Орбан сравни проекта за обединение на ЕС със стремежа на Хитлер към световно господство

Орбан сравни проекта за обединение на ЕС със стремежа на Хитлер към световно господство

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни проекта за обединение на ЕС със стремежа на Адолф Хитлер към световна доминация, предаде ДПА.

Още от края на Римската империя са се полагали усилия тя да бъде възобновена на същата територия, заяви той в унгарския град Веспрем. "Византия, Карл Велики, германският император Ото, Наполеон и Хитлер - всички те са мечтали, всеки по свой начин, за европейско единство", продължи Орбан. Според него ситуацията днес не е по-различна. "Едновременно са налице независимото съществуване на нациите и идеята за империя, национални култури и европейски ценности, суверенитет и, както се изразяват в Брюксел, още по-тесен съюз", каза още унгарският лидер.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 година. Орбан, който управлява страната от 2014 г. насам по начин, който се доближава до авторитаризма, многократно се противопостави на задължения, произтичащи от членството в ЕС, припомня ДПА. 

"Този човек е болен", написа във "Фейсбук" унгарският опозиционен лидер Ференц Дюрчани по повод днешните думи на Орбан. Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", допълни Дюрчани.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Аха

    13 Май 2023 8:16ч.

    ,,Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", допълни Дюрчани." Затова ли НАТО след ВСВ е било пълно с нацисти? ЕС пък е създаден по идея на Рихард Калерги и Хапсбургите за създаване на европейска федерация по мирен път и унищожаване на народите чрез имиграция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл"

    13 Май 2023 8:39ч.

    Споменаването на Хитлер заедно с другите "обединители " на европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", но историческа правда, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като завърши реабилитацията на А. Х.

    13 Май 2023 8:58ч.

    Издадоха книгата му "Моята Борба" преди 10-ина години... И въпреки, че adf преследва и разбиха живота на писателя Дейвид Ървинг (уж отричащ холокоста), който е изследвал в оригинал наличните (още скоро след ВСВ) документи във военните архиви на Германия, ЮК, САЩ и СССР, и в резултат на многогодишните си проучвания и разговори със свидетели е написал биографични книги за всички главни действащи лица - Хитлер, Чърчил, Р. Хес, Гьоринг, Гьобелс... за Луфтвафе, за Нюрнбергския Процес, за Унгарското Възстание... вероятно ще стане ясно, че тези думи на Орбан са правдиви... До тогава ще слушаме стандартните изказвания на седянката в еп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дела трябват не думи

    13 Май 2023 11:04ч.

    Орбан само плямпа срещу ЕС, но за излизане и дума не обелва. Също като нашия Костадинов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще им направят 1956 г. 2.0 Затова не предприема такива стъпки. Всички чакат естествената смърт на ЕС. От всички опити за обединение на континента в една империя този сегашния е най-нефелен

    13 Май 2023 12:54ч.

    И то е най-нефелен, заради брюкселската хумористична гнусот, дето не знае на кой свят е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едни чакат естествената смърт на ЕС

    13 Май 2023 14:12ч.

    а други мрат на фронта. Тъй ше е... ама дал ше го дочакаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само евролибералните платенио

    13 Май 2023 8:16ч.

    олигофрени подскачат срещу всеки и всички, които се опитват да държат очите на хората отворешни. ЕССР е убийствен за държавите. Разликите със СССР са от небето до земята и не, хич не са по добри или в полза на ЕССР. СССР даде индустриализация и поминак на хората а ЕССР дава само чиновнически безполезен и некадърен планктон, като заграбва всичко от периферията към центъра, за да може Холандия, Германия и Франция да продължат даживеят добре за сметка на другите. Всякакви опити периферията да взима самостощтелини решения за икономиката биват убивани чрез познатият механизъм от чужди НПО та и регулации от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за да може Холандия, Германия и Франция да продължат даживеят добре

    13 Май 2023 8:33ч.

    Отминал етап. Вече навсякъде живеят по-зле и става по-зле... ЕС вече не е идея за облагодетелстване на едни страни /изброените/ за сметка на други /периферни/, а сатанистко оръдие за извършване на ДЕПОПУЛАЦИЯТА. Основната глобалистко-либерастка идея днес е как да намалят хората на планетата. И в това отношение няма изток, няма запад, няма бели, няма черни. Войната е на Шайката срещу 99-те % хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    13 Май 2023 11:11ч.

    "ЕС вече не е идея за облагодетелстване на едни страни /изброените/ за сметка на други /периферни/" -- напротив, е, и все повече става. депопулацията не противоречи на идеята за облагодетелстване на "стара" европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Май 2023 8:51ч.

    Ненормалните викат на нормалния "болен". Опозицията и там е спонсорирарана от Шорош и ЦРУ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • герито

    13 Май 2023 8:52ч.

    много точно го е казал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Май 2023 8:58ч.

    Думите на Орбан са идиотщина, но от друг ъгъл. ЕС е марионетка на англисаксите и няма собствена субектност.Европа приключи през 1945г.И за добро.Все пак Европа "даде" на света инквизицията, колониализма, комунизма, фашизма и нацизма...... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако нямаше як гръб...

    13 Май 2023 9:08ч.

    Досега Виктор да се е гътнал от някой скоротечен рак /като Чавес/. Но явно има гръб да говори така. Този гръб се казва Ватикана. Не че Папският престол не е в тесни връзки с ЦРУ и куп други служби, но така просто ОНИЯ задават "алтернатива" на случващото се. Ако нещо се обърка в адженда 2030 - хоп ! Имате Орбан, тръгвайте по неговия път ! За ТЯХ всеки вариант е уин-уин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Май 2023 10:44ч.

    И Австрия! Все пак са били една империя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, истината казва

    13 Май 2023 9:29ч.

    ах, как искам да съм унгарец и мъже с топки и достойнство да управляват страната ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    13 Май 2023 16:17ч.

    В Унгария винетката е 200 евро, ДДС-то 27% а за инфлацията да не говорим......Внимавай какво си пожелаваш......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитлер е жив

    13 Май 2023 9:32ч.

    днес в брюксел, и потрива ръце,хаха,паднахте ли ми пак, овце такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    13 Май 2023 10:15ч.

    Не е далеч от истината, ако се вземе под внимание факта, че процесът на изграждането на обединена Европа е опорочен още от самото начало, от създателите, които са всичко друго, но не и демократи. Основната концепция е на германеца Валтер Халщайн, преподавател по право в Германия и е изтъкнат нацистки юрист. През 1951 г. Валтер Халщайн е назначен за държавен секретар по външните работи на канцлера Конрад Аденауер. Заемайки този пост, той разработва „Доктрината Халщайн“ и преговаря от името на ФРГ условията за изграждане на европейската конструкция. На 25 март 1957 г. той преподписва заедно с Конрад Аденауер Римския договор. В действителност „Доктрината Халщайн“ представлява разработките на Валтер Халщайн направени през 1938 г. за „Нова Европа“ по поръчка на Адолф Хитлер. Mрез 1958 г. Валтер Халщайн става първият президент на Европейската комисия. Тогава тя се нарича „Комисията Халщайн“. В Брюксел и в цяла Европа всички страдат от тежка селективна амнезия. За българските управници не знам дали въобще са чели нещо по въпроса!? Но никой не иска да си спомня тези съществени „детайли“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯКОЙ

    13 Май 2023 10:33ч.

    ,, Във време на постистината да говориш истината се счита за престъпление " - перифразирам.Фъшзмат надига глава в овладяна Европа, корупцията и лъжата се ширят и леят от медии и най високи трибуни. Живеем във непрогледна мъгла и всеки който се опита да запали някаква светлинка в мрака е анатемосан и обявен за диктатор. Някакво почти средновековна мракобесие се спуска от Брюксел и единствено будните и мислещи хора които се изсипват по площадите на Европа със стотици хиляди дават някаква надежда че това ново зло може да бъде спряно.И ..... руснаците. Те отказаха да бъдат погълнати от мъглата и естествено бяха сатанизирани от действителното зло.Това е новото нормално. Хибридното, лъжата, манипулацията все инструменти в ръцете на новите ни господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    13 Май 2023 10:35ч.

    Тук един другар отбеляза, че Орбан е с гръб от Ватикана...всички изповеди отиват явно за синтезиране и анализ, от там при когото трябва? :) Извън рамките на шегата, Орбан е визионер и няма безполезни ходове, сякаш доста напред знае къде отиват нещата в Европа и по света. Осигури си подкрепата на християнските семейства, икономиката им работи, нямат дългове, подсигурили са евтина енергия и китайски инвестиции за производство на какво ли не, като знаят, че на Германия ФАЩ й ритна столчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    13 Май 2023 11:51ч.

    нямали дългове? "Само" 73% от БВП е дългът им, но митовете и легендите за успешната унгарска икономика са много устойчиви сред задунайците, които искат да видят в лицето на Орбан силна личност:-) https://tradingeconomics.com/hungary/government-debt-to-gdp#:~:text=Hungary%20recorded%20a%20Government%20Debt%20to%20GDP%20of,low%20of%2052.30%20percent%20of%20GDP%20in%202001 И инфлацията им най-високата в Европа. И понеже Орбан не иска да говори за икономиката си, само лае срещу ЕС, който според него му ..... в гащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти къде ще живееш, когато Русия ни освободи за трети път? В България няма да можеш.

    13 Май 2023 12:58ч.

    Емигрирай от сега, вземай жената и децата и към Брасълз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    13 Май 2023 14:27ч.

    до "13 Май 2023 12:58ч."-никой отвън не може да ви освободи от глупостта ви...от такива като теб даже мигрантите влизащи в БГ бързат да напуснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затова пък вашите от Южна Хамерика

    13 Май 2023 15:04ч.

    влизат за да останат... Но вие сте доволни там в Калифорния или където пасеш, защото колкото повече безропотни роби, толкова по лесен е животът... мила Овцо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя Римската империя си продължава в някакъв смисъл.

    13 Май 2023 10:58ч.

    Сменят ѝ имената от време на време, но много неща са се запазили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срам ме е от БТА:

    13 Май 2023 11:10ч.

    "Орбан, който управлява страната от 2014 г. насам по начин, който се доближава до авторитаризма... "Този човек е болен", написа във "Фейсбук" унгарският опозиционен лидер Ференц Дюрчани по повод днешните думи на Орбан. Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", допълни Дюрчани. Източник: БТА"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Могат и повече -

    13 Май 2023 11:11ч.

    Например още не са стигнали до "режима на Орбан".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Този човек е болен"

    13 Май 2023 11:15ч.

    А, нататък ще ни кажат, че се крие в бункер, че е луд, че има рак, че е в кома, че е умрял и го замества двойник... Този алгоритъм правилните медии вече го упражниха с Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    13 Май 2023 12:27ч.

    Дефиницията на БТА за "авторитарен": този, които не следва интструкциите на Белия дом. Във Франция от няколко месеца хората протестират, полицията и властите ги тормозят, но БТА и намек не са направили, че управлението на Макрон е авторитарно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е само БТА

    13 Май 2023 15:06ч.

    ВСИЧКИ официални медии в ЕС не отронват нито дума за протестите във Франция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    13 Май 2023 11:47ч.

    Купувайте велосипеди по за 3500 лв. И бегайте в Матушката докато мужиците бягат от могилизацията в Грузия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти се замисли къде ще живееш, когато Русия ни освободи за трети път. Тук няма да можем да търпим такива като теб живи. Семействата ви също.

    13 Май 2023 13:00ч.

    Вземай си родата и се махай, докато още можеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Солидарност?

    13 Май 2023 11:54ч.

    По повод на т.н. Ден на Европа, буквално преди дни имахме повод да си спомним за известната декларация на Р. Шуман. Изпечени Манипулатори и професионални Пропагандисти от официалния либерален мейнтрийм, задавщи мисли, идеи и опорни точки, не изпитаха и капчица срам в опита си за ВНУШЕНИЕ, че Шуман бил апелирал за РЕАЛНА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ на Европа. Оставаше само да твърдят, че и Де Гол и Аденауер са я искали!! Това е една изключително грозна ЛЪЖА! Тази лъжа беше подета дори от официалната, държавна БТА, което е ясен знак, че либералните федералисти са проникнали толкова дълбоко, че не им представлява никаква трудност да мобилизират държавните ресурси на иначе уж суверенни държави и си прокарват политиката без никакава свян - ПОДМОЛНО и БЕЗСРАМНО. Това не са безпочвени твърдения, които са породени от прекалено висока чувствителност по темата. След пропадане на проекта за доброволно надяване на шиите на европейските народи на една Конституция, което се случи през вече "далечната" 2005 г., подсказвайки ясно, че по темата се работи отдавна, неотклонно и упорито, сега опитите продължават по нови, перфидни начини. Използват се инструменти, които ПРИВИДНО нямат общо със националния суверенитет, но дори и бегло взиране от страна на мислещ и непреднамерен в оценките си човек, издава ясни намерения за декомпозиране на националните държави и преливането на блуждаещи човешки души, реещи се самотни из човешки тълпи, в едно общо безлико и бездушно европейско блато, където ще вилнеят грамадни частни корпорации, практически неконтролирани от никого. Да, тези инструменти са познатите ни ИК, Въвеждане на еврото, Зелените политики, Механизмите за колективно задлъжняване на европейските държави през ЕС, въплътен в т.н. ПВУ. За опитите за оказване на административна, но не само, принуда за "ваксинации" против онзи вирус не искам и дума да отварям, защото ще изрека нещо много неприлично. Познавайте отделните детайли, но не изпускайте от очи и цялата картина! Р. Шуман споменава думата "федерация" като нещо, което не подлежи на поставяне в рамки и времеви планове - казал го е буквално и директно. Това е била една мечка, един блян, към който може де се премине доброволно, усмихнато, с чисто сърце! Смисълът е, че ако европейците успеят да организират живота си на основата на „мечтата на бащите-основатели, конкретна мечта“, наречена солидарност". Последното не са мои субективни интерпретации, изречено е от Папа Франциск https://www.vaticannews.va/bg/pope/news/2020-05/papa-bashti-osnovateli-evropa-mechta-krisa-covid-19.html, но всеки сам може да стигне до този извод, прочитайки недългия документ на Р. Шуман. Европа категорично се ПРОВАЛИ и изгради отношения, които по никакъв начин нямат допирни точки със СОЛИДАРНОСТТА. Истинският икономически печеливш от европейското обединение е практически само Германия и други отделни браншове, лица, но не и страни като цяло. Следователно - самата идея за федерализиране на Европа е ВРЕДНА и НЕВЪЗМОЖНА. Тази идея беше и директно заявена от доц. Вацев при диалозите с проф. Вайл. Аргументацията е интересна, заслужава си да се чуе. Нещата са дълбоки - има културни специфики и различия, на основание на различната религиозна и историческа база, обществета са скроени и функционират по различен начин, въпреки привидно сходна, дори идентична законова уредба. Има дълбоки манталитетни разминавания и особености. Виктор Орбан чудесно знае какво говори и защо го казва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логична, разбираема закономерност

    13 Май 2023 12:06ч.

    Политическата и историческата истина винаги се възприема от някои като "болна, отвратителна мисъл". Истината за Европа е много горчива, но е истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, ало

    13 Май 2023 14:11ч.

    Болни има, но това не е Орбан. Болни мозъци са онези, които поради дълго излагане на пропагандно влияние са престанали да изпълняват функциите си. Това не се отнася до Орбан. Де и ние да имахме такъв политик….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    13 Май 2023 15:39ч.

    Цвайг пише,че 1914 е пътувал по европа без паспорт. (няма връзка с темата,извинявам се на изисканата публика тук,благодаря за което). това което не можахме да постигнем с танковете и щуките,ще го направим с политика,казва един виден германец след всв войната. (днес е видно,че засмукаха като прахосмукачка лекари, инженери,агрономи и какви ли не специалисти и всеки ден ни оголват "сувиренъ") (днес впрочем е българският Уйййййкинд)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си, но не съвсем

    13 Май 2023 21:39ч.

    Германия вече не е същата. Българите със сърце и чувствителност не могат да живеят вече там, дори срещу всичките пари на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    13 Май 2023 23:30ч.

    Че какво ново е казал Орбан.Умишлено забравеното и скрито от чичо Гугъл. Идеята предвижда Германия, с огромната си територия от Рейн до хребета на Урал да бъде движещата страна, с най-развита икономика и да играе водеща роля в този Европейски съюз. За който Хитлер през Функ е предвидил същите институции, които сега съществуват - Европейски парламент, Европейска комисия, която да играе ролята на правителство и т. н. Днешната идея за обединена Европа, създадена от Конрад Аденауер и Робер Шуман, също я виждаха от Атлантическия океан до Урал – същото, което е искал Хитлер за Германия. Лайтмотивът е същият.Руснаците са Untermensch. Има и сериозна корекция спрямо поляците и украинците.Те вече не са Untermensch,като първите са най-верния съюзник на САЩ,а украйнците са в кланицата. Апетита идва с яденето.Европа дотолкова успешно се обедини,че и е тясна Европа и пак нататък-към Русия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи