Дори сградата да е собственост на руското посолство, църквата като общност не може да не бъде под юрисдикцията на БПЦ, защото според каноните на православието на една канонична територия може да има само един епископ и един негов наместник. Епископ на тази канонична територия е българският патриарх и той може да назначава свещеници. Те може да са от различни националности. По добра воля и по традиция обикновено там се назначава за предстоятел свещенослужител от руски произход", каза професорът. >>> https://bntnews.bg/news/kazusat-s-ruskata-carkva-se-politizira-ot-moskva-ne-ot-sofiya-analiz-na-prof-kalin-yanakiev-1249146news.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • м.. да

    25 Sep 2023 23:55ч.

    Значи спорет теб в ""Желязната църква " в Истанбул не-може да има български свещеници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и Най голямата глупост,казана от проэесорската катедра минава за мъдрост

    26 Sep 2023 0:24ч.

    Глупости на невежа. БПЦ няма работа в Руската черква в София ! Не само е противоканонично, не само е в противоречие с устава на БПЦ но е и противозаконно ! А иначе професори, генерали, журналисти и др. артисти могат да приказват ,каквото си искат. Тази църква е църковен имот собственост не на посолство, не на руската държава а е собственост на РПЦ ! БПЦ няма юрисдикция върху този имот. Следва да отбележа за незнаещите ,че лицето което възстановява независимостта на РПЦ се казва Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Килимът с двуглавия орел с корона - символа на симфонията - постлан на земята да го тъпчат...

    26 Sep 2023 16:06ч.

    Много символично каква роля ще играят отчетата, запътили се към тая "енория", както я наричаха някои маниаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "обясни проф. Янакиев"

    03 Окт 2023 14:48ч.

    Кой е този проф.? - Един завършен лицемер и русофоб, т. е. българофоб, който служи не на Бог, а на дявола. А защо проф. Янакиев не пуска клошари в апартамента си, да се изкъпят в банята му, да добият приличен външен вид, да се очистят от кържата? Не е ли християнско проф. Янакиев да пуска клошари, човешки същества в софийския си апартамент, та да ползват безвъзмездно банята и тоалетната му? Или пуска клошари в банята си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    25 Sep 2023 18:07ч.

    Пълен позор. Не трябваше даже да "осъжда". Нямаше нужда от силни думи. Но барем да изрази съжаление, съпричастност, симпатия някаква мъничка поне. Това не подлежи на обсъждане от Синода. Честно казано не очаквах, че владиците от БПЦ ще се наакат толкова мощно. Не че имам високо мнение за тях, но явно съм ги надценил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Sep 2023 22:35ч.

    финансовият може да им спре субсидията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    25 Sep 2023 23:12ч.

    тези дърти козели, служат на боко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    25 Sep 2023 18:07ч.

    Неадекватните действия на правителството ни може да се представят със следният пример. Патриарха да обяви за персона нон грата американския посланик! Така мисля! Това е грубо вмешателство на светската държава в църковните взаимоотношения между РПЦ и БПЦ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това

    25 Sep 2023 21:08ч.

    е много добра идея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    25 Sep 2023 18:12ч.

    Възмутително е поведението на синодалните старци! Мълчат, крият се, все едно нищо не е станало! По същия начин мълчат и за българските храмове в Одрин, Ваартоломей си прави каквото поиска. Вземете се в ръце и защитете Православието и Християнството, българите разчитат на БПЦ. Забавените ви реакции не са от полза викому, освен на онези, които правят опити за подмяна на всичко българско и християнско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит"

    25 Sep 2023 18:12ч.

    На Негово Преосвещенство Делян Пеевски ли му е началник, та действа под негова диктовка, буквално повтаряйки нарежданията на господина Пеевски? На посолството на РФ обаче Делян Пеевски не му е началник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    25 Sep 2023 18:16ч.

    Както нацистите завзеха Киево-Печерската лавра, така сега същото правят и този синод на БПЦ. Превзема чужд имот, настанява свои свещеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комунистите ги

    25 Sep 2023 18:22ч.

    Разбирате най добре тия работи с превземането на чужди имоти. За православието да не говорим - по Коледа пред всяка църква стоеше едно комунес тефтер и записване кой влиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    25 Sep 2023 18:23ч.

    Пий си хапчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкарай се бе, с твоите "комунисти" -

    25 Sep 2023 18:28ч.

    Нооо калпави и изтъркани инструкции следваш - всеки нормален - за разлика от теб - човек е или комунист, или путинист, или русороб, нали? А ти къф си - елф с нацистки уклон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обясни там , отдето ти дават инструкциите, че

    25 Sep 2023 18:30ч.

    Именно комунистите през 1953 издействат недависимжстта на Българската православна църква. Много небрежно ви преподават, Кириако Стефчов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Национализацията след 9 септември

    25 Sep 2023 20:41ч.

    Направена по добър или не толкова добър начин, все пак води до икономически и финансов ръст на държавата и населението и. От 6 милиона България става 9 милиона. ............... Приватизацията след 1989г. води до срив в икономиката и финансите на държавата, пълна разруха в името на шепа избрани и одобрени. От 9 милиона, ставаме 6 милиона! ........................................... Айде да сравним сега, кое какво е, какво е национализация и какво е приватизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    25 Sep 2023 21:26ч.

    Едни и същи опорки вече 34 години,ама от малоумници какво повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога българите не са живяли по-добре от днес

    25 Sep 2023 21:28ч.

    Българите в страната са около 6 милиона, а зад граница - над 3 милиона. В соца българите освен "червения елит" нямаха право да напускат свободно Затвора и бяха разстрелвани при преминаване на граница. Стандартът на живот днес на българите е многократно по-висок, от когато и да е било. Работа (за постигане на висок стандарт) има за целия китайски народ, но работливи - йок:) Вие може ли да си представите в соца как се живее и издържа семейство (с две деца, едното от които новородено пеленаче) без работа, уволнен по политически причини и без право да се напуска държавата?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да не обиждаш

    25 Sep 2023 23:22ч.

    Боко тиквата , Атанасов , Христо Иванов и всички ДПС комунисти ,че ще ти дърпат ушите . Ама те са си комунисти и до ден днешен .Леви комунисти ,тръгна на ляво на ляво и стигнали до дясното . И друго те зи дето ги изброих са малка част от хилядите ляво десни фашаги . Та опорките ти за комунисти не ловят декиш ,дай друго наименования за комунистите дето са начело на властта днес .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Sep 2023 18:18ч.

    Поп Кръстю!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, Дачков,

    25 Sep 2023 18:19ч.

    Докато плачеш за тая църква броят на убитите българи в Украйна расте. Да вземе човек да ви натовари на един влак Копейкин, Рундьо, Волгин, Вацев и пр. Измет и към Болград. Там знаят какво да правят с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До:15:19ч

    25 Sep 2023 18:21ч.

    Я, марш в Усрайна да се биеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    25 Sep 2023 18:38ч.

    25 Sep 2023 15:19ч. Обърни се към зеленски, защото той провежда етническо прочистване на територията на украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уке Цветко

    25 Sep 2023 18:39ч.

    А защо не дойдат в България по примера на много здрави, прави украинци, дето си джиткат из България. Лично видях 3 семейства с ел. коли до София, явно не им се умира за Украйна! Тия дезертоьори ли са сега? Айде първо тях натоварете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та Зеленски първо хвърля малцинставата на фронта

    25 Sep 2023 20:42ч.

    И хората от източната част, които са с русия реално. Западните части ги пази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Sep 2023 22:37ч.

    имат право, не им се воюва за зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    25 Sep 2023 18:20ч.

    За тези, които не разбрали причината за изгонването на руските духовници на 17 септември. Най-верочтната причина е, че на 16 септември в българското курортно село Паниците, недалеч от град Калофер, започна работа Първият международен събор на русофилите - събрание на онези, които имат топли чувства към Русия и я подкрепят във всичко. Подобни срещи на българските русофили са традиционни - съборът през 2023 г. беше вече 18-ти. През март 2023 г. обаче русофилите се трансформират от национално българско движение в международно. В Москва представители на 42 страни от Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка подписаха манифеста на Международното движение на русофилите (МДР). Сред неговите задачи са организирането на събития в подкрепа на Русия, фестивали и конкурси за популяризиране на руския език и руската култура, инициативата за създаване на музикалния конкурс “Интервизия” - своеобразен антипод на Евровизия, установяването на активно взаимодействие с медиите за разпространяване н достоверна информация за Русия и организиране на мащабно автошествие в подкрепа на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До:15:20ч.

    25 Sep 2023 18:23ч.

    Не се заблуждавайте и не величайте чак толкова събиранията, оглавени от някои си Малинов. Русофили в България са 80% от българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма толкова много сталинисти

    25 Sep 2023 18:30ч.

    И лумпени в България. 15 % сте най - много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма толкова много байдънисти

    25 Sep 2023 18:37ч.

    И лумпени в България. 15% сте най-много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направете си

    25 Sep 2023 19:04ч.

    още една такава русофилистична сбирчица, барем изгонят и посланичката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направете си

    25 Sep 2023 19:15ч.

    още една такава америкалистична сбирчица, барем изгонят посланика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    25 Sep 2023 20:40ч.

    Неграмотник, първо прочети малко книги, ако можеш, за да наечиш разликата между сталинисти и русофили. Ако бяха малко, нямаше да лудеете и да се чудите какви простотии да вършите, за да обърнете настроениеята във ваша полза, но уви ... Не ставате занищо! Мнозинството ви презира и ненавижда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Sep 2023 18:20ч.

    Няма ли истински мъже в БПЦ? Няма ли хора с позиция? Как от кумова срама не смутолеви две думи на съжаление! Народе ... Не ни остава нищо, освен да не забравяме, че съдбата на Родината ни зависи от нас. Явно на светскта и църковна власт не може да се разчита, поне докато не си изберем достойни хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Sep 2023 18:48ч.

    Наистина само от вас зависи. Само не знам защо ден и нощ ни занимавате с бедите на вашата родина докато киснете в нашата и ядете хляба ни. Ходете си в матушката да я спасявате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    25 Sep 2023 19:19ч.

    Партизанските движения от хубаво не са се появили не само в България, но и по света. Когато на гражданите е отнета всяка правна възможност да се противопоставят на безобразията и цинизма на властта, какво друго ни остава. Сега и конституцията ще променят, така че да се окопаят във властта, въпреки че отлично знаят, че има решение на КС от 2003 г., че обикновено НС не може да прави промени в структурата на конституционно закрепените държавни органи. Те обаче ще го направят въпреки всичко. Не им пука, изгубили са всякакво чувство за приличие и газят с калните си галоши наред. Положението става все по-нетърпимо и това с протести не се оправя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Sep 2023 20:42ч.

    Пий си хапчетата. Може да ти помогнат да осъзнаеш, че мнозинствоот българи ви ненавиждат. Аман от еничари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само недей ни обяснява,

    25 Sep 2023 21:20ч.

    че партизанските движения възникват отдолу и спонтанно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПЦ свърши. До тук беше

    25 Sep 2023 18:30ч.

    Вече нямаме църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та кога сте имали църква вие

    25 Sep 2023 18:31ч.

    Комунетата, бе. Долна рубладжийска измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та кога сте имали религия вие

    25 Sep 2023 18:39ч.

    Либерастчетата, бе. Долна доларджийска измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    25 Sep 2023 20:44ч.

    За кой ли път питам с конкурс за простотия ли ги избират привържениците на амбасадата?! Много елементарни и примитивни, но агресивни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, не!

    25 Sep 2023 20:57ч.

    Джендърската религия е на либерастчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриарх Неофит лично да излезе и да каже на народа, че ще отваря чужда собственост!

    25 Sep 2023 18:32ч.

    Та написаното от името на патриарх Неофит не вярваме на нито дума. То бива угодничество, бива падение, ама толкова не бива! Срам за българския клир, не целия НО РАЗЦЕПЛЕНИЕТО Е ПОСТИГНАТО. Мръснишки и подло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гиди дърти комунета - Пред Неофит и Гундяев

    25 Sep 2023 18:39ч.

    Избираш Гундяев. Аслъ сте за екстрадиция след края на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гиди дърти либерастчета - Пред Вартоломей и Сорос

    25 Sep 2023 18:40ч.

    Избираш Сорос. Аслъ сте за екстрадиция след края на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    25 Sep 2023 18:36ч.

    Ама, когато пиша 3-ти път за милиционера Симеонов - Неофит - набеден за духовник, `дето иначе ходи на свиждане в болницата на Простакът от Банкя, след преяждане с филии с мас, Дачков ме трие та се къса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надявам се да спрем до тук, но...

    25 Sep 2023 18:36ч.

    следващата стъпка ще бъде на държавата, която ще отнеме имота от руското посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черката трудно се вписва вече в средата

    25 Sep 2023 21:28ч.

    и няма да се учудя от кардинални решения. Нашата църква не биваше да се меси, а само да излезе със становище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Активно мероприятие Дебора-2, как с един удар се трепят няколко заека и закон за ДАНС се променя!

    25 Sep 2023 18:36ч.

    Акцията срещу руските свещеници дойде след като Пеевски и Борисов казаха, че са против промените в Службите и ДАНС. Е, сега и закона за ДАНС ще променят и ще ПОДМЕНЯТ Православието в България, по украински тертип. Както е казал Дж.Фридман още 2015 г. Украйна ще ни послужи да не се обединят Русия и Германия. Та Украйна ще им послужи да разкъсат и България. Позор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СРС

    25 Sep 2023 18:44ч.

    Типично милиционерски номера. Мислят се за умни, а фактически винаги са били глупаци с власт, независимо от същността на режима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    25 Sep 2023 18:36ч.

    Ако само гъкнат, от американският финансов монополист веднага ще им изключи достъпа до парите чрез банките. Така приключват и последните остатъци от средновековна сакралност - демокрацията и секуларността поглъщат всичко традиционно свещено. Остава вечно само едно - господството на юдейските масонски пари и извечно плебейския култ на масите към неправедното богатство и неговите сатанински символи. Свободата е робство, както е забелязал още Оруел за същността на западния либерален капитализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • автопоправка с извинявка

    25 Sep 2023 18:37ч.

    *не "от", а просто американският....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    25 Sep 2023 18:39ч.

    Патриарх Неофит май не забелязва как главата на украинската православна църква го бутнаха зад решетките. Утре тебе ще дойдат да арестуват, ако продължаваме да сме толкова наведени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриарх Неофит

    25 Sep 2023 18:44ч.

    Явно не е чувал за пастор Нимьолер, уви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Царя е гол

    25 Sep 2023 18:41ч.

    Частната собственост, корпоративната и друга собственост е неприкосновена. По не така не учеха на запад, явно всичко било лъжа и измама. Погнусен съм от нашите попчета, ще национализират и превземат чуждо, ако е така синода нека да превземе католическата цръква или джамията в София. В крайна сметка вярвам в бога но в БПЦ цръква няма да стъпвам, ще се моля от вкъщи. Един път бяха с турците предадоха Левски, но тогава това е частен случай, след това официално бяха с Хитлер, царя, след 90 благословят всички българоубийскии партии, бяха с шваб и ковид мафията, сега подкрепят украинския фашизъм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриарше, само за протокола:

    25 Sep 2023 18:42ч.

    В Ница свободно си действа руска църква с руски свещеници, с хор, вкл. детски, и множество миряни, не само руснаци, редовно ходят там. И никой не се е засилил да ги гони и да назначава свещеници от други църкви. Що така, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рози

    26 Sep 2023 0:53ч.

    В централен Лондон също има руска църква, и не е само тя. Свещенниците и всички служители са рускоговорящи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ..."ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ - СЪЩНОСТ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ"

    25 Sep 2023 18:43ч.

    Отче, ако си забравил: 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене. 2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи. 3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог. 4. Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши всичките си работи, а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог. 5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята. 6. Не убивай. 7. Не прелюбодействай. 8. Не кради. 9. Не лъжесвидетелствувай против ближния си. 10. Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти. ( Изход 20:1-17)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до професионалните оплаквачки

    25 Sep 2023 18:49ч.

    до преди 1 час имаше рев и сополи, че църквата е затворена, не можете да се молите в нея(с редки изключения, дори не сте влизали в нея), ама защо така срещу православието...а сега, когато има решение да се отвори-рев и сополи, че БПЦ ще я отвори, ама защо БПЦ, тя не била собственост на БПЦ, нямало вече мъже в БПЦ, нямало вече БПЦ... Руската църква, както и българската в РФ, е храм- подворие, т.е. двойна църковна юрисдикция, на РПЦ и БПЦ. Това, че българските свещеници бяха изгонени от нея, не ви притесни, а сега рев и сополи, когато Васиан го изгониха от нея, както преди седмица го изгониха от С.Македония. РПЦ ще трябва да се потруди да изпрати свещеник, който наистина е само Божи служител, и РПЦ заедно с БПЦ ще решат какво да правят занапред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не реве, бе сополанко неграмотен

    25 Sep 2023 19:02ч.

    С въпросната си заповед патриархът нарушава Каноните, Устава и Правилата на Вселенските и Поместните събори, Правило 2 и Правило 8, както и Правило 13 от Антиохийския събор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    25 Sep 2023 19:03ч.

    Хубаво, ама пишеш като непрофесионална оплаквачка. Остави "юризма" на юристите, и без това са повече от бълхите. Редно беше, този човек, след подобни събития да излезе до час-два-три след случката, с отношение. Е, имал е по-важни духовни дела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Sep 2023 19:07ч.

    Е, той си показа отношението - не му се занимава с драмите на руските попове. Всъщност от къв зор трябва да ги защитава, Русия е враг на България, нормално е и църквите да се дистанцират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до "Никой не реве, бе сополанко неграмотен 25 Sep 2023 16:02ч."

    25 Sep 2023 19:19ч.

    как така никой не реве, 3 дни само рев и сополи във всяка статия за Руската църква в Гласове, отвори и прочети...и намери какво означава "храм-подворие" и какво означава "свещенослужители-ефимерии" за служенията в нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До д-р Косев

    25 Sep 2023 20:46ч.

    Доктор ли си или се подписваш като такъв, не знам. Но си много елементарен. Колкото повече пишеш, толкова повече простотия демонстрираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • властта, когато е назначена нелегитимно и служи на США, не се интересува от истината

    25 Sep 2023 18:57ч.

    По повод на това утопично "който наистина е само Божи служител". При бясна русофобия и режисирани медийни истерии истината на руската страна няма значение. На това му се вика вашизъм. Нашизмът е в немилост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до професионалните оплаквачки

    25 Sep 2023 19:08ч.

    намирането на Божи служител в РПЦ ще е голям проблем, защото РПЦ отдавна е на хранилката на РФ и късия повод в ръцете на В.В.Путьо. РПЦ благослови окупацията на Украйна, РПЦ не е моли за мир, тя се моли за победата на руското оръжие и окупационни войски в Украйна...РПЦ е начело с Гундяев, маскиран като руски патриарх Кирил, а той е известен с разни небогоугодни бизнеси и с още по-небогоугодната си дейност като агент на КГБ в Женева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    25 Sep 2023 20:48ч.

    Просташката лексика, която използвате показва що за персона сте. В амбасадата с конкурс за простотия ли ви избират?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    25 Sep 2023 18:58ч.

    Пак да попитам, ако поповете не са дипломатически лица и нямат дипломатически имунитет (а те не са и нямат) и има достатъчно данни, че са извършили престъпление по чл. 104 или 105 от НК, защо тези достатъчно данни не са предадени на прокуратурата за да им се повдигне обвинение, а бяха екстрадирани спешно по заповед на неизвестно кое лице или институция (неизвестно е и дали този неизвестен има правомощията да подпише такава заповед)? И, тъй като не очаквам отговор, ще ви дам моя: Понеже няма не само достатъчно данни, но най-вероятно никакви данни да са извършвали такива неща и всичко е политическа поръчка от старшето командване/служби и при едно разследване това щеше неминуемо да лъсне. Апропо, някой знае ли докъде стигна делото отпреди година-две срещу цял билюк руски шпиони-служители на министерството на отбраната? Тогава много шум се вдигна, Каскета се дуеше като пуяк, медиите разказваха как си били предавали шифрована информация и пр. шпионски глупости. Някой да е чул нещо по въпроса? Няма и да чуете, политическата поръчка беше изпълнена и скоро делото тихомълком ще бъде заметено под килима

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорът

    25 Sep 2023 19:14ч.

    За да нямате повод да правите циркове, докато ги разследват и съдят. Поставиха ви пред свършен факт и така ви надхитриха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Sep 2023 18:59ч.

    Голяма драма, български свещеници щели да влязат да служат в православна църква в България и сталинчетата изпаднаха в амок. Като толкова са ви притрябвали наставленията на руските ченгета - ей къде са Белград и Инстанбул, оттам до Москва е три часа полет. Скоро ви увеличиха пенсиите, все ще стигнат за еднопосочен билет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    25 Sep 2023 19:25ч.

    Църквата е руска. Нарича се така, архитектурата е руска, собствеността е руска. Да я направиш неруска означава да изгониш Господ оттам. Означава да я разрушиш и да построиш еквивалента на търговски мол. Те и турците така викат - ето ви я Света София. Никой не ви пречи да влизате в нея. Ама църква ли е истанбската Света София?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Sep 2023 20:23ч.

    Никой не й е сменил нито архитектурата, нито името. Пращат български свещеници само за да ви успокоят след като три дена ревахте и се тръшкахте, че няма къде да се молите. И въобще некакви такива материални неща като формата на кубето и паспорта на попа не трябва да имат значение ако наистина сте вярващи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Голяма драма" - за простаци като теб

    25 Sep 2023 19:05ч.

    Нарушаването на Каноните, Устава и Правилата на Вселенските и Поместните събори е нищо работа. Както и газенето по Конституцията. Само инструкциите, дадени ви от Г.-от-Амбасадата са от значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 19:07ч.

    Църковната дипломация е хилядолетна. Нищо от светската динамика не и е сравнимо. Тя не е шумна, не цели скандали, не бърза. Да, очевидна е липсата на единност и еднозначност в изказани мнения и конкретни действия, но в дипломацията е така. Бая могат да научат във Външно от архиереите ни .... Най-сетне, научете се да ревете от посегателствата към Вярата на търговците, изгонете първо тях, не ми ги избирайте за депутати и пр. Чак после смирено се погледнете, че попитайте и за Църквата. Това е естеството на нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не съм ваш, защото не съм фаш

    25 Sep 2023 19:20ч.

    Няма нищо по-фашистко от родения да лакейства на едни самонабедени американски демократи. България в момента е колониална Фашагия, със столица Фашингтон, на една отнета от местните индиански племена земя отвъд локвата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви български свещеници няма да служат в руския храм!

    25 Sep 2023 19:21ч.

    Как е възможно подобен НЕПРИЯТЕЛСКИ акт между ДВЕ ПРИЯТЕЛСКИ църкви? Как така ще влизате в чужда собственост бе, Свети Синоде? Патриарха Неофит ЛИЧНО дължи обяснение пред православния български народ. ЗАЩО НЕ ПОИСКАТЕ ОТ РУСКАТА ПАТРИАРШИЯ ДА ИЗПРАТИ НОВИ ДВА РУСКИ СВЕЩЕНИКА?! Страх ви е вас Светия Синод, от какво? От Вартоломей - Вартоломей I е роден на 29 февруари 1940 година в село Зейтинликьой (на гръцки Агиос Теодорос) на остров Имброс, Турция с името Димитриос Архондонис. От него ли ви е страх, а Българска Патриаршия? Срам сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 19:24ч.

    Ти бъди сигурен, че канона е спазен, стига скача и провокира ! Трол тъпак !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаирсъзине виж какво казва съдия Ченалова

    25 Sep 2023 19:30ч.

    Патриарх Неофит няма право да отваря руската църква! ето тук чети бе: https://pik.bg/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-news1195148.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 19:40ч.

    Благодаря ! сега ме чуй внимателно - само главата на епархията разрешава служене. Ако в бг дойде вартолозмей и иска да служи, трябва да получи разрешение и назначение :) от дядо Неофит. Подворието е форма на дългосрочно разрешение. Канонична е материята, а не правна. Ченалова да си гледа чата ! То си е написано всъщноств текста. В т.ч. е казано и че руският патриарх е уведомен, както следва между братя в Христа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът има и юридическа страна обаче -

    25 Sep 2023 19:49ч.

    Нотариалния акт за собственост се нарича. Независимо кой какви заповеди издава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 20:14ч.

    защото много напън ще го обясня така - нотариалният акт май е вещно право, а в случая, вероятно, говорим за облигационно. дано е станало по-ясно. Затова е написано в текста, че Патриаршията гарантира опазването на всичко в църквата и иска съдействие от посолството на Русия, а и известява руският патриарх, най-вероятно молейки да не възразява да се водят служби от свещеници, които не са от клира му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Sep 2023 23:15ч.

    Служене... В кои храмове? Които са негови?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриарх Неофит поискай от Московската патриаршия да изпрати други свещеници!

    25 Sep 2023 19:28ч.

    Страх ли ви е? От какво български свещенослужители, от какво ви е страх? Познати духовни лица са разказвали, как Българската църква е сменила празнуването на Коледа да бъде на 25 декември, след като съседните православни църкви празнуват Божик на 7 януари. Ами как евреите им направили дарение от 45 000 долара и готово, смяната е направена. Срам сте. НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НАСИЛИЕТО ДА ВЛИЗАТЕ С БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИЦИ В РУСКИЯ ХРАМ! Патриарха дали изобщо знае какво се случва или не му казват въобще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точно

    25 Sep 2023 19:37ч.

    сте изразили тази единствено нормална възможност! Но и тук само "говеда/ идиоти", Сър/ Хаджипенчовичи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    25 Sep 2023 19:34ч.

    "Ролексът" го е сторил. След разговорът на "4 очи" с Хаитянинът преди " денят на Съединението". Ще държи " жезъл" май? Или друг път?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 19:42ч.

    И Наум на това се нада. А май бяха от най-близките на дядо Максим, да се свети името му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    25 Sep 2023 21:01ч.

    Преди уважаемият Синод да организира групата за възобновяване на служенето в Руската църква, бе нужно - поне от куртуазия - да изчакат СЪГЛАСИЕТО на Московската патриаршия!!! Така излиза, че гаднярите Божем "политици", освен нечуваната ПРОВОКАЦИЯ, дават и "идеята" как да се провеждали по-нататък службите, което си е пак провокация?! А тук Синодът препуска да изпълнява заръката и де факто - подкрепя цялата ПРОВОКАЦИЯ?! ... - Не ви ли идва наум, че след като за уж "нещо си" дадени лица са изгонени, то самата ЦЪРКВА с нищо не е виновна (освен със символиката 'и) и следва Синода, чрез "управляващите" да поиска да пратят други руски свещеници в замяна? Именно тази точка издава, че се касае единствено и само до нагла политическа ПРОВОКАЦИЯ инициирана от някакво-ТО си там нещо, а парашите по места се втурнаха одма да изпълняват. Всичкото до тук, с казуса, си остава с - подчертано - долен акт на произвол и с гнусен привкус от сатанинска воня!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 21:32ч.

    а по-добре ли беше да се намъкне дебелян ?! Щото той е бърз, не ли ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕофите

    25 Sep 2023 21:01ч.

    да занесеш букетче на Кикимян и Тиквуний

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ известен като Руската църква”

    25 Sep 2023 21:12ч.

    Не е “известна” като, а е руска църква. Това, че е в София не означава, че българският патриарх може да се разпорежда с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заключването на храма от Митрофанова е намеса на политиката в религията

    25 Sep 2023 21:17ч.

    Тя, митрофанова така е научена, защото в Рашата Православието е подчинено и в служба на Диктатора Джудже в Кремъл и намесника му агент Гундяев, а не на Бога. Рашистите целят да политизират Православието в България по рашистки пример. И "наш'те" путинисти поддържат огъня. А дали България и БПЦ ще одържи на този рашистки напън е е въпрос до колко рашистка агентура е проникнала в БПЦ и в държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Sep 2023 23:09ч.

    заключил я е руският свещеник, а ключът е предал в посолството, да го вземе със себе си в Москва ли, или да го даде на полицаите, които са го развеждали в тъмни доби да не би да се съберат протестиращи, и Борисов го арестуваха нощем, това е тяхната тактика, ДАНС да не се окумват а да представят доказателства, а дали имат такива, иначе щяха да ни занимават денонощно по телевизиите, истината е изглежда това което казва атанасов - свещеникът е ходел в Куманово и е подкрепял малкото останали православни там

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Sep 2023 21:17ч.

    Търсят начин как да влезнат за да ровят вътре в църквата... нормално за краварите нещастни, нали със сила нищо не могат да постигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    25 Sep 2023 23:01ч.

    Адв. Ченалова добре е описал всичко. В сайта е мнението и. А заключението е : "..... Не е достатъчно да просто оцелеем. Имаме огромен грях към България. Първо е покаянието, а после са барикадите, защото вяра без дела е мъртва."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Theolog

    25 Sep 2023 21:26ч.

    След вчерашните изявления на агенти на ЦРУ и ДАНС днес е ясно, че патриарха на бг православните няма никаква работа да заграбва руската църква нито да назначава когото и да е там. Все едно да сложи пастора на Баптистката църква щото нямали пастор. В Бг има и други православни църкви като румънска, арменска, грацка....дали и там не иска да назначава поповете. Българския патриарх се излага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румяна Ченалова за Критично: За публично-правният и канонично-правният статут на Руската църква в София. ДОКУМЕНТИ

    25 Sep 2023 23:16ч.

    1.Земята /парцел от 1175кв.м./ и построеният върху нея храм „Свети Николай Чудотворец, известен като Руската църква в София“ са придобити на законно правно основание от руското посолство в България. Те представляват дипломатически имоти зад граница, собствени на РФ, управлявани от руското министерство на външните работи. На 7.11.1898год. с нот. Акт №11 Софийска община дарява на старата руска легация /посолство/ парцел в близост до княжеския дворец, разположен между днешните улици „Раковски“, „Московска“ и „Бенковски“. В парцела са изградени няколко сгради, в които се помещават дипломатическото агентство и генералното консулство на Русия, както и в периода 1907г.- 1914 г. храмът „Свети Николай“, известен като Руската църква. След изграждането на храма легацията става собственик не само на земята, но и на построените в парцела сгради, вкл. храма „ Св. Николай Чудотворец“. През 1997 г. руското посолство в България, на основание дарението на парцела, факта на построената в същият парцел сграда – храм, както и като правоприемник на Руското Царско дипломатическо агентство се снабдява с констативен нотариален акт № 47/1997г., по силата на който е признато за собственик на дворно място, представляващо имущество 1 по неодобреният кадастрален план на София, заснет през 1997г. и нанесен в кадастралната карта под № 361, Център, кв. 494 с обща площ от 1175 кв.м., ЗАЕДНО С ПОСТРОЕНАТА В ИМОТА РУСКА ЦЪРКВА „ СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ https://kritichno.bg/politika/rumyana-chenalova-za-pravniya-statut-na-ruskata-tsarkva/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Sep 2023 23:19ч.

    Хм... Очаквал съдействие от руското посолство... И ако руското посолство откаже да отвори църквата? Кво ще правите, бе умници? Война ли ще обявите? Ми че цялата да Дания е затова, че вие искате да сте във война, за да ви дават мангизи, ама ревете като почнат да ви бият, защото сте във война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    25 Sep 2023 23:22ч.

    Демек, следващият протест на Лорд Е. Минчев пред посольството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тивериополският епископ Тихон: Без заповед на Патриарха храм не може да бъде затворен

    25 Sep 2023 23:36ч.

    Кой обаче може да заключва източноправославни храмове в България освен Светия синод? Пред NOVA коментира Тивериополският епископ Тихон. „Без заповед на Патриарха храм не може да бъде затворен”, твърди отецът. По думите му Руската църква е под юрисдикцията на Неофит. „Цялата беда е в едно – тук имаме един психологически проблем, един емоционален, един държавен, един правен и един църковен проблем”, каза още Тивериополският епископ. Той подчерта разликата между дипломатични и дипломатически действия. Според Тихон българската държава е постъпила дипломатически, гонейки свещеници, но не го е направила дипломатично. „Едно е сигурно. Бих се радвал ако тяхната и нашата политика не се месят толкова. Те едно „Отче наш” не могат да кажат, а всички станаха специалисти по религиозно-правните въпроси”, завърши Тивериополският епископ Тихон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    26 Sep 2023 17:46ч.

    Българо-германският фелдшер, Тивериополският епископ Тихон . Роден в Щутгарт, Германия. Кръстен е в Руската православна църква там. Майка му е германка, а баща му – българин, оперен певец. През 1946 г. се завръща с родителите си в България. През 1965 г. завършва Духовната семинария, а през 1971 г. и Духовната академия (сега Богословски факултет на СУ). През 1977 г., по силата на Белградската спогодба, заминава за Федерална република Германия, където живее майка му. Там от 1978 до 1981 г. учи и завършва медицинско училище, като получава диплома за фелдшер и като такъв работи 27 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kulin ban

    25 Sep 2023 23:42ч.

    Тоя руски поп е действал против сближението между българската и македонската църква. Следователно действал против българи и македонци. Правилно е изгонен и никога повече да не се връща в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си гледай твойта арнаутска ходжа

    26 Sep 2023 1:50ч.

    И не се грижи за нашите попове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз казах

    26 Sep 2023 2:41ч.

    ЕДИН Е ГОСПОД и..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мсг

    26 Sep 2023 3:52ч.

    Припомням един казус: "Български манастир в Атон беше загубен за България, защото държавата, респ. синодът не изпрати български монаси. Византийците се възползваха от това. Изпратиха свои монаси и загубихме част от историята си. В сегашния случай БПЦ клирът играе изпреварващо. Подло. Преди да има реакция на РПЦ назначава свои свешеници с ясната цел да присвои Руската църква и така да ликвидира подворието на РПЦ. Това зедечата спусната им от Йаитянският кенеф убиец . И те изпълняват. Нищо чудно. Всичси агентш на КГБ и Дс преминаха дружно и в строй към ЦРУ или ВРУ /пентагона/. Гнусно и смърди. А разните игнатиевски професори да ди начусан отзад по един царевичен кочан за да не пърдят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи